Ik lees en hoor verschillende verhalen die neerkomen op “Toch besmet ondanks het strikt volgen van de gouden regels”. Enkele bedenkingen hierbij om mogelijke misverstanden weg te werken.
1.) De “gouden regels” zijn opgesteld vanuit een epidemiologisch perspectief. Ze werken dus om de kans op besmetting te reduceren in het geheel van de bevolking. Individuele besmettingen blijven een stochastisch gegeven.
2.) De “gouden regels” kijken erg naar de overdracht van het virus via grote druppels, ondanks de grote wetenschappelijke evidentie voor aerogene transmissie. Afstand houden in een (slecht geventileerde) ruimte is écht niet voldoende.
3.) De kans op transmissie verloopt sterk niet-lineair als functie van de hoeveelheid virus die circuleert. Regels en maatregelen die goed werken bij lage incidentie werken dus helemaal niet zo goed bij hoge incidentie.
4.) De gouden regels kunnen in sommige omstandigheden (openbaar vervoer, scholen, gedeelde werkplekken) gewoon niet gevolgd worden. Steeds voldoende afstand houden en goede ventilatie zijn in die omstandigheden bijzonder moeilijk tot onmogelijk.
5.) Het is niet slim om zomaar te extrapoleren op de ervaringen van de afgelopen maanden; minder circulatie van het virus en de context van zomermaanden zorgen voor een andere kracht van het virus. Ook hier zijn nog vele onbekenden.
In de komende weken wil je niet in het ziekenhuis belanden. "Gouden regels" van enkele maanden geleden kan je daarom best interpreteren als minimumregels.
Door de hoge circulatie voeren we, omwille van verschillende redenen, nu constant een "uphill battle". Het systeem implodeert. De circulatie moet daarom dringend omlaag. R=0.5 of lager moet nu het doel zijn. #LockdownNu.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
De crisis bekeken vanuit de bril van de beleidsmakers - of hoe alle mogelijke scenario’s nu wijzen richting snel handelen op basis van de dringende aanbevelingen van de wetenschappelijke experten. (1/18)
We horen in de afgelopen dagen “Laat ons wachten tot we de effecten zien van de maatregelen die reeds zijn genomen.” In minder kritische omstandigheden een zeer verdedigbare politieke houding. (2/18)
Dit is overigens een van de redenen waarom de alarmdrempels van deze pandemie liggen waar ze liggen. Wanneer je actie onderneemt bij de officiële alarmniveaus, is er voldoende tijd om te evalueren of de maatregelen de gewenste effecten hebben. (3/18)
Een poging om de huidige toestand te begrijpen. We voeren een strijd met onze diepgewortelde denkkaders. Een draadje over, volgens mij, een van de meest hardnekkige misverstanden in de bestrijding van COVID-19: de idee van de communicerende vaten. (1/n)
Zo hoor je, met hoge regelmaat, dat er een constante afweging is tussen verschillende tegenstrijdige belangen: de fysieke versus de mentale gezondheid, de economie versus de volksgezondheid, de individuele vrijheid versus de collectieve veiligheid. (2/n)
Dat klinkt logisch, maar is, volgens mij, momenteel niet correct. Zolang R>1, is er helemaal geen afweging tussen deze belangen. De bestrijding van de pandemie gaat bij R>1 hand in hand met alle voorgenoemde objectieven. (3/n)
Een bescheiden toelichting waarom ik #CrushTheCurve onderschrijf. 👇
Er zijn vele niveaus om deze pandemie te begrijpen: medisch, psychosociaal, economisch, maar ook zuiver wiskundig. Ik merk in de afgelopen dagen enkele misverstanden in redeneringen over de wiskundige dynamica achter een epidemie. (1/n)
We leven nu nog een tijdje in een maatschappij waar periodes met een hoger reproductiegetal (R-waarde) worden afgewisseld met periodes met een lager reproductiegetal. (2/n)