Ergun Unutmaz Profile picture
Jan 8 19 tweets 8 min read
#RüzgarEnerjisi notlarım bitmek üzere bu arada beklerken ve birçok değişimin eşiğindeyken

Scorpions
Wind of Change
1) Merhaba. #TheEconomist dergisinin 7 Ocak tarihli sayısından seçtiğim iki makale ve ilave açıklamalarla bu Pazar gününde biraz #RüzgarEnerjisini ve #Britanya’nın #Avrupa ile ilişkilerini inceleyelim.

Twitter akışı belki uygun değil, ama konu önemli.
2) Öncelikle bazı kavramları açıklayarak başlayalım. #Offshore kıyı ötesi, deniz aşırı ülke ya da açık denizde anlamlarına gelebilen bir kelime ve bu yazı kapsamında karadan uzak, denizde yer alan bölge kastediliyor.
3) Bir diğer kelime ise #WindFarm. Aslında bildiğimiz rüzgar (wind) ve ürün yetiştirmek için gerekli alanı da içeren çiftlik (farm) kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan bu kavram belki de geleceğin enerji ihtiyacı için kritik bir rol oynayabilir.
4) Teknik terimlere genel hatlarıyla baktığımıza göre Britanya’nın rüzgar türbinlerini içeren alanların neden turistler için bir çekim merkezi olduğunu anlamaya çalışalım.

Bir zamanlar çirkin görünen bu yerleri görmek için özel turlar var artık.🤔
5) Bölgedeki balıkçılık ve dalgıçlık faaliyetlerinin yerini almış olan yeni düzen, #Rampion’un denizde kurulu 400MW’lik rüzgar santralleri ile başlıyor ve söz konusu yapı bugün #RWE tarafından işletiliyor.

Turizm ise hem fikir edinmek (teknoloji ajanlığı😂) hem eğlence amaçlı.
6) #RWE, hâlihazırda mevcut 116 türbine ek olarak 90 türbin daha inşa etmeyi planlıyor. Bunun ekonomik getirisini destekleyenler yanında çevresel ve doğal yaşama zararlarını öne sürenler yanında görsel kirlilik nedeniyle itiraz edenler de var.
7) Konunun uzmanı olmadığım için hatalarım olabilir, ama teknik kısımla ilgili de okuduklarımı aktarayım.

Öncelikle bir rüzgar türbininin üzerindeki kodun ne anlama geldiğini anlamaya çalışalım. Bunun için kodun bileşenlerini açıklayan bir tablo hazırladım.
8) Burada ilk iki harf üretici firmayı göstermektedir.

📍 SG: Bir Alman sanayi devi olan Siemens Gamesa.

📍İkinci sıradaki 8.0 ifadesi ise türbinin megavat bazında üretebileceği en yüksek çıktıdır.

📍167 değeri ise pervane çapıdır.
9) Üç futbol sahası büyüklüğüne yakın metre cinsinden bu büyüklüğü karşılaştırabilmek için bir görsel daha ekledim.

📍Son olarak DD kısaltması ise “Direct Drive” anlamında aktarımın doğrudan yapılığını ifade etmektedir.
10) Büyüklük, üretim kapasitesi ve elde edilen enerji çıktısı bakımından bir başka görsel belki daha iyi fikir verebilir. #Rotor ile kastedilen dönen parça şeklindeki pervanedir.
11) Şimdi de Britanya’nın başarısına bir bakalım. 2000’li yılların başında kurulan ilk santraller sadece 2 MW kapasite ile önemsiz bir başlangıç gibi görünse de altyapı adına önemli bir kazanımdır.

2010 yılında kapasite 1,3 gigavat (GW) seviyesine gelmiştir.
12) Bugünse kapasite 14 GW seviyesindedir. 2021 yılında Çin’in muazzam sıçraması grafikteki gibi dikkat çekicidir. Demek ki yukarıda anlatılan turistik geziler işe yaramış, iyi arşiv ve araştırma yapmışlar.

Britanya elektriğinin %36’sı rüzgar enerjisine dayanmaktadır.
13) Merkezi Danimarka’da olan Ørsted şirketinin buradaki kolunun niyeti, 2030 yılına kadar bu seviyeyi %50’ye çekmektir (Hornsea 2).

