La declaració d’independència d’avui fa tres anys al Parlament de Catalunya era l’inici d’una etapa que sabíem complexa i dura, també incerta. Veníem del referèndum i de les apel·lacions a la política, adreçades al Govern espanyol i a Europa, que tristament van ser desoïdes.
L’experiència viscuda i les evidències acumulades ens assenyala un únic camí realista i transitable per culminar el procés iniciat fa tres anys entre el referèndum i la declaració d’independència. És també un camí complex, dur i incert. Però ara tenim algunes certeses:
La més important, i que faríem bé de recordar sempre, és que l’Estat espanyol mai no farà política. Usarà la violència policial i judicial, se saltarà l’Estat de dret per garantir una unitat a la força. A dreta i a esquerra, el mantra continuarà essent “todo por la patria”.
La segona, no menor, és que la UE mira cap a un altre costat quan l’Estat espanyol usa la violència contra els ciutadans pacífics i indefensos. Ho va fer l’1 d’octubre i continua callant davant dels mateixos abusos que critica amb vehemència quan ocorren fora d’Espanya.
L’autonomia administrativa de què disposem, que no és la que vam votar, i que no proporciona cap eina seriosa per construir el país que la majoria desitja (sí, la immensa majoria), només se supera amb una república independent.
Tres anys després, l’Estat s’ha encarregat de confirmar-ho. Ni una sola proposta, ni un sol reconeixement. La nació catalana, la seva llengua, cultura, institucions, model econòmic i social... han estat durament reprimits. Fa tres anys estàvem carregats de raó. Avui encara més.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Dear @EP_President, it is difficult for the EU to be credible before the Lukashenko regime. Watch this video and images. You will see the Spanish police use extreme violence against people trying to vote in a self-determination referendum.
EU supported the Spanish Prime Minister without hesitation, without a word in favor of innocent people beaten and injured by the police. Part of my government was sentenced to up to 13 years in prison for organising this referendum. They are still in prison.
What do you think they are thinking when reading you? @Toni_comin, @ClaraPonsati and I are in exile and we cannot fully exercise our duty as MEP because if we dared to put our feet on Spanish soil we would be detained and also sentenced to over 13 years of jail.
1/5 Algunes reflexions sobre el concert frustrat de Barcelona. El mal més gran que ha provocat el govern de la ciutat és a la cultura. Hi ha un populisme, estès també a certa esquerra, que considera que la cultura ha de tendir a ser gratis, perquè pensen que així és accessible.
2/5 La pèssima gestió d'aquest assumpte que n'ha fet l'alcaldessa ha provocat el pitjor debat que es pot provocar: el del "valor" monetari de la cultura. És fàcil oposar-se a una despesa cultural quan hi ha sectors de la societat que no tenen cobertes les necessitats bàsiques.
3/5 Però l'accessibilitat a la cultura no depèn, principalment, del cost dels seus creadors i professionals. Depèn d'un munt de factors, el darrer dels quals és el cost (que també hi influeix). La remuneració digna de creadors i professionals és precisament la clau.
Scandalous revelations by @eldiarioes: Spanish electoral authority under the influence of political party that payed a member who decided in our cases.
I will try to explain why we are victims of political persecution from Spanish authorities:
First, they decided to ban our candidacy for the European elections. Then, they refused to send to @Europarl_EN the full list of elected members and removed our names from the list: @ClaraPonsati @toni_comin and myself.
We lost several months, wasting time and money, losing opportunities, defending our rights in front of EP that had recieved a manipulated information. The Spanish authorities lied to EP, and the EP refused, under Tajani presidency, our arguments.
1. Tot el meu respecte a l’acord a què han arribat ERC i PSOE. Espero que se’ns respecti també als qui en tenim reserves. No som menys madurs ni menys dialogants pel fet que pensem que els acords amb els nostres repressors han de poder ser planificats i treballats conjuntament.
2. Fins ara, les etapes decisives del procés d’independència havien estat compartides i decidides enmig d’un consens molt ampli.
Això, de moment, ha deixat de ser així.
Els teòrics de la desunió tenen una nova oportunitat de demostrar que «quan més dividits, millor».
3. Continuo pensant el contrari, i que el que ens convé és tenir un espai compartit on tots els actors, també els crítics, fem endreça i prenguem les decisions estratègiques que ens porti a culminar el que vam decidir emprendre l’octubre del 2017.
Per emmarcar millor el que està passant des de fa uns anys, i molt en particular la campanya de criminalització de l’independentisme, cal recordar el que van dir 5 experts de les Nacions Unides el 2015: shar.es/aXKLAf
Hi ha un retrocés democràtic evident, emparat en una reforma legal que no passa els estàndards de les Nacions Unides. Per això tampoc no fan cas a les dues resolucions del Grup de Treball contra les detencions arbitràries del Comitè de Drets Humans de l’ONU.
“De què té por Espanya”, em preguntava insistentment aquesta setmana un polític alemany sorprès per la negativa constant a tot allò que proposa Catalunya i tot allò que vagi en defensa de la llengua catalana.
Avui en un poble d’Espanya, governat pel PSOE, han decidit afusellar i cremar un ninot que representava la meva persona, i que portava un llaç groc ben visible. No m’han volgut afusellar i cremar a mi, només: han volgut mofar-se de la lluita per la llibertat de presos i exiliats.
No ha estat cap anècdota ni obra d’una minoria. Ha estat una activitat oficial, emparada per les autoritats socialistes locals. S’ha fet servir, fins i tot, munició real amb la participació de la policia local.
Normalment tinc tendència a respectar les mostres d’ironia i sarcasme que s’han anat produint arreu de l’Estat perquè formen part de la llibertat d’expressió. Aquesta, a diferència de les altres, no la puc respectar, per dignitat personal i per decència democràtica.