אני הורג זמן לפגישה, אז בואו נדבר קצת גיאופוליטיקה, מדיניות מוניטרית ושלוש שאלות:
1. למה הצילו את יוון מפשיטת רגל ב-2011?
2. למה בריטניה הצליחה לצאת מהאיחוד האירופי?
3. למה אם איטליה תנסה משהו דומה, גרמניה תפלוש אליה?
שרשור.
אחד התחומים הכי מרתקים בגיאופוליטיקה הוא זה של כלכלה פוליטית, במיוחד מדיניות מוניטרית. במילים פשוטות יותר, האופן שבו כסף מעצב את ההיסטוריה והכוח הלאומי של מדינה הוא תחום מרתק.
החוזק של הסטרלינג אפשר לבריטניה לגייס חוב עצום ולממן את המלחמה נגד נפוליאון, והחשש מפני החלשה של הסטרלינג עקב מאזן מסחר שלילי עם סין הביא את בריטניה לייצא אופיום הודי לסין, מה שהסתיים במלחמות האופיום. jstor.org/stable/2122576…
כל התחום של מחקר היסטורי מנקודת מבט כלכלית הוא מרתק. מקום נהדר לזה הוא הפודקסט ״כשבגרוש היה חור״ של @GeronRoy osimhistoria.com/grush
לעניינו אבל -
הכוח של כסף, האמינות שלו, יכול לחרוץ את גורלה של אומה. בדרך כלל האמון בכסף הוא פונקציה של האמון בכלכלה של מדינה, שהוא פונקציה של גורמים כמו יחס חוב-תוצר, צמיחה, נפט, מעמד וכד׳. מה קורה אבל כשכסף לא מייצג מדינה, אלא אוסף מדינות?
האירו הוא חיה מוזרה: מטבע אחד למספר כלכלות, שאין להן מדיניות כלכלית אחידה. כשאני קונה אירו, כשאני מתמחר אירו, האם אני צריך להתחשב בחוזק של הכלכלה הגרמנית, בחולשה של הכלכלה היוונית, או גם וגם?
בשנותיו הראשונות של האירו המדינות השונות בגוש המוניטרי נהנו כל-אחת מצד אחר של החיה: המדינות החלשות באיחוד יכלו ללוות בתעריפים של המדינות החזקות. יוון, איטליה, ספרד, לוו כסף כאילו יש להן את הכלכלה של גרמניה, מגדילות את ההוצאה החברתית שלהן ומגדילות את החוב שלהן.
לעומתן המדינות החזקות נהנו ממטבע חלש, מה שאפשר להן להמשיך ולייצא לעולם בכמות הולכת וגדלה, להנות מעודף תקציבי, מבלי לסבול מהתחזקות של המטבע. גרמניה ייצאה כאילו הייתה עם הכלכלה של יוון. economist.com/finance-and-ec…
כל עוד המשקיעים האמינו שהאירו מייצג את כל האיחוד האירופי, ולא אף כלכלה יחידה, הם היו מוכנים להמשיך ולקנות חוב אירופי בתעריף גרמני, גם כשזה הונפק ע״י יוון.
אבל אז באה 2011 ואיימה להרוס את אמון המשקיעים, ואיתו את הערך של האירו.
באוקטובר 2010 ראש ממשלת יוון הודיע שהגירעון בתקציב לאותה שנה יגיע לכדי 12% מהתמ״ג, מספר שעודכן לאחר מכן בנובמבר ל-15% מהתמ״ג. בעקבות החריגה המשמעותית בתקציב סוכנויות דירוג האשראי הורידו את סטטוס אגרות החוב של יוון לאג״ח זבל,>
cfr.org/timeline/greec…
> מה שהקפיץ את הריבית שיוון נאלצה לשלם על החוב הקיים שלה ושם אותה ב-2011 על סף פשיטת רגל. לפתע המשקיעים נזכרו שמאחורי החוב באירו נמצאת כלכלה שלא באמת חזקה כמו המטבע בו היא משתמשת. ואם החוב של יוון לא אמין - איזה חוב באירו כן?
