Πέντε χρόνια πριν, 22 Δεκεμβρίου 2015, η ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ψήφισε την νομοθεσία για το σύμφωνο συμβίωσης χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου.
Είχε προηγηθεί η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 7.11.2013 διότι ο νόμος του 2008 πρόβλεπε, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, σύμφωνο μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια.
Την δίκη κέρδισαν ομόφυλα ζευγάρια που προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ και εκπροσωπήθηκαν από τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, το οποίο είχε μάλιστα προλάβει και είχε υποβάλει την πρώτη προσφυγή,
στην οποία είχα μια μικρή συμβολή ως νομικός σύμβουλος τότε, το 2008-2009. Ο Αλιβιζάτος περιγράφει τα της δίκης στο νέο βιβλίο του «2 βήματα εμπρός κι 1 πίσω», πολύ καλό να το διαβάσετε.
Το Ποτάμι έφερε στην Βουλή τότε μια τροπολογία ώστε να αναγνωρίζεται η επιμέλεια σε τυχόν παιδί που προϋπάρχει σε ένα από τα δυο μέρη του συμφώνου, κάτι που είχε προτείνει και ο Συνήγορος του Πολίτη.
Όμως ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έκανε δεκτή τότε την τροπολογία, με αποτέλεσμα το σύμφωνο να μην περιλαμβάνει καθόλου γονεϊκά δικαιώματα, εκτός βέβαια από το τεκμήριο πατρότητας και την επιλογή επωνύμου του τέκνου.
Το 2018 ψηφίστηκε και ο νόμος για την ανάδοχη παιδιών και από ομοφυλα ζευγαρια.
Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια ο νόμος αξιοποιήθηκε από πολλά ομόφυλα ζευγαρια σε όλη τη χώρα. Είχα την ευκαιρία ως δικηγόρος να συμβάλω στη σύναψη τέτοιων συμφώνων συμβίωσης για ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια.
Ωστόσο, ο θεσμός του συμφώνου συμβίωσης έχει σημαντικές αποκλίσεις από τον θεσμό του γάμου. Η σύναψη του και η νομική σταθερότητα του συμφώνου συμβίωσης είναι σαφώς πιο εύθραυστες διαδικασίες.
Οι δυνατότητες παραίτησης από το δικαίωμα διατροφής και νόμιμης μοίρας, προστατευτικές για το αδύναμο μέρος διατάξεις του γάμου, δείχνουν την χαλαρότητα του συμφώνου. Η αδυναμία από κοινού τεκνοθεσίας είναι η μεγάλη διαφορά.
Ο θεσμός του γάμου παραμείνει εντελώς διακριτή μορφή του οικογενειακού δικαίου, με όλη την ιστορική και πολιτιστική της βαρύτητα και δημοσιότητα που δεν υπάρχει στον νεοπαγή θεσμό του συμφώνου
Πέντε χρόνια μετά, υπάρχουν ακόμη πολλά θεσμικά κενά και, τελικά, άνιση μεταχείριση των ζευγαριών λόγω του προσανατολισμού τους. Αναμένονται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα τα καλύψουν.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Sotiropoulos

Sotiropoulos Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Sotiropoulos

20 Dec
To 2016 είχα την τεράστια τιμή να εκπροσωπώ στη Δικαιοσύνη το πρώτο άτομο που αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα ως άρρεν χωρίς να έχει υποβληθεί σε ιατρικές πράξεις (απόφαση 418/2016 ΕιρΑθ), πριν θεσμοθετηθεί νομοθετικά.
Ήταν η πρώτη αναγνωρίση από την Ελληνική Δικαιοσύνη της ταυτότητας φύλου, ως όρου που μπορούμε να επικαλούμαστε πλέον από τότε ως διακριτό δικαίωμα, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του φύλου και αποδεσμεύοντάς την από τα αναπαραγωγικά όργανα.
Τέσσερα χρόνια μετά κι ενώ η νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει πολλές αστοχίες, βρίσκομαι στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκπροσωπώντας πάλι ένα τρανς άτομο, το οποίο επιδιώκει να διορθώσει ένα από τα λάθη αυτής της νομοθεσίας.
