1. Ülkemiz önemli bir ekonomik kriz içinde. Milli gelirimiz 2013’de 950 milyar ABD doları büyüklüğünde iken 2019 yılı ikinci çeyreğinde 722 milyar ABD dolarına geriledi. Türkiye ekonomisi üç çeyrek dönemdir daralıyor.
2. 2018 yılının son çeyreğinde yıllık olarak %2,8, 2019 yılının ilk çeyreğinde %2,4, ikinci çeyrekte ise %1,5 küçüldük. Büyümeye ilişkin öncü gösterge niteliğindeki PMI bir toparlanmaya işaret etse de son 17 aydır 50 seviyesinin altında yani daralma bölgesinde seyrediyor.
3.Büyümeyi ihracat ve kamu harcamalarındaki artış yukarı taşırken, tüketim ve yatırım harcamalarındaki düşüş aşağıya çekiyor. Özellikle yatırımlardaki daralma dikkat çekici boyutta. Büyümeye olumlu katkı veren kamu harcamalarının sürdürülebilirliği ise soru işareti.
4. Geçici tek seferlik kalemler hariç tutularak hesaplanan program tanımlı faiz dışı denge geçen yıl ilk 7 ayda 29 milyar TL açık verirken bu yıl açık 87,2 milyar TL tutarına ulaştı. Gelebilecek ilave yükler de düşünüldüğünde kamu maliyesinde önemli bir manevra alanı yok gibi.
5.Küresel ekonominin yavaşladığı bir ortamda ihracat performansının da aynı şekilde devam etmesi zor. Esasında ihracatımıza tutar olarak bakıldığında önemli bir artış görülmüyor. Yılın ilk 8 ayında ihracat geçen yıla göre sadece %2,6 arttı. İthalattaki daralma ise %16,4.
6. Dengelenme aslında ihracat artışından değil harcamalardaki azalışla yaşanan ithalattaki daralmadan kaynaklanıyor. İktisadi faaliyetteki daralma istihdam piyasasına da olumsuz yansıyor. İşsizlik oranı %14 ile 2009 krizindeki seviyesini aştı.
7.Sermaye kaçıyor, krediler azalıyor, sorunlu krediler artıyor. Yılın ilk yarısında net doğrudan , portföy ve diğer yatırımlardan oluşan sermaye girişi sadece 1,8 milyar$ tutarında gerçekleşti. Yılbaşından ağustos ayı sonuna kadar yabancıların portföy çıkışı ise 2 milyar$.
8.Kamu bankaları aracılığıyla kredi piyasası canlandırılmaya çalışılsa da ağustos sonu itibarıyla toplam kredilerin yıllık artış hızı kur etkisinden arındırıldığında sadece %1,1 oranında.
9. Yabancılar gibi yurtiçi yerleşiklerin de Türk lirasına güveni yok. Döviz mevduatında bir çözülme görülmüyor, yurtiçi yerleşikler döviz mevduatı ağustos sonu itibarıyla 189 milyar ABD doları seviyesinde seyrediyor ve toplam mevduat içindeki payı %50,5 oranında.
10. Krediler daralırken, takipteki alacaklar artıyor. Takipteki alacaklar ağustos ayında önceki yıla göre %55,7 arttı ve TGA oranı %4,7’ye yükseldi. Kamu bankalarının bilançolarında daha düşük görünmesine rağmen en büyük 7 bankanın yakın izlemedeki kredi oranı %11,3.
11.Kredileri dönmeyen bankaların kredi verme iştahı azalıyor. Borç döndürme dışında kredi talebi de yüksek değil. Firmalar zaten ağır bir borç yükü altında. Firma borçlarının milli gelire oranı yaklaşık %70 iken, bu borçların yarıdan fazlası döviz cinsinden.
12.Hanehalkı ise işini kaybetmiş, işi olanın da geliri yüksek enflasyonla erimiş. Enflasyon 2017’de %11,9, 2018’de %20,3 gerçekleşmiş, 2019’da ise zayıf talep ve azalan kur baskısıyla Ağustos’ta %15’e gerilemiştir.
13.Yaşamakta olduğumuz bu zor durum ekonomik saldırılardan ziyade geçmiş hataların bedelidir. Türkiye ekonomisinde yurtdışından finansman artar, krediler ve harcamalar coşar, cari işlemler açığı artar, ekonomi aşırı ısınır ve sonunda bu durum sürdürülemez noktaya gelir.
