1) Dostlar, herkese merhaba. Yine, yeni bir yazıyla birlikteyiz. Arayı açmıştık, hızla kapatalım. Yazacak öyle çok konu birikti ki. Bir yerden başlamak gerek. RT ve FAV çok makbule geçer, yapmayanın da canı sağolsun. Başlıyorum.
2) Bu yazımın konusu Bitcoin maceram olacak. Belki biliyorsunuz, Kripto Para piyasalarına uzaktım. Şu son işlemime kadar da, hiç işlem yapmamıştım. Uzak olma nedenim, bu piyasaya inanmamak filan değil. Sadece, borsa, viop, fx derken buna sıra gelmedi diyelim.
3) Ancak, özellikle yeni takipçilerin “hocam bitcoin yorumunuz nedir” diye ısrarlı mention’larından sonra, Bitcoin’i Tradingview’deki takip listeme almış ve her hafta sonu, tüm hisseleri taradığım gibi, aynı zamanda bitcoin’i de taramaya başlamıştım.
4) Bitcoin’deki ralli potansiyelini de ilk o zamanlar fark etmiştim. Aslında eğitimli gözler için ekstra bir yetenek değil BTC grafiğindeki ralli potansiyelini keşfetmek. Ancak yine de, çok merak eden, çok soran olduğu için, grafiğe nasıl baktığımı sıfırdan anlatacağım sizlere.
5) Grafiği beraber analiz etmeye başlamadan önce, Twitter’daki bitcoin paylaşımlarımı tarih sırasına göre sizlerle paylaşayım. Böylece bitcoin maceramı orada takip edemeyenler için kronolojik bir hikaye oluşturmuş oluruz.
6) Twitter’da, bu BTC rallisiyle ilgili ilk paylaşımımı 21 Ekim 2020’de aşağıdaki tweetle yapmışım. Çizdiğim grafiği sizlerle paylaşıp, sizlerden fikir almışım. Tweet hala duruyor ancak bir resmini de buradan paylaşayım:
7) Ben bu grafiği sizlerle paylaştığımda, aynı zamanda hangi kripto borsasından mal alsam, nasıl para transfer etsem vesaire gibi bilgileri de sizlere sormuştum. Ancak ralliyi de kaçırırım endişesiyle, kolaya kaçıp BTCTurk’e parayı yatırdım ve 22 Ekim sabahı ilk BTC’lerimi aldım.
8) Hikayenin şeffaf olması açısından, 22 Ekim sabahı yaptığım transferi (50.000TL) ve aldığım Bitcoin’i gösteren hesap hareketleri sayfası aşağıdaki gibi. (Bu arada, tarihi tam hatırlayamadığımdan, önceki tweetlerimde 20 Ekim yazmışım, asıl tarih 22 Ekimmiş)
9) Sonrasında ise, Twitter’da Bitcoin rallisi için tüm şartların iyice olgunlaştığını ve rallinin güçlenerek devam edeceğini belirttiğim aşağıdaki tweetleri atmışım. Tweet tarihleri 22, 27 ve 29 Ekim. Buyrun bir göz gezdirin:
10) BTC Grafik çizimime başlamadan önce ise, bu zinciri hazırladığım tarih ve saatteki (7 Kasım 21:55) bakiye durumumu sizlerle paylaşayım. 21 Ekimde 50.000TL yatırdığım Bitcoin hesabımda şu an 61.117TL var. Aslında 66.000’i görmüştü ancak 7 Kasımda düşüş %5’i geçti.
