Idag skriver jag replik till Tellusgruppens angående påståendet att Tellusgruppen tar ett stort ansvar för integrationen i skolan (det gör de inte). Den här ranten är en djupare granskning av Tellusgruppen och dess förskoleverksamhet. gp.se/debatt/djupt-v…
Tellusgruppen hette tidigare Hälsans Förskola. Här kan man läsa lite om verksamheten 2014 då man hade köpt upp förskoleföretag och började skära ner för att göra vinst. Det är värt några minuter att läsa igenom den här texten. svt.se/nyheter/gransk…
Enligt företagets hemsida är Thomas Gür ordförande. Det är han inte enligt sidor som håller koll på styrelser men något kan ju nyss ha förändrats som inte hunnit uppdateras på de sidorna.
Tellusgruppens affärsidé är att äga företag inom barnomsorgs och utbildningssektorn. Man ska växa genom att utveckla befintliga verksamheter och genom att introducera nya verksamheter. Lönsamhet är såklart viktigt. tellusgruppen.se
Företaget har fyra dotterbolag som fokuserar på olika verksamhetsområden. Förskola, skola, bemanningsverksamhet och läxhjälp. tellusgruppen.se/dotterbolag/
I våras köpte Tellusgruppen fyra grundskolor i Enköping. Det är bland annat så de växer, genom att ta över redan existerande verksamheter och införliva dem i koncernen.
Igår gjorde jag en granskning av de här fyra grundskolorna och visade att de är kraftigt segregerade trots att Tellusgruppen påstod i sin debattartikel att deras skolor verkade i tuffa områden.
Men nu var det förskolorna som detta skulle handla om!
Tellusgruppen försöker att skapa ett "IES-Kindergarten". En majoritet av förskolorna i koncernen har nämligen "Engelsk-svensk" profil. tellusbarn.se/forskolor/
Profileringen innebär att förskolorna har: "engelsktalande pedagoger som till stor del pratar engelska med barnen, i både undervisnings- och omsorgssituationer". tellusbarn.se/the-cottage/
Hur organiseras då den här typen av koncernbolag? Precis som Dibber, AcadeMedia och Atvexa och de andra koncernerna som köper upp och driver finns ett moderbolag (Bina Holding) och sedan dotterbolag till dessa. proff.se/befattningshav…
Nystarter eller nyköpta förskole- och skolbolag placeras i det dotterbolag som verksamheten hör till och sedan är det bara att börja göra vinst som antingen tas ut av ägarna som utdelning eller används för att köpa ny förskolor och skolor. Så att vinsten ökar och mer kan köpas.
Det är inte ovanligt att det finns fastighetsbolag med i koncernerna. Praktiskt att hyra av sig själv då det gör möjlighet (om man vill) att flytta lite vinster och få vinsten i den pedagogiska delen att se lite mindre ut. Tellusgruppens fastighetsbolag heter "Samand".
Raoul Wallensbergsskolans strategi att lyfta ut matlagningen i eget företag är exempel på samma tanke, men i annan del av verksamheten.
För en oinvigd är det rätt krångligt att granska koncernernas uppköp av förskolor och skolor och förstå vad som egentligen sker. Testa att tolka uppköpet av "Mockasinen" och omorganisationen när Hälsans Förskola såldes från Bina till NaBiMa som i sig äger Bina. Ja ni fattar.
Och så här håller de på AcadeMedia, Dibber, Norlandia, JENSEN, IES, Thoren, Atvexa, Cedergrenska, Nordig International, Futuraskolan, Kunskapsskolan o gänget. Köper, startar upp, växer i omsättning, ökar sitt värde.
Varför är det så lukrativt att göra så här? Jo för kan man hitta sätt att främst få lönsamma (mindre resurskrävande) barn och elever kan man inte misslyckas. Varje nyöppning strular till det för kommunen vilket på lite olika sätt gynnar den egna verksamheten. Den enes död...
Jag som suttit ett tag och grottat ner mig i det här och mått dåligt efter varje granskning är väldigt tacksam för att koncernernas expansion granskas av riktiga journalister.
De här entreprenörerna gör inget fel. De gör bara det väljarna sagt åt dem att göra. Rektorer och lärare i de här skolorna och förskolorna gör verkligen inget fel. De flesta ser nog inte ens kopplingen till att kommunernas verksamhet påverkas av deras etableringar.
Den nyliberala bluffen gick hem i Sverige av alla länder. Ny är den synad. Frågan är vilka politiska beslut som kommer ut i slutändan. För de flesta verkar överens om att beslut måste komma. Detta måste ändras annars kommer koncernerna att ta över mer och mer.
