2) The year 2022 brought huge losses to many professional and retail investors. After the great returns of '20 and '21 it was bear markets turn, and if you are among the winners I congratulate you.
Except #energy most sectors were painted to red and @VisualCap shows all in here.
3) And here is another perspective from #Gurufocus. In this table, we see US stock market overview by sectors and different MC levels. For the 2022 #energy sector was impressive due to known conditions. #Utilities, #Healthcare and #BasicMaterials were also positive for mega.
4) If we elaborate the all companies data, we see a 29,5% return in 2022 for the energy sector and 56,9% loss for the health care. These are two tails and in between mostly around 20% loss take place.
5) Finally, if we increase the depth of analysis a notch further, we see that #oil & #petroleum companies have a dazzling performance. From 30% to 98% increase in the previous 12 month period.👌🏻
How sustainable is this environment and how will it evolve are million $ questions.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1) İçsel değerlemeden bahsettiğimizde mantığı basit ve kolay, uygulaması ise meşakkatli ve inceliklerle doludur. Uygulamaya gelince bu konuda kitap yazanların bile vahim hatalarını görüyorum. İçsel değerleme sonuçları ise felaket. 🤷♂️
2) Göreceli değerleme açısındansa durum güvenilir olmamakla beraber uzmanların bile yaygın kullandığı bir araç şeklindedir.
Eğer kapsamlı analizde çıkış noktasıysa eleme için uygundur, ama peçete üzerine yazılan çarp dört bölü iki mantığıyla, tek bir oranla yatırım yapılmaz.
3) FK oranını küçümsemek değil de iyi anlamak ve sonucu yorumlarken dikkatli olmak önemli. Mesela Damodaran Hoca serinin on beşinci bölümünde “Fiyat / Kazanç (FK) Oranları” konusuna giriş yapıyor ve fark yaratan unsurlardan bahsediyor.
2022'den 2023'e Portföy yazısı tamamlandı.👌🏻🖊️📖
Ancak çoğu grafik ve analizi çıkararak daha sade bir yazı sunmaya çalışıyorum. Çalışmalarımın bir kısmı belki sizlerin de ilgisini çekebilir.
1) Gelin hisse senetleri piyasalarına ve döviz kurlarına bir bakalım.🤔
2) Önce yöntem:
31 Aralık 2019 tarihindeki kapanış verilerini 100 kabul ederek, seçtiğim hisse senedi endeksleri ve döviz kuru verilerini standardize ederek bir karşılaştırma yapıyorum.
İkinci aşamada da 3 Ocak 2022 açılış fiyatına göre bugüne kadarki değişime bakarız.📊📈
3) Küresel ölçekte yatırım yaptığım için hisse senetleri getirimi ilk başta ABD, Almanya, Japonya ve Türkiye gibi ilgili ülkelerdeki endekslerle kıyaslıyorum. Bunun için de grafikteki gibi temel yıl verisine göre değişime bakıyorum.
Bu haftaki sayıdan seçimim: #Getiri Arayışı - #Yatırımın yeni kuralları
Faiz oranlarının daha yüksek ve sermayenin daha kıt olduğu bir ortamda yatırım yapmanın zorluklarına, kendi yorumlarımı da katarak değineceğim.
2) Ucuz paranın sonuna hoş geldiniz!
Bu çarpıcı ifadenin yanında, hisse senetleri fiyatlarındaki düşüşün çok daha kötü durumlara ulaştığı zamanların bulunduğunu belirterek başlamakta fayda var.
Ancak neredeyse tüm varlık piyasalarında böylesi eş anlı çöküş nadir bir durumdur.
3) #SPX Endeksi zirveden başlayan çekilmede %25 kayıplara ulaşmıştır ve #HisseSenetlerinden, güvenli liman olan #Tahvillere kaçışsa bu kez işe yaramamıştır.
60-40 Portföyü olarak bilinen strateji ise bu yıl en kötü sonucu kaydetmiştir.
2) Öncelikle abonelikler konusunda yaptığım seçimlerin tamamen kişisel, bu paylaşımın da bilgi aktarımı amaçlı olduğunu belirtmek isterim.
Herhangi bir kurum, kuruluş, kişi ya da yayın ile reklam, iş birliği vb. anlaşmam yoktur. Bu yılki başlıca aboneliklerim şöyledir:
3) Ekonomi ve finans dünyasında çok sayıda program, içerik üreticisi ve veri sunucusu var. Haber akışından finansal tablolara, anlık fiyat verilerinden detaylı analiz platformlarına, her gün de gelişen önemli bir lükse sahibiz. Ancak seçerken iki kere düşünmek gerekiyor.
Kapak resminde Türkiye’nin, Avrupa haritasında gösterilmesi içerikten daha çok dikkat çektiği hâlde söz konusu makalede Türkiye üzerine hiçbir yorum bulunmamaktadır.
➡️ Ancak #enerji krizi ve sert #kış şartları önemli olduğundan buradan başlayalım.
2) Ukrayna’ya desteği ile hayranlık uyandıran #Avrupa için madalyonun diğer yüzünde ekonomik daralma görülmektedir.
Sorun sadece ekonomik de değildir. Putin’in enerji silahı ve soğuk hava şartları Avrupa’da 100.000 ilave ölüme işaret etmektedir.
3) Şirketler açısındansa artan enerji maliyetleri üretim bakımından yeni arayışlara neden olmaktadır. Avrupa’nın yatırımları çekmek bir yana elindekileri kaybetme riski ise hiç istenmeyen bir durumdur.
Teşvik ve desteklerse ilave yük anlamına gelecektir.