Konu, doğru anlaşılsın ya da en azından, ben kendimi doğru ifade etmiş olayım diye, ek olarak yazıyorum.. Ve değerli görüşlerinizi paylaşırsınız diye de, alt kısmı, cevap verilebilir şekilde bırakıyorum : 1
2 Yoldan geçen her hangi birinin, senin oturacağın Binayı tasarlaması iyi değildir.. Çünkü İlk depremde / ilk sallantıda o bina yıkılır, insanlar ölür..
3 Yoldan geçen her hangi birinin, senin hastalığının teşhisini koyması ve tedavi önermesi de, iyi değildir.. Çünkü yanlış teşhis ve tedavi seni öldürür..
4 Yoldan geçen her hangi birinin, senin söküğünü dikmesi de iyi değildir.. Çünkü ilk yanlış harekette söküğün patlar.. Örnekleri, çok çoğaltabilirim, ama konu, sanırım anlaşılıyordur..
5 Her mesleğin kendi kuralları - ilkeleri, kendi yöntemleri vardır.. Bunlar, ya Alaylı ya da Okullu olarak, öğrenilir, ve her Meslek için bir LİSANSLAMA yapılır.. En azından gelişmiş ülkelerde, bu durum böyledir..
6 Tezgah altı / Merdiven altı / kaçak çalışanlar ile, mücadele edilir.. Çünkü LİSANS sahibi olmadan çalışanlar, yaptıkları meslek dışı söylemler ve davranışlar ile, hem topluma, hem de gerçek Meslek sahibi/Lisans sahibi olan insanların emeklerine, zarar vermektedir..
7 Lisans sahibi olup da, oturduğu binanın yıkılmasına, hastanın yanlış teşhis ve tedavi ile kaybına, söküğün yanlış işlenmesine, vesaire, sebep olanlar yok mu? Her meslek grubu için (maalesef) Elbette var.. Ancak,
8 AncakHer mesleğin kendi içinde mesleğini doğru ya da yanlış yapanlar/uygulayanlar olabilir.. Ama bu durum, Meslek dışında Lisans/Ehliyet sahibi olmadan, bu mesleği, tezgah altı/merdiven altı yapanlarla mücadeleyi, hiç ilgilendirmez.. İkisi birbirinden farklı konulardır..
9 Finansal Piyasalara gelince; Yoldan geçen herhangi birinin, birikimlerinize yön vermeye çalışması, iyi bişi değildir.. O kişinin LİSANS sahibi olup olmadığını, geçmiş tecrübesini, vesaire, mutlaka ama mutlaka sorgulayın..
10 Bakın tekrar ediyorum; KONU BİLMEK/BİLMEMEK, İlgili finansal ürünün gelecek piyasa fiyatı hakkında, YANILMAK/YANILMAMAK, kesinlikle değildir..
11 Youtuber olacağım diye, LİSANS sahibi olmadan, İşkembeden sallayan, son 2-3 yılda türemiş, ne idiğü belirsiz, malum bir kaç kişi var.. Bu kişiler, söylemleri ile, hem Sermaye Piyasası araçlarına zarar veriyorlar
12 Hem de yıllarını finansal piyasalarda geçirmiş, bilgi ve tecrübe sahibi, değerli büyüklerimizin ve arkadaşlarımızın, hem de LİSANS ALMAK için, dirsek çürütmüş / alın teri dökmüş, gencecik kardeşlerimizin, emeklerini, çalıyorlar..
13 Herkesten önce, alaylı ya da okullu, Lisans sahibi, tüm aracı kurum çalışanlarının, bu piyasanın profesyonellerinin, yaşlı ya da genç, emek veren/dirsek çürüten herkesin, bu tip insanlara karşı, dik durması, Mesleklerine sahip çıkmaları gerekmektedir, diye düşünüyorum..
14 Ve elbette Lisans sahibi dahi olmadan, sermaye piyasası ve ürünleri hakkında, ahkam kesenler için, SPK nın denetimlerini sıklaştırması gerektiği, kanaatindeyim.. Destek, yorum, görüş ve eleştirileriniz için, teşekkür ederim.. İyi haftalar Sevgiler🙋🏼♂️
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
RİSK nedir? Kelime tanımlamasına baktığımızda, "bi zarara uğrama tehlikesi, zarar görme olasılığı" olarak tanımlanır.. Finansal Piyasalarda ise, RİSK deyince, GENELDE/ÇOĞUNLUKLA hep, bi takım OLASI-OLUMSUZLUKLAR , olası olumsuz haber ve gelişmeler, RİSK unsuru gibi anlaşılır..1⃣
ÖRNEĞİN; iç ve dış, ekonomik OLASI RİSKLER, iç ve dış, siyasi OLASI RİSKLER, iç ve dış, OLASI jeopolitik RİSKLER, veya OLASI sosyal RİSKLER olarak sıralanır ve bu OLASI -OLUMSUZ haber ve gelişmeler, OLASI RİSK unsurları gibiymiş şeklinde, kullanılır..2⃣
OYSA Kİ; finansal piyasalardaki RİSK tanımı da, YATIRIMCI AÇISINDAN ELE ALINDIĞINDA, normal kelime anlamı ile gayet uyumludur.. Şöyle ki ; 3⃣
Finansal Piyasalarda izlediğimiz finansal ürün her ne ise, bırakın geleceği, 5 dakika sonra dahi, piyasanın, o ürünü nasıl fiyatlacağı, Bİ-Lİ-NE-MEZ!!! Ancak çeşitli yöntemler ile, tahminler yapılabilir/projeksiyonlar ortaya konabilir 1️⃣
2️⃣ Piyasa Fiyatını belirleyen, kişisel ya da kurumsal, yerli ya da yabancı tüm katılımcıların, TALEP ve ARZIDIR.. ‘Gelecek’ fiyatını, bilebilmek için, gelecekteki TALEP ve ARZ dengesini ölçümlemek/ölçümleyebilmek gerekir..
