OMT-lid Jan Kluytmans en zijn collega-artsen verdienen samen miljoenen extra aan coronatesten. Ziekenhuizen weigeren de #pandemiepremie – opgehoest door de belastingbetaler - te betalen.
Voor een zogeheten PCR-test ontvangt Microvida 65 euro. Vanwege de grote aantallen testen in de regio West-Brabant is de factuur voor heel 2020 naar schatting opgelopen tot zestien miljoen euro. Daarvan vloeit bijna een vijfde naar een maatschap van elf vrijgevestigde artsen.
Dat gaat dus om een bedrag van rond de drie miljoen euro, een kleine drie ton per arts. Let wel: dit zijn extra verdiensten, bovenop hun reguliere inkomen van ongeveer drie ton bruto.
En dat is maatschappelijk niet uit te leggen, zeggen de vier ziekenhuizen tegen Follow the Money. Het gaat om het Elisabeth-TweeSteden (ETZ), het Amphia, Bravis en het Zorgsaam Ziekenhuis. Maandenlange gesprekken hebben tot niets geleid; een juridische confrontatie dreigt.
De artsen menen volgens contract recht te hebben op het geld, ook al staat daar geen ondernemersrisico tegenover. De aanschaf van nieuwe testapparatuur is gefinancierd door de ziekenhuizen. Als er extra personeel nodig is betalen de ziekenhuizen de rekening – niet de artsen.
Bovendien zijn al die testen massaproductie. De machines geven positieve of negatieve uitslag; daar komt weinig advies van microbiologen aan te pas. In dit licht is het de vraag of het gerechtvaardigd is dat er voor elke test twaalf euro in zakken van de witte jassen verdwijnt.
Jan Kluytmans is lid van het Outbreak Management Team (OMT) en als zodanig regelmatig te gast in allerlei talkshows. Eind vorig jaar onthulde Follow the Money dat de Bredase arts in het OMT een belangenconflict heeft, zonder dat te hebben gemeld.
Hij zei toen dat hij het ‘persoonlijke besluit’ genomen dat hij niet ‘buitensporig’ wil verdienen aan de pandemie. Wat hij zou inleveren, hing af van de ‘lopende besprekingen’ tussen de maatschap en het ziekenhuis over matiging van zijn inkomen.
Hoe de besprekingen zijn afgelopen, is nu duidelijk: de artsen weten niet van wijken. Welke rol Kluytmans hierin speelde en wat zijn positie nu is, na afloop van de besprekingen, wil hij niet toelichten.
Zijn secretaresse: ‘Ik kan u berichten dat prof. Kluytmans geen behoefte heeft om u te woord te staan.’ Later vult hij aan: ‘U heeft inmiddels ook de reactie van Microvida gehad. Ik heb hier niets aan toe te voegen.’ Kortom, Kluytmans schaart zich achter zijn collega’s.
Een bestuursvoorzitter van een groot ziekenhuis, die niet bij naam genoemd wil worden, zegt: ‘Het is een zeer precaire discussie, die ook binnen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen wordt gevoerd. Het probleem is dat dit de solidariteit tussen artsen onder druk zet.’
Geraadpleegde Kamerleden achten de verdiensten disproportioneel. ‘Dit incident met de microbiologen toont aan dat er nog altijd manieren zijn om excessieve bedragen te verdienen, van publiek geld,’ zegt Vera Bergkamp (D66). ‘Die financiële productieprikkels moeten er echt uit.'
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Het is simpel is Frederiks optiek: de politiek heeft het gedaan – de uitvoering is slechts een willoos werktuig dat opdrachten uitvoert. Het roept deze vraag op: als je voor een harde fraudeaanpak bent, pleit je dan automatisch ook voor het aanpakken van onschuldige burgers?
Had de Kamer kunnen of moeten voorzien dat wanneer ze pleit voor een strenge fraudeaanpak, een uitvoerende dienst talrijke juridische en procedurele normen overboord zet?
Arts-microbioloog Jan Kluytmans adviseert als OMT-lid over testbeleid en sneltesten, bron van inkomsten voor zijn laboratorium en hemzelf. Maar dit financiële belang heeft hij niet gemeld. VWS ontkent het belangenconflict niet, maar ziet geen probleem. ftm.nl/artikelen/kluy…
De sterk toegenomen omzet betekent ook een fors toegenomen honorarium voor vrijgevestigde artsen, zo bleek uit onderzoek van Follow the Money. Dat geldt ook voor Microvida, erkent Kluytmans in antwoord op vragen van FTM.
Kluytmans: 'Er is sprake van een sterke toename van de productie met het daaraan gekoppelde honorarium. De maatschap waar ik bij aangesloten ben beraadt zich hoe hier op een uitlegbare, proportionele en maatschappelijk verantwoorde manier mee kan worden omgegaan.’
Het ministerie @MinVWS wist al in het voorjaar dat er tekort aan coronatesten aan zat te komen en dat uitbreiding noodzakelijk was. De artsen die kabinet adviseren, negeerden de prognose echter herhaaldelijk. Dat blijkt uit stukken in handen van @FTM_nl. ftm.nl/artikelen/coro…
Ann Vossen laat namens de NVMM weten: ‘De fout binnen de hele keten is geweest dat het najaar een aantal weken eerder begon dan vooraf gedacht.'
Dit is onjuist: al vanaf april was bekend dat prognose voor testvraag veel hoger ligt dan het maximum dat Vossen en haar labs konden leveren.
We gaan testen in de woestijn! Probleempje: volgens #VWS geldt de eis dat er Nederlandstalige arts-microbioloog aan lab verbonden met zijn om over de uitslag te communiceren: إيجابي en سلبي? nos.nl/artikel/234952…
Eind augustus sloot VWS overeenkomst met een Duitse lab. De woordvoerder van VWS: 'Het gaat erom dat een betrokken arts-microbioloog beschikbaar moet zijn voor eventuele consultatie...
Wat mij intrigeert: waarom maakte de Kamer de regering tijdens #APB2020 niet het verwijt dat er belangenverstrengeling is in het OMT? Dat artsen en VWS samen optrokken tegen opschaling van testcapaciteit? ftm.nl/artikelen/coro…
Vandaag in de VK gaat de directeur van Microvida de strijd aan met de feiten. Allerlei labs zijn geweerd van de markt, maar 'het is echt niet zo dat we anderen er actief buiten willen houden'. De beroepsvereniging roept dat al jaren! ftm.nl/artikelen/coro…
‘We moeten garant kunnen staan voor de kwaliteit van onze diagnostiek,’ zegt Ann Vossen tegen haar achterban over labs buiten haar vereniging. ‘We kunnen het ons nu niet veroorloven om te tornen aan de kwaliteit van de patiëntenzorg, en patiënt- en personeelsveiligheid.’
OMT-lid Marc Bonten in FD: ‘Deze megagrote laboratoria zijn internationaal opererende bedrijven, die in toenemende mate ook interesse tonen in de Nederlandse markt. Maar daar zit de beroepsgroep medische microbiologie niet op te wachten.’