בריטניה ויפן הן שני קשרי החוץ הכי חשובים של ישראל אחרי ארה״ב. האובססיה שלנו עם מה חושבים עלינו בבית הלבן היא לא רק אינפנטילית, היא חוסמת אותנו מלראות את תהליכי העומק של הזירה הבינלאומית ואיך אנחנו יכולים לשפר את עמדתנו. ישראל צריכה להפסיק להתמקד רק בקשר המיוחד עם וושינגטון,>
> ולהתחיל לחשוב איך אנחנו משתלבים באנגלו-ספרה מורחבת (ארה״ב, בריטניה, אוסטרליה, קנדה, ניו-זילנד, הודו ויפן).
capx.co/the-anglospher…
האנגלו-ספרה (ארה״ב, בריטניה, קנדה, אוסטרליה, ניו-זילנד) הייתה מאז אמצע המאה ה-20 בלב של מה שאנחנו חושבים עליו כמערב. ברית ה-Five Eyes הפכה אותן לארגון מודיעין האותות הגדול בעולם, והן בדרך כלל פעלו צבאית ודיפלומטית יחד (במיוחד ארה״ב-בריטניה-אוסטרליה). en.wikipedia.org/wiki/Five_Eyes
אחרי נפילת בריה״מ, האנגלו-ספרה התנוונה, כל אחד מהמרכיבים הולך בכיוון אחר: בריטניה השתלבה בשוק המשותף של אירופה, אוסטרליה וניו-זילנד חיזקו את הקשרים עם סין, ארה״ב הגדילה את האינטגרציה שלה בצפון אמריקה ומצאה עצמה ללא יריב משמעותי שיכריח בניית קואליציה בינלאומית.
האגרסיביות של סין במזרח אסיה והיציאה של בריטניה מהאיחוד מזריקים חיים חדשים באנגלו-ספרה: בריטניה מחפשת את מקומה בעולם אחרי היציאה, אוסטרליה הפכה יריבה לסין, ארה״ב מודאגת מסין ורוסיה כאתגר הגלובאלי הבא שלה. foreignpolicy.com/2019/10/24/bor…
הדבר היחיד שעוד מונע את האנגלו-ספרה ושתי השותפות הטבעיות שלה - יפן והודו - להפוך לגוש מדיני חדש הוא ההתעקשות של חוגי מדיניות בוושינגטון על ״חיזוק הקשרים הטרנס-אטלנטים״ ושמירת האיחוד האירופי בתוך המחנה האמריקני.
הם כנראה מאמינים שהיעדר הנהגה אמריקנית הביאה את גרמניה לעשות עסקים עם רוסיה וסין, ושממשל ביידן יכול להביא את הגרמנים והאיחוד להפוך לחלק מקואליציה בינלאומית נגד רוסיה-סין. ממשל ביידן הולך להדגיש השנה את חיזוק היחסים הטרנס-אטלנטים. הוא כנראה הולך להיכשל. carnegieeurope.eu/2021/01/19/wil…
בספטמבר יערכו בחירות בגרמניה, עם הירוקים צפויים להיות המפלגה השנייה בגודלה אחרי ה-CDU (המפלגה של מרקל). הירוקים תומכים באינטגרציה אירופית וקו עימותי יותר עם סין ורוסיה, אך מתנגדים לנשק גרעיני ובניית כוחה הצבאי של גרמניה rusi.org/commentary/ger…
התרחיש הסביר הוא שבתקופת ביידן יפול סוף-סוף האסימון בוושינגטון שגרמניה והאיחוד האירופי הם כבר לא שחקנים רלוונטים בזירה הבינלאומית החדשה, משותקים מדי מבפנים ומפחדים מעימות בשביל להתמודד עם רוסיה וסין. זה לא אומר שארה״ב תנטוש את מזרח אירופה - משום הצורך לבלום את רוסיה - >