11) Evet, yeterince şeffaf olduysam, şimdi Bitcoin’deki ralliyi nasıl fark ettiğimi ve grafiğini nasıl çizdiğimi hep beraber, yine aynı şekilde adım adım, açıklamalı, sıfırdan anlatacağım. Daha net olması açısından, tradingview’de tarihi 21 Ekim’e geri saracağım. Haydi başlayalım
12) Şimdi, 21 Ekim’de ben sizlerle grafiği ilk paylaştığımda, BTC’ye ilk para yatırdığımda Bitcoin/USD grafiğinin tertemiz hali aşağıdaki gibiydi. Tabi, aşinasınız, grafiklere her zaman haftalık ve her zaman olabilecek en sade şekilde bakmaya çalışıyorum. Yani aynı şu şekilde:
13) İlk işimiz neydi? Önce FİYATIN SINIRLARINI BELİRLEYECEĞİZ. Yani bu fiyat hangi sınırlar arasında gidip geliyor, fiyat için önemli hafıza noktaları nereler? Hangi seviyeler ekran karşısındaki TRADER’lar veya YATIRIMCILAR için önemli?
14) Yani, destek ve direnç seviyelerini çizeceğiz. En altından, en üstüne kadar. Fiyat bir kere bile dönse, döndüğü seviye önemlidir. Çünkü o seviyede bir rol değişimi mevcuttur. Ayılardan boğalara (destek), boğalardan ayılara (direnç) roller değişmiştir. Buyrun, ben şöyle çizdim
15) Gördüğünüz gibi, manzarada en dipte 3.000$’lardan, en tepede neredeyse 20.000$’a kadar bir alan mevcut. Fiyata yakınlaştıkça hareket alanı da daralıyor haliyle. Ben bu analizi yaptığımda aşağıda 10.400$’lar, yukarıda ise 12.300$’lar önemli noktalardı.
16) Devam edelim. Şimdi yine çizgilerden ancak bu sefer eğik çizgilerden, yani yükselen ve düşen trendlerden/kanallardan bahsedelim. Önce yükselen fiyat hareketlerini birbirine bağlamakla başlayalım. Ben iki adet yükselen çizgi buldum. Biri kanal, biri trend. Buyrun:
17) Gördüğünüz gibi, fiyat çok uzun süredir devam eden ancak oldukça da geniş bir yükselen trend içerisinde. Bu yükselen trendin geniş olması ne ifade ediyor? Fiyat yukarı ve aşağı normalden çok daha uzun süre dalgalanabiliyor. Bu tür geniş kanallarda giriş yeri daha önemli.
18) Çünkü “nasıl olsa yükselen kanal var” deyip rastgele bir yerde girerseniz, fiyat yükselen kanalda bile kanalın dibine gidene kadar sizi bezdirir. Risk – Getiri oranı yönetemeyeceğiniz kadar sıkıntılı olur. Aklınızda olsun.
19) Devam edeyim. Yükselen kanalın yanında bir de kısa vadede yükselen bir trend çizgimiz var. Evet, fiyat bu çizgiye sıklıkla temas etmiş (halbuki, temas edip, daha hızlı şekilde yukarı çıkmasını tercih ederiz) ama sonuçta bu bir yükselen trend.
20) Üstelik, 12.300’lerde oluşan direnç ile beraber fiyat bir yükselen üçgen oluşturmuş. Görmekte zorlanmazsınız diye düşünüyorum ama, yine de kırmızı ile belirteyim. Bildiğiniz gibi, yükselen üçgen bir devam formasyonudur. Buyrun:
21) Devam edelim, şimdi sırada düşen trendleri keşfetmek var. Kabaca, en genişten alarak düşen çizdiğimizde, göze batan İKİ önemli düşen trend mevcut. Bunlardan bir tanesi 3 temaslı, güçlü. Fiyat ondan kurtulmuş. Diğeri ise 2 temaslı, fiyat henüz bundan kurtulamamış. İnceleyin:
22) Çizgilerle işimiz bitti. Şimdi hareketli ortalamaları atalım grafiğe. Benim güvendiğim 3 hareketli ortalama var, 50-100-200. Attığımda manzara şu şekilde: fiyat tüm hareketli ortalamaların ÜZERİNDE. Yani fiyatın üstünde bir engel yok. Olumlu. Attık cebe.
