Dziś wykonamy kilka działań/ interakcji na MainNet pod airdropa, większa ilość interakcji z poszczególnymi dappsami, zwiększy naszą szansę na otrzymanie airdropa. (na końcu przypiętego tweeta część II tj. przewodnika zamieszczać będę AKTUALIZACJE).
I. Działania pod ,,Airdrop” 1. Działania na MainNet
1.12
- gol2.io (@GoL2io)
Jest to gra oparta na Game of Life stworzonej przez brytyjskiego matematyka Johna Conwaya w 1970 roku.
Prostą interakcję z protokołem wykonamy poprzez wybranie z menu ,,infinite mode”,… twitter.com/i/web/status/1…
@GoL2io@starksheet@ClementWalter 1.14
- briq.construction (@briqNFT)
Briq jest protokołem, aplikacją za pomocą, której możemy stworzyć/zbudować własne NFT od podstaw. Możemy również gotowy plik/obraz zamienić w gotowy zestaw briq, link -
1.18 almanacnft.xyz/#/mint (@almanacNFT)
Dodatkowo możemy wybić Almanac tj. wykres. Wybieramy rynek np. matic-usd, następnie wybieramy datę i mintujemy. Cena to 0.01 eth.
1.19 starkverse.art (@StarkVerseLabs )
StarkVerse ma być wiodącą platformą/galerią przeznaczoną do ekspozycji cyfrowych dzieł sztuki (NFT). Interakcję z protokołem zapewnimy sobie poprzez wymintowanie NFT (koszt fee).
Here’s a clear, step-by-step checklist for maximizing your activity on the @Somnia_Network testnet. This guide covers all the main platforms, tools, and actions you should take to boost your airdrop eligibility and test your skills across the Somnia ecosystem.
3. On (@Somnia_Network )
- Send STT tokens to a random user.
- Mint PING and PONG tokens, perform several swaps, and finally create your own token.testnet.somnia.network
Co się działo na Starknet? Paradex, nowe Hyperliquid i cała reszta.
Zacznijmy od początku – co ja robiłem od końca lutego (czyli mojego ostatniego wpisu) do 6 lipca na sieci Starknet.
Przez ten czas dbałem o swoje $STRK, które mam w stakingu: regularnie odbierałem nagrody i co jakiś czas robiłem swapa, żeby mój portfel wyglądał choć trochę lepiej. Ograniczyłem też swoją aktywność, skupiając się głównie na najważniejszych sprawach.
Teraz w skrócie przedstawię wam najważniejsze wydarzenia, które miały miejsce w tym okresie. O przewidywaniach dotyczących ceny $STRK czy kolejnego airdropa nie będę pisał – wszyscy wiemy, jak to się zwykle kończy, więc wolę skupić się na konkretach. Jeśli pojawi się coś naprawdę istotnego, na pewno dam znać.
Za tydzień planuję zrobić przegląd #DeFi i sprawdzić, jakie nowe projekty pojawiły się na @Starknet , a już od jutra mój pomocnik, uzbrojony w ognisty miecz, zajmie się kolejnymi „smokami” w krypto! Będzie zabawa! Będzie się działo! Będzie głośno! Będzie radośnie!
I nie zapomnijcie przeczytać wpisu o @tradeparadex – tam dzieje się naprawdę sporo! 🚀🔥
Jeśli doceniacie moją pracę, zostawcie proszę 👍 polubienie i ✍️ komentarz – to bardzo pomaga zasięgom! Dzięki! 🙏💙
1. Sieć i technologia
💠 Przez ostatnie miesiące byliśmy świadkami trzech dużych aktualizacji @Starknet (v0.13.4, v0.13.5, v0.13.6). Każda z nich przyniosła konkretne zmiany: optymalizacje kontraktów, niższe opłaty, uproszczenie pracy deweloperów, wdrożenie Cairo Native Execution i nowego STARK prover, który skrócił czas generowania dowodów z 24 minut do 3 i obniżył koszty o połowę.
💠Zmienił się model opłat – pojawił się L2 gas i triple gas model (L1, L2, blob gas). Do tego doszła kompresja danych (stateful compression), lepsze API dla portfeli i dApps oraz wsparcie WebSocket w JSON-RPC.
💠Sieć zaczęła atestować bloki przez walidatorów, pojawiły się nowe mechanizmy zarządzania i głosowań, a Starknet wszedł w fazę decentralizacji.
2. Staking
💠 W czerwcu wystartował Staking v2 na Mainnecie – ponad 300 mln STRK zostało stakowane. Możliwość delegowania stake do wybranych walidatorów, system nagradza aktywnych uczestników.
SPIS TREŚCI
I. Działania pod ,,Airdrop” 1. Działania na MainNet 2. Crew 3. Discord
II. Źródła wiedzy oraz pomoce 1. Źródła 2. Pomoce
III. Zakończenie
Wstęp
Skupimy się na ,,realnych” działaniach pod airdropa od StarkNet oraz poszczególnych projektów z tego ekosystemu (przepalamy/wydajemy własne środki).
Każda interakcja będzie doceniona. Bądź cierpliwy oraz wyrozumiały. Działaj systematycznie!