My Authors
Read all threads
Yeni silsile (#FLOOD): Rusya - Fransa ilişkileri uzun süredir gergin. Fakat sorun menfaat çatışması değil düpedüz anlama zorluğu. Sebebi nedir? Daha ne kadar sürer? Türkiye bundan nasıl istifade edebilir?
Rusya'yı 1682'den 1725'teki ölümüne kadar yöneten Rus çarı 1ci Petro (Deli Petro) Paris’e gelmişti. O dönemde dünyanın en önemli birkaç şehrinden biriydi Paris, tarih 25 Nisan 1717. Müzeler, konserler derken Petro Fransız kültürüne hayran oldu. Sonra?
Tabi iki ülke elçilik açtı; Petro Fransa’da gördüğü sarayların benzerlerini ülkesinde yaptırdı. Diplomatik anlaşmaların Fransızca yazıldığı; İngiltere dâhil dünyanın her ülkesinde aydınların Fransızca konuşmaktan gurur duyduğu yıllar…
Ruslar üzerindeki Fransız etkisi o kadar güçlüydü ki, Petro’dan 2 asır sonra Rusya’da zengin/soylu sınıf hâlâ Fransızca konuşmaya devam ediyordu. Napolyon’un saldırganlığına rağmen (1812) bu bir kara sevda değildi. Fransızlar da Rus edebiyatına, bale ve müziğine hayrandılar.
Fransa uzun süre Rusya’nın Batı’ya açılan kapısı olacaktı. Soğuk Savaş yılarında bile ABD dış politikasına ters giden Fransızlar hem Rusların işini kolaylaştıracak hem de iki kutuplu dünyada kendi etkilerini Rusya sayesinde arttıracaklardı…
Ici Petro’nun Paris ziyaretinden beri 3 asır geçti; bugün tam tersi bir durum yaşıyoruz: Fransa, ABD-Rusya arasında denge sağlayan bağımsız güç değil artık. NATO’nun kuklası gibi davranıyor. Kendi menfaatlerine verdiği zarar bu kadar ortadayken üstelik. Örnek?
2015’te dönemin cumhurbaşkanı Hollande, Rusya için inşaa edilen Mistral sınıfı 2 helikopter gemisinin satışını iptal etti. Sebep? Ukrayna krizi. Oysa NATO’nun ambargo kapsamı dışındaydı bu gemiler. Yani ABD’ye yaranmak için işgüzarlık yaptı Fransızlar…
Üstelik ABD uzun süredir, Fransa menfaatleri için çok zararlı bir politika uyguluyor. Meselâ ABD Adalet Bakanlığı Fransız şirketlerini sıkıştırıp Amerikalı endüstri devlerinin kucağına itiyor…
Başka bir tuhaflık daha: Fransa 2017’de NATO’nun emriyle Estonya’ya birlik gönderiyor. Rus sınırına 200 km mesafede Fransız Leclerc tankları manevra yapıyor. Amaç? Rusya’dan gelebilecek muhtemel(?) bir saldırıya karşı hazır olmak…
Tabi Rusya ve Fransa’nın Suriye politikaları arasında da uyumsuzluk var. Ama Fransa cumhurbaşkanı Hollande’ın Putin’i insanlığa karşı suç işlemekle itham etmesi ve uluslararası adalet divanına çıkarmakla tehdit etmesi basit bir uyumsuzluk değil. derindusunce.org/2017/03/14/ulu…
Hollande’ın çıkışıyla Rus-Fransız ilişkileri dondu. Peki Fransa’yı kızdıran neydi? Sivillere karşı kimyasal silah kullanmak mı? Öyleyse Saddam’a kimyasal silah satan 16 Fransız firmasına neden engel olmadı? Suriyeliler Iraklı Kürtlerden daha mı değerli?
Rusya ile Fransa’nın arasını açan bir başka mesele Orta Afrika Cumhuriyeti. Sorun ne? Ülkede altın ve elmas çok; Fransızlar savaşı ve insan haklarını bahane ederek ambargo uyguluyor; gerçekte maden tekeli onlarda. Ruslar ambargoyu (Fransız tekelini) kaldırmak istiyor.
