Finansal Piyasalarda izlediğimiz finansal ürün her ne ise, bırakın geleceği, 5 dakika sonra dahi, piyasanın, o ürünü nasıl fiyatlacağı, Bİ-Lİ-NE-MEZ!!! Ancak çeşitli yöntemler ile, tahminler yapılabilir/projeksiyonlar ortaya konabilir 1️⃣
2️⃣ Piyasa Fiyatını belirleyen, kişisel ya da kurumsal, yerli ya da yabancı tüm katılımcıların, TALEP ve ARZIDIR.. ‘Gelecek’ fiyatını, bilebilmek için, gelecekteki TALEP ve ARZ dengesini ölçümlemek/ölçümleyebilmek gerekir..
3️⃣ Bunun için, tüm Dünyada kabul görmüş, 2 ana yöntem bulunmaktadır.. Biri, talep ve arzı etkileyebilecek HER TÜR haber ve gelişmelerin takip edildiği, üzerine yorum yapıldığı ve bu yorumlara dayalı olarak, gelecek beklentisinin ortaya konduğu TEMEL ANALİZ,
4️⃣ (ki eğer izlenen ürün, örneğin bir hisse senedi ise, o şirketin, mali tablolarını ve, satış, maliyet ve karlılığını incelemek, ve o ürüne çeşitli yöntemler ile, fiyat biçmek, vs., Mali Tablolar Analizinin bir konusudur ve bu yöntem, TEMEL ANALİZin bir alt koludur)
5️⃣ Bir diğer yöntem ise, Veri olarak sadece mevcut ve geçmiş, Piyasa Fiyatlamalarını kullanan, ve bu verilerden yola çıkarak bir gelecek projeksiyonu / gelecek tahmini yapmaya çalışan, TEKNİK ANALİZdir
6️⃣ Temel Analizi, çok değerli Ekonomist arkadaşlarımız yapar.. Alanında uzman bu isimler, Talep ve Arzı etkileyebilecek, her tür siyasi politik ekonomik jeopolitik sosyal vs. haber ve gelişmeleri takip eder, yorumlar ve bir gelecek projeksiyonu ortaya koyar..
7️⃣ Ancak kuşkusuz ki, gelecekte yaşanacak haber ve gelişmeler, bugünden bilinemeyeceği için, doğal olarak, “şu haber şöyle gelir İSE, bu gelişme böyle olur İSE”, gibi gibi, şartları ortaya koyarlar ve belirtilen bu şartlara bağlı olarak da, yorumda bulunurlar..
8️⃣ Temel’cilerin işi, hiç de kolay değildir çünkü takip edilmesi gereken, çok ama çok fazla VERİ (haber ve gelişme) vardır.. Üstte de saydığım gibi, siyasi, politik, ekonomik, jeopolitik, sosyal, vs.. alanlarındaki her tür VERİ izlenmeli, yorumlanmalı, şartlara bağlanmalıdır..
8️⃣ Üstelik tek zorluk, bununla da sınırlı değildir.. Hiç kimsenin elinde bu VERİLERDEN yola çıkarak bize gelecekteki Piyasa Fiyatını bugünden verecek olan, SİHİRLİ bir formül de yoktur..
9️⃣ Bazen, ÖRNEĞİN, iç siyasetteki bir olumsuzluk, dışarıdan gelen, ÖRNEĞİN bir ekonomik olumlu haber ile dengelenir ve Piyasa Fiyatlaması, diyelim ki düşüş beklenirken, yükseliş yaşanabilir.. (Ya da tam tersi..)
1️⃣0️⃣ Bazen de, ÖRNEĞİN, bir haber veya gelişme, aynen önceden tahmin edildiği gibi oluşur ama PİYASA, bu haber ve gelişmeyi, (önceden fiyatladığı için) ters yönde bir fiyatlamaya da gidebilir.. Tüm bunlar Temel Analizin ana zorluklarıdır..
1️⃣1️⃣ Diğer analiz yöntemi olan Teknik Analiz ise, VERİ olarak, “mevcut ve geçmiş, Piyasa Fiyatlamasını” kullanır.. Bunu yaparken de, mantığı şudur : Geçmiş her tür haber ve gelişme, zaten Piyasa Fiyatının içindedir.. Yani Piyasa fiyatı tüm geçmiş haber ve gelişmelerinin sonucudur
1️⃣2️⃣ Ayrıca bir detay daha ilave etmek gerekir ise, Teoride anlatılanın aksine, hiç bir Piyasa, ders kitaplarında anlatıldığı kadar ETKEN PAZAR kuramı ile, uyuşmamaktadır..