מדינות הצפון העשירות התכנסו להציל את היוונים, מזרימות דרך הבנק האירופי המרכזי כ-300 מיליארד אירו ליוון. האמון באירו הושב, אך הוא בא עם תג מחיר ליוון - מדינות הצפון, במיוחד גרמניה, חששו שאם יוון תוכל להשתמש בכסף בשביל השקעה בכלכלה שלה, עוד מדינות יגדילו את החוב שלהן>
ללא פיקוח. אז ה-300 מיליארד אירו, שנועד להגן על הגוש המוניטרי, בא עם תג מחיר: צעדי צנע. יוון נדרשה לצנע כלכלי חריף בשביל לייצב את החוב שלה, חונקת את הכלכלה שלה. גוש האירו יוצב, במחיר כלכלת יוון. theguardian.com/world/2010/feb…
משבר החוב של יוון אבל מחוויר לעומת הפוטנציאל ההרסני של החוב האיטלקי: ביוני 2019 עמד החוב הציבורי של איטליה על 138% מהתמ״ג, 2.4 טריליון אירו, פי 7 מהחוב היווני. כלכלת איטליה היא הכלכלה השלישית בגודלה באיחוד אחרי גרמניה וצרפת.
החוב האיטלקי מוחזק בחלקו ע״י הציבור במדינה, שהפנסיות שלו מושקעות בו. 400 מיליארד ממנו מוחזק ע״י הבנק המרכזי האירופי. בנקים צרפתים מחזיקים בחוב בשווי מוערך של כ-285 מיליארד אירו, בנקים גרמנים מחזיקים ב-58.7 מיליארד אירו וספרדים ב-21.4 מיליארד אירו.
דמיינו מה יקרה אם איטליה תצא מגוש האירו: המטבע האיטלקי החדש יהיה חלש מאוד מול האירו, ורומא כנראה תכריז על חדלות פירעון. הבנקים האירופים והבנק האירופי המרכזי יספגו הפסד של מאות מיליארדים, בעוד הכלכלה השלישית בגודלה באיחוד פושטת רגל.>
> ״פאניקה״ לא מתחילה להגדיר את הסנטינמט של המשקיעים בעקבות יציאה איטלקית.
בריטניה יכלה לצאת מהאיחוד האירופי מפני שהיא לא הייתה חלק מגוש האירו, ולא הייתה מדינה בחוב אליו. בריסל אבל עשתה לה את המוות במשך 4 שנים בשביל לוודא שבכל פעם שהאיטלקים אפילו ישקלו צעד דומה, הם יזכרו במסע הנוראי שבריטניה עברה.
איטליה סובלת ממיתון מאז 2008. היא לא יכולה להדפיס כסף ולממן תוכניות המרצה למשק, כי המטבע שלה הוא לא שלה. היא לא יכולה לצאת מהאיחוד, כי היא תפשוט רגל. הדבר היחיד שנשאר לה הוא לאיים, ולקוות שבריסל תתן לה את הכסף שהיא רוצה.
סנטימנט כמובן*
אם אתם נהנים מהניתוחים האלה, מנוי לפל״ג הוא בשבילכם - כל שבוע ניתוח עומק על הכוחות שבאמת מעצבים את הזירה הבינלאומית: greatgame.blog/options/%d7%94…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Nitzan David Fux | ניצן דוד פוקס

Nitzan David Fux | ניצן דוד פוקס Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @greatgamepod

20 Feb
הערה: אין תחרות אמיתית בין ארה״ב לסין על האיחוד האירופי, משלושה טעמים:
1. האיחוד צריך דולרים אמריקנים כדי שהאירו לא יתנדף.
2. האיחוד צריך חיילים אמריקנים כדי לבלום את רוסיה.
3. סין היא מדינה טוטליטרית. היחידים שזה לא מעניין אותם הם קונצרנים גרמנים (מפתיע).
Read 6 tweets
14 Feb
בריטניה ויפן הן שני קשרי החוץ הכי חשובים של ישראל אחרי ארה״ב. האובססיה שלנו עם מה חושבים עלינו בבית הלבן היא לא רק אינפנטילית, היא חוסמת אותנו מלראות את תהליכי העומק של הזירה הבינלאומית ואיך אנחנו יכולים לשפר את עמדתנו. ישראל צריכה להפסיק להתמקד רק בקשר המיוחד עם וושינגטון,>
> ולהתחיל לחשוב איך אנחנו משתלבים באנגלו-ספרה מורחבת (ארה״ב, בריטניה, אוסטרליה, קנדה, ניו-זילנד, הודו ויפן).
