Algun dia heu intentat fer sonar una copa fregant-la amb el dit? El so que en surt és una mica fantasmagòric, oi? Doncs resulta que hi ha un instrument, aparentment maleït 😱, que utilitza el mateix principi. Si en voleu saber més, us he preparat aquest #enfilall: ⬇️
Tot va començar quan el 1744 a un irlandès, Richard Pockrich, se li va ocórrer disposar unes quantes copes per crear una escala de notes musicals, però enlloc de colpejar-les, les va fregar amb els dits humitejats.
Amb això va aconseguir un original instrument que ràpidament es començà a escampar per tot Europa. Una de les primeres intèrprets famoses va ser #AnnFord (a la imatge) que, a més de tocar de meravella, va escriure un tractat sobre l'instrument.
Al cap d'un temps, es va produir un altre feliç enllaç entre música i ciència: el conegut Benjamin #Franklin (creador del #parallamps, entre d'altres enginyoses invencions) va viatjar a Anglaterra i en sentir aquest extraordinari instrument se li va ocórrer disposar (...)
(...) les copes de vidre de tal manera que giressin continuadament amb l'ajuda d'un motor, permetent a l'intèrpret fer-les sonar sense haver de girar els dits (a la foto, Benjamin Franklin tocant l'harmònica de vidre):
De la mateixa manera que l'instrument original, la nova harmònica de vidre (glass harmonica, en anglès) va guanyar una gran popularitat. #MarianneDavies en va ser una gran virtuosa que va rebre l'instrument del propi Franklin i el va portar per tot Europa.
Una altra intèrpret, #MarianneKirchgessner va ser qui va embadalir a W. A. #Mozart amb les seves interpretacions el 1791. El compositor, que va morir poc després, va dedicar a aquest instrument l'Adagio und Rondo K. 617. El podeu escoltar aquí:
A part de #Mozart, altres coneguts compositors han utilitzat aquest instrument. Per exemple, #RichardStrauss a La dona sense ombra o #Donizetti a la famosa ària de la bogeria de Lucia di Lammermoor, on va haver de ser reemplaçada per dues flautes a petició dels productors...
També és molt coneguda la seva utilització al Carnaval dels animals de Camille Saint-Saëns (en dos moviments: Aquarium i Finale). Aquí teniu la primera pàgina del manuscrit autògraf:
Un cop finalitzat el segle XVIII, l'harmònica de vidre va caure en desús ràpidament. Una de les raons més probables va ser el seu baix volum i la seva fragilitat, però també va adquirir una reputació un tant misteriosa: es deia que els músics que la tocaven es tornaven bojos!
Les dues Mariannes de qui hem parlat, van patir alguna malaltia que va contribuir a aquesta llegenda. Tot i que no hi ha evidències científiques, s'explica que l'origen podria estar en el #plom que contenia el vidre. (A la imatge La casa dels bojos de #Goya)
Una altra curiositat d'aquest instrument és que, degut al rang de freqüències dels seus sons (entre 1000 i 4000 Hz), és especialment difícil percebre d'on prové el seu so, cosa que encara el fa més misteriós!👻.
Es veu que la localització del so per sota de 1000 Hz prové de la diferència de fase entre les ones que arriben a les dues orelles, i per sobre de 4000 Hz, per la diferència en volum. Entre 1000 Hz i 4000 Hz és terra de ningú, i el nostre cervell està bastant perdut...
Recentment, alguns compositors han recuperat aquest meravellós instrument. Un exemple de la seva utilització és el que va fer Jörg Widmann (sí, el mateix que va actuar fa uns dies al @palaumusicacat). Si teniu curiositat la podeu escoltar aquí:
@palaumusicacat En aquest web dedicat exclusivament a l'harmònica de vidre, podreu trobar molta informació sobre els seus antecedents, variants, intèrprets i compositors:
glassarmonica.com/armonica/
Les imatges provenen majoritàriament de la #Viquipèdia.
@palaumusicacat Això es tot. Espero que us hagi interessat aquest #enfilall sobre l'harmònica de vidre, un instrument poc conegut però que ha interessat a molts compositors al llarg dels darrers segles. Gràcies per llegir fins aquí i no oblideu posar m'agrada ❤️ o retuitar 🔄 si us ha agradat!
Sembla ser que la famosa Dansa de les fades de sucre del #Trencanous de #Txaikovski també estava pensada per a harmònica de vidre. Malauradament, sempre s'interpreta amb la celesta... En aquest vídeo us podeu fer una idea de com podria sonar:

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Xavier Pagès-Corella

Xavier Pagès-Corella Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @xpagescorella

Feb 16
Avui és un bon dia per aturar-nos una estoneta en una obra mestra del romanticisme, el #Carnaval Op. 9 per a #piano de Robert #Schumann. Veureu que, a part de ser una música extraordinària, també guarda alguns secrets. M'acompanyeu? #enfilall⬇️
Resulta que un amic de #Schumann que es deia Ludwig #Schuncke (a la imatge), va compondre unes variacions per a piano i orquestra sobre el tema #Sehnsuchtswaltzer de #Schubert (que es podria traduir com a Vals de la nostàlgia).
A #Schumann no li va agradar el caràcter extravertit de l'obra de #Schuncke així que va decidir utilitzar el mateix tema per fer una obra més íntima. Malauradament no la va acabar, però els primers 24 compassos van anar a parar a una obra nova que va titular #Carnaval.
Read 12 tweets
Oct 20, 2022
La vinculació de #PabloPicasso amb #Catalunya és més que coneguda. El que potser no se sap tant és la seva devoció per la #sardana, a la qual hi va dedicar algunes de les seves obres. Si em voleu acompanyar, us ho explico en aquest #fil:👇
La devoció de #Picasso per la #sardana no va ser casual ni anecdòtica. De fet, alguns testimonis asseguren que es sentia #català i fins i tot el parlava. L'haver viscut a #Catalunya i les seves amistats catalanes ben segur hi van contribuir. A la foto, amb col·legues d'#Els4Gats:
Un dels primers esbossos en què ja s'intuïa el que faria en obres posteriors, va ser aquesta tetragrafia del 1952 on la temàtica de la #sardana apareix en la seva mínima expressió: les mans entrellaçades. També hi podem veure el #colom com a símbol de la #pau:
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(