14.Dış finansman kesilir, döviz kuru artar, enflasyon zıplar, krediler daralır, harcamalar azalır, dış açık kapanır, ödeme güçlüğü yaşanır, sorunlu krediler artar.
15. Ne yazık ki ekonominin ısındığı, makro dengelerin bozulduğu, finansal istikrara yönelik risklerin arttığı dönemlerde politika yapıcılar ekonomiyi yavaşlatmak için frene yeterince basmaz, kötü günler için cephane ayrılmaz.
16.Kötü günler geldiğinde ise ekonomiyi desteklemek için para ve maliye politikalarında yeterince alan kalmaz. Döviz kuru arttığından enflasyon yükselmiş, hedeften uzaklaşılmış bu nedenle para politikasının faiz indirimi ile ekonomiyi desteklemesi zor görünür.
17.Zamansız ve ölçüsüz bir faiz indirimi döviz kuru ve beklentiler kanalıyla durumu daha da kötüleştirebilir. Maliye politikasına gelirsek ekonomi yavaşladığından zaten vergi gelirleri yavaşlamıştır, artan faizle faiz giderleri artmış ve bütçe dengesi bozulmuştur.
18. Makro ihtiyati politikalar da çok işe yaramaz. Bu dönemlerde bankaların sorunlu kredileri arttığından, bankaların kredi verme iştahları azalır. Kredi talebi de azdır. Hane halkı işini kaybetmiş, artan fiyatlarla satın alma gücü erimiştir.
19. Firmalar da zaten önemli borç yükü ile karşı karşıya olduklarından, boş kapasiteleri olduğundan, önlerini göremediklerinden ve gelecekteki kar beklentileri düşük olduğundan yeniden borçlanarak yatırım yapmak istemezler.
20. Politika yapıcılar şu anda krizden çıkış için para, maliye, makro ihtiyati politikalar ve kamu bankalarıyla kredileri, harcamaları artırmaya çalışmaktadır. Kısa dönemli talep politikaları ile soruna çözüm arıyorlar.
21.Bu dönemde esasında para ve maliye politikalarının fiyat istikrarına odaklanması öngörülebilirliği artırmak ve güven tesisi için şarttır. Ayrıca verimsiz firmaları kredilerle yaşatmaktansa hızlı bir şekilde tasfiyesi yeniden çıkışı destekleyecektir.
22.Banka bilançolarında sorunlu krediler ihtiyatlı bir şekilde sınıflandırılmalı, gerekli karşılıklar ayrılmalı, varsa sermaye açığı karşılanmalıdır. Sektör bilançolarına güven artırılmalıdır.
23.Krizden çıkış için gerekli olan güven ortamına sadece ekonomi politikalarıyla ulaşılamaz. Barış, istikrar ve güveni artırır. Özgürlük ve adalet olmadan da barış olmaz. Güçlü kurumlar ve iyi yönetişim demokrasini güçlendirir. Milletin bekası özgürlük ve adaletle korunur.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Para ve Finans

Para ve Finans Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @VeFinans

Jan 1
1/8- Sermaye düzenlemeleri bankacılık sektörünün kredi vererek sınırsız para yaratmasını sınırlar.
2/8- Bir bankanın aktifinin %100 riskli 100₺ krediden pasifinin 88₺ mevduat ve 12₺ özkaynaktan oluştuğunu ve bankanın sermaye yeterlilik oranının (SYR) %12 ile sınırda olduğunu düşünelim.
3/8- Bankanın büyümesi için sermaye yeterliliğini iyileştirmesi gerekiyor. Bunu nasıl yapabilir? Seçenekler üzerinden gidelim.
Read 8 tweets
Dec 31, 2021
1/15- TCMB yıl başında para politikasında U dönüşü yapmış normal bir para politikası uygulamaya başlamıştı. Yılbaşında politika faizi %17 seviyesindeydi. Mart toplantısında faiz %19’a çıkarılmıştı.
2/15- Politika faizi ile gerçekleşen enflasyon arasında pozitif fark korunuyordu. Reel politika faizi geçen yıl sonunda +2,4 puan iken Mart’ta +2,8 puan gerçekleşmişti.
