1) Dostlar, başlıyorum. RT ve FAV desteğinizi esirgemeyin.

Bildiğiniz gibi, ekseriyetle, bu işte teknik bilgi kadar önemli başka bir şeyden, trade psikolojisinden bahsediyorum size. Bu yetkinlik olmadan, en olumlu piyasada bile para kaybedebilirsiniz diyorum. Altını çize çize.
2) Ben Trade Psikolojisi konusunda, şu ana kadar okuduğum, öğrendiğim, piyasada tecrübe ettiğim ve bildiğim şeylerin bir kısmını kendi sitemizde, borsaninizinden.com’da yazıyorum. Sitemiz bu konuda, Türkçe dilinde internetteki sayılı kaynaklardan biri.
3) O yüzden, öncelikle, eğer okumadıysanız, bu konuda yazdığım yazılara şu aşağıya bıraktığım linke tıklayarak göz gezdirebilirsiniz. Tüm yazıların en başından en sonuna kadar mutlaka okunması gerektiğini düşünüyorum. Buyrun, link burada: borsaninizinden.com/category/psiko…
4) Ancak, Türkçe dilindeki içerikler ne yazık ki yetersiz. Çünkü bu konu derya deniz. Bunu özellikle İngilizceniz varsa ve bu konuyu araştırmaya başladıysanız hemen fark edeceksiniz. İngilizce yazılmış 100’ün üzerinde Trade Psikolojisi kitabı var.
5) Ben şu ana kadar hatırı sayılır sayıda Trade Psikolojisi kitabı okudum. Bir bu kadar da piyasada yaşayarak öğrendim. Şimdi size kendi kategorisinde de açık ara en başarılı Trade Psikolojisi kitaplarından biri olan kitabı özetleyeceğim. Mark Douglas – Trading in the Zone.
6) Öncelikle Mark Douglas, Trade ederken yaşadığımız en büyük 4 sıkıntının şunlar olduğunu söylüyor:
i) Hatalı Karar Verme Korkusu (ego)
ii) Para Kaybetme Korkusu (cüzdan)
iii) Hisse Kaçıyor Korkusu (fomo)
iv) Kazancı Masada Bırakma Korkusu (fongo)
7) Douglas’a göre yaptığımız tüm hataların en temel 4 kaynağı bunlar. Dolayısıyla bu 4 kaynağa odaklanıp, onlara çeşitli önlemler alabilirsek piyasada para kaybetmemizi sağlayan hatalı davranışlarımızın önüne geçeriz. Peki bunları nasıl kontrol altına alacağız?
8) Douglas diyor ki, bu hataları engellemenin en önemli adımlarından biri, kendinizi bir Risk Yöneticisi olarak görmek. Böylece masada her zaman bir “risk” olduğunu, her kararınızın kayıpla da SONUÇLANABİLECEĞİNİ, bunun da gayet olası olduğunu en başta kabul etmiş oluyorsunuz.
9) Siz bir Trader değil, bir Risk Yöneticisisiniz ve işlem açmadan önce aşağı tarafı, yani olumsuz senaryoyu mutlaka kağıt üzerinde tanımlamalısınız. Bu işlemden ne kadar para kaybedeceğinizi bilmeniz, o kayıp gerçekleştiğinde “tamam, çıkıyorum” demenizi de kolaylaştırıyor.
10) Zaten başarılı bir trader ile ortalama bir trader da burada ayrılıyor. Başarılı Trader, kaybı tamamen kabul etmekle kalmıyor, içselleştiriyor, normalleştiriyor ve sonuç olarak kaybından da bir şeyler öğreniyor. (kopmayın, güzel noktalara geliyoruz)
11) Sonuçta piyasalarda teknik analiz ile para kazanmak istiyorsanız, piyasalar size insan psikolojisinin doğurduğu ve sürekli tekrarlanan kalıplarla ve anlık fiyat hareketleriyle neredeyse sınırsız olasılık sunuyor. Bu olasılıkların arasında tabi ki para kaybetmek de var.