Read 11 tweets
20 Dec
Παρά το κλισέ "η καραντίνα θέλει καλοπέραση", έμεινα άναυδος όταν διάβασα το στάτους ενός νέου παιδιού, ευκατάστατου αλλά άεργου, που έγραψε με τρόμο ότι ανησυχεί πως θα τελειώσει αυτή η ωραία ζωή που ζούμε μόλις αρθεί το lockdown.
Υπάρχει ένα διάχυτο στοιχείο ευδαιμονισμού που καλλιεργείται προκειμένου να επεκταθούν τα όρια και οι δυνατότητες διασκέδασης στις οικιακές επικράτειες.
Δεν χρειάζεται να απαριθμήσει κανείς τις νέες επιλογές που παρέχονται από υπηρεσίες για κατ΄οίκον ψυχαγωγία, διασκέδαση κτλ.
Read 11 tweets
14 Dec
Αύριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας και συγκεκριμένα στο Δ' Τμήμα θα εκδικαστεί μια υπόθεση που αφορά την ταυτότητα φύλου και συνολικά τα δικαιώματα των διεμφυλικών στην Ελλάδα.
Δυστυχώς, λόγω της συγκυρίας η υπόθεση δεν θα δικαστεί με δημόσια ανάπτυξη των επιχειρημάτων, αλλά βάσει των εγγράφων που έχουν κατατεθεί.
Το θέμα αφορά την αλλαγή επωνύμων των ατόμων στην διαδικασία της Νομικής Αναγνώρισης Ταυτότητας Φύλου (ΝΑΤΦ). Η διαδικασία της ΝΑΤΦ ρυθμίζεται από τον νόμο 4491/2017, ο οποίος ενώ επιτρέπει στο άτομο να επιλέξει όποιο κύριο όνομα θέλει
Read 25 tweets
14 Dec
ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΙΣΣΑΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΑΠΛΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δικαίωσε την προϊσταμένη τμήματος του Δήμου Αθηναίων που με απόφαση του δημάρχου υποβιβάστηκε σε απλή υπάλληλο.
Ο νόμος ορίζει ότι η μετακίνηση προϊσταμένου δημοτικής υπηρεσίας επιτρέπεται να γίνεται μόνο σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας αντίστοιχου επιπέδου.
Την υπάλληλο εκπροσωπεί το γραφείο μας, επικαλούμενο την απαγόρευση του άρθρου 72 παρ. 4 του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, δυνάμει του οποίου ο Δήμος Αθηναίων καταδικάστηκε και το έτος 2017 με τον υποβιβασμό διευθυντή σε τμηματάρχη από το ίδιο Δικαστήριο.
Read 13 tweets
10 Dec
Η διαχρονική επιτυχία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ότι, αργά ή γρήγορα, αναγκάζονται να τα επικαλεστούν και οι εχθροί τους. Αυτό, βέβαια, θα μπορούσε να ισχύει γενικά για την νομοθεσία και συναρτάται προς την ιδιοτέλεια του φορέα του δικαιώματος. syntagmawatch.gr/trending-issue…
Ειδικά, όμως, ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αντίφαση γίνεται πιο κραυγαλέα, όταν αρνητές της δημοκρατίας, αντίπαλοι του κράτους δικαίου, μισαλλόδοξοι πιστοί, ομοφοβικοί βουλευτές, κομπλεξικοί φονταμενταλιστές και νοσταλγοί ολοκληρωτικών καθεστώτων
αναγκάζονται, τελικά, να επικαλούνται τα δικαιώματα που βδελύσσονται. Όταν καταπατώνται τα δικά τους. Είναι κάθε φορά μία λαμπρή νίκη, την οποία γιορτάζουμε κάθε μέρα.
Read 21 tweets
10 Dec
Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων σήμερα και ο νους πηγαίνει κατευθείαν σε αυτούς για τους οποίους δεν υπάρχει ρύθμιση
Πέρα από τα θύματα και τους θύτες, για τους οποίους πολλά κατοχυρώνονται - και πολλά απομένουν σε εκκρεμότητα - υπάρχει η άγνωστη επικράτεια των υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Των ακτιβιστών.
Ο όρος έχει κακοποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν οι ακτιβιστές της πάρτης τους. Που ποντάρουν αποκλειστικά και μόνο στην αυτοπροβολή και μετρούν την επιτυχία με την αναγνωρισιμότητα και τις συνεντεύξεις ως προσωπικό αξιοθέατο.
Read 8 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!