Sander de Hosson Profile picture
Longarts. Auteur Slotcouplet. Palliatieve zorg verdient alle spotlights.
David Haverkorn Profile picture 2 subscribed
Nov 25, 2021 18 tweets 3 min read
Sinds gisteren is de zorg opgeschaald naar fase 2D. Alle planbare zorg wordt daarmee geannuleerd. Heel dramatisch voor al deze mensen. Gaat om duizenden.

Maar ook: dit is de laatste fase voor fase 3 (in de volksmond code zwart).
Ik hoop zo ontzettend dat dat niet gebeurt, maar: Gezien de snelle stijging van de ziekenhuisopnames (en de persisterend hoge aantallen besmettingen) de laatste dagen, komt een dergelijk scenario in zicht.
Nov 22, 2021 7 tweets 2 min read
Waar we nu zijn is een #zorginfarct: veel reguliere zorg zoals hart-, knie- en heupoperaties gaan al (lang) niet door. Kon wel wachten, maar inmiddels echt niet meer.

Volgende stap is het afblazen van kankeroperaties en semi-acute hartchirurgie ( hebben grote prioriteit). Die laatste groep kan dus écht niet wachten. Die moeten gewoon snel geopereerd worden, maar dat lukt niet als de IC vol ligt. En die loopt nu vol.
Sep 11, 2021 15 tweets 3 min read
Zoals de hele afgelopen week moeten SEH’s in Noord-Nederland soms uren dicht om de patiëntenstroom goed te reguleren. Gisteravond waren gelijktijdig zelfs vier van de vijf SEH’s in de provincies Drenthe en Groningen gesloten.

Hoe kan dit nu? Waardoor ontstaat een zorginfarct? De crux ligt al ver achter ons. Al ver voor de coronacrisis was er een indrukwekkend tekort aan met name verpleegkundigen en verzorgenden.

U herinnert zich dit soort berichten vast nog wel: nu.nl/werk/5662430/p…
Mar 8, 2020 21 tweets 7 min read
Het coronavirus krijgt steeds meer grip op Europa en Nederland.
Ik update een eerder draadje.
👇. De ziekte wordt #Covid19 genoemd en wordt veroorzaakt door het #SARSCoV2-virus. Dit is een mutatie (ofwel verandering) van het ‘normale’ coronavirus, een bekend verkoudheidsvirus.

Ons afweersysteem heeft door die mutatie niet direct afweerstoffen klaarstaan als we het inademen.
Mar 1, 2020 22 tweets 5 min read
Wat is er bij een corona-infectie nu precies aan de hand? Wat speelt er als je milde klachten hebt en wat als zieker bent? Een draadje 👇. Ons ademhalingsstelsel bestaat grof gezegd uit twee delen: de luchtwegen (of bronchieën) en de longen zelf waarin de longblaasjes (alveoli) liggen.i
Feb 25, 2020 15 tweets 7 min read
Het #coronavirus lijkt nu een grote lokale epidemie in noord-#Italie met traceerbare gevallen elders te veroorzaken. Dat het in Europa de kop op zou steken, was te verwachten in dit timeframe. Het zijn bijzondere dagen om longarts te zijn. Ik zie veel (begrijpelijke) onzekerheid. Ben vandaag veel gebeld door huisartsen en patiënten die bang zijn het virus te hebben. Een draadje 👇
Jan 29, 2020 25 tweets 11 min read
Een toenemend aantal ziektegevallen en wereldwijde onrust over de uitbraak van het #2019nCoV ofwel het #coronavirus. Intussen neemt ook Nederland maatregelen voor het geval dat het hier opduikt of tot een uitbraak komen. Een draadje. 👇 De tussenstand (29/1) van het aantal geïnfecteerden is wereldwijd 6065, waarvan het overgrote gedeelte in #China. 132 mensen zijn aan het virus overleden (2% van de geïnfecteerden ; dat gaat hoger worden)
Jan 25, 2020 25 tweets 8 min read
Draadje over het #coronavirus, wetenschappelijk ook wel het #2019nCoV of #2019_nCov genoemd. Er wordt -en dat is toch wel uitzonderlijk- veel data open access gedeeld. Het coronavirus is een RNA virus die we in Nederland goed kennen: de meeste verkoudheden worden door dit (en door het rhinovirus) veroorzaakt. Deze virussen zijn niet zo virulent (ziekmakend) en geven neusverkoudheid en bronchitis (luchtwegontsteking).