Sejarah dunia korporat di Malaysia ini memang berliku, terutamanya campur tangan orang politik yg berkepentingan.

Bermula satu syarikat, kemudian berpecah, bergabung, tukar nama.

Kita ambil kisah Time Engineering Berhad (TEB). Time
Engineering Berhad. now known as TimeDotCom. Image
Time Engineering Berhad (TEB) merupakan anak syarikat di bawah Renong Berhad. Di bawah time engineering ada anak syarikat Timedotcom.

Disebabkan masalah kewangan, pelan penstrukturan hutang, TEB terpaksa menyenaraikan Timedotcom (TDC) ke pasaran.
Pasca penyenaraian TDC tidak mendapat sambutan kerana sentimen pasaran ketika itu tidak memberangsangkan menyebabkan GLC seperti khazanah terpaksa masuk & melanggan saham yg tidak terjual ketika IPO.
Pada ketika itu, SingTel ingin turut serta dalam IPO tetapi dikatakan tidak mendapat blessing dari PM ke-4 ketika itu. oleh kerana itulah khazanah terpaksa membeli saham tersebut.

1997, hutang TDC kepada TEB berjumlah RM2.2 billion. tahun 2000, hutang bertambah RM5.3 billion.
TEB kemudiannya telah bersemuka dgn CDRC (Corporate Debt Restructuring Committee) utk menstrukturkan semula perniagaan dan hutang; oleh itu pegangan dalam TDC perlu dilupuskan dan hasil pelupusan itu akan digunakan untuk membayar hutang.
Antara dana institusi yg terawal (selain khazanah) yang mengambil IPO TDC ialah kumpulan wang pencen (KWAP). dahulu bail out cara beginilah. hutang bertimbun, ambil alih bagi capital injection.

Beberapa tahun selepas penyeneraian TDC, TDC mendapat lesen 3G spectrum.
Ia memberi nafas baru kepada syarikat. Lesen dan spectrum dipajak kepada DIGI dan sebagai ganti saham DIGI; kemudian melupuskannya saham DIGI 49 juta unit. hasil pelupusan saham dipulangkan kembali kepada pemegang saham dalam bentuk dividend.
TEB telah melupuskan pegangan dalam TDC. Khazanah pula telah melupus pegangan dalam TEB kpd CENSOF. TEB kemudian menukar nama kepada DNEX (Dagang Exchange berhad). CENSOF kini memegang 15% dalam DNEX.

Fast forward, TDC bila bertukar pemimpin syarikat bertukar di bawah CEO baru.
Afzal Abdul Rahim (2008) telah melakukan penstrukturan besar2an, membuat penilaian operasi, beliau mendapati byk kebocoran dlm perbelanjaan operasi; perbelanjaan utk network terlalu tinggi, byk bergantung kpd vendor solution, tidak punya direction, no clarity & complex solution. Image
antara penstrukturan yang dilakukan ialah capital repayment dan share consolidation. pada november 2010, Time dotCom melakukan capital reduction dengan mengurangi Par Value RM1 kepada RM0.10.
Dan share consolidation dari 2.53 billion unit kepada 506 juta unit saham; mengurangi kecairan unit saham dalam pasaran; mengurangi volatility kepada saham TDC.

Langkah seterusnya memisahkan entiti TDC dgn TEB dan UEM. Sebab UEM dan TEB dibayangi dengan hutang.
kmdn melakukan VSS, replace semua executives. semua top management orang baru (cantas kroni dulu), dan mengurangi kos operasi dari RM100 juta kepada RM40 juta, memindahkan head quarter dari Jalan tun razak yang disewa kepada premis sendiri di Glenmarie Shah Alam.
U know timedotcom dulu own Adam Cellular line 017. TDC bought over & tubuhkan Timecel. kemudiannya, maxis membeli timecel RM1.47 billion, maxis hotlink bermula di sini.

TDC pre-2009; adalah syarikat ygtidak membuat keuntungan. boleh tengok rekod kewangan 5 tahun berturut2 rugi.
Khazanah memberi mandat kepada Afzal 3 tahun untuk melakukan turnaround TDC. hasilnya berbaloi.

Hingga kini, kita dapat tengok TDC telah pun "keluar" dari image terdahulu. Saham TDC telah naik dari 2009 dari lebih kurang RM1.00 sekarang sudah mencecah RM12. Thn lepas RM9.00
TDC sekarang lebih focus, high speed broadband di kebanyakan high rise building di Lembah Klang. TDC punya product lebih stabil berbanding unifi atau maxis. Pelabur institusi (KWAP) boleh tersenyum sekarang. berbanding dengan peers dlm sector ini, TDC masih outperform covid19
Siapa pelabur institusi TDC:

1. Pulau kapas ventures (SPV for khazanah) - 30%
2. khazanah: 11%
3. EPF: 8%
4. KWAP: 7%
5. ASB: 3%

TDC disenaraikan dalam Forbes Asia's best 200 companies below A billion in 2015.
if u asked me, timedotcom adalah syarikat yg memberi nilai kepada pelabur jangkamasa panjang. May be u shud consider this as part of ur long term invest portfolio in Bursa Malaysia.

Simple product, simple solution.
@Cahayahati99 for ur reading pleasure

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with ZaYeD ZulFikLi

ZaYeD ZulFikLi Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @ZZulfikli

17 Oct
Kejatuhan Syarikat Zaitun Industries.

Jenama Zaitun ini cukup ikonik pd thn 90an. Tiba2 jenama ini lesap hilang. ramai yg buat spekulasi punca kejatuhan, ada yg sebut org dengki lah, perkauman lah. Ini tulisan saya 2 thn lps.