Maliyetlerse MW başına 2015 yılındaki £155’dan bugün £40’ın altına gelmiştir. Bu başarıda hükümet planları kadar coğrafya da önemlidir.
14) Sektörde rekabet giderek yoğunlaşıyor ve yetenekler, kapasite her gün biraz daha gelişiyor. Britanya’da bu alanda çalışan kişi sayısı 20.000 civarında. 2030 beklentisi ise 61.000 çalışana ulaşılabileceği yönünde.
15) Bu arada akışın başındaki Scorpions - Wind of Change kendi başına anlamlı ve güzel olmakla birlikte bu yazının da bir parçasıdır.

Biraz geriye dönüp 4 Kasım 2021 tarihli The Ekonomist dergisindeki “Değişim Rüzgârları” haritasına bir bakalım.
16) Deniz üzerinde kurulu birçok rüzgar santralinin Kuzey Denizi sınırlarında olması tesadüf değil. Coğrafi koşullar çok elverişli ve artık yüzer projeler de hayata geçmiş durumda. Bu bölge ve benzeri alanlar dünyadaki toplam enerji talebini karşılayabilir.
17) Yazı yayımlandığında enerji krizi (henüz Ukrayna işgali yaşanmadığı için) gündemde bile değildi. Şimdiyse konu daha stratejik boyut kazanmış durumda.

#Temiz ve #yenilenebilir bir #enerji kaynağı olan rüzgâr, teknolojinin gelişmesiyle üretimde anahtar rol oynayabilir.
18) Gelecek ne getirir, fosil yakıtlar yanında veya bunların yerine yenilenebilir enerji kaynakları nasıl ve ne zaman standart hâle gelir bilinmez.

Değişimi iyi okuyabilmek ve faydalanabilmek dileğiyle iyi bir Pazar günü dilerim.🙏🏻🙋🏻‍♂️

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ergun Unutmaz

Ergun Unutmaz Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @ergun_unutmaz

Jan 5
1) #Risk ile #Belirsizlik kavramları arasındaki ayrımda:

❓🧮Ne olacağını kesin olarak bilmesek de olasılıkları biliyorsak kastedilen şey "Risk"tir.

⁉️ ❌Ancak, olasılıkları dahi bilmiyorsak "Belirsizlik" söz konusudur.
2) #Temerrüt hâli risk yönetiminin olmadığı ya da iyi ve zamanında yapılamadığı için işlerin başarısızlıkla sonuçlandığı durumdur.

#LikiditeKrizi bunun bir önceki adımıdır.
#Kazançlar açısından yaşanacak kriz ciddi uyarıdır.
#Stratejik kararlar işleri #Normal akışta tutmalıdır.
3) Biz yatırımcılara düşense iyi yönetilen işletmeleri arayarak bu şirketlerin risklerini ve yönetimlerinin risk karşısındaki eylemlerini izlemektir.

Faiz artışları ve belirsizlik ortamı piyasadan likidite çekilmesine yol açtığından borç ve ödeme kabiliyeti daha da önemlidir.
Read 7 tweets
Jan 4
Previously, I have made a comparison of returns on various stock indices and drastic effect of the foreign exchange rates in the process.

1) Today, let's turn our focus to sectors and companies in few charts.

2) The year 2022 brought huge losses to many professional and retail investors. After the great returns of '20 and '21 it was bear markets turn, and if you are among the winners I congratulate you.

Except #energy most sectors were painted to red and @VisualCap shows all in here.
3) And here is another perspective from #Gurufocus. In this table, we see US stock market overview by sectors and different MC levels. For the 2022 #energy sector was impressive due to known conditions. #Utilities, #Healthcare and #BasicMaterials were also positive for mega.
Read 5 tweets
Dec 24, 2022
Haklı, doğru söylemiş.

1) İçsel değerlemeden bahsettiğimizde mantığı basit ve kolay, uygulaması ise meşakkatli ve inceliklerle doludur. Uygulamaya gelince bu konuda kitap yazanların bile vahim hatalarını görüyorum. İçsel değerleme sonuçları ise felaket. 🤷‍♂️
2) Göreceli değerleme açısındansa durum güvenilir olmamakla beraber uzmanların bile yaygın kullandığı bir araç şeklindedir.

