Evet Bu grafiğin ne anlama geldiğini, dilim döndüğünce izah etmeye çalışayım.. En son söyleyeceğimi, en baştan belirteyim : Teknik Analiz, geleceği Bİ LE MEZ.. Dolayısıyla, bir analist olarak ben de, bırakın geleceği, 5 dakika sonra dahi, FİYATIN ne olacağını Bİ LE MEM.. Ancak,1⃣
2⃣ Ancak, Teknik Analiz, kendi KURAL ve ŞARTLARI içinde, bize, ilgilendiğimiz finansal ürünün, ÖNCELİKLE, geçmişte hangi seviyelerden geldiğini ve şu andaki MEVCUT DURUMUNU, gayet NET, gösterir..
3⃣ Fiyatın geçmiş seyri ve an itibari ile mevcut durumuna, TEKNİK ANALİZ kural ve şartları içinde bakarak da, geleceğe dair, ŞARTLI KABÜLLER yapmamızı sağlar..
4⃣ Bu anlatılana örnek vermek gerekir se : Diyelim ki; ilgilendiğimiz ürüne baktık ve geçmişten gelen, bir yükseliş trend çizgisi üzerinde olduğunu gördük.. Önce, yükselen Trend çizgisinin, grafik üzerindeki KIRILMA seviyesine bakarız..
5⃣ Piyasa Fiyatı, bu kırılma seviyesini kırmadıkÇA, o ürünün ileride DE, yükseliş potansiyelini sürdürdüğünü düşünürüz.. Kırılması halinde İSE, bu durumda, artık yükselişini tamamladığını düşünürüz..
6⃣ Bunun tersi de geçerli.. Yani izlediğimiz ürün, bir düşüş trendinde ise, bu geçmişten gelen düşüşü, bir düşen trend çizgisi ile izleriz.. Ve bu düşen trend çizgisinin, grafik üzerindeki AŞILMA seviyesine bakarız..
7⃣ Piyasa Fiyatı, bu aşılma seviyesini aşmadıkÇA, o ürünün ileride DE, düşüş potansiyelini sürdürdüğünü düşünürüz.. Aşılması halinde İSE, bu durumda, artık düşüşünü tamamladığını, düşünürüz..
8⃣ Buraya kadar anlatılanlar, "Klasik Teknik Analizin", ana noktasıdır.. Kırılma/ ya da aşılmaların, neden/ ve niçinleri ile, ilgilenmeyiz.. Önemli olan bu kırılma/aşılmaları yakından izlemek, ve bu analizlere dayanarak, mümkün olabildiğince, doğru yönde pozisyonlanabilmektir..
9⃣ Klasik Teknik Analiz, yukarıda anlatılanlar çerçevesinde, TREND'leri izlemeye çalışır.. Bu arada, yükselişte EN TEPE (ya da düşüşte EN DİP) seviyeyi, önceden bileceğim gibi, bir çabası, kesinlikle YOKTUR..
1⃣0⃣ Yükselişte bir seviyenin TEPE olduğunu, ancak o seviye gerçekten de bir TEPE olduktan sonra anlayabiliriz.. ÖRNEĞİN; (aç parantez) bugün (3Kasım2020de), gün içinde görülen en yüksek seviye, #DolarTL de, 8.5452 oldu..
1⃣1⃣ Bu seviyenin TEPE olduğunu biz ancak, EĞER önümüzdeki günlerde bu seviye geçilmez ve piyasa fiyatları, bu seviyenin altında olur İSE, ve sonra da, son dönemdeki yükselişi izlediğimiz, yükselen trend çizgisi aşağı yönde kırılır İSE, anlayabiliriz.. (kapa parantez) örnek bitti
1⃣2⃣ Diğer taraftan, her ne kadar Klasik Teknik Analiz, tepe/ ya da diplerle, doğrudan ilgilenmese de, EĞER ki, ilgilendiğimiz üründe, geçmişten gelen bi FORMASYON var ise, bu formasyon bize, zaten zamanında, fiyatın ileride ulaşabileceği seviyeyi vermiştir ve bunu izliyoruzdur..
1⃣3⃣ Dolayısıyla, esasen, Klasik Teknik Analizin (KTA), biraz daha içine / detayına girince, TEPE (ya da tersi dip) için, "bazı FİKİRLER" üretebileceği, görülecektir.. Ki bunun dışında, (yani Klasik Teknik Analiz) dışında, bir de Elliott Dalga Prensipleri (EW) vardır..
1⃣4⃣ EW, KTA'dan biraz daha farklı olarak, bir yandan geçmiş trendler ile ilgilenirken, bir yandan da, geçmiş fiyat hareketlerini, yani DALGALARI, kendi kural ve rehber ilkeleri çerçevesinde, etiketler.. Bu etiketler, dalgalar tamamlana kadar nihai değildir..
