RNA aşıları hakkında güzel sorular var. Bu floodda bazı cevaplar getirmek istiyorum. Ama önce tekrar güzel bir haber:
Bugün Pfizer/BioNTech, BNT162b2 isimli RNA aşısının devam etmekte olan 3. faz deneylerinde EUA için (acil kullanım yetkisi) gerekli olan 170 vakaya ulaştı.
1/n
2/n 👉170 Covid19 vakasının 162’si plasebo gurubunda olduğu için etkinlik %95 olarak hesaplandı. 65 yaş grubu üstünde %94. Not: Bu 3. faz devam ettikçe bu etkinlik sayısını yakından takip edeceğiz.
👉10 ciddi Covid19 vakasının 9’u plasebo gurubunda görüldü.
3/n 👉Bu veriler 28 gün ara ile verilen ikinci dozdan en az 7 gün geçtikten sonra toplanıyor.
👉Bugün açıklanan 170 vaka 3. fazdaki First Primary Endpoint’dur (yani ilk birincil sonnokta). 3. faza yazılan 43,667 gönüllüden 41,135’i 2 doz aşılandı. Veriler gelmeye devam edecek.
4/n 👉Pfizer, First Primary Endpoint (ilk birincil sonnokta) olarak önceden Covid19 geçirmeyenleri, Second Primary Endpoint (ikinci birincil sonnokta) olarak da önceden Covid19 geçirenleri aşı deneylerinde takip ediyor. İkinci için rakam göremedim ama %95 etkinliği iki grup için.
5/n
👉Faz 2 ve 3’te toplam 8000 kadar kişide birkaç ay sürelik takipte ciddi yan etki görülmedi. Üçüncü seviye yan etkiler ikinci dozdan sonra halsizlik (%3.8) ve baş ağrısı (%2).
👉Önümüzdeki günlerde acil kullanım yetkisi (EUA) için başvuracaklar.
6/n 👉EUA (Emergency Use Approval) ile Onay arasındaki farkı bu videoda anlatıyorum: Kısaca: Onay için daha çok veri ve süre gerekli. EUA ise içinde bulunduğumuz olağanüstü halden dolayı aşının dağıtımını onaylayan olağanüstü bir hal.
7/n 👉Pfizer aşısının -70C dereceden daha sıcak ortamlarda dayanma süresi hakkında henüz Moderna’nınki kadar net bir açıklama yok. İkisi için de benzer olabilir. Verileri bekliyoruz.
👉Şimdilik 170 vakada %95 etkinlik müthiş olumlu bir rakam.
8/n Şimdi gelelim RNA aşıları hakkındaki sorularınızı cevaplamaya:
👉Hatırlatma: İnsan genomu DNA’dır. Çekirdek içindeki DNA’dan RNA oluşur. RNA çekirdekten çıkar ve sitoplazmada protein oluşturur.
👉Yani hücremiz zaten sürekli RNA oluşturuyor.
9/n 👉Ayrıca, ne zaman virüs kaparsak (grip, korona, adeno, HSV, HPV, ki hemen hemen herkes ömründe bu virüsleri kapar) enfekte olan hücreler o virüsün RNA’sına maruz kalır.
👉Virüsün türüne göre, virüs RNA’sı ya sitoplazma, ya da çekirdek içine girer.
10/n 👉Bir de bunların dışında genomumuzda bulunan parazit sekanslar (transpozon) var. Bunlar sürekli olarak kendi sekanslarını genomumuzda dağıtıyorlar.
👉Özetle: kendi RNA’mız olsun, bizi enfekte eden virüsler olsun, genomumuzdaki transpozonlar olsun, RNA ile içiçeyiz.
11/n 👉Bir hatırlatma daha: RNA aşıları yeni bir teknoloji gibi tanıtılsa da aslında yeni değil. 1990’lardan beri var olan ve ilk hayvan deneyleri 1990’da başlayan bir teknoloji. Bakınız kaynak da vereyim size: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1690918/
12/n 👉RNA ile tedavi geliştirme konusundaki ilk önemli gelişme Pensilvanya üniversitesindeki Katalin Karikó ve Drew Weissman isimli bilim insanları sayesinde oldu.
