Ik ben ook stagebegeleider en wat ik mijn stagiaires altijd als eerst aanleer is de onderverdeling van de lesstof in noodzakelijk, belangrijk, en bijzaak.
Op deze manier kan je veel flexibeler met onverwachte situaties omgaan en van je planning afwijken.
1/
Je krijgt ook een beter gevoel van controle en straalt daarmee ook rust uit. Het helpt ook bij werkdrukbeleving.
Deze onverdeling kan je goed maken als je planners op orde zijn.
2/
Over orde gesproken, mijn focus bij stagiaires ligt altijd op leiderschap (orde). Willen wij docenten behouden voor het onderwijs dan moeten wij ze het gereedschap geven om controle over de les te houden.
3/
Ik merk dat de lerarenopleiding nog teveel focust op activerende werkvormen en didactiek. En natuurlijk deze zijn belangrijk, maar komen echt niet van de grond als je geen leider kunt zijn.
4/4
Laatste draadje (ik verwacht deze keer niet zo lang heeft iets minder met lesgeven te maken maar meer met de onderwijscommunity):
Twitter, Mastodon, Onderwijs Community
1/
In november 2016 begon ik te twitteren over mijn onderwijs. Ik maakte al sinds jaar en dag onderwijs materiaal en wilde meer daarover gaan delen met wereld.
Soms voel je je als pionier alleen, mis je een klankbord, en soms ook gewoon kritiek.
2/
De afgelopen jaren heb ik mij steeds meer welkom gevoeld in de Edutwitter gemeenschap en ik vind het nog steeds een enorme eer om er onderdeel van te zijn.
3/
Dit kan een controversieel onderwerp worden, dus eerst maar een paar disclaimers.
Het is ook een onderwerp waarbij ik minder scherp heb wat ik wil zeggen, maar toch denk een bijdrage te kunnen leveren.
1/
Wat ik ga vertellen is een mening, gebaseerd op een eigen situatie.
Elke docent is anders, elke school is anders. Voel je niet aangesproken, maar vrij om jouw licht op mijn mening te schijnen. Leren is ons vak.
2/
Ik wil de nood in het onderwijs ook niet bagatelliseren. De (vroege) uitval heeft voor een heel groot deel te maken met werkdruk opgelegd door anderen.
3/
1. koffie en thee thermosfles 2. adapter 3. Multomap met studiewijzers en informatie over klassen 4. map met toetsen en ingeleverd materiaal 5. strafuurbriefjes (zelden gebruikt) 6. doosje met woordschatoverhoringen 7. broodtrommel 8. agenda (Moleskin) 9. schaar
10. post-its (voor persoonlijk feedback bij leerlingen en to do lijstjes) 11. dobbelsteen met letters 12. whiteboard markers 13. laptop (van school) 14. geodriehoeken 15. etui met pennen en potloden
Op onze elo (Moodle) heb ik ondertussen een databank van meer dan duizend vragen over woordenschat en grammatica. Mijn vragen werken veelal vanuit een vragenpool: de opgave trekt een aantal willekeurige vragen elke keer als de leerling de opgave opnieuw wil maken: 3/
Ik werk dus op een categoraal gymnasium al heb ik zelf geen gymnasium achtergrond. Ik heb HAVO gedaan, nooit een Romereis meegemaakt (hiken in het Peak District in Engeland 😎), heb geen emotionele band met het concept, of getergd door eindeloze Latijnse vertalingen.
1/
Toch zie ik een grote meerwaarde voor een categoraal gymnasium (of Atheneum, of MAVO).
Ik kan weinig zeggen over de Klassieken, behalve dan het de bakermat is van Westerse democratie, filosofie, beschaving, en dat het zeker een meerwaarde is daar wat over mee te krijgen.
2/
Nee, ik wil het hebben over dat categorale, zeker nu de middenschool weer uit de sloot wordt gedregd. De grote gelijkmaker.
Wat volgt is mijn mening (moet je geloof ik altijd aangeven), niets meer, niets minder.
3/