1) In the @WSJ, last year @Justinbaer utilised a very useful perspective to historical declines and S&P #BearMarkets.
Following @naterattner's chart, I've applied the similar methodology to #BIST and let's have a closer look to the results.
2) In the study, I selected #XU100 Index as a proxy and worked with 6.386 daily observations (Range is from 02/07/1997 to 20/01/2023).
Below is history of #drawdowns from All Time High (#ATH) levels to the lowest values for the #BIST. Left scale shows the percentage declines.
3) As you can see, maximum drawdown is minus 67.03% and there were more occasions for 50% drops in the past.
Black dotted line represents #BearMarket territory with more than 20% declines from the peaks, and it looks more common and recursive to drastic declines.
4) In the following chart, I have added a time dimension for drawdowns.
📌The shortest drop is in 4 days with a -30.41%.
📌The longest period to the next ATH was 1.039 days and at the 1.018th day loss was -10.28% compared tıo ATH.
📌Deepest point was at -67,03 on 22/02/2001.
5) On the previous chart, there is a turquoise rectangle above on the left. Here you see it in a bigger scale.
📌 This is the dispersion of data for a max. 1 year and above -10%.
📌 The volatility looks also high in the short time frames both for corrections and bear markets.
6) The story and volatility also have their bright side. Returns might be considerably high and quick.
Last year BIST had an extraordinary performance while most major stock exchange indices were in bear market territory.
7) Although I do have investments in BIST and I think that some companies are very promising, approaching elections and fundamentals also bear risk elements.
For further reading (and disclaimer) you can visit my page.
Haftaya Financial Times'tan bir yazının kısa bir özetiyle başlayalım.
#Temettü yatırımı konusundaki ve sıkıntıları çok defa anlatmış olsam da popüler bir konuda sorunlar hep göz ardı edilir.
1) Bakalım FT bu alanda neler söylüyor:
2) Birleşik Krallık'ta temettü ödemelerine ilişkin öngörüler 2023 yılında azalma yönünde.
Şirketlerin kâr marjları baskı altına girdikçe, büyük olasılıkla kâr payı dağıtımı da düşecek. Çoğu sektörde marjlar yüksek enflasyon ve hane halkı alım gücü nedeniyle daralmış durumda.
3) Bütünsel salgın nedeniyle 2020 yılında kâr payı ödemeleri ciddi şekilde düşmüştü. Sonraki yıllarda bir toparlanma görülse de ekonomilerdeki yavaşlama, resesyon riski ve hayat pahalılığı nedeniyle tüketici harcamaları cephesindeki veriler şirket kârları açısından olumsuz.
Portföyüm kapsamında, son üç yıl içinde elde ettiğim #KârPayı akışını ve #TemettüVerimini incelediğim yazıyı siteye yüklemeden önce biraz arşivden paylaşım yapayım. Okumamış olanlara faydası olabilir.
2) Temettü Kavramları ve Hesaplamalar yazısı ise teknik detaylar ve işin sayısal yönüne ilgi duyanlar açısından iyi bir kaynak. Burada temettü verimi, nakit/brüt ayrımı ve hesaplamanın nasıl yapılacağına dair uygulama da yer almaktadır.
Bu yazıda ise sistemin işleyişindeki sorunlar, sermayeyi tabana yayacak bir önerim ve paranın iç / dış değer kayıpları üzerine uygulama örnekleri vardır.
#RüzgarEnerjisi notlarım bitmek üzere bu arada beklerken ve birçok değişimin eşiğindeyken
Scorpions
Wind of Change
1) Merhaba. #TheEconomist dergisinin 7 Ocak tarihli sayısından seçtiğim iki makale ve ilave açıklamalarla bu Pazar gününde biraz #RüzgarEnerjisini ve #Britanya’nın #Avrupa ile ilişkilerini inceleyelim.
Twitter akışı belki uygun değil, ama konu önemli.
2) Öncelikle bazı kavramları açıklayarak başlayalım. #Offshore kıyı ötesi, deniz aşırı ülke ya da açık denizde anlamlarına gelebilen bir kelime ve bu yazı kapsamında karadan uzak, denizde yer alan bölge kastediliyor.
2) The year 2022 brought huge losses to many professional and retail investors. After the great returns of '20 and '21 it was bear markets turn, and if you are among the winners I congratulate you.
Except #energy most sectors were painted to red and @VisualCap shows all in here.
3) And here is another perspective from #Gurufocus. In this table, we see US stock market overview by sectors and different MC levels. For the 2022 #energy sector was impressive due to known conditions. #Utilities, #Healthcare and #BasicMaterials were also positive for mega.
1) İçsel değerlemeden bahsettiğimizde mantığı basit ve kolay, uygulaması ise meşakkatli ve inceliklerle doludur. Uygulamaya gelince bu konuda kitap yazanların bile vahim hatalarını görüyorum. İçsel değerleme sonuçları ise felaket. 🤷♂️
2) Göreceli değerleme açısındansa durum güvenilir olmamakla beraber uzmanların bile yaygın kullandığı bir araç şeklindedir.
Eğer kapsamlı analizde çıkış noktasıysa eleme için uygundur, ama peçete üzerine yazılan çarp dört bölü iki mantığıyla, tek bir oranla yatırım yapılmaz.
3) FK oranını küçümsemek değil de iyi anlamak ve sonucu yorumlarken dikkatli olmak önemli. Mesela Damodaran Hoca serinin on beşinci bölümünde “Fiyat / Kazanç (FK) Oranları” konusuna giriş yapıyor ve fark yaratan unsurlardan bahsediyor.