"Besmet met corona, maar toch gewoon naar je werk? 'Went snel!'" Dit stond vorige week op de website van RTL nieuws. Maar besmette medewerkers op werk, moet je dat als werkgever wel willen? En wat zijn hiervan de gevolgen voor de samenleving? Een 🧵! rtlnieuws.nl/editienl/artik…
In tegenstelling tot wat we allemaal graag willen geloven, is corona niet weg. Sterker nog, volgens de rioolwaarden meting van het RIVM stijgt het aantal besmettingen gestaag. In Amerika is COVID op twee na (hartaandoeningen en kanker) nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak.
Veel mensen in Nederland zijn inmiddels gevaccineerd of al eens besmet geraakt. Vaccins beschermen goed tegen ernstig ziek worden, maar kunnen niet voorkomen dat je toch besmet raakt met het coronavirus. Sinds de komst van Omicron is het risico op herinfectie groter geworden.
Dit heeft, naast gevolgen voor werknemer, ook gevolgen voor werkgever. Zo werd in Amerika gevonden dat in een gemiddelde week tijdens de pandemie 10 op 1000 medewerkers afwezig was door ziekte, tegenover 6 op 1000 in een 'normaal' jaar.Bijna verdubbeld dus.washingtonpost.com/opinions/2023/…
Ook in Nederland is een effect zichtbaar. Zo zijn mensen sinds 2020 langer en vaker ziek, met name sinds de opkomst van de Omicron variant. Ook onder zelfstandigen, waar het ziekteverzuim normaal lager ligt, wordt langdurige ziekte waargenomen.
In de zorg is het verzuim in 2022 15% hoger dan in 2021, veroorzaakt door een stijging in kort verzuim en frequentie van verzuim door griep, corona en RS. Ook in de kinderopvang steeg het verzuim fors en was eind 2022 hoger dan het gemiddelde verzuim in NL én de zorg.
Na iedere doorgemaakte corona infectie bestaat daarnaast het risico op long-COVID. 1 op 10 mensen krijgt long-COVID, 71% van mensen met LC konden de eerste 6 maanden na infectie niet werken. 18% kon ook na een jaar nog niet aan het werk. 75% van mensen met LC is jonger dan 60 jr.
De kosten van long-COVID voor de US economie? 3.7 biljoen US dollars. Dat is 11.000 US dollars per persoon en 17% van het Amerikaanse GDP in 2019. Puntje van aandacht: in deze berekening is nog niet het verlies van werk door zorgtaken meegenomen. jheor.org/post/1746-econ…
Niet alleen de werkgever en economie lijden onder COVID en long-COVID. Een studie naar long-COVID stelt vast dat door klachten als cognitieve disfunctie en vermoeidheid LC patiënten vaak niet in staat zijn te werken. Oftewel, long-COVID is een risicofactor voor baanverlies.
Niet zo raar, want herstel duurt vaak lang en een werkgever betaalt maximaal 2 jaar loon door bij ziekte. Daarna? Veel patiënten met LC teren in op spaargeld, zullen een uitkering moeten aanvragen of komen (in andere landen) zelfs op straat terecht.
Het UWV verwacht dat 3 op 5 long-COVID patiënten volledig arbeidsongeschikt zal worden verklaard. Daar zitten ook twintigers en dertigers tussen en ook mensen die voorheen heel fit waren. nrc.nl/nieuws/2023/02…
Dan nog even over onbetaald werk: taken als kinderen verzorgen, mantelzorg en huishouden. Waarde van dit onbetaalde werk? 215 miljard, een kwart van ons bruto binnenlands product. decorrespondent.nl/14209/onze-onb…
Long-COVID treft vaker vrouwen dan mannen. 80% van de medewerkers in de zorg is vrouw. In het primair onderwijs is 86% vrouw. In 81% van de huishoudens neemt de vrouw het merendeel van de taken op zich.
Dat maakt dat COVID en long-COVID niet alleen onze economie en het welzijn van mensen in gevaar brengt, maar ook de continuiteit van zorg, huishouden en onderwijs. yorkshirepost.co.uk/news/opinion/c…
Leuk weetje tussendoor: ook niet werkenden hebben belangrijke taken in onze samenleving. Zo passen grootouders massaal op onze kinderen. 60% van de Nederlandse kinderen tot 3 jaar heeft opa of oma als oppas. Take that, dor-hout aficionado's! rtlnieuws.nl/nieuws/nederla….
Het goede nieuws: je kunt als werkgever een verschil maken! Hoe? Stimuleer thuiswerken bij klachten, bied zelftesten aan, faciliteer hybride werken, implementeer HEPA filters en ventilatie. Beter voor werkgever en werknemer. businessnewsdaily.com/11323-cost-of-…
Overdreven? Dat vind het Duitse ministerie niet, dat implementeerde begin 2021 al HEPA filters in hun gebouwen. Ook het Britse parlement liet haar gebouwen aanpassen. sueddeutsche.de/politik/landta…
Sommige bedrijven zijn al om en implementeren dit soort voorzorgsmaatregelen met succes, zoals @ApricotTreeCaf1 in Canada. Besmettingen onder personeel? 1 in heel 2022. Ook een stuk veiliger voor kwetsbaren en daarmee voor hen weer toegankelijk.
Dus, ziek naar je werk? Beter niet. Bespaar je collega's schade na infectie, potentieel long-COVID, je baas financiele schade en rust goed uit. Dat is dan weer belangrijk voor je eigen risico op long-COVID. Werkgevers, tijd voor preventie. time.com/6215346/covid-…
PS. Dit draadje focust puur op de economie, but make no mistake: ook na pensioenleeftijd zijn mensen van cruciaal belang. That's all, folks! news.stanford.edu/2016/09/08/old…
Vandaag in het AD. Een aantal beweringen in dit stuk komen niet overeen met, of gaan zelfs volledig in tegen de internationale kennis. Lezen jullie mee? Een lange 🧵, maar wel belangrijk. ad.nl/binnenland/100…@nrc@volkskrant@ADnl
Ernst Kuipers geeft aan dat "bij patiënten met een hogere leeftijd of kwetsbare gezondheid bestaat nog steeds een reële kans op ernstige ziekte". Sinds Omicron worden ook baby's en jonge kinderen ernstiger ziek dan tijdens vorige varianten.
Ook niet ernstig ziek worden brengt risico's met zich mee. Na infectie in kinderen onder 17 jaar neemt het risico op Type 1 diabetes, myocarditis, nierfalen, longembolie en hartritmestoornissen toe. Deze aandoendingen zijn normaliter zeldzaam in kinderen. cdc.gov/mmwr/volumes/7…