12) Siz de bu senaryolara “doğru karar/yanlış karar” olarak değil, “yüksek olasılık/düşük olasılık” şeklinde bakmalısınız. Çünkü sonucun doğru olması beklentisiyle açılan bir işlem size anında psikolojik sorumluluk yüklüyor. İşin içine psikolojiniz ve beklentileriniz giriyor.
13) Bu da sizlerin "risk" algınızı bozuyor. Çünkü, ister istemez, çocukluğumuzdan beri “güvenli” düşünce kalıplarıyla yaşamaya alıştırılmışız. Hayatımız boyunca riskten kaçmaya, kendimizi güvende hissetmeye, sorunsuz yaşamaya, para kaybetmemeye odaklanmışız. Böyle eğitilmişiz.
14) Anne/babamızın “sigortalı bir iş bul, çalış yavrum” cümlesindeki tavsiyeyle büyütülmüşüz. Bizden “risk almamız ve risk yönetmemiz” beklenmemiş. Tam tersine, olabilecek en güvenli, en sorunsuz şekilde büyümemiz ve yaşamamız beklenmiş. Hayatımızda sürprize hiç yer ayırmamışız.
15) Bilinçaltı bu şekilde kurgulanan bir insan bilgisayarın başına oturuyor ve hırsla, birden bire binlerce TL ile boyundan büyük riskler almaya başlıyor. Hesapta eksi bakiyeyi gördüğü zaman ise panik halde “ne yapacağım” diye düşünmeye başlıyor. Bu büyük bir içsel savaş aslında.
16) Çünkü piyasa tamamen bir “sürekli belirsizlik” şeklinde akıyor. Tam aksine, biz de çocukluktan beri “belirsizlikten” kaçmaya eğitilmişiz. Belirsizlik bizi hep yıpratmıştır. İş mülakatının sonucunu beklediğimizde, telefon çalmadıkça tedirgin oluruz. "acaba olmadı mı" deriz.
17) veya sevgili olmak istediğimiz kişinin cevabı geciktikçe korkar, tedirgin olur, heyecanlanırız. Bunalıma gireriz. Bu belirsiz bekleme halinden hoşlanmayız. Halbuki piyasaya her defasında “gel sevgili olalım” dersin ve piyasa hiç bir zaman sana net cevap vermez.
18) Piyasaya her defasında “gel beraber iş kuralım, ortak olalım” dersin, piyasa hiç bir zaman kesin cevap vermez. Piyasanın olayı zaten kesin cevap vermemesidir. Bunu anlamalı, buna göre işlem yapmalısınız. Piyasanın sürekli belirsizliğiyle bir şekilde dost olmalısınız.
19) Şunu unutmayın, Piyasanın en acı veren, en duvar gibi, en sert gerçeği şudur: AÇTIĞINIZ HİÇ BİR POZİSYONUN SONUCU NET DEĞİLDİR. Bu belirsizliği tamamen kabul etmeden ilerlemeniz imkansızdır. Çünkü bunu kabul etmezseniz, psikolojinizi manipülasyona açık hale getirirsiniz.
20) Peki ne yapmalı? Pozisyonlarınıza her türlü inanıştan, beklentiden ve duygudan bağımsız bir şekilde karar vermelisiniz. Ancak, sorun şu: bu sizi aşırı bir rahatlığa sevk edebilir. Bu rahatlık da sizin düşmanınızdır. Bu yüzden, kendinizi kontrol edecek bir sistem kurmalısınız.
21) Şimdi şöyle düşünün. Bir işte çalışıyorsunuz, mesai başlangıcı saat 09:00. Siz işe kaç gün üst üste 11’de gelebilirsiniz? Fazla şansınız yok değil mi? İşten atılırsınız. Veya evliyken istediğiniz gibi eski sevgililerinizle görüşebilir misiniz? Hayır. Evliliğiniz biter.
