Pandemide Eğitim Gerçekleri raporumuzu haberleştiren Gazete Duvar'a çok teşekkürler. Yazarlığını Tomris Hoca ve ben yapsak da, raporu Türkiye'de çalışan ve çocukları okul çağında daha geniş bir grupla hazırladık, tüm paydaşlarla paylaştık.

gazeteduvar.com.tr/okullarin-kapa…
Gördük ki, tüm paydaşlar okulların açılmasını istiyor. Sadece nasıl olacağı konusunda uzlaşı sağlamak zor. Bu da doğal. En büyük ve gerçekçi endişemiz ise, pandeminin bitmeye başlayacağı 2022 sonbaharına dek okulların kapalı kalması. 1.5 seneyi daha kaldıramayız.
Ancak pandeminin öncesinde güvenli düzeye inmesi de şu andaki tedbirlerle mümkün görünmüyor. O halde virüs gibi biz de evrim geçirip, adapte olmalıyız. Önce elimizdeki verilere bakalım. Çocuklar tehlikede mi?
İsveç okulları salgına bir gün dahi kapatmadı. Özel ytedbir de almadılar. İsveç'te kovidden kaybedilen tek bir çocuk olmadı şimdiye kadar. Raporda bütün çalışmalar referans verilerek küçük çocuklar için gribin kovidden daha tehlikeli bir hastalık olduğunu açıklamaya çalıştık.
Çocuklar tehlikeli mi? Okul öncesi çocukların bulaştırıcılığı çok çok az. İlkokul çağındakilerin de çok az. Yaş arttıkça, bulaştırıcılık artıyor. 12 yaş üstü risk oluşturuyor, lise çağı ise yetişkinler kadar bulaştırıcı.
O halde riskler okul öncesi için salgını etkilemeyecek kadar az. İlkokulda da birkaç basit tedbirle (pencere açmak ve gerektiğinde bez maske kullanımı gibi) salgının hızını anlamlı derecede etkilemeyecek düzeyde.
Ortaokul ve lise böyle değil. Onlarda salgına ve ailelere riskin azalması için 1. Salgının yavaşlaması, 2. Okullarda yetişkinlere uygulanan mesafe ve diğer tedbirlerin uygulanması lazım.
Ayrıca, uzaktan eğitimden okul öncesi ilkokul öğrencileri en büyük zararı görüyor. Raporda açıkladığımız gibi, okul kapanmaları özellikle küçük çocuklara telafi edilemeyen ve ömür boyu süren, yani kalıcı hasarlar veriyor.
Topluma zararları da çok büyük. Yoksulluk ve eşitsizliği arttırıyor. Türkçe bilmeyen çocukları eğitimden kalıcı olarak atıyor. Kadın istihdamını düşürüyor. Çocuk evlilikleri ve işçiliğini, istismarını, arttırıyor. Çocukların örgün eğitimden temelli çıkmasına neden oluyor.
Bütün bu bilgilere dayanarak, okul öncesi tüm kurumların ivedilikle açılmasını, ilkokulların çok kısa sürede güvenli açılması için bir eylem planı ve takvim belirlenmesini hararetle öneriyoruz. Bu açılmalar kademeli ve karma eğitim şeklinde olabilir.
Eşzamanlı olarak ortaokul ve liselerin güvenli açılması için bir takvim ve eylem planı oluşturulması, hangi şartlarda güvenli açılabileceğinin ve bu şartlarının nasıl ve ne kadar zamanda sağlanabileceğinin kamuoyuna açıklaması gerekmektedir.
Tüm okulların 2021 yılı içerisinde açılması için hazırlıklar bugün başlamalıdır. Okulların açılması için 2022 sonuna dek oturup aşılanmayı ve salgının dönmesini bekleyemeyiz.
Dünyada okulları sürekli kapalı tutan dört beş ülkeden birisiyiz. Hepsi de siyasi ve ekonomik açıdan çok kötü durumdaki ülkeler. Okulların güvenli açılımı için bir takvim ve eylem planı yok. Maliyet çalışması yok. Buna bütçe ayrılmadı. Bu devletsizliktir.
Raporumuzun tamamına buradan ulaşabilirsiniz: okullariacalim.org
*dönmesi değil, sönmesi olacak.
Bir nesli kaybediyoruz. Okulların kapalı kaldığı her gün kaybınız artıyor. Sağlık problemleri, kazalar, duygusal ve bilişsel bozukluklarda büyük artış var. Hemen harekete geçmemiz şart.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Aysuda Kölemen

