1) Arkadaşlar günaydın. Hafta sonu okumalarımız hazır. Yine eskilerden, muhtemelen gözünüzden kaçmış, az okunan ama benim oldukça fazla değer verdiğim yazıları paylaşacağım. Aşağıdaki yazıyla başlayalım:
2) Stoploss konusu derya deniz, bir sürü alt başlığı var, bu konuyla ilgili de çok yazı yazmadım, ama yazdığım tek yazıda da olayı olabildiğince basite indirgedim: Eksiyi kes, artıyı tut. Buyrun: borsaninizinden.com/eksiyi-kes-art…
3) Bir Trader olarak, piyasanın bir oyuncusu olarak dikkat ediyorsanız, çoğu zaman yaptığımız hatalar aynı. Bir insan yaptığının hatalı olduğunu bile bile aynı hataları yapar mı? Peki bunun önüne nasıl geçebiliriz? Bunu yazdım: borsaninizinden.com/neden-hep-ayni…
4) Haftalık kapanış stratejimi biliyorsunuz. Detaylarına kadar inemesem de, iskeletini anlattım sayılır. Bir sürü de soru geliyor bu stratejimle ilgili. Biraz detaylandırmak istedim, buyrun: borsaninizinden.com/haftalik-kapan…
5) Bazen kolaya kaçmak, zaman kazanmak, acele davranıp hızlıca pozisyon almak için tarama formüllerine başvuruyoruz. İleri zamanlar için belki olabilir ama, yeni başlayanlara neden tarama formüllerini ÖNERMİYORUM? borsaninizinden.com/neden-hisse-ta…
6) Piyasanın bizi en çok tuzağa düşürdüğü zamanlardan bazıları: Panik Zamanları. Özellikle bu panik zamanlarında duygularımız olabildiğince dahil oluyor meseleye ve sonunda çoğu zaman hatalı karar veriyoruz. Bunun önüne nasıl geçebiliriz? Onu yazdım:
7) Son olarak, borsa dışı ama hayat içi bir konuyu yazmıştım. Yazarken en çok zevk aldığım konulardan biriydi. Zenginler gün geçtikçe nasıl daha fazla zengin oluyor, yoksullar neden çemberinden çıkamıyor?
1) Dostlar, başlıyorum. RT ve FAV desteğinizi esirgemeyin.
Bildiğiniz gibi, ekseriyetle, bu işte teknik bilgi kadar önemli başka bir şeyden, trade psikolojisinden bahsediyorum size. Bu yetkinlik olmadan, en olumlu piyasada bile para kaybedebilirsiniz diyorum. Altını çize çize.
2) Ben Trade Psikolojisi konusunda, şu ana kadar okuduğum, öğrendiğim, piyasada tecrübe ettiğim ve bildiğim şeylerin bir kısmını kendi sitemizde, borsaninizinden.com’da yazıyorum. Sitemiz bu konuda, Türkçe dilinde internetteki sayılı kaynaklardan biri.
3) O yüzden, öncelikle, eğer okumadıysanız, bu konuda yazdığım yazılara şu aşağıya bıraktığım linke tıklayarak göz gezdirebilirsiniz. Tüm yazıların en başından en sonuna kadar mutlaka okunması gerektiğini düşünüyorum. Buyrun, link burada: borsaninizinden.com/category/psiko…
1) Dostlar, herkese merhaba. Yine, yeni bir yazıyla birlikteyiz. Arayı açmıştık, hızla kapatalım. Yazacak öyle çok konu birikti ki. Bir yerden başlamak gerek. RT ve FAV çok makbule geçer, yapmayanın da canı sağolsun. Başlıyorum.
2) Bu yazımın konusu Bitcoin maceram olacak. Belki biliyorsunuz, Kripto Para piyasalarına uzaktım. Şu son işlemime kadar da, hiç işlem yapmamıştım. Uzak olma nedenim, bu piyasaya inanmamak filan değil. Sadece, borsa, viop, fx derken buna sıra gelmedi diyelim.
3) Ancak, özellikle yeni takipçilerin “hocam bitcoin yorumunuz nedir” diye ısrarlı mention’larından sonra, Bitcoin’i Tradingview’deki takip listeme almış ve her hafta sonu, tüm hisseleri taradığım gibi, aynı zamanda bitcoin’i de taramaya başlamıştım.