22) Okula istediğiniz kıyafetle gidebilir misiniz? Hayır. Belli başlı kuralları vardır kıyafetlerin. Ne giyeceğiniz bellidir. Bu yukarıda saydığım tüm kurallar bir üst otorite tarafından, sizin mutlaka uymanız koşuluyla koyulmuştur. Siz de çoğuna uyarsınız. Uymak zorundasınızdır.
23) Ancak trading’de bu iş böyle değildir. Trading’de başkasının, bir üst otoritenin zorunlu olarak koyduğu kurallara değil, kendi koyduğunuz ve istediğiniz zaman esnetebileceğiniz kurallara uymak zorundasınız. Sorunlardan biri, belki de en önemlisi aslında budur.
24) Çünkü, esasen burada, patron yok, bordro yok, müdür yok. Biz kendi işimizin, kendi kararlarımızın patronuyuz. Performansımıza göre para kazanıyoruz. Ancak bu algıyla, bu beklentiyle girdiğimiz trade işi, bizden, kendi kendimize uymamız gereken kurallar belirlememizi istiyor.
25) Bu aslında çok çetin bir çelişki çünkü hepimiz Trading’i bize verdiği özgürlük hissi için de seviyoruz. Bunun üstesinden gelmek hem kolay, hem de bir o kadar zor. Çok basit şekilde bu kuralları koyun, yazılı bir şekilde altına imzanızı atın ve bu kurallara UYUN.
26) Kolay mı? Değil tabi. Ama özgürlüğümüz için yaptığımız bu iş, kendi özgürlüğümüzü kendimizin kısıtladığı bir kurallar bütününü görünce başarı vaadediyor bize. Bu çelişkiyi iyi yöneten, anlayan ve uygulayan Trader kazanıyor. Gerisi kazanamıyor ve eleniyor.
27) Üstelik mücadele etmemiz gereken sıkıntılar yukarıdakilerle de sınırlı değil. Bir taraftan da psikolojimizin bizi sürekli koruyor ve sadece LEHİMİZE olan, İŞİMİZE YARAYAN gerçekleri gösteriyor. Çünkü bilinçaltımız, bilinçli veya değil, bizi sürekli korumakla mükellef.
28) Kararlarımızı geçmiş tecrübelerimizle ve öğrendiklerimizle veriyoruz ve pozitif bir beklentiyle ilerliyoruz. Yani, kararlarımızın doğru olmasını umuyor ve bekliyoruz. Ancak bu beklenti artık bizi tarafsızlıktan çıkartıyor, nötr olamıyoruz. Çünkü beklentiler devrede.
29) Biz tarafsız olmadığımız için, pozitif bir sonuç beklediğimiz için de psikolojik kalkanlarımız devreye giriyor ve bizi sürekli acı gerçeklerden korumaya çalışıyor. Piyasanın beklentimizin dışında hareket etmesi bizi psikolojik açıdan korunmaya muhtaç bir hale getiriyor.
30) Çünkü en nihayetinde beynimiz ve aklımız bizi hem fiziki, hem de psikolojik açıdan korumak için çalışır. Bu acıdan korunma kalkanı beynimizde sürekli aktiftir. Zihnimiz bizi acıdan korumak için bizi sürekli bize en az acı veren veya acı vermeyen tarafa doğru sürükler.
31) Aslında gerçeklik oradadır, o trend kırılmıştır, yükseliş bitmiştir ama bilinçaltımız bu gerçekliği görmekten kaçınır çünkü bizi acıdan koruyabilmek için bize hep olumlu şeyleri gösterir. Aşağıda 200 günlük HO var deriz, onun altında fibo 0.76 düzeltmesi var deriz.
32) Hep gerçekten kaçırılırız çünkü bilinçaltımız bizi korkudan uzaklaştırmak için sürekli çalışır. Bunların hepsini, trendin kırıldığını, yükselişin bittiği sadece pozisyonu kapattığımızda görebiliriz. Çünkü acı sonlanmıştır, bilinçaltının sizi acıdan kaçırma görevi bitmiştir.
