NRC kopt dat de stroomvraag 35% stijgt door waterstofplannen in het Noorden. Ik zou willen zeggen dat de stroomvraag niet stijgt door plannen....
Dat klinkt misschien een beetje flauw, maar de hoeveelheid plannen voor waterstofprojecten is bijna niet meer bij te houden. Ik let inmiddels vooral op daadwerkelijke investeringsbeslissingen. Dat zijn er tot nu toe erg weinig.
Terecht schrijft @HesterVanSanten dat het wereldwijde geïnstalleerde vermogen van elektrolyse voor waterstofproductie nu nog zeer bescheiden is
Ik was kortgeleden echt verrast toen ik zag dat er vorig jaar volgens @iea wereldwijd maar 25 MW aan elektrolyse voor waterstofproductie is bijgeplaatst
IEA verwacht komende jaren een snelle groei van de hoeveelheid elektrolyse voor waterstofproductie. Elektrolyse is veelbelovend en kan wellicht een ontwikkeling doormaken die lijkt op de ontwikkeling van wind- en zonne-energie afgelopen jaren.
Maar tegelijk is het volgens mij belangrijk onderscheid te maken tussen de plannen voor waterstof en de daadwerkelijke ontwikkeling.
Ah, verderop in NRC 2 pagina’s met achtergronden en verschillende perspectieven op waterstof 👍
Mag ik het tot slot nog even oneens zijn met @advanwijk? Als het over het Nederlandse deel van de Noordzee gaat zijn drijvende windturbines niet nodig en ze zijn bovendien voorlopig veel duurder dan windturbines met fundering in de zeebodem.
Als de zee diep is -zoals bij Noorwegen, Middellandse zee, Atlantische Oceaan- dan heb je drijvende windturbines nodig. Als het relatief ondiep is -zoals in ons deel van de Noordzee- dan zijn windturbines met fundering in de zeebodem veel goedkoper.
Ad van Wijk stelt dat windparken verder op de Noordzee drijvend moeten zijn en de elektrolysers op zee moeten staan, volgens hem voorwaarde om concurrerend te worden . Ik denk dat het te vroeg is om daar stellige uitspraken over te doen.
Elektrolyse wordt (voor zover ik weet) nog nergens op zee toegepast. Elektrolyse op zee zal naar verwachting komende jaren duurder zijn dan elektrolyse op land (alles wat je op zee bouwt is duurder dan op land, je moet zeewater ontzilten, je kunt restwarmte niet benutten, etc.)
Tegelijk kan windenergie van zee ook op grote afstand van de kust tegen behoorlijk concurrerende kostprijs in vorm van elektriciteit aan land gebracht worden. Zie bijvoorbeeld Britse project Dogger Bank op 125 tot 190 km van de kust doggerbank.com/about/
Windpark op zee 'Dogger Bank' wordt het grootste ter wereld en levert de elektriciteit voor garantieprijs (CfD) van omgerekend ca. 5,5 eurocent per kWh plus inflatiecorrectie. Dat is INCLUSIEF het netwerk op zee op afstand van 125 tot 290 km van de kust
Waterstofproductie op zee bestaat nu nog alleen op papier. Nederland heeft de ambitie op korte termijn het eerste demonstratieproject ter wereld te realiseren op een bestaand olie&gasplatform (met vermogen van 1 MW) tno.nl/nl/aandachtsge…
Als het over 2030 gaat (zoals in het artikel in NRC) lijkt het me op zijn minst onzeker of elektrolyse voor waterstofproductie al op gigawattschaal toegepast kan worden op zee. Op langere termijn liggen er zeker mogelijkheden