1⃣5⃣ Bu etiketlemeler, hem geçmişi doğru anlamaya, hem mevcut durumu, tam olarak idrak etmeye yarar, hem de, geleceğe dair, "bir PROJEKSİYON" üretmeyi sağlar..
1⃣6⃣ Elbette, mevcut etiketler, ileride, PİYASA DİNAMİZMİ içinde, yeni fiyatlamalar oldukça, değişebilir.. Bu sebeple, EWde de, KTAda olduğu gibi, şurası aşılmadıkÇA, ya da burası kırılmadıkÇA gibi, beklenen projeksiyonun devamı için, belirli şartlar/ stop loss seviyeleri vardır
1⃣7⃣ Bu "aşırı özet" girişten sonra devam edelim : Son paylaştığım grafik bize şunu anlatıyor :
1⃣8⃣ 2001 Şubatında, Serbest dalgalı kur rejimine geçtik ve dövizsepeti bundan sonra, hızla değer kazandı.. Yükseliş, 2001 şubatı sonrası, 2003 Martına kadar (kendi içinde 5 dalga) halinde sürdü ve tamamlandı.. Bu, I nolu (romen rakamı ile I) dalga idi..
1⃣9⃣ Ardından, Mart2003 sonrası, düzeltme süreci başladı.. Tam BEŞ YIL (5 yıl) boyunca, Döviz Sepeti, TL karşısında, değer kaybetti.. Bu II ile etiketlenen, (romen rakamı ile II) düzeltme dalgası idi..
2⃣0⃣ Sonra, yani 2008 Ocak ayı sonrası ise, büyük III nolu (romen rakamı ile III) yükseliş dalgası başladı.. Bu yükseliş dalgası da, tıpkı teoriye uygun bir biçimde, kendi içinde, dalgalar (yükseliş ve düzeltme dalgaları ile) halinde gelişti..
2⃣1⃣ grafiği iyice incelerseniz, bu 1-2-3-4 nolu atak ve düzeltme dalgalarını falan, görebilirsiniz.. İŞTE ŞİMDİ DE, taa 2008 Yılı Ocak ayından başlayan, bir yükseliş sürecinin, 5 nolu son atak dalgası içinde olduğumuzu, bu grafik bize düşündürmektedir..
2⃣2⃣ Bu 5 nolu atak bitince, uzuuun soluklu bir düzeltme süreci dönemi başlayacak, şeklinde düşünülür.. Bu 5 nolu yükseliş dalgası nerede bitebilir? En tepeyi bulacağız diye bir çaba içinde değiliz.. Ama şunu biliyoruz..
2⃣3⃣ Bir önceki dönemde gerçekleşen üçgen düzeltmedeki, üçgen alt çizgisi paralelinin, tepe noktaya taşınması ile elde edilen çizgiye geldik.. Dolayısıyla "buralar" dövizsepetindeki yükselişin tepe noktası olmaya, aday seviyelerdir.. Aşabilir mi? Elbette buna PİYASA karar verecek
2⃣4⃣ Aşar İSE, kanal üst çizgisine doğru da, fiyat şişebilir.. Ancak öylesi bi durumda da, artık hafiften "balon" oluştuğunu düşünmek gerekir özetle: buralar TEPE oluşturabilir (unutmayın tepe olduğunu biz ancak, tepe olduktan sonra, anlayabiliriz..)
2⃣5⃣ Bunun içinde, fiyatın buraları aşamaması ve gerileyip belirli destekleri kırması gerekir.. Ne olacağını bilemeyiz ama bir "ihtimal/olasılık" belirmiştir.. Bunu göz ardı etmemeniz için paylaştım.. Gözünüz, MOST(3,2)den gelebilecek sinyallerde olsun.. Bilginize, sevgiler
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
2⃣ İçinde bulunduğumuz günlerde/dönemde, BORSA, yani #bist üzerine konuşurken, ANALİZ yapıyor ve paylaşıyor olmanın, büyük zorlukları var.. EN BÜYÜK ZORLUK, endeksler arası farklılıklar.. Bunu daha önce de belirtmiştim..
3⃣ Örneğin XU030, XU050, XU100 ve bir de XUTUM endekslerini ele alalım.. Sözel olarak ifade etmek gerekir ise, son yıllarda, yabancı payının geçmişte yoğun olduğu hisselerde, yabancıların satışı sebebiyle, XU030, XU050 diğerlerine göre daha kötü bir performans sergilerken,
#bist üzerine düşünceler 2 .. (maddeler halinde yakın zaman önce yazmıştım.. Onun devamı) 1⃣
2⃣ Klasik Teknik Analiz, trend, var ise formasyon, ve hareketli ortalamalar, ve indikatörler ile, doğru yönde pozisyonda kalmamıza, YARDIMCI olmaya çalışır.. Tepe ve Dipler ile ilgilenmez.. Trend takip etmeye çalışır..
