, 12 tweets, 3 min read Read on Twitter
Milli sanayimiz ve havacılığımız kimler tarafından hangi dönemde engellendi, bunu hakkıyla ortaya koymak zorundayız.

Tarihler, olaylar tam olarak @cemseymen beyin anlattığı gibi değil.

Bakınız:
İlk uçak fabrikası olan Tomtaş 6 Ekim 1926 tarihinde Alman Junkers firması ile ortak olarak Kayseri’de kuruldu. Bu fabrika aradaki anlaşmazlıklar ve taahhütlerin yerine gelmemesi nedeniyle 3 Mayıs 1928 tarihinde Alman Junkers’in ayrılması ile faaliyetine son verildi.
1931 yılında bu fabrika Milli Savunma Bakanlığı’na devredilerek yabancı lisanslar altında 1939 yılına kadar uçak üretmiştir.
1925 yılında gazi astsubay pilot Vecihi Hürkuş kendi uçağını imal etmiş ve uçmayı başarmıştır. Ancak yaptığı uçağın sertifikası yok diye 15 gün hapis cezası almıştır. (Dönem: CHP iktidarı)
Yabancı lisanslar ile uçak üretmenin yanlış olduğuna inanan özel sektör girişimcisi Nuri Demirağ 10 yıllık bir planla 1936'da Beşiktaş’da uçak fabrikasını kurmuştur. Atatürk Havalimanı’nın olduğu alan olan Elmas Paşa Çiftliği’ni alarak oraya uçuş alanı ve Gök Okulu’nu kurmuştur.
İlk yolcu uçağı bu fabrikada 1941 yılında imal edilmiştir. ND-36 ve Nu.D.38 yolcu uçaklarını üretmiştir. Ürettiği uçaklar 32 bin uçuş sortisi gerçekleştirmiş olup, Gök Okulu’nda 290 pilot yetiştirmiştir.
Nuri Demirağ Türk Hava Kurumu’ndan 10 adet uçak ve 65 adet planör siparişi almıştır. Yaptığı uçaklar teknik bilirkişi mahkemede lehine karar vermesine rağmen kabul edilmez ve teminat mektupları fesh edilerek finansal olarak zor duruma sokulmuştur. (Dönem: CHP iktidarı)
Bu uçaklara İran ve Irak talip olmuş ancak “yakarız ama yine de sattırmayız” denilerek engellenmiştir. Demirağ’ın uçak fabrikası’nın harp sanayii statüsü bakanlar kurulu kararı ile 11 Haziran 1949 yılında kaldırılmıştır. (Dönem: CHP iktidarı)
Türkiye 1945 yılında Amerika’dan iktisadi yardım talebinde bulunmuştur. Marshall Planı 1948 yılında başlamıştır. Aslında, Marshall yardımı öncesinde 2. Dünya Savaşı sırasında da Türkiye’ye yardım niteliğinde Amerika tarafından silahlar verilmiştir. (Dönem: CHP iktidarı)
Ancak alınan teçhizat ve silah ABD'nin mülkiyetinde olduğu için savaş sonrası Amerika'nın istemesi halinde geri verilecekti. Ayrıca bu silahların bakımları için harcanan bedeller yüksek olduğundan dolayı idamesinde sıkıntılar yaşanmıştır.
Marshall yardımının posterinde 16 ülke bayrağının bulunduğu rüzgar gülünün gücünü ve yönünü Amerikan bayrağından aldığı gösterilmektedir.

“Hava nasıl eserse essin, refaha birlikte ulaşırız biz.”
Kısacası, köy enstitüleri açtı diye övülen CHP dönemi, bizatihi uçak fabrikalarının kapatıldığı, ABD ile yardım anlaşmalarının imzalandığı dönemdir.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Haluk Bayraktar
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Trending hashtags

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!