Teknik Analiz de, aynı Temel Analiz gibi, elbette subjektif'likler içerir.. Önce Temel Analizin subjektifliğine bakalım : (1)
(2) Finansal Ürünlerin fiyatını etkileyebilecek her hangi bir haber ve/veya gelişme yaşanınca, konunun uzmanları arasında, o haber/gelişmenin, fiyatlar üzerinde etkili olup olmayacağı, ya da etki yönü ve/veya oranı üzerine, farklı yorum/değerlendirmeler görmeniz, mümkündür..
(3) işin sözel kısmını geçtim, temel analizin bir alt kolu olan, "mali tablolar analizinde" DAHİ, (ki bunlar tamamen sayısal rakamlardır), farklı yaklaşımlar, ve dolayısıyla, subjektiflik, çok rahat görebilirsiniz..
(4) örneğin: X hisse senedi, yılda 4 defa, bilanço ve gelir tablosu açıklar.. A aracı kurumu, o X hisse senedinin, bilanço ve gelir tablolarına bakarak, o senet için, kendince bir FİYATLAMA yapar, ve sonra Piyasa fiyatına bakarak, AL ya da TUT ya da SAT tavsiyesi verir..
(5) Aynı hisse senedi için, X kurumu, aynı rakamlardan yola çıkıp, Al tavsiyesi verirken, bir başka kurumun, aynı senet için, aynı rakamlarla, TUT ya da SAT gibi, farklı tavsiyelerine de, şahit olabilirsiniz.. Ki esasen, her ikisi de aynı mali tabloları, kullanmaktadır..
(6) Dolayısıyla, temel analizde DE, subjektiflik vardır.. Bu çerçevede, kimi çevrelerce," teknik analiz çok subjektif yaaa!!!! herkes başka bişi diyor yaaa!!!" şeklindeki eleştiriler, bence, çok hatalıdır/yanlıştır..
(7) Tek bir teknik analiz metodu yok.. Teknik Analiz tarihçesine bakıldığında, yanılmıyorsam ilk, TREND TAKİP YÖNTEMİ, trend çizgilerinin tespiti ve takip edilmesi, ortaya çıkmış.. Sonra grafikler üzerinde oluşan FORMASYON'lar dikkat çekmiş ve incelenmiş..
(8) (Çünkü, daha henüz trend çizgisi kırılmadan önce oluşan, mesela bir ikili tepe formasyonu, ya da mesela oluşan bir obo formasyonu, trend çizgisinin kırılacağını haber verdiği anlaşılmış.. vesaire..)
(9) tabii aynı dönemde, teknik analizden ziyade benim istatistiksel analiz diye tanımladığım, ortalamalar ve aynı zamanda, öncü olarak kullanılabilecek olan indikatörler, gelişmiş, kullanılmaya başlamış.. falan filan..
(10) Tabi bu arada GANN metodu gibi, yaklaşımlar da ortaya çıkmış.. Daha sonra ise, ilerleyen yıllarda, Elliott dalga teorisi ortaya konmuş ve bu incelenmeye başlanmış.. Günümüzde ise, hemen her gün, yeni yeni teknik analiz metodları da gelişmektedir..
(11) BU DURUM, TEKNİK ANALİZİN ZENGİNLİĞİDİR.. Bu durumu subjektif bulup eleştirenlere, lütfen kulak asmayın.. (Son ilgili tivitlerde de bunu görebilirsiniz.. Ki başka örneklerde var.. Çok değerli analist arkadaşlarımız arasında, farklı düşünenler, elbette, mutlaka vardır..)
(12) Bana göre/Bence/kendimce önemli olan, hangi teknik analiz metodu ile, hangi projeksiyon/ hangi tahmin, ortaya konursa konsun, önemli olan, o tahminin o projeksiyonun, mutlaka bir stop loss seviyesinin, belirtilmesidir..
(13) stop loss seviyesinin aşılması/kırılması halinde, her analist, gelecek tahminini/projeksiyonu, yeni oluşan/oluşacak fiyat akışına uygun olacak şekilde, tabi ki değiştirme özgürlüğündedir.. (Takdir edersiniz ki buna ben de dahilim😊) Bilginize, sevgi ve saygılarımla, mra
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Selamlar Mehmet kardeşim @sungurmehmet Eğer sorunu doğru anladı isem, elimden geldiğince cevaplamaya çalışayım : Öncelikle, sosyal medyada, bu durum, çok konuşuldu çizildi biliyorsun.. bu durumdan kasıt şu : Ağustos2018 tepesi sonrası, Mayıs2020 tepesi bir FİNCAN& kulp mudur?1⃣
2⃣ Cup&Handle formasyonları, ilk kez 1980'li yıllarda, william o'neal'in how to make money in stokcs kitabında ele alınmış, hatırladığım kadarıyla.. Tanımlaması da gayet net belirtilmiş.. Önce, U şeklinde bir fiyat oluşumu, ve ardından az bir geri alım yapan bi gerileme falan..
3⃣ Ben de bu durum karşısında, bir kaç kez, konuya ilişkin düşüncelerimi, geçmişte, paylaşmıştım.. Her ne kadar bir çok teknik analist arkadaşımız, "bu bir Cup&Handle'dır" dedi ise de, bence/bana göre bu konuda ciddi ÇEKİNCELERİM var diye belirtmiştim..
