Het lijkt wel of de discussie over #stikstofverbindingen wordt overheerst door mensen met goede bedoelingen, die echter bar weinig van chemie weten. Daardoor lopen de emoties nog hoger op dan nodig. Het gaat echter helemaal niet om #stikstof, maar om #stikstofverbindingen.
Deze thread bedoel ik niet negatief en ik wil ook niemand op de stang jagen, maar de lucht die we inademen bevat 78% stikstofgas (chemische naam: N2) en 21% zuurstof. Ook zijn 1% argon en 0,04% CO2 aanwezig (Wikipedia).
Dat hoge gehalte aan stikstof (78%) is voor het leven op aarde totaal ongevaarlijk. Dit is ook al door vele anderen gezegd. Elke chemicus zal je hetzelfde vertellen. Wat betekent dat?
Er is dus GEEN STIKSTOFPROBLEEM! We hebben (mogelijk?) een probleem met #stikstofverbindingen. Dat zijn chemische verbindingen van stikstof (N) met zuurstof (O), zoals NO of NO2 of met waterstof, zoals ammoniak (NH3).
Deze verbindingen zijn wèl schadelijk en giftig, maar komen alleen in heel lage concentraties voor (ppm - parts per million of minder). Een gehalte van 78% aan het ongevaarlijke N2 in lucht is dus wel erg hoog, want gelijk aan 800.000 ppm.
Ammoniak (NH3) is een basische stof, het tegengestelde van een zuur. NH3 vormt dus GEEN zuur, maar neutraliseert juist zuur. Daarom vermindert het de zuurbelasting in de natuur die er al is. NOx (NO plus NO2) vormen wel zuren.
Als zowel NOx (uit verkeer en industrie) als NH3 (o.a. uit landbouw) in de lucht aanwezig zijn, neutraliseren die elkaar en neemt de zuurbelasting van het milieu juist af. Daarom is het zinloos over “het stikstofprobleem” te praten. De situatie is veel complexer.
Dat NH3 geen zuur vormt verklaart ook waarom niemand meer praat over “zure regen” die uit ammoniak zou zijn ontstaan. Dit werd in het verleden met grote stelligheid beweerd, maar we horen er nooit meer iets van. Zou iemand zich ergens stilletjes zitten schamen?
Ik wil het probleem van de giftige #stikstofverbindingen niet ontkennen of bagatelliseren. Er is veel aan de hand. Vele maatregelen zijn nodig. Wel pleit ik ervoor de juiste chemische kennis te gebruiken en niet alle – ver uiteenlopende - chemische stoffen op één hoop te gooien.
Op basis van allerlei “stikstofrapporten” nemen politici en rechters allerlei zeer vergaande besluiten. Zouden die besluiten zo ingrijpend uitgevallen zijn als men onderscheid had gemaakt tussen de diverse #stikstofverbindingen?
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Ir. Frans Scholten (MSc)
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!