MİT Ocak 2016’da yurt dışından bir araba getiriyor.
Yargıtay’a göre MİT arabayı satın alıyor, savunmaya göre bu araba çalıntı (Bu husus konumuz bakımından sonuca etkili değil).
11 ay kadar sonra 09 Aralık 2016’da araba üzerinde inceleme yapılmasına izin verilmesi için hâkimlik kararı aldırılıyor.
İşte Yargıtay’ın ByLock kararı tam olarak böyle bir şey. (İstifade edilen kaynak yazı: medyabold.com/2018/12/31/byl…
Şöyle ki, Daire’ye göre, ByLock verileri hakkında Ankara 4. SCH’nin 09.12.2016 tarihli kararından sonra inceleme ve tespit işlemleri yapıldığı için ByLock verileri yasal delil niteliğindedir.
Oysa Daire ByLock kararında iki hakimin ByLock kullanıcısı oldukları konusunda HSYK’nın 02.11.2016 tarihli yazısı ile MİT’in 07.11.2016 tarihli bilgi notuna dayanmaktadır.
Bu şekilde Daire’nin, kendi kararı ile taban tabana zıt, hukuken ayıplı ve skandal nitelikte bir karara imza attığı görülüyor.
“Dijital verilerin, yasa ile sınırları belirlenmiş teknik gerekliliklere uygun olarak toplanması ve yargılama makamlarına eksiksiz, bozulmamış halde sunulması gerekmektedir. +
Nitekim Daire, Ergenekon Davası bozma kararında bir kısım sanıktan elde edilen dijital delillerin hâkim kararı olmadan ve usulüne uygun imaj işlemi yapılmadan elde edildiği için hükme esas alınamayacağına hükmetmiştir.
Ankara CBS ise aynı dosyada 27.09.2016 tarihinde verilerin incelenmesi için bilirkişi görevlendirmesi yapmıştır.
Yani SCH kararından önce.
Neye dayanarak ve nedir bu acele?
Raporda verilerin 13.12.2016'da teslim edildiği yazılı.
Rapora göre Kingston marka USB bellek içerisinde "Adliye.xlsx" isimli şifreli dosya var ve ++
Bu liste bile ByLock verilerinin hakimlik kararından çok önce MİT tarafından incelendiğini, bütün bu işlemlerin hakim kararı olmaksızın yapılmış olduğunu tek başına kanıtlıyor.
Yargıtay 16. CD’nin bu olgulardan habersiz(?) şekilde karar verdiği anlaşılmaktadır.
MİT'in ByLock verilerini ele geçirme işleminden önce veya sonra hâkim kararı alınmamıştır.
Söz konusu dijital veriler üzerinde değişiklikler yapılıp, farklı kategorilerde listeler oluşturulmuştur.
Listeler üzerinde ekleme ve çıkarmalar yapılmıştır.
Zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir.
Yasaya aykırı yöntemlerle elde edilen ByLock verileri üzerinde yapılacak çalışma ve analizler sonucu elde edilecek bütün deliller de hukuka aykırıdır.
Y 16. CD'nin aksi yöndeki kararı kuzuyu yemeye karar veren kurda bahane üretmeye matuf,taraflı ve eksik incelemeye dayalı bir hükümdür.