3️⃣ Bunun için, tüm Dünyada kabul görmüş, 2 ana yöntem bulunmaktadır.. Biri, talep ve arzı etkileyebilecek HER TÜR haber ve gelişmelerin takip edildiği, üzerine yorum yapıldığı ve bu yorumlara dayalı olarak, gelecek beklentisinin ortaya konduğu TEMEL ANALİZ,
Ahahaha şimdi gördüm, "çakma analist", kalkmış 1 ay gecikmeli, benim analizimi kopyalayıp, youtube videosunda yayınlamış.. Ki daha daha 2-3 hafta öncesine kadar, uçacak kaçacak diyordu.. Bunların "yüzüne tükürsen, yarabbi şükür yağmur yağdı" diyecek tipler..
Bak buraları okuyorsun biliyorum: "Yatırım tavsiyesi değildir" diyerek, yırtamazsın.. Bir piyasa profesyoneli değilsin.. Hiç bir eğitimin yok.. En önemlisi, SPK lisansın da yok.. 2 yıldır, #Dolar Uçacak Kaçacak diye alevli kapaklı videolar ile, ekmeğinin peşinde bi zavallısın..
Kendin youtuber oldun güzel de, 3 kuruş reklam parası için, 2-3 yıldır, Milletin canını yaktın.. Söylesene, değdi mi? Onu bunu bırak da, esas benden sana bir uyarı: SPK lisansın olmadan, bu videoları paylaşıp, çekmen, 2021de, senin canını çok yakar, bilesin.. Yol yakınken vazgeç
Evet Bu grafiğin ne anlama geldiğini, dilim döndüğünce izah etmeye çalışayım.. En son söyleyeceğimi, en baştan belirteyim : Teknik Analiz, geleceği Bİ LE MEZ.. Dolayısıyla, bir analist olarak ben de, bırakın geleceği, 5 dakika sonra dahi, FİYATIN ne olacağını Bİ LE MEM.. Ancak,1⃣
2⃣ Ancak, Teknik Analiz, kendi KURAL ve ŞARTLARI içinde, bize, ilgilendiğimiz finansal ürünün, ÖNCELİKLE, geçmişte hangi seviyelerden geldiğini ve şu andaki MEVCUT DURUMUNU, gayet NET, gösterir..
3⃣ Fiyatın geçmiş seyri ve an itibari ile mevcut durumuna, TEKNİK ANALİZ kural ve şartları içinde bakarak da, geleceğe dair, ŞARTLI KABÜLLER yapmamızı sağlar..
2⃣ İçinde bulunduğumuz günlerde/dönemde, BORSA, yani #bist üzerine konuşurken, ANALİZ yapıyor ve paylaşıyor olmanın, büyük zorlukları var.. EN BÜYÜK ZORLUK, endeksler arası farklılıklar.. Bunu daha önce de belirtmiştim..
3⃣ Örneğin XU030, XU050, XU100 ve bir de XUTUM endekslerini ele alalım.. Sözel olarak ifade etmek gerekir ise, son yıllarda, yabancı payının geçmişte yoğun olduğu hisselerde, yabancıların satışı sebebiyle, XU030, XU050 diğerlerine göre daha kötü bir performans sergilerken,
#bist üzerine düşünceler 2 .. (maddeler halinde yakın zaman önce yazmıştım.. Onun devamı) 1⃣
2⃣ Klasik Teknik Analiz, trend, var ise formasyon, ve hareketli ortalamalar, ve indikatörler ile, doğru yönde pozisyonda kalmamıza, YARDIMCI olmaya çalışır.. Tepe ve Dipler ile ilgilenmez.. Trend takip etmeye çalışır..
3⃣ Geleceğe dair projeksiyon yapmak için ise, mesela, Elliott Wave principle, YARDIMCI olmaya çalışır.. EW, geçmiş dalgaları inceler ve kendi KURAL ve REHBER İLKELER doğrultusunda "etiketler".. Bu "etiketler", kalıp netleşene kadar, NİHAİ değildir..