+ Olayları nasıl öğreniyorsun?
- Tabii ki okuyarak
Günde 15+ ücretsiz #newsletter geliyor (kimisini 40 sn inceliyor, kimisini 20 dk okuyorum). Çoğu finans/ekonomi içerikli. Parantez içine rumuzlarını yazacağım ama e-posta aboneliği tercih ediyorum. İlgilenme sırasıyla, allons-y!
I. (@TheMarketEar) ABD borsası odaklı, bolca teknik ayrıntı olan grafik yayını. Hepsi ayrı kaynaklardan geldiği için çok sık güncelleniyor. twitter'da da takip edilesi.
III. (@morganhousel) Kendini tatlı tatlı okutan Housel'in piyasa ve yatırımın psikolojik boyutlarını ele aldığı blog yazıları. [Bu tip blog sitelerinin bir kenarında "eposta aboneliği" kısımları olur, üye olun yoksa siteyi düzenli açmazsınız]
VI. (@Matt_Levine) Eski Goldman yatırım bankacısı bir avukat. Piyasanın bolca teknik konularını fazlaca muzip bir biçimde ele alıyor (bir yerden tanıdık geldi mi:) Yeni baba oldu, bu ara izinde.
XII. (@Guardian long-reads) Ünlü gazetenin derinlemesine ve uzun haberlerinin düzenli 3-4 linki. Konular çok çeşitli; haftada en az 1-2 ilginç şeye denk geliniyor.
XIII. (@Bloomberg 5 things to start the day) ABD -piyasa açılış öncesi- haberleri için. Avrupa ve Asya versiyonu da var. Piyasa kapanış versiyonu da...
XIV. (@NathanTankus) Merkez Bankacılığı ve banka/para konularında kendi kendini geliştirip herkesin diline düşen, ekranlara çıkan Nathan fırlamasının yazıları. Bir kısmı ücretsiz.
XV. (@MorningBrew) Günün popüler sosyal/finansal gelişmelerine kısaca değinip, linkler veriyor. 1)teknoloji 2) perakendecilik 3) pazarlama hakkında da ayrı abone aldığı haber bültenleri var.
XVIII. (@AbnormalReturns) Haftaiçi güncel ekonomi/piyasa haberlerini, haftasonu da muhtelif sosyal olguların haber linlerini toparlayan bir "derleyici".
XX. (@visualcapitalist) Muhtelif ekonomik olgu ve büyüklükleri tek infografikte gösteriyor. Bazen ilginç, bazen tekdüze. Twitter'dan da izlenebilir, eposta aboneliği de mümkün.
XXIII. (@MauldinEcon) Bol ABD makro ekonomisi, beşeri olaylar, azcık politika. Uzun ve tekrarlı yazdığı için hızlıca göz gezdirip geçiyorum. Arada konuk yazar alıyor.
XXVII. (@clarusft) Türev ürün piyasalarının aşırı teknik blog yayını. Kimi yazıları piyasa hacim gelişmeleri için, kimini de sadece resimlerine bakmak için açıyorum diyelim :)
XXVIII. Bunlara benzer onlarca popüler "newsletter" daha var elbette. Denk geldiğime bir göz atıp, yaramıyorsa üyelikten çıkıyorum. Başlangıç olarak Bloomberg'in veya Marketwatch'un genel listelerinden de seçim yapılabilir:
XXIX. (@FinRabbits) Hiç mi Türkçe bir şey yok? Buyrun taze doğmuş Türkçe bülten, finans ve iş gündemi odaklı. Yukarıdaki kimi bültenlerden azcık esinlenme var ;)
+ Niye bu kadar çok yabancı kaynak?
- Para orada! Follow the white r...
Aboneliğe kapalı/ ücretli olanları yazmadım. "Herkes hepsini okusun" diye değil "ilginizi çekene abone olun" diye listeledim. Ben de hepsini tek tek okumuyorum; hızlıca göz atıyor, seçiyorum.