Aysuda Kölemen Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @CamusYarari

12 Jan
Türkiye'nin Gavi Covax aşı ittifakına üye olmamasını bir aydan uzun süre önce programımızda anlatmıştım. Aşının uluslararası siyaseti var. Ve burada Türkiye yine kötü bir istisna olarak karşımıza çıktı. Yirmiden fazla aşı çalışmasını kapsayan Covax'a gizemli bir nedenle katılmadı
Halbuki bütün ülkeler katılmıştı, kendi aşısını üreten ABD, Rusya ve Çin artı üç ülke hariç. Birisi Türkiye. Türkiye kendini Çin aşısına endeksledi. Herkese açık Gavi olanağını reddetti. Bu uluslararası siyasette uydu devlet davranışıdır.
Bunu hazmetmek zor. Sinovac etkili bir aşı olsa dahi affedilmezdi ama unuturduk. Aşı konusunda yapılan hatalar sonucu aşılama geciktikçe ölen herkesin sorumlusu bellidir. O ölümler kader değil, siyasi tercih.
Read 6 tweets
11 Jan
Ben samimi olarak soruyorum. Okullar açılmasın diyenler, şartların yaklaşık 1.5 sene daha böyle devam edeceğinin farkında mı? Çok olumlu düşünelim, devlet müthiş atağa geçse aşı konusunda, 1 yıl. Okulların 1-1.5 yıl daha kapalı kalmasını mı savunuyorlar?
Yok, Eylül'de açılır diyorsanız, çok iyimsersiniz. Eylül'de ne değişecek? Bir plan var mı okul açılmasına yönelik? Yok. Aşı var mı ortada? Yok. Güvenli okul açılması için hemen eylem planı yapılsın, süre belirlensin, çalışmalar başlasın dediğimizde, neresine itiraz ediyorsunuz?
Bugün bu çalışmalara başlarsak,inşallah Eylül'e yetişiriz. O da inşallah. Ama başlamıyor çalışmalar. Baskı yok çünkü.
Read 7 tweets
27 Sep 20
New York Times'in ele geçirdiği belgelere göre Trump başkan seçildiği 2016 yılında sadece 750 dolar vergi ödemiş. O yılın kuru ile 2250 TL. Aynı sene Türkiye'de asgari ücretle çalışan bir işçi yılda 2520 TL gelir vergisi ödüyordu.1/2
Ondan önceki 15 yılın 10'unda hiç vergi ödememiş çünkü şirketleri para kaybediyormuş. Görünüşe göre şu anda da borç içinde. Trump vergi beyanlarını paylaşmayı yıllardır reddediyordu. 2/2
Burada şirketlerinin kötü durumda olmasından daha kötüsü, lüks harcamalarını masraf göstererek vergiden kaçması. Teknik olarak suç teşkil etmiyor olabilir (bilemeyiz henüz) ama aşırı lüks içinde yüzerken beş kuruş vergi ödememesi siyasi olarak sorun.
Read 6 tweets
26 Sep 20
Lütfen bu yazı dizisini takip edin. Sosyal medya gündemi, siyaset gündemi derken konudan konuya atlıyoruz ama en temel konular hep gündem dışı kalıyor. Pınar Öğünç (yine) en büyük sorunlarımızdan birine el atmış.1
Belirsizlik konusu akademide çok konuşuluyor tamam ama genellikle teorik ve yapısal olarak ele alınıyor. Kişilerin deneyimlerini, insan hikayelerini okumak, bu tanıklığa ortak olmak, konuyu derinleştiriyor ve kişiselleştiriyor.Eminim çoğumuz kendimizi bulacağız bu hikayelerde.2
Fabrika işçilerinin güncel çalışma modellerini ve güvencesizliklerini okurken mesela, özel üniversitede hoca olmakla ne kadar aynı olduğunu görmüştüm, plaza da farksız. Benzerlikler tahminimden çok ötedeydi. İnsana titri ne olursa olsun işçi olduğunu 3
Read 5 tweets
25 Sep 20
ABD Anayasa Mahkemesi hakimi Ginsburg'ün cenazesi Capitol'dan çıkarılırken, kadın milletvekilleri saygı duruşunda. Ginsburg hakim olarak atanmadan önce Anayasa Mahkemesinde cinsiyet ayrımıyla ilgili 5 dava kazanarak, Amerikan kadın hakları ve hukuk tarihine damgasını vurmuştu.
Her kahraman pelerin takmaz ama Ginsburg'ün pelerini de vardı. Ölene kadar mücadeleden vazgeçmedi. O mücadelenin sonuçları ABD'den tüm dünyaya yayıldı. Çünkü kadın hareketi uluslarüstü bir hareket ve herhangibir ülkedeki kazanım, hepimizi etkiliyor.
Ginsburg okul birincisi olarak mezun olduğu halde, kendisine Yahudi, kadın ve anne olduğu için iş vermeyen hukuk büroları nedeniyle önce üniversite hocası, sonra kadın hakları savunucusu ve hakim oldu. Yaşadığı ayrımcılık onu bu mücadele yoluna soktu.
Read 5 tweets
25 Sep 20
İktidar kadın haklarına saldırır, çıkıp gündem saptırma derler. Laikliğe geçişin en sembolik adımlarından biri olarak müzeleştirilmiş Ayasofya cami yapılır, gündem değiştirme derler. Ülkenin 3. büyük partisi iktidardan koltuk alabildiği için yine içeri alınır.
Yine gündem saptırma derler. Asıl gündem budur. Eğer ekonomi çöktü ise, çökertenlere izin verildiği için çökmüştür. İzin verildiyse de, aman Kürtlerle bizi yan yana görmesin diye tir tir titrenildiği için muhalefet tarafından verilmiştir. Aman utangaç durun.
Aman dış güçler diye, Kürtler diye, toplum ahlakına aykırılar diye susturuversinler sizi. Sakın muhalefet etme tuzağına düşmeyin. Hala da muhalefete kızabiliyorsam, hala bir beklentim, umudum olduğundan demek. Neden ki? Çaresizlikten.
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!