Τώρα που έληξε η απεργία πείνας μπορούμε να εξετάσουμε ορισμένα συμπεράσματα για τις ομαδοποιήσεις που προκάλεσε, για τα αποτελέσματα που είχε και για την τελική έκβαση ως μορφή αγώνα.
Ήδη έχει καταγραφεί κάποια απογοήτευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ο απεργός πείνας, στο κείμενο με το οποίο διακόπτει το διάβημά του, επιχειρεί να αναδειχθεί σε ιδεολογικός ταγός ενός ευρύτερου κινήματος που τον υπερβαίνει:
των διαδηλώσεων που οργανώνονται και που δεν αφορούν όλες την αλληλεγγύη του σε αυτόν, αλλά εκφράζουν την διαμαρτυρία για τα κυβερνητικά μέτρα και την αστυνομική αυθαιρεσία.
Διαβάζω, δηλαδή, στο τουίτερ ότι "εμείς στηρίξαμε το αίτημά του ως νόμιμο κι αυτός μας παριστάνει τώρα τον αρχηγό της αντίστασης".
Προκαλεί απορία που πραγματικά περίμενε αυτός ο κόσμος ότι η συμπαράστασή του δεν θα εργαλειοποιηθεί.
Όχι μόνο λόγω της προσωπικότητας του συγκεκριμένου κρατούμενου, αλλά λόγω της γενικότερης ένταξης της συγκεκριμένης απεργίας πείνας στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο των ημερών.
Αλληλεγγύη σε τέτοιες περιπτώσεις σημαίνει εκ των προτέρων αποδοχή της πολιτικής εργαλειοποίησής της. Άρα, η απογοήτευση σημαίνει ανωριμότητα και έλλειψη πολιτικού κριτηρίου.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν σχεδόν χαιρέκακα "νίκη της τρομοκρατίας" την ανακοίνωση του πρώην απεργού μόνο και μόνο για την ρητορική της, παρακάμπτοντας τελείως το γεγονός ότι ο κρατούμενος διέκοψε την απεργία πείνας
χωρίς να έχουν δικαιωθεί το αίτημά του για "εφαρμογή του νόμου", δηλαδή για μεταγωγή. Πουθενά στην ανακοίνωσή του δεν αιτιολογείται ο λόγος για τον οποίο διακόπτει τον αγώνα του.
Η αλληλεγγύη είναι απλά ένα πρόσχημα, δεν την διεκδίκησε και δεν μπορούσε να την είχε προβλέψει. Δεν ήταν αυτό το αίτημά του. Από αυτή την άποψη, δεν βλέπω καμία νίκη της τρομοκρατίας.
Βλέπω ήττα του συγκεκριμένου ως προς το αίτημά του. Αν το συνδυάσουμε και με την απογοήτευση που προκάλεσε στην παραπάνω ομάδα ανθρώπων που στάθηκαν αλληλέγγυοι στο αίτημα, αλλά απογοητεύτηκαν, η "ηρωϊκή" ανακοίνωση είναι απλά ένα ρητορικό σχήμα παραδοχής άλλης μιας ήττας.
Δηλαδή παραδοχή ότι για άλλο ξεκίνησε, άλλο προέκυψε στην πορεία και τελικά ότι διέκοψε την απεργία πείνας για μια "νέα ελπίδα", με μπόλικη πολιτικολογία που μας απομακρύνει τελείως από το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Η "ελπίδα" του είναι ότι και την επόμενη φορά θα έχει τόσο πολύ κόσμο. Πάλι δηλαδή κοινοτισμός, πάλι επιδίωξη αποδοχής από την μάζα, από την πλειοψηφιοποίηση του αιτήματος: ΚΑΜΙΑ σχέση με ατομικά δικαιώματα.
"Τους τα χαρίζω", λέει ο κρατούμενος! Παρορά όμως ότι ακόμη και υπό τους όρους του πρωτόγονου κοινοτισμού, αρκετός κόσμος ήδη έχει φύγει απογοητευμένος.
Η τρίτη πλευρά είναι εκείνη που ούτε το αίτημα μπορούσε να καταλάβει, ούτε την απεργία πείνας να συλλάβει ως έννοια, ούτε βέβαια να δεχτεί ότι υπάρχει η έννοια των δικαιωμάτων για τους κρατουμένους όταν αυτοί έχουν ένα τόσο βαρύ ιστορικό καταδίκης για τρομοκρατία και φόνους.
Είναι αυτοί που όταν οι πρώτοι έλεγαν "μα θα πεθάνει", απαντούσαν "ας φάει". Αυτή είναι η συντριπτική πλειοψηφία, η οποία παρέμεινε ακλόνητη και μπορεί να ενισχύθηκε κι όλας βλέποντας την απογοήτευση της πρώτης ομάδας και τους υπερθεματίζοντες για νίκη της τρομοκρατίας.
Αυτοί τώρα βλέπουν απλά ότι ο κρατούμενος λύγισε, ότι το αίτημά του για μεταγωγή δεν ικανοποιήθηκε, ότι δημιούργησε ένα νέο κοινό συμπαθούντων που τους "άδειασε" και άρα νιώθουν δικαιωμένοι που δεν είχαμε και τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας στην Ευρώπη εδώ και 40 χρόνια.
Ποιος κέρδισε και ποιος έχασε παραμένει ακόμη θολό και εξακολουθεί να είναι όχι μόνο ζήτημα ανάλυσης, αλλά και οπτικής.
Είναι πολύ δύσκολο να παραδεχτεί και η κυβέρνηση ότι έκανε πίσω συνεδριάζοντας έστω η ΚΕΜ για δεύτερη φορά ή δίνοντας κάποια έγγραφα: θα επικαλεστούν ότι απλά εφάρμοσαν τον νόμο.
Είναι πολύ δύσκολο να παραδεχτούν και οι αλληλέγγυοι ότι τέλειωσε η απεργία πείνας χωρίς την μεταγωγή του, αφού αυτό ήταν το κεντρικό αίτημα:
θα πουν ότι τέτοια μεγάλη αλληλεγγύη ήταν κέρδος και δεν περίμενε κανείς ότι "τόσος κόσμος" θα συντασσόταν με το αίτημα και μάλιστα σε περίοδο απαγόρευσης μετακινήσεων και ανησυχίας για την υγεία.
Το ερώτημα είναι αν άλλαξε κάτι. Η απάντηση που δίνω εγώ είναι ότι δεν άλλαξε απολύτως τίποτε.
Το πιο πιθανό είναι ότι τα συμπεράσματα για αυτή την υπόθεση θα μοιάζουν με τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών: κάθε παράταξη θα ανακοινώσει την δική της νίκη.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Sotiropoulos