Eğer kapsamlı analizde çıkış noktasıysa eleme için uygundur, ama peçete üzerine yazılan çarp dört bölü iki mantığıyla, tek bir oranla yatırım yapılmaz.
3) FK oranını küçümsemek değil de iyi anlamak ve sonucu yorumlarken dikkatli olmak önemli. Mesela Damodaran Hoca serinin on beşinci bölümünde “Fiyat / Kazanç (FK) Oranları” konusuna giriş yapıyor ve fark yaratan unsurlardan bahsediyor.

Read 4 tweets
Dec 22, 2022
2022'den 2023'e Portföy yazısı tamamlandı.👌🏻🖊️📖
Ancak çoğu grafik ve analizi çıkararak daha sade bir yazı sunmaya çalışıyorum. Çalışmalarımın bir kısmı belki sizlerin de ilgisini çekebilir.

1) Gelin hisse senetleri piyasalarına ve döviz kurlarına bir bakalım.🤔
2) Önce yöntem:

31 Aralık 2019 tarihindeki kapanış verilerini 100 kabul ederek, seçtiğim hisse senedi endeksleri ve döviz kuru verilerini standardize ederek bir karşılaştırma yapıyorum.

İkinci aşamada da 3 Ocak 2022 açılış fiyatına göre bugüne kadarki değişime bakarız.📊📈
3) Küresel ölçekte yatırım yaptığım için hisse senetleri getirimi ilk başta ABD, Almanya, Japonya ve Türkiye gibi ilgili ülkelerdeki endekslerle kıyaslıyorum. Bunun için de grafikteki gibi temel yıl verisine göre değişime bakıyorum.

Evet #BIST100 muazzam: %473,11 🤯
Read 16 tweets
Dec 9, 2022
1) #TheEconomist 10/12/2022

Bu haftaki sayıdan seçimim:
#Getiri Arayışı - #Yatırımın yeni kuralları

Faiz oranlarının daha yüksek ve sermayenin daha kıt olduğu bir ortamda yatırım yapmanın zorluklarına, kendi yorumlarımı da katarak değineceğim.
2) Ucuz paranın sonuna hoş geldiniz!

Bu çarpıcı ifadenin yanında, hisse senetleri fiyatlarındaki düşüşün çok daha kötü durumlara ulaştığı zamanların bulunduğunu belirterek başlamakta fayda var.

Ancak neredeyse tüm varlık piyasalarında böylesi eş anlı çöküş nadir bir durumdur.
3) #SPX Endeksi zirveden başlayan çekilmede %25 kayıplara ulaşmıştır ve #HisseSenetlerinden, güvenli liman olan #Tahvillere kaçışsa bu kez işe yaramamıştır.

60-40 Portföyü olarak bilinen strateji ise bu yıl en kötü sonucu kaydetmiştir.
Read 9 tweets
Nov 30, 2022
1) Merhaba, uzun bir akışa hoş geldiniz.😱💁🏻‍♂️

2023 portföy planlarını yapmaya başlayalı 3 hafta kadar oldu ve bu ay, gerek Twitter gerekse de blog yazılarımda hazırlayacağım içeriği paylaşmıştım.

Bugün, ikinci maddede yer alan #abonelikler konusu var.
2) Öncelikle abonelikler konusunda yaptığım seçimlerin tamamen kişisel, bu paylaşımın da bilgi aktarımı amaçlı olduğunu belirtmek isterim.

Herhangi bir kurum, kuruluş, kişi ya da yayın ile reklam, iş birliği vb. anlaşmam yoktur. Bu yılki başlıca aboneliklerim şöyledir: Image
3) Ekonomi ve finans dünyasında çok sayıda program, içerik üreticisi ve veri sunucusu var. Haber akışından finansal tablolara, anlık fiyat verilerinden detaylı analiz platformlarına, her gün de gelişen önemli bir lükse sahibiz. Ancak seçerken iki kere düşünmek gerekiyor.
Read 22 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(