33) Bununla mücadele edebilmek için, yine en başta yazdığım gibi, bu işin bir olasılık hesabı olduğunu, verilen kararın doğru veya yanlış olmadığını, yüksek ihtimalle gerçekleşebilecek ve düşük ihtimalle gerçekleşmeyecek senaryolar olduğunu anlamalıyız.
34) Ancak bu bakış açısı bizi nötrler. Evet kolay değil, evet belli bir zaman ve tecrübe gerekiyor ancak ne kadar hızlı sürede bu gerçeklikle dost olur ve uygularsak, o kadar hızlı bir şekilde başarıya ulaşabiliriz.
35) Dostlar, yine yazmaya daldım, 35 tweet olmuş. Yukarıda bu kitabın bir kısmının özeti, anlatmaya çalıştığı şeyleri yazdım ancak bir bu kadar daha var. Çok da uzatmak istemiyorum. Buraya kadar yazdıklarım da size yeni bir pencere açmıştır diye düşünüyorum.
36) Eğer çok talep gelirse belki kitabın geri kalan kısmının da anlatmaya çalıştıklarını, kendi tecrübelerimle harmanlayıp yazarım. Buraya kadar okuduğunuz için çok teşekkürler, bir başka yazıda tekrar görüşmek üzere, iyi akşamlar.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Borsanın İzinden

Borsanın İzinden Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @borsaninizinden

28 Nov
1) Arkadaşlar günaydın. Hafta sonu okumalarımız hazır. Yine eskilerden, muhtemelen gözünüzden kaçmış, az okunan ama benim oldukça fazla değer verdiğim yazıları paylaşacağım. Aşağıdaki yazıyla başlayalım:

-Borsada Hiç Bilenle Bilmeyen Bir Olur mu? 👇

borsaninizinden.com/borsada-hic-bi…
2) Stoploss konusu derya deniz, bir sürü alt başlığı var, bu konuyla ilgili de çok yazı yazmadım, ama yazdığım tek yazıda da olayı olabildiğince basite indirgedim: Eksiyi kes, artıyı tut. Buyrun:
borsaninizinden.com/eksiyi-kes-art…
3) Bir Trader olarak, piyasanın bir oyuncusu olarak dikkat ediyorsanız, çoğu zaman yaptığımız hatalar aynı. Bir insan yaptığının hatalı olduğunu bile bile aynı hataları yapar mı? Peki bunun önüne nasıl geçebiliriz? Bunu yazdım: borsaninizinden.com/neden-hep-ayni…
Read 7 tweets
11 Nov
1) Dostlar, herkese merhaba. Yine, yeni bir yazıyla birlikteyiz. Arayı açmıştık, hızla kapatalım. Yazacak öyle çok konu birikti ki. Bir yerden başlamak gerek. RT ve FAV çok makbule geçer, yapmayanın da canı sağolsun. Başlıyorum.
2) Bu yazımın konusu Bitcoin maceram olacak. Belki biliyorsunuz, Kripto Para piyasalarına uzaktım. Şu son işlemime kadar da, hiç işlem yapmamıştım. Uzak olma nedenim, bu piyasaya inanmamak filan değil. Sadece, borsa, viop, fx derken buna sıra gelmedi diyelim.
3) Ancak, özellikle yeni takipçilerin “hocam bitcoin yorumunuz nedir” diye ısrarlı mention’larından sonra, Bitcoin’i Tradingview’deki takip listeme almış ve her hafta sonu, tüm hisseleri taradığım gibi, aynı zamanda bitcoin’i de taramaya başlamıştım.
Read 37 tweets
23 Oct
1) Dostlar, kısa bir zincir yapacağım sizlere. Son zamanlarda sıkça şu soru geliyor DM'den:

-Hocam, son 5-6 aydır borsa ile ilgileniyorum. Çok da iyi kazandım. Bu piyasa bu kadar kolay mı, yoksa şanslı mıyım? Yorumunuz nedir.

