#bist üzerine düşünceler 2 .. (maddeler halinde yakın zaman önce yazmıştım.. Onun devamı) 1⃣
2⃣ Klasik Teknik Analiz, trend, var ise formasyon, ve hareketli ortalamalar, ve indikatörler ile, doğru yönde pozisyonda kalmamıza, YARDIMCI olmaya çalışır.. Tepe ve Dipler ile ilgilenmez.. Trend takip etmeye çalışır..
3⃣ Geleceğe dair projeksiyon yapmak için ise, mesela, Elliott Wave principle, YARDIMCI olmaya çalışır.. EW, geçmiş dalgaları inceler ve kendi KURAL ve REHBER İLKELER doğrultusunda "etiketler".. Bu "etiketler", kalıp netleşene kadar, NİHAİ değildir..
4⃣ Piyasa Dinamizmi içinde, YENİ PİYASA FİYATLAMALARI oluştukça, etiketler de, ileride değişebilir.. Ama bu etiketlemeler hem mevcut durum için, bir fikir verir hem de gelecek projeksiyonu sağlayabilir..
5⃣ Her zaman söylediğim gibi, konu uzun.. Koca bir disiplini, bir kaç satırda, anlatmam mümkün değil.. Sn @TuncerSengoz ün kitaplarını okumanızı tavsiye ederim..
6⃣ Ayrıca sn @sidabumi gibi, bir çok değerli analist arkadaşımızın da, konu hakkında zaman zaman yaptıkları değerli paylaşımları izlemenizi öneririm..
7⃣ EW bakışı ile endeksde aradığımız yapı, şöylesi bir şeydi : geçmiş tivitde, bahsetmiştim :
8⃣ Böylesi bir YAPI'yı bekliyorduk yani kabaca.. Geldiğimiz noktada, eğrisi doğrusuna denk geldi ve aynen beklendiği gibi, endeks, gerilemiş durumdadır.. ANCAK........... (düşüncelerimi paylaşmaya buradan devam edeceğim) -akış BİTMEDİ - çünkü başka OLASILIKLAR da var..
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
2⃣ İçinde bulunduğumuz günlerde/dönemde, BORSA, yani #bist üzerine konuşurken, ANALİZ yapıyor ve paylaşıyor olmanın, büyük zorlukları var.. EN BÜYÜK ZORLUK, endeksler arası farklılıklar.. Bunu daha önce de belirtmiştim..
3⃣ Örneğin XU030, XU050, XU100 ve bir de XUTUM endekslerini ele alalım.. Sözel olarak ifade etmek gerekir ise, son yıllarda, yabancı payının geçmişte yoğun olduğu hisselerde, yabancıların satışı sebebiyle, XU030, XU050 diğerlerine göre daha kötü bir performans sergilerken,
1⃣ Bölüm1 Bölüm2 ve Bölüm3 de "KISACA" anlatılanlar çerçevesinde bakıldığında; #DolarTL kurunun, serbest dalgalı kur rejimine geçildiği, Şubat2001 sonrası izlemiş olduğu seyri, EW penceresinden bakınca, şu etiketler ile izlemekteyim :
2⃣ Grafikte görüldü gibi, 2001 sonrası, 2003 Martına kadar gerçekleşen I nolu dalga ve sonrasında, 2008 Ocak ayına kadar süren bir "düzeltme süreci" yani II nolu dalga yaşanmış, ve daha sonra, 2008Ocak'dan itibaren büyük yükseliş başlamış..
3⃣ Bu büyük ve tamamlandığında III olarak işaretlenecek olan dalga, kendi içinde, mavi ile gösterilen 1-2-3-4 dalgalarına bölünmüş.. (Mavi renkli 3 ünde, kendi içinde siyah etiketler ile görünen 5 dalgaya bölündüğüne dikkat..)
#DolarTL#Dolar#usdtry Alttaki akış içinde, elimden geldiğince, TEKNİK ANALİZ'e dayanan, teorik bilgiler doğrultusunda, bir GELECEK öngörüsü/senaryosu/projeksiyonu/vs.., paylaşmaya çalışacağım.. Ancak öncesinde, +
hem finansal okur-yazarlığınıza bir katkı sunmak, hem de böylece, yaptığım paylaşımları, doğru anlayıp, maksimum faydayı elde edebilmeniz açısından, bir kaç bölüm halinde, Finansal Piyasalar mekanizmasını, Teknik Analizin ne olup ne olmadığını, vs.., anlatmaya çalışacağım
BÖLÜM1 : Teknik Analiz, tamamen, geçmiş PİYASA FİYATLANMASI verilerinden yola çıkar.. "Geçmiş", "Mevcut", ya da "Gelecek", haber akışı ve gelişmeler (ve benzerleri) ile, ilgilenmez.. İlgilenmez çünkü,+
(1) Aslında yarın devam edecektim.. Ama son akıştan itibaren, hazır kaptırmışken, ilerleyelim.. ( Bu arada umarım, akışta kopukluk olmuyordur.. Son iki gündür BORSA ENDEKSİNİN geçmişi üzerine, akışlar paylaşıyorum sadece.. )
(2) En son, Borsa Endeksinin, bugüne indirgenmiş verisi ile, TARİHİ YOLCULUĞUNA, 3Ocak1986 da, 1 değerinden başladığını belirtmiştim.. (Orijanili 100 idi ama 1997de 2 sıfır atıldı.. Buna göre bugüne uyarlanmış o günkü değeri, 1 oluyor.. )
(3) Bu değeri, o günkü DolarTL kurundan hesapladığımızda da, bugün için, bu rakamın, yani 3Ocak1986 da "Dolar Bazında BORSA ENDEKS değerinin", 1.724 seviyesinde olduğunu söylemiştim.. (6Mayıs2020 kapanışı da 13.695 dir..)
Bi an için, "geleceği" bi kenara bırakın.. Önce bi geçmişi doğru okumaya çalışalım : Maalesef görülmektedir ki; son 22 senede, (yazı ile yirmi iki senede), Borsa Endeksi, yatırımcısına, Dolar bazında reel anlamda, doğru dürüst bir kazanç sağlayamamıştır.. 1⃣
2⃣ 1998Ekim-2000Ocak dönemi, 2003Mart-Kasım2007 dönemi, Kasım2008-Kasım2010 dönemi, Kasım2011-Mayıs2013 dönemi, gibi, zaman zaman, güçlü "atak" dalgaları olduysa da,
3⃣ "bu söz konusu dönemler başında AL, dönemler sonunda SAT yapamayan", her hangi bir yatırımcı, 22senede, Borsadan, Dolar bazında reel anlamda, pek bir kazanç sağlayamamış görünmekte.. Bu, çok basit, ama çok önemli bir tespit.. Üzerine düşünmek gerektiği kanaatindeyim..
#onsaltin Eldeki son veri; 13Mart2020 saat 0830 verisi, göz önüne alındığında görüntü şu : (1)
(2) Kısaca grafikten ne görünüyor yazalım : Eylül2011de 1921 seviyesinden başlayan düşüş, taaa 2015Aralığına kadar sürmüş ve fiyat (neredeyse yarısına) 1046 seviyesine kadar gerilemiş.. Ve bu noktada düşüş trendi nihayetlenmiş..
(3) Ardından, ilk etapta, Temmuz2016da 1358 seviyesine doğru bir "tepki yükselişi" yaşanmış.. Daha sonra dalgalı bir seyir izlemiş ve Ağustos2018de 1160a gerilemiş.. Daha sonra ise, 1160dan beri yükselmiş ve geçenlerde 1703e ulaşmış..