👉RNA olduğu gibi hücreye nakil edilirse hücre içi bağışıklık yüzünden nakil başarısız oluyor.
13/n 👉Fakat Karikó, Weissman ve takımlar pseudouridin isimli nükleotiti kullanarak hücre içi bağışıklığı kandırabileceğimizi ve RNA naklini gerçekleştirebileceğimizi 2008 senesinde bu yayında gösterdi: ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/P…
👉Bu teknoloji lisansını hem Pfizer hem Moderna aldı.
14/n 👉RNA aşıları ilk kanser için geliştirildi ve ilk insan deneyleri 2008’de CureVec isimli Alman şirketi tarafından başlatıldı. O kaynağı da buraya veriyorum: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18481387/
15/n 👉Yani, elimizde RNA aşıları ile en az 40 senelik lab deneyimi, 30 senelik hayvan deneyleri deneyimi, ve 10 seneden fazla insan deneyleri deneyimi var.
👉CureVec, Moderna ve BioNTech sitelerine bakarsanız hem kanser hem de bulaşıcı hastalıklar için adayları göreceksiniz.
16/n 👉RNA aşılarının son 20 senedir özellikle heyecan uyandırmasının iki temel sebebi var: birincisi, RNA aşıları diğer aşılarda sıkça görülmeyen “yardımcı T hücre” denen hücreleri de tetikliyor. Bu çok önemli çünkü bu hücreler B hücrelerini uyararak antikor üretimini tetikler.
17/n 👉İkincisi de RNA imalatının diğer aşılara göre çok daha ucuz ve kolay olması.
👉RNA aşısı için RNA sekansı (kansere veya virüse karşı bağışıklık üretecek bir sekans) labda üretilir ve lipid nanopartiküllerin içine konur. Bu lipidler hücre tarafından alınımı kolaylaştırır.
18/n 👉Aşı enjekte edildiği noktada (omuzdaki deltoid kası) oradaki hücreler tarafından alınır (çoğunluk kas hücresi).
👉Sitoplazma içine alınan RNA orada geçici olarak kalır (yarım saat ila 1 saat kadar) ve bu sürede hücre tarafında proteine dönüştürülür.
19/n 👉Kısa süre sonra geriye kalan RNA diğer hücre RNA molekülleri gibi degrede olur.
👉Covid19’a karşı bağışıklık üretmek için virüsün S kılıf proteini ideal. RNA aşısı ile aktarılan RNA hücre içinde S proteininin prefusion halini sentezler ve hücre yüzeyine yerleşir.
20/n 👉Hücre yüzeyinde geçici kalsa da bu kas hücreleri geçici olarak APC (antijen sunan hücre) görevi görür ve S kılıf proteinine karşı bağışıklık oluşturur.
👉Aktive olan bağışıklık hücreleri S proteinini gördüğü hücre ve virüslere saldırır.
21/n 👉RNA aşısını alan hücrelerin bir kısmı ölür. Aşı noktasındaki enflamasyon bu yüzdendir. Bu çok normaldir ve kolunuzu çarptığınızdaki kas çürümesinden farklı bir olay değildir.
👉RNA sekansı çok geçici süre bu kas hücrelerinde kaldığı için diğer koronavirüsleri görmez.
22/n 👉Önemli: RNA moleküllerinin hücre çekirdek içine ve dışına transferi çok kontrollü olacak şekilde evrimleşmiştir. RNA aşılarında RNA sitoplazmada kalır. Hücre çekirdeği içine geçecek aktif transport özelliğine sahip değil. 12 senedir yapılan insan deneylerinde kanser olmadı
23/n 👉Bazı sosyal medya paylaşımlarında RNA aşılarının kanser yaratacağı söylemleri bu yüzden tamamen yanlıştır.