3⃣ Geleceğe dair projeksiyon yapmak için ise, mesela, Elliott Wave principle, YARDIMCI olmaya çalışır.. EW, geçmiş dalgaları inceler ve kendi KURAL ve REHBER İLKELER doğrultusunda "etiketler".. Bu "etiketler", kalıp netleşene kadar, NİHAİ değildir..
1⃣ Bölüm1 Bölüm2 ve Bölüm3 de "KISACA" anlatılanlar çerçevesinde bakıldığında; #DolarTL kurunun, serbest dalgalı kur rejimine geçildiği, Şubat2001 sonrası izlemiş olduğu seyri, EW penceresinden bakınca, şu etiketler ile izlemekteyim :
2⃣ Grafikte görüldü gibi, 2001 sonrası, 2003 Martına kadar gerçekleşen I nolu dalga ve sonrasında, 2008 Ocak ayına kadar süren bir "düzeltme süreci" yani II nolu dalga yaşanmış, ve daha sonra, 2008Ocak'dan itibaren büyük yükseliş başlamış..
3⃣ Bu büyük ve tamamlandığında III olarak işaretlenecek olan dalga, kendi içinde, mavi ile gösterilen 1-2-3-4 dalgalarına bölünmüş.. (Mavi renkli 3 ünde, kendi içinde siyah etiketler ile görünen 5 dalgaya bölündüğüne dikkat..)
#DolarTL#Dolar#usdtry Alttaki akış içinde, elimden geldiğince, TEKNİK ANALİZ'e dayanan, teorik bilgiler doğrultusunda, bir GELECEK öngörüsü/senaryosu/projeksiyonu/vs.., paylaşmaya çalışacağım.. Ancak öncesinde, +
hem finansal okur-yazarlığınıza bir katkı sunmak, hem de böylece, yaptığım paylaşımları, doğru anlayıp, maksimum faydayı elde edebilmeniz açısından, bir kaç bölüm halinde, Finansal Piyasalar mekanizmasını, Teknik Analizin ne olup ne olmadığını, vs.., anlatmaya çalışacağım
BÖLÜM1 : Teknik Analiz, tamamen, geçmiş PİYASA FİYATLANMASI verilerinden yola çıkar.. "Geçmiş", "Mevcut", ya da "Gelecek", haber akışı ve gelişmeler (ve benzerleri) ile, ilgilenmez.. İlgilenmez çünkü,+
(1) Aslında yarın devam edecektim.. Ama son akıştan itibaren, hazır kaptırmışken, ilerleyelim.. ( Bu arada umarım, akışta kopukluk olmuyordur.. Son iki gündür BORSA ENDEKSİNİN geçmişi üzerine, akışlar paylaşıyorum sadece.. )
(2) En son, Borsa Endeksinin, bugüne indirgenmiş verisi ile, TARİHİ YOLCULUĞUNA, 3Ocak1986 da, 1 değerinden başladığını belirtmiştim.. (Orijanili 100 idi ama 1997de 2 sıfır atıldı.. Buna göre bugüne uyarlanmış o günkü değeri, 1 oluyor.. )
(3) Bu değeri, o günkü DolarTL kurundan hesapladığımızda da, bugün için, bu rakamın, yani 3Ocak1986 da "Dolar Bazında BORSA ENDEKS değerinin", 1.724 seviyesinde olduğunu söylemiştim.. (6Mayıs2020 kapanışı da 13.695 dir..)
Bi an için, "geleceği" bi kenara bırakın.. Önce bi geçmişi doğru okumaya çalışalım : Maalesef görülmektedir ki; son 22 senede, (yazı ile yirmi iki senede), Borsa Endeksi, yatırımcısına, Dolar bazında reel anlamda, doğru dürüst bir kazanç sağlayamamıştır.. 1⃣
2⃣ 1998Ekim-2000Ocak dönemi, 2003Mart-Kasım2007 dönemi, Kasım2008-Kasım2010 dönemi, Kasım2011-Mayıs2013 dönemi, gibi, zaman zaman, güçlü "atak" dalgaları olduysa da,
3⃣ "bu söz konusu dönemler başında AL, dönemler sonunda SAT yapamayan", her hangi bir yatırımcı, 22senede, Borsadan, Dolar bazında reel anlamda, pek bir kazanç sağlayamamış görünmekte.. Bu, çok basit, ama çok önemli bir tespit.. Üzerine düşünmek gerektiği kanaatindeyim..