23) Biraz fibonacci çalışalım. Esasen, 3-4 farklı fibonacci senaryosu çizilebilir bu grafiğe. Ancak hepsi grafiği kalabalıklaştıran, geçmişe alakalı şeyler olur. Bize bu senaryoda tek fibo yeter. Daha iyi anlatabilmek için günlüğe geçtim, inceleyin:
24) Gördüğünüz gibi, son yükseliş dalgasının Fibonacci Retracement’leri çok iyi çalışmış. Hem 0.76, hem 0.61 kitap gibi, kusursuz. Dolayısıyla, bu son hareketin bir yükseliş dalgası olduğu ve devamının geleceği de az çok belli olmuş oluyor. Devam edelim.
25) Şimdi işin önemli kısmına, tahta okumaya, grafik okumaya, fiyat okumaya gelelim. Bu fiyat aksiyonunu analiz etmek işin önemli kısmı. Yani #priceaction mevzusu az çok bu. Genel anlamda fiyat hareketlerinin tepe ve dip noktalarını çiziyoruz. Olayı anlamaya çalışıyoruz.
25) Amacımız, piyasada, tahtada temel bir değişiklik aramak. Ayı senaryosunun boğa senaryosuna geçişini arayacak gözlerimiz. Yani fiyat sürekli yeni ve daha aşağıda dipler yaparken, doku değişecek, senaryo değişecek ve artık yukarılarda yeni tepeler yapacak. Nasıl? Şöyle:
26) Yukarıdaki grafik çok önemli. Lütfen iyice analiz edin, anlayın ve emin olun. Fiyat her defasında daha aşağıda tepe ve dip yaparken, ivmesi yavaşlamış, yeni tepeleri her defasında bir önceki tepeye daha yakın yapmaya başlamış. Bunu yaparken ikili ve üçlü tepe oluşturmuş.
27) Sonrasında ise mavi renkle yazdığım, yeni bir yüksek tepe gelmiş. Bu ne demek? Fiyat, bir önceki tepesini aşmış, anlayış değişmiş, boğalar güçlenmiş. Fiyatın yapısı değişmiş. Doku ve desen değişmiş. Sonrasında oluşturduğu yeni dip ise, önceki dipten DAHA YUKARIDA!
28) Yani, senaryo bearish’ten, bullish’e dönmüş. Bu tek başına iyi bir sinyal. Ancak yetmiyor, devam edelim. Şimdi biraz da klasik formasyonların keşfine dalalım. Bu ikili tepe ve hatta üçlü tepenin altında dönüş formasyonları oluşuyor.
29) İlk formasyonumuz TERS Omuz – Baş – Omuz formasyonu. Çok bariz, çok net. Üstelik, fiyat bu formasyondan çıktıktan sonra, nizami bir şekilde, omuz çizgisine onaya gelmiş ve onayını da almış. Buyrunuz:
30) İkinci formasyonumuz Fincan-Kulp formasyonu. Onun da grafiği aşağıda. Henüz breakout’u gerçekleşmemişti ben analiz ederken, ancak yine de gayet iyi bir formasyon. Aşağıdaki TOBO’nun da hatrına, breakout’unun geleceği bariz belliydi. Buyrun:
31) Yok, “hocam bu fincan kulp’un kulbu çok küçük, sayılır mı?” diyorsanız, ki bence saçma bir cümle ama, diyelim ki dediniz, daha büyük bir fincan kulp var. Onu da şöyle göstereyim sevgili dostlar, o daha da geriye gidiyor ve haliyle daha güçlü:
32) Böylece, grafiğe klasik formasyonlar penceresinden de bakmış olduk. Bu formasyonlar (TOBO ve Fincan-Kulp) yıllardır kullanılan ve güvenilirliği yüksek formasyonlardır. Sadece oluşması bile tahtaya yeni trader çeker, alıcıları güçlendirir. O yüzden mutlaka aranmalıdır.
