اون دریایی که بهش میگید دریای خزر، در ایران باستان #دریای_تپورستان نام داشت. بعد از اسلام، تپورستان معرب شد و به طبرستان تغییر نام پیدا کرد. در تمام کتابهای جغرافیای تاریخی، نام این دریا، #دریای_طبرستان، #دریای_مازندران
و در برخی منابع دیگه #دریای_گیلان و گاهی #دریای_قزوین ثبت شده. همچنین در عرف بینالملل، امروز تمام دنیا به این دریا میگه #دریای_کاسپین. کاسپین برگرفته از نام قوم کاسپیهاست که قدیمیترین ایرانیان ساکن در کنار این دریا بودند و دستکم سههزار سال پیش در اونجا سکونت داشتند.
کاسپیها آریایی بودند و بعدها به مناطق دیگه از جمله قزوین کوچ کردند. نام شهر قزوین برگرفته از نام این قوم هست و قزوین معربشدهٔ کاسپین هست.
این وسط خزرها کی بودن؟ یه قوم وحشی از نژاد اوغوز که قرن ششم میلادی از حوالی مغولستان به شمال قفقاز کوچ کردن و مدتی اونجا ساکن شدند.
تمام دنیا اسم این دریا رو به اسم ریشهدار و آریایی #دریای_کاسپین (#CaspianSea) میشناسه بعد ما خودمون داخل ایران به این دریا نام مجعول #دریای_خزر رو دادیم. اهمیت این موضوع کم از حساسیت روی #خلیج_فارس در مقابل خلیج-ع-ر-ب-ی نیست و پای هویت و تاریخمون درمیونه.
بهمن انصاری
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
- در شهریور ١٣٢٠، با یورش نظامی انگلستان و شوروی به ایران، رضاشاه مجبور به استعفا شد و پسرش محمدرضاشاه به پادشاهی رسید. مصدق که سالها بود بخاطر مشکلات شخصی با رضاشاه، از سیاست کنارهگیری کرده بود، حالا با سقوط رضاشاه، آمادا ورود مجدد به عرصه سیاست شد.
ایشون Phyllis هستند. همسر محبوب فیلیپ (پدر اسکندر مقدونی) و نامادری اسکندر که سوار فیلسوف بزرگ، #ارسطو شده! سواری گرفتن زن فیلیپ از ارسطو، یک داستان فکاهی بود که در قرون وسطی در اروپا بسیار معروف بود!
مکان کشف: هلند
قدمت: قرن ١۴ میلادی
محل نگهداری: موزه متروپولیتن
یه نقاشی دیگه از همون داستان. اثر Hans Baldung قرن شانزدهم میلادی.
این دو تام یکی قرن سیزدهم و دیگری چهاردهم میلادی، هر دو ساخته شده در فرانسه
- دکتر مصدق از دودمان قاجاریه بود. او نوادهٔ دختری فتحعلیشاه قاجار محسوب میشد.
- مصدق در نوزده سالگی با زهرا دختر میرزا زینالعابدین تهرانی امام جمعه تهران ازدواج کرد و حاصل آن پنج فرزند بود.
- پس از #انقلاب_مشروطه، مصدق سعی کرد در نخستین دوره #مجلس_شورای_ملی از شهر اصفهان کاندید شود (همسرش دو ملک بزرگ در اصفهان داشت و از این طریق خود را منتسب به شهر اصفهان جا زد) اما اعتبارنامهاش رد شد و ناکام ماند.
اخیرا یکی از بازدیدکنندگان از محوطۀ باستانی لاخیش در جنوبغربی اورشلیم، به صورت تصادفی قطعۀ سفال کوچکی را یافته که نام #داریوش_بزرگ پادشاه هخامنشی روی آن نقش بسته است. 👇
یک حکاکی بسیار نادر با قدمت ۲۵۰۰ سال حدود دو ماه قبل در محوطه باستانی لاخیش کشف شده است که نام داریوش پادشاه هخامنشی در آن مشخص است. این حکاکی در محوطۀ شهر باستانی لاخیش به صورت تصادفی توسط یک بازدیدکننده کشف شده است.
این کتیبۀ کوچک در واقع قطعهای به جا مانده از یک ظرف سفالی است و عبارت «سال بیست و چهارم داریوش» به زبان آرامی بر روی آن حک شده است. این نخستین بار است که کتیبهای باستانی با نام داریوش در حوالی بیتالمقدس کشف شده است.
صد سال پیش و در اواخر دوران قاجار، در حدفاصل سالهای ١٣٠٢ و ١٣٠٣ خورشیدی، در ایران بحثی داغ شد مبنیبر اینکه رژیم #پادشاهی منحل و #جمهوری جایگزین آن بشود.
این طرح تا مرحلهٔ تصویبشدن هم پیش رفت اما نهایتا با مخالفت مردم، شکست خورد و یک سال بعد با انتقال قدرت از #قاجاریه به #پهلوی، سیستم پادشاهی ادامه پیدا کرد.
اما چگونگی برآمدن فعل #جمهوریت در اوج دوران دلبستگی مردم به #مشروطیت، روایت جالبی داره که در ادامه توضیح میدم.
در آن زمان بحث #پادشاهی_خواهی و #جمهوری_خواهی نقل محافل بود. روشنفکرانی که چشم به شرقوغرب دوخته بودند، طرفدار جمهوری بودند و میهنپرستانِ مشروطهخواه به همراه طبقهٔ متوسط، از سیستم پادشاهی که سیستم همیشگی ایران و کاملا سینک شده با #فرهنگ_ایرانی بود، حمایت میکردند.
آشنایی با یکی از پادشاهان گمنام ایران
(+گنجینهٔ ارجان)
ـ #رشتو
پاییز سال ۱۳۶۱، در هنگام خاکبرداری جهت عملیات سدسازی بر روی رودخانه مارون، حفرهای در زمین ایجاد گردید که منجر به پیدایش آرامگاهی در درون آن حفره شد. آرامگاه در ۱۰ کیلومتری شمال شهر قدیم ارجان (شمال بهبهان کنونی)
قرار داشت. تمام دیوار های این آرامگاه مستطیل شکل، به استثنای دیوار شرقی از چندین لایه حاوی تخته سنگهای تقریبا یک اندازه ساخته شده بودند.
اين آرامگاه متعلق به دوران نوعیلامی و مربوط به پادشاهی به نان “#كيدين_هوتران“ بود.
کیدین هوتران (Kidin-Hutran) پنجمین پادشاه از سلسهٔ ایگههلکی از پادشاهان تمدن ایرانی عیلام بود که به خاطر جنگهایش با تمدن بابل، شهرت داشت. او دو بار بابل را در دو جنگ بزرگ در دو زمان متفاوت، شکست داده بود.