Bonne Lecture!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Yuan'ı dünyaya açmayı hızlandırmak isteyen Çin, dış ticarette kullanılması için MB #swap anlaşmalarını artırabilirmiş. $20 milyar ithalat yapan bir ülke biliyorum hemen mevcut $1 milyarlık anlaşmasına $19 daha ek yapmaya hazır ve nazır :)
Morgan Housel'in derlediği para/yatırım alıntılarından bir demet ▶️
> "Zengin olmak istiyorum" diyenlerin çoğunun kastettiği "çok para harcamak istiyorum"dur. Henüz kazanılmamış parayı harcama planı; zengin olamama nedenlerinden biridir.
> Tenis maçlarında profesyoneller sayıların %80'ini "kazanır"; amatörler ise %80'ini "kaybeder". Yatırımda da benzeri düşünülmeli, yeni başlayanların odak noktası "hataları azaltmak" olmalıdır. Uzmanlaşınca büyük hamlelere girilebilir.
> Zenginlik görecelidir. "Jeff Bezos bir sabah servetinin Michael Jordan seviyesine düştüğünü görse, pencereden atlardı".
> Borsaya dışarıdan bakanlar, sadece büyük düşüşleri fark ederler. Ralli zamanlarında da "borsa yatay" diye düşünürler.
#Taze geldi! ECB araştırmacıları, Merkez Bankası bağımsızlığı üzerine araştırma yayınlamışlar. Hem konuyu irdelemişler hem de 20'ye yakın ülkenin MB'lerini değerlendirmişler.
2013 Berkshire Hathaway hissedarlar toplantısında Buffett, hayatında 500+ farklı hisse aldığını ama kazandığı paranın çoğunun 10 tanesinden geldiğini söyledi.
Onlarca yıllık ortağı Munger ekledi: "Bunları dışarıda tutsak, uzun vadede oldukça vasat bir getiri ortalamamız olurdu."
2018'de 500 şirketli S&P endeksinin getirisinin %6'sını tek başına #Amazon sağladı. Şirketin tüm büyümesi Prime (site aboneliği) & AWS (bulut tek.) kaynaklıydı. Bunlar "uç" yatırımlardı (tail event) & şirket para kazanana kadar (kimisi absürt) bunlar gibi yüzlerce deney yapmıştı!
Yine Apple, aynı yıl endeks getirisinde %8 pay sahibiydi ve bu başarının hemen hepsini Iphone sağlıyordu. Tüm teknoloji pazarı ve ürün gamları düşünüldüğünde, tek bir ürünle bunu sağlamak da oldukça uç bir durumdu.
Buffett'ın bir miktar para bağlayarak tebaasını şok ettiği bulut ve veritabanı şirketi #Snowflake'in halka arzında $75'ten başlayan fiyatlama $120 ile kapanmış... PD> $33 milyar! Price/sales 80 üstü! Bu ZIRP + QE ile şişirilen balonların haddi hesabı olmayacak bu gidişle 🤔
Firmanın ana rakipleri: Oracle, Amazon, Microsoft ve Google!
Tahmini 2020 cirosu: $400 milyon
2019 zararı: $348 milyon
Müşteri sayısı: 3150
Tamam ciddi büyüme potansiyeli var da... bunun çoğu ilk günden fiyata yedirilerek nereye varılacak acaba 🙂
IPO'nun ilk gününde açılış öncesi $319'a kadar emir girişi oldu 🤪 şu an $250'de sakinlemeye çalışıyor. 200 civarı bir F/ciro anlamına geliyor. Kar marji %20 desek F/K 1000 yani. Kağıda yüklenen "büyüme potansiyeli" bu kadar (veya Robinhood çılgınlığı)!
Not: kimse yapmadan birisi #Milutinov ismini tescil etsin acil... Tesla'nın göbek adı. Halka arzda $3-5 milyar çarpma garantili marka. Slavik olmasa 30 da olurdu ya kısmet 😄
notlar 1. GM ile yapılan ortaklık değil; GM'in kendi üretim hatlarına pazar açması (tutarsa). Araştırınız. 2. Raporu yazan Hindenburg* bir şortçu. Açık açık NKLA şortladık diyorlar. 3. NKLA tamamen balon denmiyor ama çok fazla gazlama var ve desteksiz büyük umutlar pazarlanıyor.