Portföyüm kapsamında, son üç yıl içinde elde ettiğim #KârPayı akışını ve #TemettüVerimini incelediğim yazıyı siteye yüklemeden önce biraz arşivden paylaşım yapayım. Okumamış olanlara faydası olabilir.
2) Temettü Kavramları ve Hesaplamalar yazısı ise teknik detaylar ve işin sayısal yönüne ilgi duyanlar açısından iyi bir kaynak. Burada temettü verimi, nakit/brüt ayrımı ve hesaplamanın nasıl yapılacağına dair uygulama da yer almaktadır.
Bu yazıda ise sistemin işleyişindeki sorunlar, sermayeyi tabana yayacak bir önerim ve paranın iç / dış değer kayıpları üzerine uygulama örnekleri vardır.
4) İngilizce olarak hazırladığım ve YahooFinance sitesinde yayımlanan çalışmamdaki yöntemse yurt dışı temettü yatırımı yapmak isteyenler için bir kaynak oluşturabilir.
7) #DeğerYatırımı ve #TemettüYatırımı üzerine siteye gelen bir soru çok yerinde, önemli ve farklı platformlarda yanıtladığım bir soruydu.👏🏻
#TemettüEmekliliği, aylık düzenli gelir ve bir şirket değer üretiyorsa temettü dağıtır mı gibi düşüncelere yorumum aşağıdadır. Önce soru:
Konuyla ilgilenen herkese katkı sağlaması için #değer ve #temettü yatırımı yaklaşımına yönelik ayrımlara, internet sitemde sunduğum yanıtımı bir de buradan paylaşayım.
📖🖊️ ⬇️
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
#RüzgarEnerjisi notlarım bitmek üzere bu arada beklerken ve birçok değişimin eşiğindeyken
Scorpions
Wind of Change
1) Merhaba. #TheEconomist dergisinin 7 Ocak tarihli sayısından seçtiğim iki makale ve ilave açıklamalarla bu Pazar gününde biraz #RüzgarEnerjisini ve #Britanya’nın #Avrupa ile ilişkilerini inceleyelim.
Twitter akışı belki uygun değil, ama konu önemli.
2) Öncelikle bazı kavramları açıklayarak başlayalım. #Offshore kıyı ötesi, deniz aşırı ülke ya da açık denizde anlamlarına gelebilen bir kelime ve bu yazı kapsamında karadan uzak, denizde yer alan bölge kastediliyor.
2) The year 2022 brought huge losses to many professional and retail investors. After the great returns of '20 and '21 it was bear markets turn, and if you are among the winners I congratulate you.
Except #energy most sectors were painted to red and @VisualCap shows all in here.
3) And here is another perspective from #Gurufocus. In this table, we see US stock market overview by sectors and different MC levels. For the 2022 #energy sector was impressive due to known conditions. #Utilities, #Healthcare and #BasicMaterials were also positive for mega.
1) İçsel değerlemeden bahsettiğimizde mantığı basit ve kolay, uygulaması ise meşakkatli ve inceliklerle doludur. Uygulamaya gelince bu konuda kitap yazanların bile vahim hatalarını görüyorum. İçsel değerleme sonuçları ise felaket. 🤷♂️
2) Göreceli değerleme açısındansa durum güvenilir olmamakla beraber uzmanların bile yaygın kullandığı bir araç şeklindedir.
Eğer kapsamlı analizde çıkış noktasıysa eleme için uygundur, ama peçete üzerine yazılan çarp dört bölü iki mantığıyla, tek bir oranla yatırım yapılmaz.
3) FK oranını küçümsemek değil de iyi anlamak ve sonucu yorumlarken dikkatli olmak önemli. Mesela Damodaran Hoca serinin on beşinci bölümünde “Fiyat / Kazanç (FK) Oranları” konusuna giriş yapıyor ve fark yaratan unsurlardan bahsediyor.
2022'den 2023'e Portföy yazısı tamamlandı.👌🏻🖊️📖
Ancak çoğu grafik ve analizi çıkararak daha sade bir yazı sunmaya çalışıyorum. Çalışmalarımın bir kısmı belki sizlerin de ilgisini çekebilir.
1) Gelin hisse senetleri piyasalarına ve döviz kurlarına bir bakalım.🤔
2) Önce yöntem:
31 Aralık 2019 tarihindeki kapanış verilerini 100 kabul ederek, seçtiğim hisse senedi endeksleri ve döviz kuru verilerini standardize ederek bir karşılaştırma yapıyorum.
İkinci aşamada da 3 Ocak 2022 açılış fiyatına göre bugüne kadarki değişime bakarız.📊📈
3) Küresel ölçekte yatırım yaptığım için hisse senetleri getirimi ilk başta ABD, Almanya, Japonya ve Türkiye gibi ilgili ülkelerdeki endekslerle kıyaslıyorum. Bunun için de grafikteki gibi temel yıl verisine göre değişime bakıyorum.
Bu haftaki sayıdan seçimim: #Getiri Arayışı - #Yatırımın yeni kuralları
Faiz oranlarının daha yüksek ve sermayenin daha kıt olduğu bir ortamda yatırım yapmanın zorluklarına, kendi yorumlarımı da katarak değineceğim.
2) Ucuz paranın sonuna hoş geldiniz!
Bu çarpıcı ifadenin yanında, hisse senetleri fiyatlarındaki düşüşün çok daha kötü durumlara ulaştığı zamanların bulunduğunu belirterek başlamakta fayda var.
Ancak neredeyse tüm varlık piyasalarında böylesi eş anlı çöküş nadir bir durumdur.
3) #SPX Endeksi zirveden başlayan çekilmede %25 kayıplara ulaşmıştır ve #HisseSenetlerinden, güvenli liman olan #Tahvillere kaçışsa bu kez işe yaramamıştır.
60-40 Portföyü olarak bilinen strateji ise bu yıl en kötü sonucu kaydetmiştir.