33) Şimdi özetleyelim, neler var elimizde? Klasik formasyonlar, fibonacci, hareketli ortalamalar, destek-dirençler ve trendler. Neredeyse hepsi lehimize. Bir kaç aleyte gelişme var ama öyle cılız ki, korkmaya gerek yok. Yani o zamanlar yoktu.
34) Ama asıl önemli olan, tahtanın, grafiğin, ürünün seyri değişmiş. Aşağıya doğru yeni dipler ve yeni düşük tepeler yapamaz hale gelmiş tahta. Boğalar güçlenmiş. Üçlü tepe, formasyonlarla geçilerek yeni yüksek tepeler ve yeni yüksek dipler oluşmuş. Tahtada pozisyonlar değişmiş.
35) Eee, tüm bunlar varken, bize ne gerekli? Tabi ki ivmeli, güçlü, gövdeli, hacimli, güzel bir mum. Ben de, aşağıdaki işaretlediğim güçlü mum ile otobüse bindim. O gün bugündür de BTC taşıyorum. Günlük kapanış takip ediyorum. Rallinin bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum.
36) Evet, dostlar, şu ana kadar gelebildiyseniz teşekkür ediyorum. Uzun bir zincirin daha sonuna geldik. Bundan sonra da güzel dalgalarda, kaliteli sörflerde tekrar buluşmak üzere. Yeni yazılarımı bekleyin. Esen kalın 😊

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Borsanın İzinden

Borsanın İzinden Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @borsaninizinden

23 Oct
1) Dostlar, kısa bir zincir yapacağım sizlere. Son zamanlarda sıkça şu soru geliyor DM'den:

-Hocam, son 5-6 aydır borsa ile ilgileniyorum. Çok da iyi kazandım. Bu piyasa bu kadar kolay mı, yoksa şanslı mıyım? Yorumunuz nedir.

Buyrun buna cevap arayalım.
2) Bazı şeyleri direkt masaya koymakta yarar var. Şu çok net: 10 yılı geçkindir bu piyasada aktif olarak işlem yapıyorum. Hiç bir dönemde, son 1 yıldaki gibi bolca para dağıtılan, her kağıdın, özellikle yan tahtaların bu kadar yükseldiği döneme denk gelmedim.
3) Evet, zaman zaman sağlam ralliler oldu. 2008 Krizi sonrası 1 yıl süren 2009 rallisi, yine ortalama 1 yıl süren 2017 rallisi bunlara örnek gösterilebilir. Bu ralliler de bayağı para kazandırdı. Ancak bu sefer olay biraz daha farklı.
Read 20 tweets
21 Sep
1) #USDCAD paritesinde LONG pozisyon açtım. Peki neden? Hangi teknik gerekçelere dayanarak? Hızlıca üzerinden geçeceğim. İlk olarak tertemiz ekranda mumlara baktım. Bir Bullish Engulfing ve ardından teyidini gördüm. (Teyit mumu yeni bir "yüksek" yapsa daha iyiydi ama, bu da iyi) Image
2) Sonrasında aşağıdaki A'dan B'ye bir fibo çektim. Bu Engulfing'in kritik bölgede, yani fibo 0.61 düzeltmesinde oluştuğunu gördüm. Attım cebe. Devam ediyorum. Image
3) Sonra yine haftalıkta, en tepeden bir düşen çiziyorum. Düşen MART ayında kırılmış. Tekrar onaya gelmiş ve onaya geldiği noktada iyi bir mum bırakmış. Devam. Image
Read 10 tweets
7 Sep
1) Arkadaşlar selam. Etkileşimlerden anladığım kadarıyla çok fazla kişi yok ama, sanki uzun süredir Trade Psikolojisi üzerine yazmamışım gibi hissettim. Arayı uzatmayalım değil mi? Bugün size biraz kendinizden, kendi içinizdeki “diğer sizden” bahsedeceğim. Başlayalım!
