1) 2014'te CA, bir aracı kullanarak, isteyen FB kullanıcılarına bir anket uygulaması yükletiyor. Yükleyene de 1-2 dolar para veriyor.
Alt tarafı 200-300 bin dolar harcayarak, sadece uygulamayı indirenlere değil, 50 MİLYON kullanıcıya erişimin oluyor
Sırf arkadaşım bir uygulama indirdi diye, tüm kişisel bilgilerim ve çoğu browsing tarihçem filan fişmekan, hayatımda adını duymadığım bir şirkete satılıyor.
Arkadaşım 1 dolar aldı diye mutlu, FB ve CA zaten mutlu
Ama iş işten geçmiş, CA o bilgileri çoktan toplamış, sizin davranışlarınızı inceleyip siyasi reklam modelleri oluşturmuş.
CA cevap veriyor: "Ne bilgisi? ehehe, sildim bile"
CA tabii ki silmiyor, manyak mı? Bunu çalışanları yeni itiraf etti. FB da bir kanıt aramıyor zaten.+
Halihazırda halka açık olan başka sosyal medya bilgileriyle harmanlayarak. Ve "gerçek dünyadaki" kişisel bilgileri başka yerlerden satın alıp (kredi skoru, kulüp üyelikleri, vs) o seçmen modeline katarak.+
Muhtemelen siz sanıyorsunuz ki, iki parti arasında kalanları tespit edip onlara yoğunlaşıyorlar. Ondan çok daha sofistike:
Sonra bunlar panik halinde etraflarını örgütlüyorlar. Al sana bedavaya grassroots hareketi.+
Mesela zencisin, %100 Demokratsın. Ama CA'in modeline göre oy kullanma ihtimalin %50 diyelim. O zaman seni oydan vazgeçirecek, demokrasiye inancını zedeleyecek reklamlar görüyorsun FB'da.
İkna ve propaganda benzer şeyler ama sistemden koparmak apayrı bir düzlem (%10 barajı da kısmen öyle)
Eğer komşumun ne kadar uydurma içeriklere maruz kaldığını görebilsem, belki ona yorum yapıp diyalog kurabileceğim. Ama mevcut sistemde, herkes kendi gerçekliğinde hapis. FB bu "atomizasyon"un sağlayıcısı.
O ülkelerde tüketici hakları, privacy filan hak getire. FB özelinde, kimse o uzun kullanıcı sözleşmelerini okuyacak da değil. Dolayısıyla bilgi edinmek çok kolay.
Fakat tüm bu süreçte, arkadaşı yüzünden ve bir aracı üzerinden bilgisi satılan milyonlarca kullanıcıya bir tek uyarı mesajı göndermediği de yeni ortaya çıktı.+
Zaten sorun da bu. Keşke satış değil de açık olsaydı.
FB, Apple ve Google'ın gücünü anlamak için şu senaryoyu hayal edin:
(FB sadece 20 like sonrası, birçok yönünüzü, arkadaşlarınızdan ve ailenizden iyi bilebiliyor) +
Hangi iktidar buna sırt çevirir? Ve bunu bugün engelleyecek hiçbir mekanizma yok.
Bugün nötr olan reklam ve haber algoritmalarının manipüle edilmesi sorunsa, o algoritmaların siyasi olarak tasarlanması katbekat sorun.
Ve gelecekteki davranışlarınızı da başka kanallardan değiştirecekler. CA'in bir sloganı "data that drives behavioral change" idi+
FB gibilerinin tüm iş modeli bizi şirketlere, partilere satmak. O yüzden etik davranmaları imkansız. Büyük bir mücadele olacak. Bu konularda @zeynep i takip ediyorum, siz de edin.
Şimdilik SON.
Bir korku senaryosu daha: CA, FB'un sahip olduğu datanın ufak bir kısmıyla etkin oldu. AKP'nin doğrudan FB ile anlaştığını düşünün. Hatta onlara, kendi veritabanlarını açtığını.
Vergi affı karşılığında, CHP iletişimlerini %80 azaltmasını isteseler? Haberimiz dahi olmaz.
FB'un iş modeli, bizi şirketlere satmak (data mining), sonra onları geri bize satmak (reklam). Bu yüzden etik davranmaları imkansız.
Gördüğünüz her türlü içeriğin (organik veya reklam), Dünyanın objektif halini yansıtmadığını, size özel hazırlandığını unutmayın.
(son)
fularsizentellik.com/journal/2018/3…