1) Dostlar, kısa bir zincir yapacağım sizlere. Son zamanlarda sıkça şu soru geliyor DM'den:
-Hocam, son 5-6 aydır borsa ile ilgileniyorum. Çok da iyi kazandım. Bu piyasa bu kadar kolay mı, yoksa şanslı mıyım? Yorumunuz nedir.
Buyrun buna cevap arayalım.
2) Bazı şeyleri direkt masaya koymakta yarar var. Şu çok net: 10 yılı geçkindir bu piyasada aktif olarak işlem yapıyorum. Hiç bir dönemde, son 1 yıldaki gibi bolca para dağıtılan, her kağıdın, özellikle yan tahtaların bu kadar yükseldiği döneme denk gelmedim.
3) Evet, zaman zaman sağlam ralliler oldu. 2008 Krizi sonrası 1 yıl süren 2009 rallisi, yine ortalama 1 yıl süren 2017 rallisi bunlara örnek gösterilebilir. Bu ralliler de bayağı para kazandırdı. Ancak bu sefer olay biraz daha farklı.
1) #USDCAD paritesinde LONG pozisyon açtım. Peki neden? Hangi teknik gerekçelere dayanarak? Hızlıca üzerinden geçeceğim. İlk olarak tertemiz ekranda mumlara baktım. Bir Bullish Engulfing ve ardından teyidini gördüm. (Teyit mumu yeni bir "yüksek" yapsa daha iyiydi ama, bu da iyi)
2) Sonrasında aşağıdaki A'dan B'ye bir fibo çektim. Bu Engulfing'in kritik bölgede, yani fibo 0.61 düzeltmesinde oluştuğunu gördüm. Attım cebe. Devam ediyorum.
3) Sonra yine haftalıkta, en tepeden bir düşen çiziyorum. Düşen MART ayında kırılmış. Tekrar onaya gelmiş ve onaya geldiği noktada iyi bir mum bırakmış. Devam.
1) Arkadaşlar selam. Etkileşimlerden anladığım kadarıyla çok fazla kişi yok ama, sanki uzun süredir Trade Psikolojisi üzerine yazmamışım gibi hissettim. Arayı uzatmayalım değil mi? Bugün size biraz kendinizden, kendi içinizdeki “diğer sizden” bahsedeceğim. Başlayalım!
2) Jesse Livermore, Bir Borsa Spekülatörünün Anıları kitabında şöyle diyor:
”Borsada yapılan hatalar insanı iki nazik yerinden vurur: cebinden ve gururundan. Bir borsacı hata yaptığını bile bile o hatayı tekrar yapabilir.”
3) Peki neden bir borsacı, hata yaptığını bile bile o hatayı yapabilir? Çünkü bir borsacı için savaşılan tek şey ekrandaki grafikler, çizgiler veya piyasanın diğer oyuncuları değildir. Bir borsacı aynı zamanda içeride, kendi kendiyle de savaşır.
1) Dostlar hepinize merhaba. Ağustos ayı neredeyse bitiyor, tek bir yazı bile yazamadım. Biraz hızlanmakta yarar var. Atalet öyle bir zehir ki, teslim oldukça yorgan ağırlaşıyor, kafayı kaldırmak imkansızlaşıyor. O yüzden tekrar başlıyorum. Motivasyon için bir RT'nizi alırım.
2) Bu zincirde yine sizlere mumlardan bahsedeceğim. O en sevdiğim, dillerini konuşabildiğim için kendimi ayrıcalıklı hissettiğim, bana fiyattan haber veren mumlardan. Dile kolay, piyasalarda yüzyıllardır herhangi bir fiyatın seyri için kullanılan mumlardan.
3) Biliyorsunuz, sitede mumlara merak salmış birileri için başlangıç seviyesinde yeterince bilgi var. Eğer hala okumadıysanız, Mumlara Giriş Ders 1 yazısını aşağıya bırakacağım. Bence, teknik analize merak salan kişi fiyattan, fiyata merak salan kişi mumlardan başlamalı.