👉Kas hücreleri dışında diğer hücreler tarafından alınma ihtimali azdır. Alınsa bile bunu 12 senelik insan deneylerinde bir yan etkisi görülmedi.
24/n 👉Doğada çok ender görülse de bazı canlılarda RNA virüs (Borna, Filo, Totivirüsler) sekansları bulunuyor. Bu, virüsün hayat döngüsü ile alakalı olmakla beraber milyonlarca seneyeye yayılmış çok sıradışı olaylardır. RNA aşılarının genoma alındığı görülmemiştir.
25/n 👉Özet olarak: Kimseye aşı tavsiyesi veya hekim tavsiyesi vermiyorum. Sadece bilgi birikimimi ve deneyimimi kullanarak size doğru bilimin fenerini tutmaya çalışıyorum.
👉Bu gidişle elimizde birden çok aşı seçeneği olacak. Hangisini olacağınız size ve hekiminize bağlı.
n/n
Son olarak da hepinize bu zor günlerde sabır ve sağlık dilerim. Unutmayın: bilim tamamen verilere bakar. Benim ne dediğim, takip ettiğiniz diğer uzmanların ne dediği önemli değil. Sadece ve sadece veriler önemli. Umarım paylaştıklarım size biraz olsun balık tutmayı öğretecek.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Moderna RNA aşısı hakkında bugün iki önemli açıklama: 1. İlk ara analizde birincil son noktaya ulaşıldı, 2. Normal soğutucu koşullarında (4C derece) sanıldığından daha uzun tutulabilmesi.
Biyotrknoloji sektöründe rekombinant aşı geliştiren bir virolog olarak açıklıyorum: 1/n
2/n 👉3. faz çalışmaları devam eden Moderna’nın mRNA-1273 isimli aşı adayında ilk ara analizde %94.5 etkinlik görüldü.
👉Bu veriler NIH (ABD ulusal sağlık enstitüsü) tarafından atanan bağımsız bir veri ve güvenlilik takip paneli (DSMB) tarafından açıklandı.
3/n 👉COVE ismi verilen bu 3. faz deneylerde ikinci dozdan en az 2 hafta sonraki takibe göre veriler değerlendi.
👉Bu ilk ara analizinde 95 Covid19 vakasından 90’ının plasebo gurubunda, 5’inin de aşı gurubunda olmasıyla %94.5 etkinlik istatistiksel olarak (p<0.0001) hesaplandı.
“Pfizer Covid19 aşısı %90 etkili!” Güzel haber. Ne demek, sansasyon yapmadan verilerle açıklıyorum:
👉FDA onayı için 3. faz deneylerin tamamlanması ve aşının güvenli olması ve %75 etkili olması gerekli (FDA, ABD’deki ilaç ve aşı onayı yetkili ajansı. Avrupa’daki EMA).
1/n
2/n 👉Bu haber olumlu bir başlangıç ama henüz onay demek değil. FDA onayı için 3. faz deneylerin tamamlanması ve belli istatistik verilere ulaşması gerekiyor.
👉Onay sayılmasa da FDA bazı ilaç veya aşılara “EUA” (acil kullanım yetkisi, “Emergency Use Approval”) verebilir.
3/n 👉Pfizer’ın FDA’den EUA (acil kullanım yetkisi) alması için belli güvenlik ve etkinlik verilerinin olması gerek.
👉27 Temmuz’da başlayan 3. faz deneylere 43538 hasta yazıldı 3. faza. Bunlardan bir kısmı aşı, bir kısmı da plasebo gurubunda.
