#BIMAS#BİM Mağazalar için bir #İNA değerlemesi yaptım. Hesaplanan #hisse değeri 206,27
Mevcut fiyat 176,90’a göre 16,6% yukarıdadır.
Varsayımlara ve modele bir bakalım (1/10) #borsa#yatırım
4 Yıllık veri üzerinden 6 yıllık tahmin yapıldı.
Kar marjları ve gider oranları yönünden çok fazla sapma yaşamayan bir şirket.
Finansal yönetiminin güçlü olması ile biliniyor, bu nedenle yıllara göre fazla sapma yaşamadan hep karlı şekilde çalışmaya devam ediyor. (2/10)
Brüt marj 4 yıl ortalaması 18,19% ben 18,00% kullandım.
Faaliyet marj 4 yıl ortalaması 6,09% ben 5,55% kullandım.
SNA/Hasılat 4 yıl ortalaması 4,93% bende 4.1-4.6% arasında dalgalanıyor, ortalama 4,48% yani 45bp ihtiyatlıyım (3/10)
2023 Hasılat büyümesinde bu yılın ilk çeyrek büyümesinden (87,94%) kesinti ile 70% kullanıldı, gelecek yıllar için fiyat tespit raporlarındaki büyüme oranları ortalamasına paralel kademeli azalan "enflasyon kadar" büyüme oranları kullanıldı. (4/10)
Amortisman tahmininde yeni bir yaklaşım denedim. Hem duran ve kullanım hakkı varlığı açılış net değerine hem de hasılata oranına beraber bakıyorum. Tahmin duran varlık değerine oranla yapıldı. Kullanım hakkı yeni kira anlaşmaları ile artıyor. Bunu da hasılata endeksledim. (5/10)
CAPEX (sermaye harcamaları) için 4 yıl ortalaması -2,83% ben -3,00% sabit kullandım.
Tabloya ayrıca amortisman - capex oranı ekledim. Uzun vadede ikisinin yakınsamaları gerekir. Modelde buna dikkat edildi. 4 yıl ortalama -0,47% tahmin ortalama -0,35% (6/10)
Çalışma sermayesi / hasılat ortalama -3,18% kadar ben tahmin döneminde -1,75% olarak sabitledim. Eksi çalışma sermayesi büyüdükçe (eksi olarak) şirkete nakit akış etkisi (pozitif) yaratıyor. Şirket ve değerleme açısından oldukça olumlu. (7/10)
AOSM tarafında net bir tahmin yapmak zor, ortalama tahvil verimleri kullanma fikri daha mantıklı gelmeye başladı. 14,3% tahvil verimi ile 23,5% AOSM oranına ulaştım.
Dönem boyu 23,5% sabit kullandım, ileri yıllarda düşebilir ancak bunu da ihtiyat olarak kullanıyorum. (8/10)
Uç değer (terminal) büyüme oranı veya iskonto oranı değiştiğinde model sonucu nasıl değişir görmek için hassasiyet / duyarlılık analizi (9/10)
#TMPOL#Temapol Polimer Plastik için bir #İNA değerlemesi yaptım.
Hesaplanan #hisse değeri 23,71
Mevcut fiyat 27,68’e göre 14,3% aşağıdadır.
Varsayımlara ve modele bir bakalım (1/7) #borsa#yatırım
4 Yıllık veri üzerinden 6 yıllık tahmin yapıldı. Kar marjı pek stabil olmayan bir şirket. Faaliyet raporunda da yazılmış. Gelir gider oranları da yıllar içinde çok değişken. Faaliyet marjı 11-21% arasında son 4 yılda. (2/7)
Brüt marj 4 yıl ortalaması 23,93% ben 2023 hariç 23,00% kullandım (2023: 18%).
Faaliyet marj 4 yıl ortalaması 17,14% ben 15% kullandım.
SNA/Hasılat 4 yıl ortalaması (neg. hariç) 9,74% bende ortalama 7,84% (3/7)
#BIGCH#Bigchefs#İNA analizini temiz formata çektim. Rakamlar üzerinde biraz daha çalıştım. Hisse değeri 35,81 buluyorum. Fiyat tespit raporuna göre 34,67. Amortisman - Capex - Kira şeytan üçgeni gibi, bunlara çok çalışmak gerekiyor, şu haliyle de çok varsayımsal #borsa#yatırım
Gelir tablosu ve İNA tahminleri
Maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ile kullanım hakkı varlıkları, çalışma sermayesi gelişimi tahminleri
Kısa bir aradan sonra yatırım kitapları okuma maratonuma geri döndüm.
Warren Buffett elinden çıkan tek kitap olarak tanıtılan “Hayat Denen Kartopu: İş Dünyasına Mektuplar” daha ilk 60 sayfada bana bir çok güzel öğreti sundu.
Kendi payıma önemli gördüklerimi yazayım ⬇️
Bir şirketin hisse fiyatının içsel değere yakın olması, o sırada ortak olacak kişilerin finansal sonuçlardan doğru pay almasını sağlar ✅
Eğer hisse ederinden çok pahalı olursa iyi karlar fiyatlanmaz. İyi bilançoya rağmen gitmeyen hisseden dolayı yatırımcılar olumsuz etkilenir
Bedelsiz artırım ile dolaşımdaki hisse sayısının artması şirketin işlem hacminin artmasını sağlayacaktır.
Likidite ve bireysel yatırımcı erişimi açısından olumlu olsa da Buffett bunu olumsuz görüyor. Her yıl ortakların büyük kısmının değişmesi ona göre olumsuz.
Cumartesi günü Doç Dr Aysel Gündoğdu tarafından yazılan Uygulamalı Temel Analiz ve Değerleme isimli kitabı okudum. Kitapta yanlış bulduğum kısımları kendisine mail gönderdim ve yanıt bekliyorum. Sizlerle de paylaşmak istedim. Telif hakları nedeniyle görüntü eklemiyorum. Notlarım
Sayfa 46 - Burada TFRS uyumlu bir gelir tablosu kullanılmasının değerleme ve temel analiz açısından daha doğru olduğunu düşünüyorum.
Sayfa 49 - Ek finansal tablolar: nakit akış tablosu ile özkaynak değişim tablosunun finansal rapora ek olarak paylaşılmadığı belirtilmiş. Bunlar standart olarak her açıklanan finansal tablo setinde sunulması zorunlu tablolar arasındadır ve tüm şirketler için paylaşılmaktadır.
Özkaynak Karlılığı (#ROE - Return on Equity) hesaplaması konusunda farklı yöntemler var, bana uygun ve makul gelen yöntemi bu akışta anlatacağım. Aşağıdaki kaynakta yer alan örneği Türkçe'ye çevirdim. educba.com/return-on-equi…
Adım adım giderek anlatalım+
Özkaynak Karlılığı şirketin 12 aylık dönemde elde ettiği net kar rakamını şirketin özkaynakları ile karşılaştıran orandır. Kısaca şirket ortaklarının şirkete bağladığı para ile % kaç verim elde ettiğini gösterir.
Burada soru, net karı hangi andaki özkaynak ile karşılaştıracağız?
Üç farklı yanıt olabilir, dönem başındaki, dönem sonundaki veya ortalama özkaynaklar. Dönem sonundaki özkaynaklar ile karşılaştırma en kolaya gelen yöntem olsa da bazı örneklerde çok sağlıklı sonuç vermemektedir. Ben ortalama yöntemini anlatacağım.