My Authors
Read all threads
Aristoteles.

Kimdir, nerede ve ne zaman yaşadı, neler yaptı, hangi alanlarda düşünce üretti?

Doğa, fizik, metafizik, teoloji, ruh, ve mutluluk.

18 Şubat 2020 Salı 09:30, Doç. Dr. @LevinBasut ile konuşacağız.

acikradyo.com.tr/stream ve acikradyo.com.tr/program/44255/… podcast. +
@LevinBasut "Felsefe Portreleri" serimizin 2. programında, Platon'un öğrencisi ve Büyük İskender'in hocası olmuş, Antik dönemin en önemli düşünürlerinden Aristoteles'i ele alıyoruz.

İlk programda, Dr. C. Sidiropoulou, Platon'u anlatmıştı: acikradyo.com.tr/acik-bilinc/fe…

@LevinBasut Aristoteles'in felsefi soruşturmalara yaklaşımı, Platon ile hem süreklilikler, hem de ayrılıklar barındırıyor.

Aristoteles'i hem ailesi ve yaşamı çerçevesinde, hem de bir düşünür ve eğitmen olarak kullandığı ve geliştirdiği en temel kavramları inceleyerek tanıtmaya çalışacağız.
@LevinBasut Dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta:

Daha önce de değindiğim gibi, bugünden çok farklı dönemlerde yaşayan felsefecilerin düşüncelerine temel teşkil eden kavramlar kümesi, bugün kullandığımız kavramları doğrudan yansıtmıyor.
@LevinBasut Aristoteles'te fizik, bağlantılı olmakla birlikte, bugün anladığımız anlamda fizik değil.

Teolojisinin içeriği, bugünün ilahiyatından çok farklı.

"Ruh" olarak çevrilen "psukhe" kavramı, bedenden bağımsız var olabilen ölümsüz bir varlığı işaret etmiyor.
@LevinBasut Öte yandan, dikkatli ve kapsamlı bir incelemeyle, Aristoteles'in hangi soruları önemsediğini, bunlara nasıl yaklaştığını, dolayısıyla düşüncelerinin niçin bugün bile önemli ve (örneğin, mutluluk konusunda) hayatımızla doğrudan alakalı olduğunu elbette anlayabiliyoruz.
@LevinBasut "Anakronizm" hatasına düşmemek, yani bugünün bakış açısını çok farklı bir kavramsal çerçeve içinde var olmuş insanlara sanki çağdaş düşünürlermiş gibi yüklememek, tarihi metinleri incelerken, özellikle önemli.

Bu konuyu, ileride "Tarih nedir?" programında detaylıca ele alacağız.
@LevinBasut Aristoteles, tıpkı Platon gibi,çok çeşitli alanlarda verimli olmuş ve bunları bir bütünlük içinde birbirine bağlayabilmiş, örneğin insanlarda zihin üzerine söylediklerinden yola çıkarak mutluluk gibi gündelik hayata dair pratik alanlarda yol gösterici olmuş, önemli bir felsefeci.
@LevinBasut Aristoteles'in etkisini, bugünün yanı sıra Ortaçağ Felsefesi'nde ve özellikle eserlerini Arapçaya çevirerek İslam düşüncesi içinde yer almasını sağlayan İbn-i Sina gibi düşünürlerin çabalarında da görüyoruz.

Bu konuyu, ileride ayrı bir programda ele alacağız.
@LevinBasut Genel olarak, çok geniş bir Aristoteles külliyatı var. Gerçek Aristoteles uzmanları, metinleri Klasik Yunanca aslından inceliyorlar. Böyle bir imkanı olmayanlar içinse, pek çok dilde, çok sayıda çeviri bulmak mümkün.

Örneğin, Jonathan Barnes'ın "Bütün Eserleri" çevirisi.
@LevinBasut Barnes, yine kendi derlediği "Aristoteles Rehberi" kitabında, "anakronizme düşmeden, bugünün felsefecileri için Aristoteles ne ifade ediyor, bunu aktarmayı hedefledik" diyor.
@LevinBasut Aristoteles'in eserlerinin Türkçe çevirilerini bulmak da mümkün.

Üzerinde konuşacağımız konulardan birisi, "ruh" kavramı. Bu konudaki temel eser "Peri Psykhes", "Ruh Üzerine" başlığıyla Dr. @LevinBasut ve Prof. @saffetbabur'ün Yunanca aslından çevirisiyle 2019'da yayımlanmıştı.
@LevinBasut @saffetbabur Aristoteles'in çağdaş bilim alanında da önemli bir düşünür sayıldığını söylemek isterim.