3/15- 5 yıllık uzun vadeli tahvil faizleri yıla %13’ün üzerinde başlamıştı. TCMB faizi ile arasındaki fark -4 puana yakındı. Şubat’ta ABD tahvil faizlerindeki yükseliş Hazine tahvillerine de yansımış ve tahvil faizi %15’i aşmıştı.
Read 15 tweets
Dec 29, 2021
1/9- Öğrenci kardeşlerim ve konuya ilgi duyanlar için portföy seçimini örnekle basitçe anlatmaya çalışayım.
2/9- BIST100 ve ABD Doları olmak üzere iki tane riskli varlık seçeneğimiz olsun. Amacımız yüksek getirili, düşük riskli bir portföy dağılımı yapmak. İki yatırım aracının beklenen getirisi, riski (standart sapması) ve korelasyonunu hesap etmek gerekiyor.
3/9- 10 yıllık geçmiş yıllık getirileri alıyorum. Excel yardımıyla riskli varlıkların ortalamasını, riskini ve korelasyonunu hesaplıyorum. Risksiz faiz oranı olarak TCMB politika faizini kullanıyorum. Image
Read 9 tweets
Nov 17, 2021
1/6- Bankadaki döviz mevduatı sahipleri kur arttığında kar elde ediyor. Peki bankalar zarar mı ediyor? Hayır. Pozisyonları dengede. Bu durumda zarar kimde? Bankalar pozisyonunu dengelerken kimden alacaklı, buna bakmak lazım. TCMB ve Hazine’yi düşünelim.
2/6- Bilanço içinde TCMB’den yaklaşık 80 milyar dolar, bilanço dışında yaklaşık 45 milyar dolar alacağı var. Hazine’den döviz alacağı ise yaklaşık 60 milyar dolar. İkisinin de pozisyonu açık. Döviz mudisi kar ederken, banka zarar etmiyor, zarar TCMB ve Hazine’ye kalıyor.
3/6- Hazine’yi ele alalım. Kur artışında borcu ve borç servisi artıyor. Yük vergi mükelleflerinde. Peki TCMB? Burada muhasebe biraz farklı. TCMB bankalardan farklı olarak gerçekleşmemiş kur farklarını kar zarara yansıtmıyor, değerleme hesabında izliyor.
Read 6 tweets
Nov 17, 2021
1/7- Yabancıların DİBS’te 7,5 milyar doları, swapta 5,4 milyar doları kaldı, artık çıkacak yabancı az kaldı diye düşünenler olabilir. Halbuki döviz piyasalarını etkileyen bir çok unsur var. Bir kaçına bakalım👇
2/7- Bir örnek yurtiçi yerleşiklerin TL’den dövize geçmesi. Bu gerçek döviz değil, kaydi bir şey, neden döviz yükselsin diyenler olabilir ama TL mevduatın azalıp döviz mevduatın artması ile bankaların döviz pozisyonu açılır, kapatmak için döviz talep eder.
3/7- Ya da yurtiçi bankaya döviz kredisi borçlusunu düşünelim. Döviz kredi borcunu kapatmak istesin ama döviz geliri olmasın. TL mevduatını dövize çevirip döviz kredi borcu kapatıldığında yine bankaların pozisyonu açılacak ve döviz talebi artacaktır.
Read 7 tweets
Nov 16, 2021
1/4- Merkez Bankası’nın enflasyon ve risk priminden bağımsız faiz indirip kurun çıktığını düşünelim. Normalde ne olurdu? Enflasyon beklentileri, belirsizliği artar, vade primi artar, bilançolar bozulur kredi mevduat faiz farkı artardı.
2/4- Şimdi bir kamu bankaları faktörü var. Kredi piyasasının yaklaşık yarısına hakimler. Rasyonel fiyatlama yapmayabiliyorlar. Sermaye, likidite de çok umurlarında olmayabiliyor. Hazine, tahvil verip işi çözüyor. Tabiki kamu borcu artıyor.
3/4- Döviz borcu nedeniyle bilanço bozulmasına gelince son yıllarda bu dert de azaldı. Gerçek kişiler(belirli bir kesim) döviz varlıklarını artırdı. Kur artışından net finansal varlıklar (servet/özkaynak) olumsuz etkilenmiyor. Firmalar da döviz borçlarının bir kısmını kapattılar.
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(