Ruslar Wagner vasıtasıyla bölgedeki nüfuzlarını arttırdılar ve askeri bir üs kurmak üzereler. Eskiden Fransızlar Afrika’da rahat at koştururlardı. Sömürmek istedikleri ülkede darbe yapıp istedikleri siyasetçileri öldürürlerdi. Ama şimdi…
Ruslar bu oyunu bozdu. Meselâ 2013’te François Bozizé’ye karşı yapılan darbede Firmin Ngrebada Rus elçiliğine sığınmıştı. O zaman sadece kabine üyesi olan Ngrebada 25 Şubat 2019’dan beri başbakan. Tabi elmas konusunda Ruslara karşı çok ama çok anlayışlı davranıyor…
Putin'in arkadaşı Evgueni Prigojine, Zimbabve, Libya, Sudan, Angola, Gine, Gine-Bissau, Mozambik ve Madagaskar'daki Rus çıkarlarının savunulmasından sorumlu. Prigojine ayrıca Suriye ve Kırım'da yoğun olarak çalışan Wagner grubunu finanse ediyor.
Bu şirketin eğitim ve silah tedarik etmesi Fransa’nın işini bozdu. Çünkü eskiden zayıf ordularla korunan ülkelerde iki jet ve 50 komando ile istedikleri hükümeti devirebiliyorlardı. Şimdi Rusların kime hangi silahı verdiğini bilmiyorlar; kötü sürprizler birbirini takip ediyor.
Fakat Ruslar daha derine kök salmış. Anayasayı ihlâl eden madencilik ihaleleri oldu. Bunu soruşturmak isteyen senato üyesinin vekilliği düşürüldü. Wagner’in faaliyeti üzerine röportaj yapan 3 Rus gazeteci de ülkenin kuzeyinde öldürüldü. Yani?
Yani Ruslar Fransızların arka bahçeleri gibi gördükleri Afrika’ya, özellikle de Fransa’nın elindeki ülkelere sert bir giriş yaptılar ve geri çekilecek gibi durmuyorlar. Tabi Macron çok kızıyor buna...
Evet, ABD ile Rusya arasında denge güç olarak duran Fransa’dan eser yok. Chirac muhtemelen bağımsız Fransa isteyen son siyasetçi oldu. Artık fanatik NATO’cuların elinde ABD köpeğine dönüşen gariban bir ülke var. Peki Kuzey Atlantik’ten istifade edebiliyor mu Fransa?
Afrika’daki kavgasında Rusya’ya karşı yalnız bırakılan Fransa, ALSTOM, GEMPLUS vb stratejik şirketlerini de ABD’nin endüstri devlerine kaptırdı. Üstelik uçak gemisinden SİHA’lara kadar her meselede hayatî öneme sahip bilgi/ parça/ lisans vermeyen ABD Fransız ordusunu felç ediyor.
Buna rağmen NATO’dan emir geldiğinde Fransa gözünü kırpmadan ileri atılıyor; canını ve malını ABD için feda ediyor. Zira Fransa’nın ekonomi, finans ve savunma bürokrasisi içinde kafasına Atlantikçi format atılmış çok insan var.
Endüstri patronları içinde de doğru yoldan çıkan olursa CIA zımbalıyor.
Ne olur? Afrika başta olmak üzere menfaat kavgaları sertleşerek devam edecek. Petro’dan kalma Rus ve Fransız hayranlıkları da eskisi gibi değil. Yani diplomatik bir zemine hizmet edemez. Her iki ülke halkı Amerikan hayranı ve tüketim manyağı. Molière ve Tolstoy’u okuyan yok.
Ya da ... derindusunce.org/2019/02/16/tuk…استهلاك/
İran, Suriye, Libya ve Ukrayna dosyalarında iki ülkenin çok ortak menfaati var. İtalya’daki ekonomik kriz, Almanya’daki siyasî dönüşümler ve Brexit yüzünden AB’nin 3 büyüğü biraz devre dışı. Ama Fransa bundan istifade etmiyor; edemiyor. Neden?
Çünkü fanatik NATO’cu Fransa bağımsız bir ülke değil; menfaatlerini rasyonel şekilde savunamıyor. ABD’nin, NATO’nun, küresel bankaların menfaatleri için kendini feda ediyor. derindusunce.org/2012/12/06/dik…
Başkanlar değişse de özverili NATO’cu çizgisi değişmeyen Fransa’nın dış politikasını paralel bir hükümet mi yönetiyor? İşte Türkiye’nin istifade edeceği noktalar bu cevapta gizli. derindusunce.org/2020/04/19/dik…
Vesselâm :)
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Keep Current with Derin Düşünce .Org

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!