Sander de Hosson Profile picture
Longarts. Auteur Slotcouplet (de Arbeiderspers). Spreker. Palliatieve Zorg. Met trots Alumnus v/h Jaar 2019 van Rijksuniversiteit Groningen. Gek op hardlopen.
David Haverkorn Profile picture 2 added to My Authors
25 Nov
Sinds gisteren is de zorg opgeschaald naar fase 2D. Alle planbare zorg wordt daarmee geannuleerd. Heel dramatisch voor al deze mensen. Gaat om duizenden.

Maar ook: dit is de laatste fase voor fase 3 (in de volksmond code zwart).
Ik hoop zo ontzettend dat dat niet gebeurt, maar:
Gezien de snelle stijging van de ziekenhuisopnames (en de persisterend hoge aantallen besmettingen) de laatste dagen, komt een dergelijk scenario in zicht.
Dat zal niet zonder slag of stoot gebeuren: de zorg gaat kijken waar nog meer opschaling mogelijk is. De zorg is wel redelijk uitgeput, maar ik zie iedereen toch de schouders eronder zetten. Echt zoveel respect!

Gaat veel schade doen. Mogen mensen best weten.
Read 18 tweets
22 Nov
Waar we nu zijn is een #zorginfarct: veel reguliere zorg zoals hart-, knie- en heupoperaties gaan al (lang) niet door. Kon wel wachten, maar inmiddels echt niet meer.

Volgende stap is het afblazen van kankeroperaties en semi-acute hartchirurgie ( hebben grote prioriteit).
Die laatste groep kan dus écht niet wachten. Die moeten gewoon snel geopereerd worden, maar dat lukt niet als de IC vol ligt. En die loopt nu vol.
Dat betekent dat dit soort chirurgie bedreigd raakt. Ik vind echt dat die mensen óók recht hebben op een IC-bed.

Dus: moeten we niet een stap eerder kiezen en de FMS 2-chirurgie voor corona laten gaan? Is dát niet ook al code zwart?
Read 7 tweets
11 Sep
Zoals de hele afgelopen week moeten SEH’s in Noord-Nederland soms uren dicht om de patiëntenstroom goed te reguleren. Gisteravond waren gelijktijdig zelfs vier van de vijf SEH’s in de provincies Drenthe en Groningen gesloten.

Hoe kan dit nu? Waardoor ontstaat een zorginfarct?
De crux ligt al ver achter ons. Al ver voor de coronacrisis was er een indrukwekkend tekort aan met name verpleegkundigen en verzorgenden.

U herinnert zich dit soort berichten vast nog wel: nu.nl/werk/5662430/p…
In maart 2020
begon de coronacrisis. De zorg ging er met frisse moed tegenaan, gesteund door de maatschappij (applaus) en sterk gevoel van solidariteit. En het lukte met bloed, zweet en tranen

Maar dat had een enorme prijs: veel uitstel van operaties. Wachtlijsten op de poli’s.
Read 15 tweets
8 Mar 20
Het coronavirus krijgt steeds meer grip op Europa en Nederland.
Ik update een eerder draadje.
👇.
De ziekte wordt #Covid19 genoemd en wordt veroorzaakt door het #SARSCoV2-virus. Dit is een mutatie (ofwel verandering) van het ‘normale’ coronavirus, een bekend verkoudheidsvirus.

Ons afweersysteem heeft door die mutatie niet direct afweerstoffen klaarstaan als we het inademen.
Het overgrote gedeelte van de patiënten krijgt bij besmetting van het #coronavirus milde tot matige klachten, vergelijkbaar met de griep (influenza).

Van griep kan je behoorlijk ziek worden.
Read 21 tweets
1 Mar 20
Wat is er bij een corona-infectie nu precies aan de hand? Wat speelt er als je milde klachten hebt en wat als zieker bent? Een draadje 👇.
Ons ademhalingsstelsel bestaat grof gezegd uit twee delen: de luchtwegen (of bronchieën) en de longen zelf waarin de longblaasjes (alveoli) liggen.i
De luchtwegen (bronchieen) zorgen voor het transport van zuurstof naar de longblaasjes.

Als deze ontstoken raken door een virus, noemen we dat luchtweginfectie of (acute) bronchitis.
Het slijmvlies van de bronchieen zwelt op waardoor slijm wordt aangemaakt en mensen hoesten.
Read 22 tweets
25 Feb 20
Het #coronavirus lijkt nu een grote lokale epidemie in noord-#Italie met traceerbare gevallen elders te veroorzaken. Dat het in Europa de kop op zou steken, was te verwachten in dit timeframe.
Het zijn bijzondere dagen om longarts te zijn. Ik zie veel (begrijpelijke) onzekerheid. Ben vandaag veel gebeld door huisartsen en patiënten die bang zijn het virus te hebben. Een draadje 👇
De naam van het virus is #SARS_CoV_2 dat de ziekte #Covid19 veroorzaakt. Op deze laatste hashtag vind je veel nuttige (en minder nuttige info).
Nog altijd wordt de epidemie nauwgezet bijgehouden door de John Hopkins universiteit, via deze link: gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashbo…
Read 15 tweets
29 Jan 20
Een toenemend aantal ziektegevallen en wereldwijde onrust over de uitbraak van het #2019nCoV ofwel het #coronavirus. Intussen neemt ook Nederland maatregelen voor het geval dat het hier opduikt of tot een uitbraak komen. Een draadje. 👇
De tussenstand (29/1) van het aantal geïnfecteerden is wereldwijd 6065, waarvan het overgrote gedeelte in #China. 132 mensen zijn aan het virus overleden (2% van de geïnfecteerden ; dat gaat hoger worden)
Dit zijn de landen waar momenteel patienten ziek zijn geworden.
Read 25 tweets
25 Jan 20
Draadje over het #coronavirus, wetenschappelijk ook wel het #2019nCoV of #2019_nCov genoemd. Er wordt -en dat is toch wel uitzonderlijk- veel data open access gedeeld.
Het coronavirus is een RNA virus die we in Nederland goed kennen: de meeste verkoudheden worden door dit (en door het rhinovirus) veroorzaakt. Deze virussen zijn niet zo virulent (ziekmakend) en geven neusverkoudheid en bronchitis (luchtwegontsteking).
De laatste twee decennia zien we dat dit virus zich soms muteert en veel virulenter wordt. Bekend is de #SARS-epidemie in 2003 in Azië en de #MERS-epidemie (wereldwijd) in 2014-2016.
Read 25 tweets