Büyüme hisseleri tahminleri arasında #ARDYZ ismi sıkca geçti. Açıkcası her ne kadar halka arzına katılmış ve erkenden de çıkmış birisi olsam da firmayı pek tanımıyorum. Dolayısı ile büyüme potansiyeli üzerine biraz araştırma gereği hissettim.
Bunun haricinde gördüğüm firmanın Hacettepe Teknokent'te olması sebebiyle 2023 e kadar çeşitli teşviklerden faydalandığı. Yazılım ve sistem çözümleri geliştiren şirketin, yazılım, donanım, danışmanlık, anahtar teslim sistem entegrasyon projeleri ana faaliyetleri.
Firmanın 57 çalışanı var ve 2018 ve 2019 yıllarında Deloitte Fast 50 (Türkiye’nin en hızlı büyüyen 50 teknoloji şirketi) listesinde yer almış.
Firmanın %39.27 si halka acık. Toplam pay tutarı 23.875.000 adet ve bunun 3 milyon adeti A grubu imtiyazlı pay.
Firmanın finansal borcu yok denecek kadar az. Yeni yatırımlar için finansmanı halka açılarak çözmüşler. Borcu olmamak aslında çok da iyi bir şey olarak değerlendirilmez , zira firmanın kaldıraç kullanmadığını gösterir.
Firma farklı sektörlerde faaliyet gösteriyor. Savunma Güvenlik, Enerji, Sağlık ve Gayrımenkul . Yönetim bunu gelirlerin çeşitliliği açısından bir avantaj olarak sunuyor. Mevcut AR-GE çalışmalarında da bu çeşitlilik göze çarpıyor.
Firmanın halka arz sonrası aldığı işler kamudan. Sosyal medyada da firmanın ihale bağımlı bir iş yapısı oldugundan bahsediliyor. Fakat anladıgım kadarıyla firma kamuya bağımlılığını azaltıp özel sektöre de çalışmak istiyor.
Alınan ihalelerden Milli Emlak için olan haricindekiler donanım ihalesi. Ben bakmama rağmen firmanın gelirlerinin ne kadarının yazılım gelirleri ne kadarının donanım gelirleri oldugunu bulamadım .
Firma DMO kataloğunda da bulunan bir firma. Özellikle kamu kuruluşlarına satış yapabilmek için önemli. Katalogdaysanız kamu kurumları ihaleye girmeden doğrudan sipariş verebiliyorlar. Teslim sonrası 10 günde de ödeme yapılıyor.
Firma halka arzdan gelen paranın yarısını kullanmış durumda ve bununla bir veri merkezi kurmuş. Veri merkezleri ve bunların altyapıları henüz Türkiye'de yeterince gelişmemiş bir alan, bu alanda yatırım yapanların önünün açık olduğunu düşünüyorum.
Firmanın gelirlerinde mevsimsellik var . 4. ceyrek güçlü geçiyor , bir çok bilişim firmasında olduğu gibi. Bunun ana sebebi aralık ayındaki kamu alimlari, ihale ve hakedişlerin yıl sonunda ödenmesi gibi sebepler olabiliyor.
Frimanın finansal oranlarının diğer bilişim firmaları ile karşılaştırılmasını @omerhankrm bey şu linkte yapmış:
Benim aklıma takılan soru ise #ARDYZ nin gelecek büyüme potansiyeli ne kadar? Yukarıdaki bilgiler ışığında firma gelirleri yazılım ve donanım satışlarından geliyor fakat oran belli değil. Bu konuda bilgisi olan varsa twitin altına yazarsa sevinirim.
Donanım satışı firmaların kendilerin çok farklılaştırabilecekleri bir alan değil. Eğer münhasır distribütörlüğünüz yoksa fiyat rekabetinin çetin olduğu bir iş. Büyüme hikayelerinin donanım satışı ile gelebilecegini düsünmüyorum.
Firmanın ar-ge projelerinin de isimleri afilli olsa bile firmanın yetkinliğini , pazardaki potansiyeli, firmanın piyasadaki talebin ne kadarını karsılayabildigi gibi konuları bilmeden bir sey soylemek cok zor.
Kısacası #ARDYZ gerçek bir büyüme firması olacaksa yazılım alanındaki yapacakları ile olabilir diye düsünüyorum. Bu sebeple firmanın yazılım alanındaki yetkinliğini ve arge projelerindeki potansiyelini gösterecek bilgileri twitin altinda paylasabilirseniz sevinirim.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1⃣ Gecen sene (2019) mart-haziran arasinda bir süre vadeli piyasalarda gün içi al sat yapma (daytrade) imkanı buldum. Mart-haziran arasindaki 4 aylık bu süreçteki tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. #borsa#viop#endeks#bist100
2⃣ Öncelikle en son söyleyeceğimi başta söyleyeyim;
Viop’ta daytrade ile sürdürülebilir bir şekilde kazanmanın bir yöntemini ben bulamadım, gün içi nerdeyse rastgele bir hareket (random) var, üstelik yaşanan stres de cabası. Bu sebeple daytrade'i kimseye tavsiye etmiyorum.
3⃣ Peki bu 4 ay nasil geçmişti;
Mart ayında, temel indikatörlerden olan RSI , momentum gibi indikatörlere göre aşırı satılmışları AL, aşırı alınmışları da SAT şeklinde bir strateji uygulamaya karar verdim. Yaptıgım backtestler aslında kar etmiyordu.