De köper och köper och bygger nytt och bygger nytt. Enorma mängder kapital strömmar in eftersom Sveriges marknadsskola innebär mycket låg risk och nästan garanterad vinst. Vi har verkligen ställt till det för oss.
Men vi kan ta nya beslut. Vi måste ta nya beslut.
Trevlig helg!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Nej nu får det vara nog med lögnerna från aktiebolagsskolegänget! Idag skriver VD för Tellusgruppen att vinstdrivande skolor är en del av lösningen på segregationen. Ni måste inte läsa hela artikeln men läs det här klippet innan ni läser följande tweets. gp.se/debatt/segrega…
Debatten om marknadsskolan har handlat om skolan med fokus på grundskolan. Tellusgruppens VD påstår att de har "betydande del av sin verksamhet i mycket segregerade områden".
Jag synar det påståendet.
Enligt Tellusgruppens hemsida har man grundskoleverksamhet i en kommun: Enköping. Varumärket heter "Robinson". I övrigt driver man förskolor (som debatten huvudsakligen inte handlat om), bemanningsverksamhet och läxhjälp.
Fascinerande att två nu aktiva socialdemokratiska ledarskribenter har suttit i AcadeMedias rådgivande organ.
Det är inte direkt så att de smusslar med lobbyarbetet. Några axplock från den senaste tiden.
Stig Björn försöker att förvilla läsarna om vad motståndet mot marknadsskolan handlar om. sydostran.se/ledare/stig-bj…
Stig Björn jämför skolan med Ikea och skriver att om kommuner vill göra sig av med friskolor får de väl helt enkelt konkurrera ut dem. sydostran.se/ledare/hur-fri…
LR har varit tydliga: AB har inte i svensk skola att göra. Lärarförbundet kan vara lika tydliga, det är bara att uttala orden. "Vinstuttag får aldrig gå före elevens lärande, utbildningens kvalitet eller skolans arbetsmiljö" + "AB ska ej driva skola." lararforbundet.se/artiklar/agend…
Det behövs inget kongressbeslut. Det var exakt samma sak med förstatligandet. Omvärlden har förändrats och skrivelsen från kongressen luddig. Ordföranden kan bedöma att den tolkning som gäller är att AB ska förbjudas för annars kommer vinstuttag att gå före.
Två fackförbund med uttalad målsättning att avbryta det svenska marknadsexperimentet. Vilken underbar signal det hade gett till alla lärare som följer debatten i media. Vi är facket. Vi står bakom er.
I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver Friskolornas Riksförbunds ordförande massor om vad Idèburna Skolors Riksförbund tycker om förslaget om sänkt ersättning till friskolor. Det Friskolornas Riksförbund "glömmer" att berätta är att ISR vill avskaffa marknadsskolan (rant).
Det här är en oerhört ful strategi men inte ovanlig. Styrelsen i Friskolornas Riksförbund består till en stor majoritet av aktiebolagsdrivna skolor med flera skolkoncerner representerade. Nu kidnappar man de ideella skolorna för att klumpa ihop dem med de vinstdrivande.
Det här stycket i ISR:s remissvar är centralt. Åstrands utredning bygger på utgångsläget att man inte ska röra marknadsskolan men ISR svarar på utredningen utifrån uppfattningen att marknadstänket måste bort.
Läs den här artikeln om IES och läs sedan min bok ”De lönsamma” som förklarar framgången:
- Elever som klarar undervisning med låg lärartäthet och billiga utländska lärare.
- Hyressubventioner från lokalpolitiker.
- Kommunala skolor i kris.
Lägg till det en för hög grundpeng jämfört med uppdraget och det är inte svårt att förstå varför riskkapitalister investerar enorma summor i Internationella Engelska Skolan.
Crowdfundade @tsbalans vs ”Paradigm capital siktar in sig på små till medelstora företag som har mellan en och femtio miljarder i marknadsvärde och som finns i norra Europa såsom Tyskland, Storbritannien och Skandinavien.”
Ser att @friskola försöker göra en poäng av att elever pendlar från Angered till IES skola i Krokslätt och att det skulle vara ett argument för att valfrihet inte segregerar. Titta på kolumnen "andel m föräldrar med eftergymnasial utbildning".
Det som sker är att Angeredselever med välutbildade föräldrar söker till IES och att de kommunala skolorna i Angered lämnas med ett allt tuffare elevunderlag. Och vi vet att föräldrars utbildningsnivå är den viktigaste variabeln för skolframgång.
Utan att värdera om det här är en bra eller dålig utveckling: Att Angeredselever går på IES i Krokslätt är inte ett bevis för att marknadsskolan minskar segregation, det är ett bevis för att segregationen mellan välutbildade och lågutbildade ökar.