Moderna RNA aşısı hakkında bugün iki önemli açıklama:
1. İlk ara analizde birincil son noktaya ulaşıldı,
2. Normal soğutucu koşullarında (4C derece) sanıldığından daha uzun tutulabilmesi.
Biyotrknoloji sektöründe rekombinant aşı geliştiren bir virolog olarak açıklıyorum: 1/n
2/n
👉3. faz çalışmaları devam eden Moderna’nın mRNA-1273 isimli aşı adayında ilk ara analizde %94.5 etkinlik görüldü.
👉Bu veriler NIH (ABD ulusal sağlık enstitüsü) tarafından atanan bağımsız bir veri ve güvenlilik takip paneli (DSMB) tarafından açıklandı.
3/n
👉COVE ismi verilen bu 3. faz deneylerde ikinci dozdan en az 2 hafta sonraki takibe göre veriler değerlendi.
👉Bu ilk ara analizinde 95 Covid19 vakasından 90’ının plasebo gurubunda, 5’inin de aşı gurubunda olmasıyla %94.5 etkinlik istatistiksel olarak (p<0.0001) hesaplandı.
4/n
👉İkincil son nokta olarak da ciddi Covid19 vakaları analiz edildi ve 11 ciddi vakanın sadece plasebo gurubunda olduğu görüldü.
👉95 Covid19 vakasının 15’i yaşlılarda (65+ yaş) ve 20’si farklı etnik gruplarda görüldü (bu veriler aşının insan dağılımındaki etkisi işe ilgili)
5/n
👉Ciddi yan etkiler görülmedi bugüne kadarki aşı grubunda olanlarda görülmedi. En yaygın yan etkiler enjeksiyon noktasında ağrı (%2.7), halsizlik (%9.7), eklem ağrısı (%5.2), baş ağrısı (%4.5), ikinci dozdan sonra enjeksiyon noktasında ağrı (%4.1) ve/veya kızarıklık (%2).
6/n
👉Moderna gelecek haftalarda FDA’ye acil kullanım yetkisi (EUA: Emergency Use Authorization) için başvurmayı planlıyorlar. Bunun için ikinci dozdan sonra 2 ay sürelik bir takip verilerini bekliyorlar.
👉2020 sonuna kadar 20milyon doz ABD için planlanıyor.
7/n
👉2021 senesinde de dünya çapında yarım ila 1 milyar doz planlanıyor.
👉COVE 3. faz deneyleri 30bin toplam gönüllüde, aşı grubu 100ug (mikrogram) doz mRNA-1273 isimli RNA moleküllerini 1 ay ara ile 2 ayrı enjeksiyon halinde veriliyor.
8/n
👉Pfizer/BioNTech’ten farklı olarak, Moderna RNA aşısı virüsün S kılıf proteininin prefusion (yani virüs hücre ile birleşmeden önce) halini oluşturuyor.
👉S-2P ismi verilen S kılıf proteininin bu halini oluşturmak için yüzeyde 2 tane Prolin aminoasiti var (2P ismi oradan).
9/n
👉Böylece bağışıklık virüsün hücre ile birleşmeden önceki halini tanıyabilecek (açıklama: virüslerin çoğu hücreye bağlanırken kılıf proteinlerinde konformasyon değiştirirler. Aşıların bu değişik konformasyonları tanıması önemli).
10/n
👉Bugün açıklanan ikinci önemli haber de Moderna’nın bu aşısının normal soğutucularda (2 ila 8C derecede) önce sanılandan (7 gün) daha uzun muhafaza edilebilmesi (30 gün).
👉 -20C derecede 6 ay, oda sıcaklığında 12 saat stabilliğini koryabiliyor.
11/n
👉Moderna, çoğru yerde aşının -20C derecede 6 ay muhafaza edileceğini planlıyor ve böylece dağıtım ağının çok daha kolay olabileceğini tahmin ediyor.
👉Hatırlatma: RNA aşıları nanolipidler içerisine paketlenerek deltoid omuz kasına enjekte ediliyor.