İlaç dünyasında takip edilmeye değer ilginç şeyler oluyor. Biogen isimli şirketin Alzheimer hastalığı için geliştirdiği Aducanumab isimli antikor FDA onayı bekliyor. Bu ilaç önce klinik deneylerde etkisiz gözüktü, fakat veriler tekrar değerlenince ... statnews.com/2020/11/06/exp…
... bir umut ışığı doğdu. Halkın da baskısıyla (çünkü Alzheimer’a başka tedavi yok) FDA onayı yoluna koyuldular. Fakat dün veriler bir uzman kadro tarafından değerlendi ve 11 üyeden 10’u onaya HAYIR oyu verdi. Şimdi gözler FDA’de. Özellikle bu dönem (Covid’den dolayı) ...
... FDA’nin vereceği karar çok önemli. Uzman kadroya uyup bu ilaca onay vermeyecek mi? Yoksa halka bir umut ışığı olur diye hasta hakları kuruluşlarına ve halka uyup onay mı verecek? ...
1/ Bugün ikinci SARSCOV2 enfeksiyonu kapan Hong Kong’lu kişinin haberlerini çok duyacaksınız. Yayını tam okuyamadım ama bu tvit serisinden birkaç sayfasını buldum. Sonuçta size haber manşetlerini değil, yayından bilimsel verileri paylaşmak istiyorum. Devam:
2/ Verileri görmeden bilim makalesi yazarlarının sonuçlarını oluduğumda şunu görüyorum:
🔹33 yaşında Hong Kong’lu sağlıklı erkek 26 Mart’ta ilk Covid19 hastalığına kapılıp 29 Mart hastaneye kaldırılıyor, 14 Nisan taburcu.
Devam:
3/ 🔹Yaz tatili İspanya’ya gidiyor. İngiltere aktarmalı Hong Kong’a girişte test zorunluluğu yüzünden 15 Ağustos’ta testi pozitif.
🔹Tedbirli olmak için hastaneye kaldırılıyor ama asemptomatik! Bu önemli bir detay.
Devam:
(1/n) İşimiz bilim; falcılık ile geleceği görmek değil. Ama epidemiyologlar ve bilgisayar ile matematiksel modellemeler sayesinde gelecek SARSCOV2 senaryolarına bakılabilir. Bu yayında bir kaç modele yer vermişler. Görsellerle anlatıyorum. Devam:
(2/n) SARSCOV2 bizimle ne kadar kalacağı birkaç etkene bağlı. Bu etkenler: tedbirlerin uygulanması, aşının etkinliği, bağışıklık süresi, aşı dağıtımı ve hükümetlerin rolü. Birkaç senede tamamen yok olabilir, veya diğer 4 mevsimsel koronavirüsü gibi daimi bizle kalabilir. Devam:
(3/n) Eğer aşı kısa (<40 hafta) bağışıklık sağlarsa o zaman SARSCOV2 mevsimsel beşinci koronavirüsü olur ve her kış vakalarda artış olur. Eğer aşı 2 sene kadar bağışıklık sağlarsa o zaman virüs yine daimi kalır ama vakalar iki senede bir ufak çıkışlar gösterir. Devam:
Koronavirüsü mutasyonları niçin bu kadar çok kafa karıştırıyor? Çünkü bilimsel gerçekler yanlış iletiliyor. Çok kolay. Ben açıklayayım: SARSCOV2 mutasyon geçiriyor mu? Evet. Her canlı mutasyon geçirir, insanlar dahil. Bu çok normal. Devam: 1/n nextstrain.org/ncov/global
SARSCOV2 mutasyonların sebebi RNA genomu kopyalanırken olan hata oranıdır. Salgın başından beri alınan tüm numunelerden değişken genomlar elde edilmiştir. Bu genomlar NextStrain sitesine bilim insanları tarafından sunulur. Kendiniz bakın: nextstrain.org/ncov/global devam: 2/n
Virüste Bugüne kadar binlerce mutasyon örneği var. Bu çok normal. Her üreme döngüsünde bile mutasyonlar olur. Ama önemli olan seçim baskısıdır. Seçim baskısı olmadan bu mutasyonlar bir fonksiyon kazanıp öne geçmezler. Devam: 3/n