My Authors
Read all threads
Yeni silsile (#FLOOD): ABD başkanı Trump neden Grönland’ı satın almak istedi?
Emlâkçı Trump hayatının en büyük emlâk operasyonunu ıskaladı: Geçen yaz (16 Ağustos 2019), Danimarka’dan Grönland’ı almak istedi. Başbakan Mette Frederiksen net bir şekilde “hayır” dedi. Emlâkçı küstü; Kopenhag gezisini iptal etti. Klasik Trump küstahlığı? Sayılmaz… Neden?
Bu Amerika’nın Grönland’ı ilk satın alma denemesi değil. 1867’de ABD başkanı Andrew Johnson ve 1946’da Harry Truman da savaşmadan bu toprağı almaya çalışmıştı. Hatta Truman 100 milyon $ dengi altın teklif etmişti. (Üstelik doların gerçekten değerli olduğu yıllardı.)
Vatan toprağının bedelini kanıyla ödeyen milletler için bu satın alma tuhaf gelebilir. Amerikan homo-economicus zihniyetinde ise “vatan = arsa” denebilir.
ABD kurulduğu günden beri birçok yeri satın almıştır: Alaska’yı Ruslardan (1867), Louisiana’yı Fransa’dan (1803), Florida’yı İspanya’dan (1810), Kaliforniya’yı Meksika’dan (1848)… Tabi “satmazsan silahla alırım” gibi bir tehdit de savuruyorlardı genellikle…
Peki Danimarka hiç toprak satmamış mı? Satmış; hem de Amerika’ya: Virgin adaları (1917). Grönland’a bakalım şimdi: 2 milyon km2 yani Türkiye’nin 3 katı ama sadece 55.000 İnuit yaşıyor. Orta Asya kökenli bu halk uzaktan akrabamız olur.
İnuitlerin vatanı Grönland yarı bağımsız; özel statüye sahip bir bölge. Bağımsızlığını ilân etmesi de muhtemel. Son seçimlerde halkın %75’i özerkliğin arttırılması yönünde oy kullandı. Mecliste bağımsızlık yanlısı vekiller 2021’den itibaren tam bağımsızlık istiyor.
55.000 vatandaş ve Danimarka’dan gelen yarım milyar € yardıma muhtaç bir “ulusal ekonomi” resmen bağımsız olsa bile doğal kaynaklarını Moskova, Pekin ve Washington’a kullandırmak zorunda kalmayacak mı? Ülkede yol yok; nitelikli iş gücü yok ve toprakların %85’i buzlarla kaplı.
Ama altı çok zengin: Altın, petrol, demir, çinko, yakut, uranyum ve yeni teknolojilerle üretilen her türlü elektronik aletin hammaddesi nadir toprak elementleri. Çin bu hammadde sınıfında tekel. ABD’nin F-35 savaş uçağı için kullandığı nadir metaller bile Çin’den geliyor. Nedir?
Lantan, seryum, praseodim, neodimyum, prometyum, samaryum, itriyum, evropiyum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, holmiyum, erbiyum, tulyum, iterbiyum, lütesyum…
Grönland’daki bu zenginliklere hücum çoktan başladı ve Çinli firmalar önde gidiyor. Bir Avustralya maden firması dünyanın en büyük nadir element kaynaklarından birini buldu. Henüz tek bir altın madeni faaliyette ama 188 potansiyel alan keşfedildi.
iklim değişikliği nedeniyle buzlar bütün sene değil daha kısa kalıyor. Bu da maden üretim maliyetini düşürüyor. Aynı sebeple kuzey geçiş yolu da açıldı ve artık Kuzey Kutbu eski ticaret yollarını onbinlerce km kısaltıyor. Yani bu bölge yeni savaşlara gebe. derindusunce.org/2007/07/11/kur…
Hatırlatalım; kuzey geçiş yollarının Rus tarafı daha hızlı eriyor. Ruslar kuzey Sibirya’da yeni askerî üsler açtılar; S400’ler konuşlandırıldı. Hatta yeni şehirler ve askerî okullar da kuruluyor.
ABD eski başkanî Truman’ın da Grönland’ı almak istediğini söylemiştik. Alamadı ama bir askerî üs kurdu: Thulé. Çünkü doğal kaynaklardan çok stratejik önemi ile ilgileniyordu. Bu üste birkaç nükleer kaza da meydana geldi.
Kuzey denizinin iki kapısı var: Bering Boğazı ve Grönland – İzlanda – Norveç kıyıları. Soğuk Savaş’tan beri ABD’nin yaptığı en büyük askerî tatbikat da 2018’de bu bölgede gerçekleşti; Trident Juncture: 50.000 asker; 10.000 araç; 250 uçak; 65 gemi.
Netice? Grönland’ın dâhil olduğu kuzey kutup bölgesi hem stratejik önemi hem de yeraltı kaynakları sebebiyle büyük gerginliklere sahne olabilir. Çin, ABD ve Rusya bölgede piyonlarını ilerletmeye devam ediyorlar.
Yollara ve kapılara dikkat...
Vesselâm :)
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Keep Current with Derin Düşünce .Org

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!