Ingen läser ändå twitter så här tidigt så jag vågar mig på en skryttråd om tankesmedjan Balans. För knappt ett år sedan bestämde Åsa och jag att jag skulle lägga en stor del av den tid jag har att jobba med smedjan på det här:
”Det stämmer att aktiebolag behöver göra vinst och utanför välfärden är inte det ett problem. För att göra vinst på en årligen urholkad skolpeng måste dock aktiebolagsdrivna skolor försäkra sig om ett enklare elevunderlag än i kommunen.”
Jag tror att det här var den viktigaste: en beskrivning av hur aktiemäklare ser på den svenska förskole- och skolmarknaden. Den satte fingret på det akuta läget.
”Kommunpolitiker måste anpassa sig till att skolan har blivit en marknad. Styr de resurser bort från skolor med mindre resurskrävande elevunderlag finns risk att föräldrar protesterar. Ett sätt att protestera är att välja en friskola i stället”
Aftonbladet
”ta fram konkreta förslag på hur friskolereformen skulle kunna förändras så att valfrihet och mångfald garanteras utan att elever och lärare i den kommunala skolan står för notan.”
Från höger har det kommit beskyllningar om aktivism och friskolelobbyn pratar om några få extrema röster mot nuvarande styrning. Men det @tsbalans gör är att berätta om vad som står i budgetar, offentlig statistik och koncernernas egna handlingar.
Det var så vi tog fram materialet till boken ”De effektiva” och det var så vi tog fram materialet till boken ”De lönsamma”. Det är inte aktivism eller extremism att förmedla sanningen och jag tror att det är fokus på offentliga handlingar som gjort att det gått ok.
Ingenting av det här hade kunnat göras utan det enorma stöd vi fått av folk som bidrar med pengar, som delar våra grejer och som ger hejarop på Twitter och Facebook. Utan dem ingen verksamhet. Så enkelt är det.
Tack!
Glömde en sak. Balans är ett lagarbete av ett väldigt litet lag. Allt vi gör gör vi tillsammans men av tidsskäl arbetsfördelar vi vissa uppgifter. Det är främst jag som synts i den här frågan men jobbet gör vi tillsammans. Åsa är verkligen en extraordinär människa.
Hej.
Nej jag är inte klar. Tack till bland annat @johanenfeldt@JErnestam och @jennymaria som länge skrivit om det här men som gör det under mer civiliserade former. Nu ska jag byta däck.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Huddinges alliansstyre påstår att om kommunala verksamheter inte fungerar tillfredsställande ska de säljas. Men i politiskt styrd verksamhet är det alltid politiker som är ytterst ansvariga för ekonomi och kvalitet. Det demokratiskt rimliga vore istället att politikerna avgick.
Jag har inte sett den vinkeln på Huddinges utförsäljning av all kommunal hemtjänst eller Huddinges färdiga planer på hur man ska gå till väga när man stänger och säljer ut kommunala förskolor och skolor som inte håller budget men den är principiellt viktig.
Politiker får förtroende av väljarna att ansvara för skattefinansierad verksamhet. Om de inte gör det på ett tillfredställande sätt riskerar de att bli av med det förtroendet i allmänna val. Det är inte verksamheterna som blir av med förtroendet det är de som ansvarar för den.
Underbart att politiker och journalister öppet ifrågasätter marknadsskolan och koncernernas expansion. De har utan tvekan haft del i hur samtalet förändrats, men glöm inte de enskilda lärare och rektorer som haft modet att säga ifrån när debattklimatet varit ett helt annat.
Det är inte helt riskfritt att ställa sig raklång i snålblåsten, rikta blicken mot mångmiljonkoncerner och säga "ni förstör den svenska skolan". @rektor_linnea har gjort det. @FMannerheim har gjort det. Gör gärna politiska poänger men trolla inte bort individers insats.
Det finns priser att ta hem och fina tjänster att få för alla som spelar med i nuvarande styrning men väldigt lite att vinna på att säga STOP! De här två har gjort det. Och de är inte ensamma. I morse ställde sig @MisterMag1ster i snålblåsten. Det krävs enormt mod.
Om man ser skolan som vilken annan bransch som helst finns inget konstigt med att friskolor gör vad de kan för att öka lönsamheten så att de kan göra vinst, ge utdelning och växa genom att starta nya skolor. De gör rätt utifrån det uppdrag och de möjligheter lagstiftaren gett dem
Lärare som vill att Sverige lämnar det sättet att se på skolan - som en marknad, som man inte ser på skolan i något annat land i världen - behöver förstå att uppdraget då handlar om att förklara varför skolan inte är en bransch som alla andra. För det är den inte.
När lärare står inför en klass och ska lära eleverna saker som väljarna bestämt att elever ska lära sig är uppdrag skilt från att tillverka en produkt/utföra en tjänst och att sälja in den till kund. Det kan låta som att slå in en öppen dörr att skriva så men det behövs skrivas.
Idag stod @MisterMag1ster upp för den svenska skolan i debatt med @AcadeMedia:s huvudägare Mellby Gård. Glöm aldrig den här debattartikeln från bland annat Mellby gårds ägare. Academedia driver förskolor och skolor med vinst och deras ägare vill ha ”rättvis ojämlikhet”.
I somras öppnade JENSEN en skola i Tumba i Botkyrka kommun. Den politiska majoriteten var positiv till etableringen trots att förvaltningen varnade för stora ekonomiska konsekvenser för den kommunala skolan. Så här beskrivs läget på kommunala Storvretskolan i Tumba.
Nu överväger Socialdemokraterna att verka för att även IES får en tomt att bygga skola på i Botkyrka. Hur kan man göra så mot sina egna skolors elever? Vi vet vad som sker när IES startar en skola. De lönsamma söker sig dit. De i behov av mycket hjälp stannar i kommunens skolor.
Kolla gärna på klippet som är delat i den här tweeten. En rektor på en kommunal skola i Botkyrka intervjuas om läget och berättar som det är: elever försvinner från kommunens skolor så hon måste skära ner.
Minns tillbaka till mina rapporter om andra kommuner som tex JENSENS etablering i Botkyrka kommun. Där gjordes en uträkning av hur mycket etableringen skulle kosta i ökad lokalkostnad. 15 miljoner per år (men i praktiken 7,5 eftersom det redan fanns ett överskott).
Vidare konstaterar förvaltningen i Härryda kommun exakt det jag beskriver i varje rant om IES etableringar. Kommunala skolans rektorer kommer att vara tvungna att försöka anpassa sina organisationer till färre elever. Det blir svårt. Misslyckas de ska friskolorna få ökad skolpeng
Det här har jag med visat många exempel på från andra kommuner där IES etablerat sig. Här Skellefteå.