> אך היא בהחלט הולכת לנטוש את האשליה של יחסים טרנס-אטלנטים. לקראת 2030 לכן אנחנו נראה גוש מדיני-כלכלי-צבאי חדש, עם בריטניה-ארה״ב-יפן כמשולש הדומיננטי בו ואליו מצטרפות גם אוסטרליה, הודו וניו-זילנד.japantimes.co.jp/opinion/2020/0…
היחידה שיש לגביה סימן שאלה היא ניו-זילנד, שתחת ראש הממשלה ג׳סינדה ארדרן חיזקה את הקשרים עם סין. זו שאלה של זמן עד שוושינגטון תתחיל ללחוץ את ניו-זילנד להתרחק מבייג׳ין או למצוא עצמה מחוץ למערכת החדשה של האנגלו-ספרה. reuters.com/article/us-chi…
השיח בישראל צריך עכשיו להתמקד באיך אנחנו משתלבים בתוך המחנה החדש הזה. איך אנחנו מחזקים את הקשרים הכלכלים, הביטחונים והטכנולוגים עם יפן ובריטניה, כמו גם עם הודו, ומה אנחנו מביאים לשולחן מבחינת היכולת לייצב את המזרח התיכון ולשמור על התנועה בים האדום ובסואץ זורמת.
אנחנו חיים בעולם הנתון לשינויים אדירים. הגיע הזמן להתעורר.
חלק מהתגובות פה מראות שאנשים לא יודעים קרוא וכתוב. הבא לכתוב ״אבל אי אפשר לוותר על ארה״ב״ יחסם.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Nitzan David Fux | ניצן דוד פוקס

Nitzan David Fux | ניצן דוד פוקס Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @greatgamepod

25 Jan
מחשבה לבוקר:
ישראל נמצאת בדילמה ביחס למגעים בין ארה״ב לאיראן וכל הסכם חלקי שיהיה -
מצד אחד, התנגדות מוחלטת למגעים תמנע מאיתנו (שוב) להיות בשולחן המו״מ ואת היכולת להשפיע עליו.
מצד שני, תמיכה שלנו במו״מ שמתעלם מהטרור האזורי של איראן ואיום הטילים>
> יעזור לממשל להכשיר אותו בדעת הקהל ובקונגרס ולהסיר סנקציות הקשורות לפעילות הטרור של איראן, בטענה ש״ישראל מכירה ומסכימה״. במילים אחרות, הרצון שלנו להיות בשולחן יכול להקל על הממשל להגיע להסכם רע לנו.
יכול להיות שהצעד החכם הוא להבהיר בצורה פומבית את הנקודות שישראל רואה כקריטיות לכל הסכם טוב, מתוך ידיעה שממשל ביידן לא יוכל להביא את איראן להסכים להן. אנחנו לא נתנגד למו״מ, רק נתנגד להסכם רע שמסכן את ביטחון ישראל וביטחון ארה״ב (איום הטילים, הקשר האיראני-קוריאני)
Read 8 tweets
20 Jan
הגרף השבועי הוא פינה שבועית ב״משחק הגדול״ - אחת לשבוע, בימי חמישי, תקבלו גרף (או מפה) שיעשה לכם קצת סדר במה קורה בעולם. הגרף נלקח מהניתוחים המפורסמים אחת לשבוע בפל״ג, מועדון המנויים של המשחק הגדול.
גרמניה היא מעצמה יוצאת דופן מהרבה בחינות, אך אולי השתיים החשובות ביותר, שגם מעלות הכי הרבה סימני שאלה, הן אלו:
מצד אחד, מבין הכלכלות הגדולות של העולם, גרמניה חריגה בתלות שלה בייצוא. ייצוא מהווה כמעט מחצית מהתמ״ג הגרמני, אך רק 20% מזה הסיני או 12% מזה האמריקני.>
> גרמניה בנתה כלכלת ייצור מתקדמת שמכוונת בעיקר לשווקים עולמיים, ולא לצריכה פנימית.
