Ser fram mot ett genombrott för genomtänkt visualisering - istället för slentrianmässig färgläggning av geografiska områden - när svenska media rapporterar om USA-valet.
Här bara några ex på mer rättvisande kartgrafik från @washingtonpost MEN -> washingtonpost.com/graphics/polit…
->
MEN de bästa = enklaste = mest tillgängliga alternativen ej med I artikeln som olika varianter - cirklar, staplar eller som här ytor - representerande utfall.
->
->
Gillar själv nog bäst rena ytdiagram som följer former bäst som detta exempel från USA-valet 2016. Men inser att för många är nog den traditionella kartbilden med överlagrade grafiska objekt enklast ta till sig.
->
@kjellhaglund@csalzinger@ESOexpertgrupp ->
Många olika system för styrning ... ofta kombinationer. Tyskland domineras av ersättning per patient/åtgärd. Betalar sig att expandera kapacitet.
Sverige budget/fast ersättning stimulerar kostnadseffektivitet men inte utbyggnad.
->
@kjellhaglund@csalzinger@ESOexpertgrupp ->
Gäller även specifikt för sjukhus i Tyskland.
Med andra ord (väldigt hårdraget) - har du 6 gånger fler pat på IVA får du betalt för dem medan i Sverige om fler vårdplatser på IVA än budgeterat så blir det att spara någon annanstans.
->
RÄTT FORMULERAT:
”Närstående till 880* spädbarn* hämtade under 2012 ut läkemedel vid behov mot livshotande epileptiska krampanfall eller feberkramper."
*/ se fortsättning
->
-> 1. Beteckningar på läkemedelsgrupper i läkemedelsstatistik (ATC-kodsystemet) är ofta direkt vilseledande för lekmän. Läkemedel används ofta för flera andra tillstånd än vad namnet på gruppen signalerar!
Se råd från @socialstyrelsen sdb.socialstyrelsen.se/if_lak/val.asp…
->
2. Inom gruppen "N05B - lugnande medel och attraktiva" finns såväl beroendeframkallande bensodiazepinderivat som diazepam (Stesolid bl a) som i huvudsak klådstillande medel som hydroxizin (Atarax bl a) som ej är beroendeframkallande och har helt annan verkningsmekanism.
->
Apropå ankan om "impotensläkemedel" till 10-14 år så återgår tankarna till den värsta dikeskörningen. @SvD 2013 - fortfarande inte någon korrigerande kommentar. svd.se/barnens-piller…
"880 spädbarn" fick lugnande medel förra året ...
Med vilda analyser tillika.
MEN FÖRSTÅS
->
->
Men förstås handlade det om 880 spädbarn vars föräldrar någon gång hämtat ut rektiol diazepam att ha tillredo för att häva feberkramper eller epilepsikramper.
Knappast haveri inom barnmedicin ...
Hade enkelt kunnat kollats med vem som helst som arbetade med lm-statistik.
->
->
Antingen genom att kolla vilka LÄKEMEDELSVAROR det handlade om. Eller bara genom att ställa frågan om det var rimligt.
En sak att lära sig är att namnen på läkemedelsgrupperna inom läkemedelsstatistik ofta är direkt missvisande för lekmän.
Varför denna jämförelse @SCB_nyheter?
1869 bodde 4,2 miljoner i Sverige, 2020 >10 miljoner!
Sedan 2000 har Sveriges befolkning ökat med 13 %. Att då fronta med siffror som inte relaterar till befolkning - dödsfall istället för dödstal (=dödsfall per befolkning) - vilseleder.
->
->
Jag förstår inte detta.
Rapporten innehåller ju tillräckligt eländiga data, särskilt om man betänker att en ökning under ett kvartal förminskas när det beräknas på ett halvår!
Rätt och hemska tal kommer i nästa stycke. Men det räcker inte efter den inledningen. Varför då?
->
Och det är förstås självklart att media nappar på en sådan click-bait - som även om siffran är sann ändå är felaktig för den leder till fel-/övertolkningar.
->
Studien prövar INTE om denna AI är bättre på att ställa diagnos än läkare - vare sig på verkliga patientmöten, botkonversation eller patientjournaler.
Det handlar om särskilda i text beskrivna patientfall. Vilka dessa är & vem som skrivit dem redovisas inte.
Inte heller...
->
->
Det vi får reda på om de i text beskrivna konstruerade patientfallen är detta. Inget om svårighetsgrad sjukdom eller mix av detta. Eller vilka läkare som konstruerat dem - oberoende av Babylon? Insikter i maskininlörning som kan ha inneburit bias?
->
->
Vilka är läkarna som besvarat/bedömt fallen? Hur är de matchade mot de fall de bedömt? En kirurg har en annan kunskapsprofil än en medicinare och kan utanför sit område vara sämre än en allmänmedicinare eller nylegitimerad läkare.
->
@MarinaTuutma@dagensnyheter@EwaldHugo Vad ska man säga? Är det ”förstår inte kolumn 3 & 4 men glömde fråga” eller ”svårt förklara för våra läsare”?
Lika illa båda.
@MarinaTuutma@dagensnyheter@EwaldHugo@SvD@Folkhalsomynd ->
Det som stör mig är att trots att journalister/redaktion uppenbart förstått vad siffrorna EGENTLIGEN säger (= inte mycket efter ha tagit hänsyn till confounding/störfaktorer) ÄNDÅ presenterar ”nyheten” på ett sätt som skapar missuppfattning.
->