#Outojoulukalenteri Luukku 8
Hiukan modernia perimätietoa, ja vieläpä läheltä. Tämä on tietysti Tunnelbana. Tukholman metro. Image
Kuusikymmentäluvulla Tunnelbanalla otettiin käyttöön vaunu, joka ei varsinaisesti kuulunut millekään reitille, vaan jolla saatettiin koejaa reittejä. ja jota voitiin käyttää varavaununa, kun joku vaunu meni rikki.
Siinä ei ollut mainoksia, sisätilat olivat vaaleat ja steriilit, ja ennen kaikkea: Vaunua ei oltu maalattu vihreäksi, kuten muita Tunnelbanan vaunuja, vaan se oli alumiinin värinen.

Tietenkin se kiinnitti ihmisten huomion, mutta ei mitään sen kummempaa. Se oli vain varavaunu.
70-luvulla kruunun oli tarkoitus kehittää Tukholmasta pohjoiseen sijaitsevaa Kymlingen aluetta. Sinne piti tulevan moderni lähiö palveluineen ja sinne oli tarkoitus siirtää ahtaaksi käyvästä keskustasta valtion ja kunnan virastoja.
Samaan aikaan rakennettiin uutta metrolinjaa Tukholmasta pohjoiseen.
Metrolinja valmistui, mutta Kymlinge ei. Virastoja ei tuotukaan uudelle esikaupunkialueelle, vaan uusi aluepoliittinen ajattelu johti niiden laajempaan hajasijoittamiseen ympäri maata. Image
Kymlingen alueen kehittyminen hiipui.
Metro kulki nyt Tukholmasta Akallaan, mutta Kymlingen asema siinä välissä jäi kesken, moderniksi betonibrutaaliksi raunioksi.
Miltei valmista asemaa ei kuitenkaan purettu, vaan se jätettiin odottamaan aikaa, jolloin sille ehkä tulisi käyttöä. Junat Tukholmasta pohjoiseen kiisivät sen ohi pysähtymättä. Image
Näihin aikoihin ihmiset alkoivat puhua hopeanvärisestä vaunusta, joka pysähtyi siellä.
Ja se liikkui vain yöllä keskiyön tienoilla. Joka sanoi, että sen näki vain täydenkuun aikaa, joku sanoi, että harvemmin. Yhtä kaikki se kiisi hirvittävää vauhtia kiskoilla, pysähtyen sitten kuitenkin vaivatta asemalle. Ja sen sisällä oli matkustajia. Image
Silverpilen, sillä nimellä hohtavan hopeinen vaunu alettiin tuntea, kuljetti kalpeaa väkeä, jonka nähtiin tuijottavan jäykästi ulos vaunun ikkunoista mitään näkemättömin, mustin silmin.
Sanottiin, että joku oli joskus noussut SIlverpilenin kyytiin, kun se oli pysähtynyt Kymlingen hylätyllä asemalla, mutta niin tehnyt sai huomata, että juna saapui takaisin samalla hylätylle asemalle,
riippumatta siitä, kuinka pitkää junan kyydissä oli ollut, ja että aika joka oli junan ulkopuolella kulunut oli täysin toinen kuin sen sisäpuolella matkustaessa. Image
Kerrottiin myös, että Silverpilenin kyytiin nousseet olisivat tulleet hulluiksi ja pian kuolleet matkustettuaan outojen matkustajien kanssa.
Ihmiset näkivät myös silloin tällöin, että junasta poistui matkustajia. Nämä liikkuivat äänettömästi ja hitaasti kuin olisivat kulkeneet raskaassa vedessä, ja katosivat pian jonnekin hylätyn metroaseman varjoihin. Image
Tunnelbana luopui maalaamattoman vaunun käytöstä 90-luvun alussa, mutta havainnot Silverpilenistä eivät päättyneet siihen. Niitä tehdään edelleen.

Ehkäpä Kymlingen asema on vain paikka, jonka kautta kuolleet kulkevat joskus elävien maille ja palaavat sitten tuonpuoleiseen. Image

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Katja Salminen

Katja Salminen Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @KatjaMerituuli

11 Dec
#Outojoulukalenteri #Outotarina
Luukku 11.
Tämä on Boulia Shire keskellä Australian suurta outbackiä. Aluetta, jossa ei muuten kannata harhautua tieltä.
Ja kun ajatte pitkin tietä, joka kulkee läpi Boulia Shiren. ja miksette ajaisi, leviää ympärillenne maa, johon katoatte kuin muurahainen.
Se on valtaisa maa, Unimaa, jonka yksitoikkoisuutta rikkovat erilaiset kivi- ja kalliomuodostumat ja pienet alueet, jossa vesi pyrkii lähemmäs pintaa, ja johon on tungeksinut puskamaailmalle tyypillistä kasvistoa.
Read 29 tweets
10 Dec
#Outojouukalenteri #outotarina
Luukku 10.
Tämä on Bouvigny-Boyefflessin kylä lähellä La Perrieriä Ornen kunnassa Ranskassa.
Vuosi 1846 oli vasta alkanut, ja lunta sateli. Kylän nuoret naiset olivat kokoontuneet ulkotöiden puutteessa sisään ompelemaan hansikkaita.
Heidän joukossaan istui Angelique Cottin, 14-vuotias tyttö, jota kuvattiin seuraavalla tavalla: ”Hän oli lyhyt, mutta vankkarakenteinen, vahva tyttö. Hän oli kuitenkin fyysisesti ja henkisesti erittäin apaattinen”.
Oma mielikuvani on, että Angelique oli sellainen hiljainen, ja vähän jähmeä ihminen, joka usein tyytyy mieluummin tarkkailemaan tilannetta kuin osallistumaan siihen. Yksinkertainen, vähän huumorintajuton, hiljainen maalaistyttö.
Read 28 tweets
9 Dec
#Outojoulukalenteri #Outotarina
Luukku 9.

Hassua, että tapahtuma-ajaksi on sanottu jotain niin eksaktia, ja sitten kuitenkin niin epävarmaa, mutta se sopii tähän merimysteeriin. Se nimittäin tapahtui joko heinäkuussa 1947 tai helmikuussa 1948. Lähteet ovat ristiriitaiset. Image
Hollantilainen kuljetusalus Ourang Medan oli Malaccan salmessa, joka sijaitsee Sumatran ja Indonesian välissä. – Ja alus oli pulassa, vaikka emme tänäkään päivänä tiedä millaisessa. Image
Ourang Medan (joka tarkoittaa ”Medanin miestä”) oli jo 40 vuotta täyttänyt 5000 kargotonnin alus, joka oli ollut jo monella omistajalla, vaihtanut nimeään ja lippuaan vuosien saatossa monta kertaa.
Read 19 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!