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Jasper Vis

Jasper Vis Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Vision23

31 Aug
Mocht vandaag vanuit Vlissingen met ⁦@OrstedNL⁩ op werkbezoek naar windpark op zee Borssele 1&2 waar ik jaren aan gewerkt heb.
Eerste windturbines op ongeveer uur varen met snelle CTV (Crew Transfer Vessel)
Installatieschip Sea Challenger bezig met installatie van de op één na laatste van de 94 turbines van windpark Borssele 1&2. Installatie van een windturbine (op fundering die eerder geïnstalleerd is) duurt ongeveer 24 uur.
Read 16 tweets
28 Aug
Plasterk klaagt opnieuw over de kosten van het klimaatbeleid en stelt opnieuw dat de grootste fout is dat kernenergie niet wordt meegenomen. Zou hij denken dat kernenergie gratis is?
Ik ben het met Plasterk eens dat we naar opties voor klimaatbeleid moeten kijken, ook naar kernenergie. Hij suggereert in mijn ogen ten onrechte dat er niet naar kernenergie gekeken wordt en dat het niks extra's zou kosten.
Dan is het moeite waard om te kijken naar ontwikkelingen in de landen om ons heen die investeren in nieuwe kerncentrales:
Read 19 tweets
22 May
Geert-Jan de Haas schrijft in Trouw dat kernenergie moet worden meegenomen als optie voor CO2-reductie. Dat lijkt me terecht.
In zijn stuk stelt de Haas: ‘Het is een feit dat je met twee moderne kerncentrales minimaal 3500 windturbines kunt vervangen.’
Daar moet ik een beetje van huilen....
En wel hierom:
Windturbines op zee hebben inmiddels een vermogen van 8-12 MW per stuk en halen op de Noordzee een capaciteitsfactor van 45-50%. Dat betekent dat 3500 van deze windturbines per jaar ca. 145 miljoen MWh elektriciteit produceren
[3500*10MW*47,5%*8760uur]
Read 15 tweets
9 May
Ronald Plasterk schreef gisteren in zijn column in De Telegraaf een mooi verhaal over Scheveningse vissers en een boel onzin over windenergie op zee. Tijd voor een twitterdraadje. telegraaf.nl/watuzegt/15131… (betaalmuur)
Plasterk: 'Doordat de broeikasproblematiek aanvankelijk in handen was van Greenpeace-activisten'.
Volgens mij waren wetenschappers de eerste die zich bezig hielden met klimaatverandering. En daarna waren er meer mensen die zich bemoeiden met klimaatbeleid dan alleen Greenpeace...
Plasterk: 'Ook een heel slecht idee is het vol zetten van de Noordzee met windmolens.'
=>Bij de huidige plannen voor 2030 beslaan windparken op zee dan 2,8% van het Nederlandse deel van de Noordzee. windopzee.nl/onderwerpen-0/…
Read 43 tweets
29 Apr
Grijze dag in de mei-vakantie. In het kader van #blijfthuis kijk ik de film 'Planet of the Humans' van Jeff Gibbs (executive producer: Michael Moore ).
Ik maak een twitterdraadje v/d dingen die me opvallen bij het kijken. De film staat gratis op youtube:
Vooraf: ik probeer geen samenvatting van de hele film te maken. Ik twitter de dingen die me opvallen en dat zijn vooral de dingen waar ik zelf verstand van heb (of redelijk makkelijk kan opzoeken).
In het begin van de film gaat het over de introductie van de elektrische auto Chevy Volt kort na de financiële crisis. Dat is dus alweer even geleden, want de ontwikkeling van elektrische auto's en duurzame energietechnologie is afgelopen jaren snel gegaan.
Read 40 tweets
28 Apr
Ik zit op youtube ’Planet of the Humans’ van Jeff Gibbs te kijken. Ik zal later deze week een twitterdraadje doen ter lering ende vermaak. Nu alvast een voorproefje.
In de film zegt de voice-over (Jeff Gibbs?) dat er in Duitsland net een terminal gebouwd is om aardgas te importeren, met beelden van een terminal. De kans dat dat in Duitsland is lijkt me klein, want Duitsland heeft helemaal geen LNG terminal. ImageImage
Dit is Duitsland op de kaart van de Europese brancheorganisatie voor gasinfrastructuur @GIEBrussels: er zijn in Duitsland (nog) geen LNG terminals. Wel plannen. Op de Maasvlakte is wel een LNG terminal, maar dat is niet in Duitsland. gie.eu/index.php/gie-… Image
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!