1️⃣3️⃣ Bu noktada bu kavramı biraz açalım : Etken Pazar Kuramına göre, teorik olarak, Finansal Piyasalardaki tüm katılımcılar, Piyasa fiyatını etkileyebilecek her tür haber ve gelişmeye aynı anda sahiptir..
1️⃣4️⃣ Pratikte ise, bunun böyle olmadığı, büyük sermaye sahiplerinin, haber ve gelişmelere ÇOĞUNLUKLA, diğerlerinden daha yakın olduğu, kısa bir dönemde yapılacak bir piyasa gözlemi ile, görülebilmektedir..
1️⃣5️⃣ İşte bu minik detay, üstte anlatılan mantık çerçevesinde, (BANA GÖRE/KENDİMCE) teknik analizi, diğer analiz yöntemi olan temel analizden bir minik miktar daha öne çıkarmaktadır..
1️⃣6️⃣ Teknik Analizde, Farklı VERİ SETİNİ kullansa da, bir gelecek perspektifi ortaya koyarken, aynı temel analizde olduğu gibi, bu tahmin ve projeksiyonunu, çeşitli şartlara, bağlar..
1️⃣7️⃣ Her iki analiz yönteminin de gelecek tahminlerini ŞARTLI yapması, Piyasanın Statik değil, DİNAMİK bir oluşum olması kaynaklıdır..
1️⃣8️⃣ Finansal Piyasalardaki finansal ürünleri, Çılgın bir şöförün, 8-10 şeritli bir otobanda kullandığı bir araç gibi düşünün.. Üstelik bu otobanda, hem sağ hem de sol taraftan, U dönüşü yapılabilecek, çıkışlar da var gibi düşünün..
1️⃣9️⃣ İşte bu koşullarda hareket eden, sürekli şerit değiştirebilen, sağdan soldan U dönüşü yapabilen bir aracı, takip etmeye çalıştığımızı, lütfen unutmayın..
2️⃣0️⃣ Bu akışta, Piyasa Dinamizmi kavramını, Temel Ve Teknik Analiz kavramlarının ana esaslarını, benzerlik ve farklılıklarını, açıklamaya çalıştım.. Bir sonraki akışta, finansal piyasalarda RİSK kavramı ve RİSK YÖNETİMİ üzerine düşüncelerimi, aktarmaya çalışacağım.. 🙋🏼‍♂️

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Murat R. Arslanoğlu

Murat R. Arslanoğlu Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @mrarslanoglu

21 Dec
RİSK nedir? Kelime tanımlamasına baktığımızda, "bi zarara uğrama tehlikesi, zarar görme olasılığı" olarak tanımlanır.. Finansal Piyasalarda ise, RİSK deyince, GENELDE/ÇOĞUNLUKLA hep, bi takım OLASI-OLUMSUZLUKLAR , olası olumsuz haber ve gelişmeler, RİSK unsuru gibi anlaşılır..1⃣
ÖRNEĞİN; iç ve dış, ekonomik OLASI RİSKLER, iç ve dış, siyasi OLASI RİSKLER, iç ve dış, OLASI jeopolitik RİSKLER, veya OLASI sosyal RİSKLER olarak sıralanır ve bu OLASI -OLUMSUZ haber ve gelişmeler, OLASI RİSK unsurları gibiymiş şeklinde, kullanılır..2⃣
OYSA Kİ; finansal piyasalardaki RİSK tanımı da, YATIRIMCI AÇISINDAN ELE ALINDIĞINDA, normal kelime anlamı ile gayet uyumludur.. Şöyle ki ; 3⃣
Read 16 tweets
20 Dec
Konu, doğru anlaşılsın ya da en azından, ben kendimi doğru ifade etmiş olayım diye, ek olarak yazıyorum.. Ve değerli görüşlerinizi paylaşırsınız diye de, alt kısmı, cevap verilebilir şekilde bırakıyorum : 1
2 Yoldan geçen her hangi birinin, senin oturacağın Binayı tasarlaması iyi değildir.. Çünkü İlk depremde / ilk sallantıda o bina yıkılır, insanlar ölür..