2) Jesse Livermore, Bir Borsa Spekülatörünün Anıları kitabında şöyle diyor:

”Borsada yapılan hatalar insanı iki nazik yerinden vurur: cebinden ve gururundan. Bir borsacı hata yaptığını bile bile o hatayı tekrar yapabilir.”
3) Peki neden bir borsacı, hata yaptığını bile bile o hatayı yapabilir? Çünkü bir borsacı için savaşılan tek şey ekrandaki grafikler, çizgiler veya piyasanın diğer oyuncuları değildir. Bir borsacı aynı zamanda içeride, kendi kendiyle de savaşır.
Read 15 tweets
29 Aug
1) Dostlar hepinize merhaba. Ağustos ayı neredeyse bitiyor, tek bir yazı bile yazamadım. Biraz hızlanmakta yarar var. Atalet öyle bir zehir ki, teslim oldukça yorgan ağırlaşıyor, kafayı kaldırmak imkansızlaşıyor. O yüzden tekrar başlıyorum. Motivasyon için bir RT'nizi alırım.
2) Bu zincirde yine sizlere mumlardan bahsedeceğim. O en sevdiğim, dillerini konuşabildiğim için kendimi ayrıcalıklı hissettiğim, bana fiyattan haber veren mumlardan. Dile kolay, piyasalarda yüzyıllardır herhangi bir fiyatın seyri için kullanılan mumlardan.
3) Biliyorsunuz, sitede mumlara merak salmış birileri için başlangıç seviyesinde yeterince bilgi var. Eğer hala okumadıysanız, Mumlara Giriş Ders 1 yazısını aşağıya bırakacağım. Bence, teknik analize merak salan kişi fiyattan, fiyata merak salan kişi mumlardan başlamalı.
Read 35 tweets
27 Aug
Rütbe, statü ve zenginlik farkları herkese sahnede oynayacağı rolü gösterir. Kimisi iş adamını, kimisi hizmetçiyi, kimisi generali oynar. Oysa iç dünyada böyle bir ayrım yoktur. İçeride herkes eza ve cefa içerisinde saf bir adamdır.

Arthur Schopenhauer
Eksiksiz bir sağlıktan ve kusursuz bir bedenden kaynaklanan sakin ve neşeli bir mizaç; duru, canlı, nüfuz edici ve doğru kavrayan bir zeka; ılımlı yumuşak bir irade ve bunlara uygun olarak iyi bir vicdan, yerini hiçbir rütbenin ya da zenginliğin dolduramayacağı üstünlüklerdir.
İç dünyası zengin insan tamamen yalnızken, kendi düşünceleriyle ve hayalleriyle eşsiz bir eğlence bulur. Öte yandan ruhsuz biri sürekli kahveden kahveye, oyundan oyuna, yolculuktan yolculuğa, şenlikten şenliğe koşsa bile can sıkıntısından kurtulamaz.
Read 12 tweets
23 Aug
Endekste, aşağıdaki grafikte daha net görebileceğiniz neredeyse 1 yıllık bir trend çizgisi var. Aslında çok temaslı değil, ancak Cuma günü döndüğü yer tam da o trend çizgisi. Üstelik döndüğü yerler aynı zamanda son yükseliş dalgasının fibo 0.68-0.76 arası ve 50 günlük ortalama. Image
Sade olsun diye sadece bunları gösterdim. Ancak günlük mum da bir bearish engulfing. Yani yutan ayı. Özetle, günlükte manzara pek iyi değil. Ancak haftalık manzara da, günlük kadar kötü değil. Bu ne demek? Haftanın bazı günleri bizi süründürecek olsa da, haftalıkta kurtarabiliriz
Yine de, eğer yeni başlamışsam veya amatörsem, kendime güvenim tam değilse, ne zaman ne yapacağımı bilmiyorsam, bu haftayı pas geçerdim. Bazı arkadaşlara uyarımdır.
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!