capx.co/the-anglospher…
האנגלו-ספרה (ארה״ב, בריטניה, קנדה, אוסטרליה, ניו-זילנד) הייתה מאז אמצע המאה ה-20 בלב של מה שאנחנו חושבים עליו כמערב. ברית ה-Five Eyes הפכה אותן לארגון מודיעין האותות הגדול בעולם, והן בדרך כלל פעלו צבאית ודיפלומטית יחד (במיוחד ארה״ב-בריטניה-אוסטרליה). en.wikipedia.org/wiki/Five_Eyes
Read 14 tweets
25 Jan
מחשבה לבוקר:
ישראל נמצאת בדילמה ביחס למגעים בין ארה״ב לאיראן וכל הסכם חלקי שיהיה -
מצד אחד, התנגדות מוחלטת למגעים תמנע מאיתנו (שוב) להיות בשולחן המו״מ ואת היכולת להשפיע עליו.
מצד שני, תמיכה שלנו במו״מ שמתעלם מהטרור האזורי של איראן ואיום הטילים>
> יעזור לממשל להכשיר אותו בדעת הקהל ובקונגרס ולהסיר סנקציות הקשורות לפעילות הטרור של איראן, בטענה ש״ישראל מכירה ומסכימה״. במילים אחרות, הרצון שלנו להיות בשולחן יכול להקל על הממשל להגיע להסכם רע לנו.
יכול להיות שהצעד החכם הוא להבהיר בצורה פומבית את הנקודות שישראל רואה כקריטיות לכל הסכם טוב, מתוך ידיעה שממשל ביידן לא יוכל להביא את איראן להסכים להן. אנחנו לא נתנגד למו״מ, רק נתנגד להסכם רע שמסכן את ביטחון ישראל וביטחון ארה״ב (איום הטילים, הקשר האיראני-קוריאני)
Read 8 tweets
20 Jan
הגרף השבועי הוא פינה שבועית ב״משחק הגדול״ - אחת לשבוע, בימי חמישי, תקבלו גרף (או מפה) שיעשה לכם קצת סדר במה קורה בעולם. הגרף נלקח מהניתוחים המפורסמים אחת לשבוע בפל״ג, מועדון המנויים של המשחק הגדול.
גרמניה היא מעצמה יוצאת דופן מהרבה בחינות, אך אולי השתיים החשובות ביותר, שגם מעלות הכי הרבה סימני שאלה, הן אלו:
מצד אחד, מבין הכלכלות הגדולות של העולם, גרמניה חריגה בתלות שלה בייצוא. ייצוא מהווה כמעט מחצית מהתמ״ג הגרמני, אך רק 20% מזה הסיני או 12% מזה האמריקני.>
> גרמניה בנתה כלכלת ייצור מתקדמת שמכוונת בעיקר לשווקים עולמיים, ולא לצריכה פנימית.
Read 9 tweets
18 Jan
חזרו ביחד איתי:
גלובליזציה בצורה הניאו-ליבראלית שלה מתה.
תוכניות לאומיות לתעשייה יחזרו. מכסי מגן יעלו. סחר יהפוך לסוגיה של ביטחון לאומי.

עורכי דין - אתם האדונים החדשים של היקום. ברכות.
זה אגב מה שכתבתי בהקשר של מדיניות החוץ הצפויה של ביידן, לפני שלושה חודשים:
״אחת הנקודות שאני שב ומדגיש מפני שהן כל-כך חשובות לכל מי שמקווה להצליח בעולם, היא שהגלובליזציה הניאו-ליברלית הסתימה. הזרימה החופשית של הון, סחורות ואנשים, עם מעט מאוד רגולציה מצד המדינות המתועשות, הסתימה>
> מה שהולך להיות היא גלובליזציה לאומית יותר, בה המדינות המתועשות, ובראשן ארה״ב, מחפשות איך להגדיל את התעסוקה שלהן, לא המסחר שלהן.
Read 8 tweets
1 Nov 20
אני כנראה צריך לצייץ את זה פעם ביום: אני אוסף סקרים שתומכים בטראמפ כדי להטריל את מי שהתערבתי נגדו. למה התערבתי? כי אני אוהב התערבויות ידידותיות. אין לי מושג מי ינצח ומעולם לא פרסמתי עמדה כאנליסט. אז למה התערבתי? כי זה כיף. צריך טיפה חשיפה לסיכון בחיים, אחרת זה משעמם.
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!