12/n
Pfizer/BioNTech aşısı ve RNA aşıları hakkında önceki tvit serisi için bkz:
n/n
RNA aşıları ve bunların onaylanması hakkında yaptığım video için de bakınız:
n+1 Moderna COVE isimli klinik deney çalışmalarının protokolünğ merak edenler buradan okuyabilir: modernatx.com/sites/default/…
n+2
Yukarıda bahsettiğim S-2P prefusion konformasyonunu biraz daha açmak istiyorum:
👉Dediğim gibi, bazı virüsler hücreye bağlanırken konformasyon (şekil) değiştirirler. SARSCOV2 değişikliğini prefusion (bağlantı öncesi) ve postfusion (bağlantı sonrası) olarak görsele bkz. Image
n+3
Bahsettiğim gibi, Moderna aşı için prefusion konformasyonunu seçmiş. Bu konformasyonun stabilliği ve üretkenliği için 2 tane Prolin aminoasiti mutasyonu eklendi. Görselde 3 boyutlu SARSCOV2 kılıf proteininde bunu kırmızı toplarla F817P ve A942P olarak görebilirsiniz: ImageImage
n+4
F817P ile A942P ne demek?
817 no’lu aminoasit Fenilalanin (F) yerine Prolin (P), ve 942 no’lu aminoasit Alanin (A) yerine Prolin (P) aminoasitleri konmuş. Prolinler genelde konformasyona stabillik sağlarlar ve beta-dönüşü dediğimiz bir kıvrım oluştururlar.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Semih Tareen

Semih Tareen Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @virusfantom

18 Nov
RNA aşıları hakkında güzel sorular var. Bu floodda bazı cevaplar getirmek istiyorum. Ama önce tekrar güzel bir haber:
Bugün Pfizer/BioNTech, BNT162b2 isimli RNA aşısının devam etmekte olan 3. faz deneylerinde EUA için (acil kullanım yetkisi) gerekli olan 170 vakaya ulaştı.
1/n
2/n
👉170 Covid19 vakasının 162’si plasebo gurubunda olduğu için etkinlik %95 olarak hesaplandı. 65 yaş grubu üstünde %94. Not: Bu 3. faz devam ettikçe bu etkinlik sayısını yakından takip edeceğiz.
👉10 ciddi Covid19 vakasının 9’u plasebo gurubunda görüldü.
3/n
👉Bu veriler 28 gün ara ile verilen ikinci dozdan en az 7 gün geçtikten sonra toplanıyor.
👉Bugün açıklanan 170 vaka 3. fazdaki First Primary Endpoint’dur (yani ilk birincil sonnokta). 3. faza yazılan 43,667 gönüllüden 41,135’i 2 doz aşılandı. Veriler gelmeye devam edecek.
Read 26 tweets
9 Nov
“Pfizer Covid19 aşısı %90 etkili!” Güzel haber. Ne demek, sansasyon yapmadan verilerle açıklıyorum:
👉FDA onayı için 3. faz deneylerin tamamlanması ve aşının güvenli olması ve %75 etkili olması gerekli (FDA, ABD’deki ilaç ve aşı onayı yetkili ajansı. Avrupa’daki EMA).
1/n
2/n
👉Bu haber olumlu bir başlangıç ama henüz onay demek değil. FDA onayı için 3. faz deneylerin tamamlanması ve belli istatistik verilere ulaşması gerekiyor.
👉Onay sayılmasa da FDA bazı ilaç veya aşılara “EUA” (acil kullanım yetkisi, “Emergency Use Approval”) verebilir.
3/n
👉Pfizer’ın FDA’den EUA (acil kullanım yetkisi) alması için belli güvenlik ve etkinlik verilerinin olması gerek.
👉27 Temmuz’da başlayan 3. faz deneylere 43538 hasta yazıldı 3. faza. Bunlardan bir kısmı aşı, bir kısmı da plasebo gurubunda.