Buyrun buna cevap arayalım.
2) Bazı şeyleri direkt masaya koymakta yarar var. Şu çok net: 10 yılı geçkindir bu piyasada aktif olarak işlem yapıyorum. Hiç bir dönemde, son 1 yıldaki gibi bolca para dağıtılan, her kağıdın, özellikle yan tahtaların bu kadar yükseldiği döneme denk gelmedim.
3) Evet, zaman zaman sağlam ralliler oldu. 2008 Krizi sonrası 1 yıl süren 2009 rallisi, yine ortalama 1 yıl süren 2017 rallisi bunlara örnek gösterilebilir. Bu ralliler de bayağı para kazandırdı. Ancak bu sefer olay biraz daha farklı.
Read 20 tweets
21 Sep
1) #USDCAD paritesinde LONG pozisyon açtım. Peki neden? Hangi teknik gerekçelere dayanarak? Hızlıca üzerinden geçeceğim. İlk olarak tertemiz ekranda mumlara baktım. Bir Bullish Engulfing ve ardından teyidini gördüm. (Teyit mumu yeni bir "yüksek" yapsa daha iyiydi ama, bu da iyi) Image
2) Sonrasında aşağıdaki A'dan B'ye bir fibo çektim. Bu Engulfing'in kritik bölgede, yani fibo 0.61 düzeltmesinde oluştuğunu gördüm. Attım cebe. Devam ediyorum. Image
3) Sonra yine haftalıkta, en tepeden bir düşen çiziyorum. Düşen MART ayında kırılmış. Tekrar onaya gelmiş ve onaya geldiği noktada iyi bir mum bırakmış. Devam. Image
Read 10 tweets
7 Sep
1) Arkadaşlar selam. Etkileşimlerden anladığım kadarıyla çok fazla kişi yok ama, sanki uzun süredir Trade Psikolojisi üzerine yazmamışım gibi hissettim. Arayı uzatmayalım değil mi? Bugün size biraz kendinizden, kendi içinizdeki “diğer sizden” bahsedeceğim. Başlayalım!
2) Jesse Livermore, Bir Borsa Spekülatörünün Anıları kitabında şöyle diyor:

”Borsada yapılan hatalar insanı iki nazik yerinden vurur: cebinden ve gururundan. Bir borsacı hata yaptığını bile bile o hatayı tekrar yapabilir.”
3) Peki neden bir borsacı, hata yaptığını bile bile o hatayı yapabilir? Çünkü bir borsacı için savaşılan tek şey ekrandaki grafikler, çizgiler veya piyasanın diğer oyuncuları değildir. Bir borsacı aynı zamanda içeride, kendi kendiyle de savaşır.
Read 15 tweets
29 Aug
1) Dostlar hepinize merhaba. Ağustos ayı neredeyse bitiyor, tek bir yazı bile yazamadım. Biraz hızlanmakta yarar var. Atalet öyle bir zehir ki, teslim oldukça yorgan ağırlaşıyor, kafayı kaldırmak imkansızlaşıyor. O yüzden tekrar başlıyorum. Motivasyon için bir RT'nizi alırım.
2) Bu zincirde yine sizlere mumlardan bahsedeceğim. O en sevdiğim, dillerini konuşabildiğim için kendimi ayrıcalıklı hissettiğim, bana fiyattan haber veren mumlardan. Dile kolay, piyasalarda yüzyıllardır herhangi bir fiyatın seyri için kullanılan mumlardan.
3) Biliyorsunuz, sitede mumlara merak salmış birileri için başlangıç seviyesinde yeterince bilgi var. Eğer hala okumadıysanız, Mumlara Giriş Ders 1 yazısını aşağıya bırakacağım. Bence, teknik analize merak salan kişi fiyattan, fiyata merak salan kişi mumlardan başlamalı.
Read 35 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!