#dolar#dolartl (bunu sık sık tekrarlıyorum) : Gelecek Bİ-Lİ-NE-MEZ.. Hatta bırakın geleceği, finansal piyasalarda, izlediğiniz finansal ürün, her ne ise, onun fiyatının, 5 dakika sonra dahi, ne olacağını Bİ-LE-ME-YİZ.. Ancak şunu biliyoruz : 1⃣
2⃣ Finansal Ürünlerin fiyatı, PİYASADA, bireysel ve/veya kurumsal, yerli ve/veya yabancı, tüm katılımcıların, o anki şartlar dahilindeki, TALEP ve ARZI ile, oluşmaktadır..
3⃣ İşte bu TALEP ve ARZ dengesini, teknik analiz sayesinde, ölçümlemek, ve ileriye dönük, MUTLAKA ŞARTLARA BAĞLI, elle tutulur, izlenebilir projeksiyonlar/tahminler yürütmek, mümkündür..
RİSK nedir? Kelime tanımlamasına baktığımızda, "bi zarara uğrama tehlikesi, zarar görme olasılığı" olarak tanımlanır.. Finansal Piyasalarda ise, RİSK deyince, GENELDE/ÇOĞUNLUKLA hep, bi takım OLASI-OLUMSUZLUKLAR , olası olumsuz haber ve gelişmeler, RİSK unsuru gibi anlaşılır..1⃣
ÖRNEĞİN; iç ve dış, ekonomik OLASI RİSKLER, iç ve dış, siyasi OLASI RİSKLER, iç ve dış, OLASI jeopolitik RİSKLER, veya OLASI sosyal RİSKLER olarak sıralanır ve bu OLASI -OLUMSUZ haber ve gelişmeler, OLASI RİSK unsurları gibiymiş şeklinde, kullanılır..2⃣
OYSA Kİ; finansal piyasalardaki RİSK tanımı da, YATIRIMCI AÇISINDAN ELE ALINDIĞINDA, normal kelime anlamı ile gayet uyumludur.. Şöyle ki ; 3⃣
Konu, doğru anlaşılsın ya da en azından, ben kendimi doğru ifade etmiş olayım diye, ek olarak yazıyorum.. Ve değerli görüşlerinizi paylaşırsınız diye de, alt kısmı, cevap verilebilir şekilde bırakıyorum : 1
2 Yoldan geçen her hangi birinin, senin oturacağın Binayı tasarlaması iyi değildir.. Çünkü İlk depremde / ilk sallantıda o bina yıkılır, insanlar ölür..
3 Yoldan geçen her hangi birinin, senin hastalığının teşhisini koyması ve tedavi önermesi de, iyi değildir.. Çünkü yanlış teşhis ve tedavi seni öldürür..
Finansal Piyasalarda izlediğimiz finansal ürün her ne ise, bırakın geleceği, 5 dakika sonra dahi, piyasanın, o ürünü nasıl fiyatlacağı, Bİ-Lİ-NE-MEZ!!! Ancak çeşitli yöntemler ile, tahminler yapılabilir/projeksiyonlar ortaya konabilir 1️⃣
2️⃣ Piyasa Fiyatını belirleyen, kişisel ya da kurumsal, yerli ya da yabancı tüm katılımcıların, TALEP ve ARZIDIR.. ‘Gelecek’ fiyatını, bilebilmek için, gelecekteki TALEP ve ARZ dengesini ölçümlemek/ölçümleyebilmek gerekir..
3️⃣ Bunun için, tüm Dünyada kabul görmüş, 2 ana yöntem bulunmaktadır.. Biri, talep ve arzı etkileyebilecek HER TÜR haber ve gelişmelerin takip edildiği, üzerine yorum yapıldığı ve bu yorumlara dayalı olarak, gelecek beklentisinin ortaya konduğu TEMEL ANALİZ,
Ahahaha şimdi gördüm, "çakma analist", kalkmış 1 ay gecikmeli, benim analizimi kopyalayıp, youtube videosunda yayınlamış.. Ki daha daha 2-3 hafta öncesine kadar, uçacak kaçacak diyordu.. Bunların "yüzüne tükürsen, yarabbi şükür yağmur yağdı" diyecek tipler..
Bak buraları okuyorsun biliyorum: "Yatırım tavsiyesi değildir" diyerek, yırtamazsın.. Bir piyasa profesyoneli değilsin.. Hiç bir eğitimin yok.. En önemlisi, SPK lisansın da yok.. 2 yıldır, #Dolar Uçacak Kaçacak diye alevli kapaklı videolar ile, ekmeğinin peşinde bi zavallısın..
Kendin youtuber oldun güzel de, 3 kuruş reklam parası için, 2-3 yıldır, Milletin canını yaktın.. Söylesene, değdi mi? Onu bunu bırak da, esas benden sana bir uyarı: SPK lisansın olmadan, bu videoları paylaşıp, çekmen, 2021de, senin canını çok yakar, bilesin.. Yol yakınken vazgeç