Read 10 tweets
7 Nov
İlaç dünyasında takip edilmeye değer ilginç şeyler oluyor. Biogen isimli şirketin Alzheimer hastalığı için geliştirdiği Aducanumab isimli antikor FDA onayı bekliyor. Bu ilaç önce klinik deneylerde etkisiz gözüktü, fakat veriler tekrar değerlenince ... statnews.com/2020/11/06/exp…
... bir umut ışığı doğdu. Halkın da baskısıyla (çünkü Alzheimer’a başka tedavi yok) FDA onayı yoluna koyuldular. Fakat dün veriler bir uzman kadro tarafından değerlendi ve 11 üyeden 10’u onaya HAYIR oyu verdi. Şimdi gözler FDA’de. Özellikle bu dönem (Covid’den dolayı) ...
... FDA’nin vereceği karar çok önemli. Uzman kadroya uyup bu ilaca onay vermeyecek mi? Yoksa halka bir umut ışığı olur diye hasta hakları kuruluşlarına ve halka uyup onay mı verecek? ...
Read 6 tweets
24 Aug
1/ Bugün ikinci SARSCOV2 enfeksiyonu kapan Hong Kong’lu kişinin haberlerini çok duyacaksınız. Yayını tam okuyamadım ama bu tvit serisinden birkaç sayfasını buldum. Sonuçta size haber manşetlerini değil, yayından bilimsel verileri paylaşmak istiyorum. Devam:
2/ Verileri görmeden bilim makalesi yazarlarının sonuçlarını oluduğumda şunu görüyorum:
🔹33 yaşında Hong Kong’lu sağlıklı erkek 26 Mart’ta ilk Covid19 hastalığına kapılıp 29 Mart hastaneye kaldırılıyor, 14 Nisan taburcu.
Devam:
3/ 🔹Yaz tatili İspanya’ya gidiyor. İngiltere aktarmalı Hong Kong’a girişte test zorunluluğu yüzünden 15 Ağustos’ta testi pozitif.
🔹Tedbirli olmak için hastaneye kaldırılıyor ama asemptomatik! Bu önemli bir detay.
Devam:
Read 11 tweets
5 Aug
(1/n) İşimiz bilim; falcılık ile geleceği görmek değil. Ama epidemiyologlar ve bilgisayar ile matematiksel modellemeler sayesinde gelecek SARSCOV2 senaryolarına bakılabilir. Bu yayında bir kaç modele yer vermişler. Görsellerle anlatıyorum. Devam:
(2/n) SARSCOV2 bizimle ne kadar kalacağı birkaç etkene bağlı. Bu etkenler: tedbirlerin uygulanması, aşının etkinliği, bağışıklık süresi, aşı dağıtımı ve hükümetlerin rolü. Birkaç senede tamamen yok olabilir, veya diğer 4 mevsimsel koronavirüsü gibi daimi bizle kalabilir. Devam:
(3/n) Eğer aşı kısa (<40 hafta) bağışıklık sağlarsa o zaman SARSCOV2 mevsimsel beşinci koronavirüsü olur ve her kış vakalarda artış olur. Eğer aşı 2 sene kadar bağışıklık sağlarsa o zaman virüs yine daimi kalır ama vakalar iki senede bir ufak çıkışlar gösterir. Devam: Image
Read 7 tweets
20 Jun
Koronavirüsü mutasyonları niçin bu kadar çok kafa karıştırıyor? Çünkü bilimsel gerçekler yanlış iletiliyor. Çok kolay. Ben açıklayayım: SARSCOV2 mutasyon geçiriyor mu? Evet. Her canlı mutasyon geçirir, insanlar dahil. Bu çok normal. Devam: 1/n
nextstrain.org/ncov/global
SARSCOV2 mutasyonların sebebi RNA genomu kopyalanırken olan hata oranıdır. Salgın başından beri alınan tüm numunelerden değişken genomlar elde edilmiştir. Bu genomlar NextStrain sitesine bilim insanları tarafından sunulur. Kendiniz bakın: nextstrain.org/ncov/global devam: 2/n
Virüste Bugüne kadar binlerce mutasyon örneği var. Bu çok normal. Her üreme döngüsünde bile mutasyonlar olur. Ama önemli olan seçim baskısıdır. Seçim baskısı olmadan bu mutasyonlar bir fonksiyon kazanıp öne geçmezler. Devam: 3/n
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!