3 Yoldan geçen her hangi birinin, senin hastalığının teşhisini koyması ve tedavi önermesi de, iyi değildir.. Çünkü yanlış teşhis ve tedavi seni öldürür..
Read 14 tweets
20 Dec
Ahahaha şimdi gördüm, "çakma analist", kalkmış 1 ay gecikmeli, benim analizimi kopyalayıp, youtube videosunda yayınlamış.. Ki daha daha 2-3 hafta öncesine kadar, uçacak kaçacak diyordu.. Bunların "yüzüne tükürsen, yarabbi şükür yağmur yağdı" diyecek tipler..
Bak buraları okuyorsun biliyorum: "Yatırım tavsiyesi değildir" diyerek, yırtamazsın.. Bir piyasa profesyoneli değilsin.. Hiç bir eğitimin yok.. En önemlisi, SPK lisansın da yok.. 2 yıldır, #Dolar Uçacak Kaçacak diye alevli kapaklı videolar ile, ekmeğinin peşinde bi zavallısın..
Kendin youtuber oldun güzel de, 3 kuruş reklam parası için, 2-3 yıldır, Milletin canını yaktın.. Söylesene, değdi mi? Onu bunu bırak da, esas benden sana bir uyarı: SPK lisansın olmadan, bu videoları paylaşıp, çekmen, 2021de, senin canını çok yakar, bilesin.. Yol yakınken vazgeç
Read 6 tweets
3 Nov
Evet Bu grafiğin ne anlama geldiğini, dilim döndüğünce izah etmeye çalışayım.. En son söyleyeceğimi, en baştan belirteyim : Teknik Analiz, geleceği Bİ LE MEZ.. Dolayısıyla, bir analist olarak ben de, bırakın geleceği, 5 dakika sonra dahi, FİYATIN ne olacağını Bİ LE MEM.. Ancak,1⃣
2⃣ Ancak, Teknik Analiz, kendi KURAL ve ŞARTLARI içinde, bize, ilgilendiğimiz finansal ürünün, ÖNCELİKLE, geçmişte hangi seviyelerden geldiğini ve şu andaki MEVCUT DURUMUNU, gayet NET, gösterir..
3⃣ Fiyatın geçmiş seyri ve an itibari ile mevcut durumuna, TEKNİK ANALİZ kural ve şartları içinde bakarak da, geleceğe dair, ŞARTLI KABÜLLER yapmamızı sağlar..
Read 25 tweets
30 Oct
kendimce düşüncelerimi, paylaşmaya, buradan devam ediyorum : 1⃣
2⃣ İçinde bulunduğumuz günlerde/dönemde, BORSA, yani #bist üzerine konuşurken, ANALİZ yapıyor ve paylaşıyor olmanın, büyük zorlukları var.. EN BÜYÜK ZORLUK, endeksler arası farklılıklar.. Bunu daha önce de belirtmiştim..
3⃣ Örneğin XU030, XU050, XU100 ve bir de XUTUM endekslerini ele alalım.. Sözel olarak ifade etmek gerekir ise, son yıllarda, yabancı payının geçmişte yoğun olduğu hisselerde, yabancıların satışı sebebiyle, XU030, XU050 diğerlerine göre daha kötü bir performans sergilerken,
Read 9 tweets
30 Oct
#bist üzerine düşünceler 2 .. (maddeler halinde yakın zaman önce yazmıştım.. Onun devamı) 1⃣
2⃣ Klasik Teknik Analiz, trend, var ise formasyon, ve hareketli ortalamalar, ve indikatörler ile, doğru yönde pozisyonda kalmamıza, YARDIMCI olmaya çalışır.. Tepe ve Dipler ile ilgilenmez.. Trend takip etmeye çalışır..
3⃣ Geleceğe dair projeksiyon yapmak için ise, mesela, Elliott Wave principle, YARDIMCI olmaya çalışır.. EW, geçmiş dalgaları inceler ve kendi KURAL ve REHBER İLKELER doğrultusunda "etiketler".. Bu "etiketler", kalıp netleşene kadar, NİHAİ değildir..
Read 8 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!