Read 9 tweets
18 Jan
חזרו ביחד איתי:
גלובליזציה בצורה הניאו-ליבראלית שלה מתה.
תוכניות לאומיות לתעשייה יחזרו. מכסי מגן יעלו. סחר יהפוך לסוגיה של ביטחון לאומי.

עורכי דין - אתם האדונים החדשים של היקום. ברכות.
זה אגב מה שכתבתי בהקשר של מדיניות החוץ הצפויה של ביידן, לפני שלושה חודשים:
״אחת הנקודות שאני שב ומדגיש מפני שהן כל-כך חשובות לכל מי שמקווה להצליח בעולם, היא שהגלובליזציה הניאו-ליברלית הסתימה. הזרימה החופשית של הון, סחורות ואנשים, עם מעט מאוד רגולציה מצד המדינות המתועשות, הסתימה>
> מה שהולך להיות היא גלובליזציה לאומית יותר, בה המדינות המתועשות, ובראשן ארה״ב, מחפשות איך להגדיל את התעסוקה שלהן, לא המסחר שלהן.
Read 8 tweets
1 Nov 20
אני כנראה צריך לצייץ את זה פעם ביום: אני אוסף סקרים שתומכים בטראמפ כדי להטריל את מי שהתערבתי נגדו. למה התערבתי? כי אני אוהב התערבויות ידידותיות. אין לי מושג מי ינצח ומעולם לא פרסמתי עמדה כאנליסט. אז למה התערבתי? כי זה כיף. צריך טיפה חשיפה לסיכון בחיים, אחרת זה משעמם.
Read 7 tweets
30 Oct 20
שרשור לכבוד שבת: מה המטרה של נושאות מטוסים? בגדול, למנוע מלחמות. נושאת מטוסים היא כמו פצצת אטום, רק גמישה יותר. שרשור על אסטרטגיה, עליונות ימית ומכונות המלחמה האדירות ביותר שהאדם יצר. יאללה מתחילים. Image
בשביל להבין את התפקיד של נושאת מטוסים, צריך להבין שני מושגים באסטרטגיה: הקרנת כוח והסלמה. בשביל הנוחות אני אמנע מהדיון התיאורטי ואנסה להתמקד בת׳כלס.
מהי הקרנת כוח? היא פעולה שאני עושה כדי להוכיח ליריב שלי ולבעלי הברית שלי שאני יכול ומוכן לפעול להגן או להשיג את האינטרסים שלי. הקרנת כוח היא בעצם הוכחה שאני לא רק מדבר, אלא גם מסוגל לעשות.
Read 20 tweets
28 Oct 20
עם חזרתו של דיון ה-f-35 לחיינו, נכון להצביע על נקודה שלא הרבה מדברים עליה, למרות שהיא חשובה כדי להבין את המשמעויות האסטרטגיות של מכירת מטוסי f-35 במזרח התיכון. בקצרה: f-35 יוצר תלות אסטרטגית בארה״ב. ממש תלות.
נתחיל מנקודה בסיסית: מטוס הוא לא אקדח עם כנפיים. הוא לא משהו שקונים ואז אומרים תודה למוכר וממשיכים בחייכם. מטוס צריך חלקי חילוף, תחזוקה, בדיקות, עדכוני תוכנה, התאמות נשק, שינויי חיווט, שיתוף מידע בטיחותיים ועוד. מטוס הוא כמו רכב יוקרה גרוע - הרבה תחזוקה, בשביל מעעט פעילות.
עבדכם הנאמן יודע זאת כי הוא היה בצד הזה, מתעסק בין השאר בצד התחזוקה של מטוסים. עם מטוסים ישנים עוד אפשר לעקוף את היצרן המקורי, לעיתים פשוט מפני שהוא הפסיק לייצר חלקים. ה-F-35 הוא לא מטוס ישן. הוא אפילו לא מטוס חדש - הוא חיה אחרת.
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!