Bebenang ini akan mengupas ttg zaitun. Image
Zaitun Industri ditubuhkan oleh pengasasnya DS Hj Mohammad Eusuff Teh dgn mengambil sempena nama anak perempuan pada 1978. Pada awal penubuhannya memang hebat. Mereka menjadi perintis produk halal muslim dengan slogan halal gunakan tanpa was-was dlm sektor toiletries & cosmetics.
Produk mereka dieksport ke Brunei, Singapore, Indonesia dsb. antara produk yg laris ialah ubat gigi zaitun. sehingga dikatakan Colgate Malaysia pun "terancam" dgn kehadiran pemain baru ini. Prospek zaitun dianggap cerah dan mempunyai harapan yang agak tinggi untuk maju ke hadapan
Read 20 tweets
16 Oct
Semalam, Syarikat Mahsing mengumumkan yang mereka akan memasuki dalam industri rubber glove. Seperti biasa, time2 pandemik semua nak masuk pembuatan rubber glove lah, facemask lah, PPE lah.

Mahsing hari ini dikenali sebagai developer terutamanya pada segment hartanah mewah. Image
Dahulunya, sblm mereka terlibat dalam pembangunan hartanah, mereka merupakan trading plastic companies pada tahun 1965. Sehingga sekarang, division plastik di mahsing masih lagi wujud tetapi sumbangan keuntungan sekrang tidak berapa ketara kepada perolehan syarikat.
Kalau tgk sektor hartanah di Malaysia berada dalam keadaan sangat perlahan kerana pandemik. Tetapi kalau dilihat prestasi kewangan MAHSING sblm covid19, sebenarnya telah mengalami penurunan. Image
Read 6 tweets
13 Oct
Traditional theory on diversification saying that, "dont put all your eggs in one basket."

There will be a problem if we over diversified our strategy into wide area. u cant focus, waste ur energy & resources, in the end u get a little bit here and there. overall, u gain nothin
senang ckp , kita sering terpengaruh dgn ajakan atau seruan utk melabur dalam sesuatu.

Orang ajak invest property, kita pun terjun pelaburan hartanah.

Tgk orang lain untung dalam saham, kita pun nak masuk saham.

Tgk orang lain untung besar dlm CPO, kita pun nak masuk CPO.
Last2 habuk apa pun tarak. Yg dikejar tak dapat, yg dikendong berciciran.

People often misquote that Warren Buffett said, "Dont put all your eggs in one basket." this is not coming from him.

What BUFFETT really said, "Keep all your eggs in one basket but watch it closely."
Read 4 tweets
11 Oct
Cerita 1MDB akan ada banyak siri. Siri pertama kita lihat struktur & tadbir urus korporat 1MDB. Salah satu punca kemelut 1MDB adalah poor corporate governance (CG).

Ini adalah bebenang utk memahami isu CG 1MDB.
1MDB CEO pertama adalah shahrol Azral (2009 - 2013). Kemudian Mohd Hazem Abdul Rahman dilantik untuk menggantikan Shahrol Azral pada 2014. Kemudiannya, Hazem berhenti pada January 2015. Seterusnya CEO yang terakhir adalah Arul Kanda.

What is corporate governance anyway?
What is corporate governance anyway?

Ia adalah kerangka peraturan & amalan di mana lembaga pengarah memastikan berlakunya akauntabiliti, keadilan, ketelusan antara syarikat & semua stakeholder seperti shareholder, kerajaan, customer, pembiaya, pekerja, rakyat dsb
Read 28 tweets
11 Oct
Dulu masa mula2 awal covid masuk ke malaysia, masuk bulan 4. Kes cecah 100. Terus lock down satu malaysia. Kenapa sekarang kes cecah 500-600 takde lock down satu malaysia? Kalau lock down mcm bulan 4 hari, it will bankrupt our nation as well as a lot of people. GDP was down -17%.
Punca covid naik balik kerana pergerakan dari sabah tidak dikuarantin kerana tak paham & cerdik beralasan sabah ke semenanjung tak perlu ada kuarantin hanya HSO. Kesilapan yg sama diulang dlm kluster sivagangga. Dah red zone, stop movement from sabah to semenanjung.
Barangkali ini lah kesilapan dan kebodohan pihak atasan. Ada diaorang mintak maaf? Haram takde mintak maaf. Yg dia salahkan lagi, org ramai tak patuh SOP. Korang buat decision bodoh, salahkan org.
Read 5 tweets
11 Oct
Fail Forensik Akaun: Isu FGV & Ex-CEO Zakaria

Siasatan forensik akaun dibuka terhadap ex-ceo FGV ttp isu ini dikelabui dgn status kedudukan Isa Samad sbg FGV chairman.

Sentimen dimainkan seolah2 Isa samad tak puas hati dgn Zakaria. Inilah bebenangnya tentang isu tadbir urus FGV
Safitex Trading LLC (Safitex) and Delima Oil Product Sdn Bhd (DOP)

DOP merupakan anak syarikat FGV. Safitex adalah customer kpd DOP (dubai based company). Isu timbul bila hutang safitex naik kpd RM49 juta & telah melebihi had kredit (credit limit) yg ditetapkan oleh finance p&p
Zakaria memberi credit limit USD1 million pada sept 13, 2013 dgn term credit 60 hari tanpa ada penilaian dari pihak Credit Control Committee. Mengikut prosedur, hanya 30 hari credit term dibenarkan utk syarikat luar di bawah felda holding group finance Policies and procedures.
Read 8 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!