Aristoteles'in yazdıklarında, bugünün felsefecilerinden farklı olarak, canlılar dünyasına büyük yer verdiğini, bir biyolog gibi sistematik sınıflandırmalar yapmaya çalıştığını görüyoruz.
@LevinBasut @saffetbabur Örneğin, 19. yüzyıl İngiliz bilim felsefecilerinden George Henry Lewes, Aristoteles'in anatomi, fizyoloji, psikoloji, ve zooloji üzerine eserlerini "Bilimsel Yazılar" olarak niteliyor ve bu çerçevede inceliyor.
@LevinBasut @saffetbabur Bir çok popüler bilim kitabında da, Aristoteles'in "çağdaş bilimin yolunu açan düşünür" olarak tanımlandığını görmek mümkün.
@LevinBasut @saffetbabur Genel olarak, bu bilimsellik nitelemesinin Aristoteles'i Platon'dan ayıran bir unsur olduğu söylenebilir.

Öte yandan, bu tür tarihi düşünürlerin kimi zaman hatalı genellemelerle, hatta bazen bir İngiliz aristokratı konuşuyormuş gibi tuhaf ifadelerle aktarıldığını da not edeyim.
@LevinBasut @saffetbabur "Felsefe Dünyasından Portreler" serimize böylece Sokrates-Platon ve Aristoteles programlarıyla giriş yapmış oluyoruz.

İlerleyen haftalarda, mümkün olduğunca kronolojik bir sırayla ilerlemeye devam ederek, zaman zaman yeni portreler çizmeye çalışacağız.

@LevinBasut @saffetbabur Bu akışı bitirmeden önce, izleyenlerden gelen kaynakça ve isim önerilerine de, önerilerde bulunanlara teşekkür ederek, yer vereyim.
@LevinBasut @saffetbabur Bu haftanın konuğu Dr. @LevinBasut'tan, İngilizce Aristoteles çevirileri üzerine ...

@LevinBasut @saffetbabur Prof. @saffetbabur'ün Türkçe'ye kazandırdığı diğer Aristoteles eserleri ...

@LevinBasut @saffetbabur Felsefe Dünyası, doğru, erkek portreleriyle dolu. Fakat tamamı elbette erkeklerden oluşmuyor. Önemli kadın felsefecilere de ilerleyen programlarda yer vereceğiz.

@LevinBasut @saffetbabur Felsefe Portreleri serisi içinde değildi ama siyaset bilimci ve felsefeci Hannah Arendt'in hayatını ve eserlerini, totalitarizm teması çevresinde, @zgambetti'nin konuk olduğu bir programda ele almıştık. İlgilenenler için buraya bırakayım:

acikradyo.com.tr/acik-bilinc/ha…
@LevinBasut @saffetbabur @zgambetti Not. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşıyor.

3 Mart ve 10 Mart'ta, Türkiye'nin örnek alınacak kadınları üzerine konuşacağımız iki program, sırada.
@LevinBasut @saffetbabur @zgambetti Son olarak, eklediğim felsefeci portreleri kolajı elbette üzerinde konuşmak istediğim bütün felsefecileri kapsamıyor.

Yani Schopenhauer'ı dışlanmış saymayın.
Başka öneriler de gelmişti geçen hafta, hepsini not ediyorum.
@LevinBasut @saffetbabur @zgambetti Akışları daha kolay okunur hale getirmek için bir uygulama önerenler var. Onlara da teşekkür ederim. Bu uygulamanın kullanımını ilk fırsatta inceleyeceğim.

Bu haftaki akışı, şöyle kolay okunur bir zincir haline getirmişler.

threadreaderapp.com/thread/1229422…
@LevinBasut @saffetbabur @zgambetti Haftaya, Platon ve Aristoteles ile başladığımız "ruh" konusunun düşünce tarihi içinde nasıl evrildiğini ve çağdaş zihin felsefesi içinde nasıl bir sorun oluşturduğunu, biyolojide bir zamanlar çok yer tutmuş olan "vitalism" tartışmasıyla da karşılaştırarak aktarmaya çalışacağım.
@LevinBasut @saffetbabur @zgambetti Açık Bilinç 2012'den bu yana İstanbul'da @acikradyo ve acikradyo.com.tr/stream üzerinden her Salı sabahı 09:30-10:00 arası yayınlanıyor.

Geçmiş programların özetleri ve kaynaklar: acikradyo.com.tr/program/acik-b…

Podcast arşivi: acikradyo.com.tr/program/44255/…

Spotify: open.spotify.com/show/300ZAm6Fr…
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with Açık Bilinç

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!