Sotiropoulos Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Sotiropoulos

15 Mar
Δηλαδή, για να ανακεφαλαιώσουμε:
Εμφανίζεται ως "άδεια" ένα έγγραφο που επιγράφεται "βεβαίωση κατ' εξαίρεσης" (1ο λάθος), το οποίο δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου (2ο λάθος), το οποίο δεν αναφέρει σε ποιά αίτηση (με ποιον αρ. πρωτ.) απαντάει (3ο λάθος)
το οποίο "εγκρίνει" άδεια για τις 14-3-2021 ενώ έχει εκδοθεί στις 5-3-2021 δηλαδή σε χρόνο κατά τον οποίο δεν ίσχυε ακόμη απαγόρευση για τις 14-3-2021 (4ο λάθος), δηλαδή έγκριση που δεν προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο (5ο λάθος)
για βάπτιση στον ναό του Αγ. Διονυσίου ΑΕΡΟπαγίτου (6ο λάθος).
Read 5 tweets
15 Mar
Το ΕΔΔΑ ελέγχει την Ελλάδα για παράλειψη δικαστικής εξέτασης μέτρων COVID-19

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξετάζει την προσφυγή που κατέθεσε ορθόδοξο εκκλησιαστικό σωματείο κατά της Ελλάδας.

elawyer.blogspot.com/2021/03/covid-…
H δίκη αυτή κινείται με κατεπείγουσα ταχύτητα, δεδομένου ότι η προσφυγή υποβλήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2020, ενώ το ΕΔΔΑ την κοινοποίησε στην Κυβέρνηση, θέτοντας ερωτήματα, στις 25 Φεβρουαρίου 2021! Πρόκειται για χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα του ΕΔΔΑ.
Το σχετικό έγγραφο είναι αναρτημένο από σήμερα 15 Μαρτίου 2021 στην επίσημη ιστοθέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-2088…
Read 38 tweets
15 Mar
H κυβέρνηση φαίνεται να έχει υποτιμήσει τελείως το θέμα της ενδεχόμενης υπόθαλψης του αστυνομικού υπαλλήλου που φέρεται ως υπαίτιος για το τροχαίο δυστύχημα και να κινείται στην λογική του ότι δήθεν η αντιπολίτευση επιχειρεί να πολιτικοποιήσει ένα τυχαίο περιστατικό.
Τί είναι αυτό που εμποδίζει την Ελληνική Αστυνομία από το να εφαρμόσει την προδιαγεγραμμένη διαδικασία που ισχύει για όλους τους πολίτες - φερόμενους ως δράστες, όταν η υπόθεση αφορά ένα δικό της στέλεχος;
Η ερώτηση αυτή δεν θα έπρεπε να γίνεται καν. Από την στιγμή που γίνεται, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Όλοι αρχίζουν τα υποθέτουν τα πάντα.
Read 16 tweets
10 Mar
Ο κ. Ιωάννης Κτιστάκις ορκίστηκε δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αναλαμβάνει πλέον αυτή την κορυφαία υπηρεσία στο δικαιοδοτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης με 9ετή θητεία.
Είναι ένας από τους 46 ευρωπαίους δικαστές, καθώς η θέση του Ελβετού δικαστή παραμένει προς το παρόν κενή.
Στο ΕΔΔΑ προσφεύγουν άτομα και οργανώσεις κατά των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και κάθε κράτος στέλνει δική του λίστα τριών υποψήφιων δικαστών με εκλογή του δικαστή από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση (βουλευτές από τις 47 χώρες) του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Read 11 tweets
8 Mar
ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ
1. Με διάφορες νομικές κατασκευές, η Αστυνομία έχει επιτύχει να μην δίνονται αντίγραφα των Ε.Δ.Ε. στους καταγγέλλοντες πολίτες.
Η επίκληση των προσωπικών δεδομένων των αστυνομικών είναι εντελώς αβάσιμη: όταν εγώ ως πολίτης καταγγέλλω έναν αστυνομικό για κακοποίησή μου, η διαδικασία που θα ακολουθήσει περιλαμβάνει και ΔΙΚΑ ΜΟΥ δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.
Άρα, έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα που με αφορούν (άρθρο 55 Ν.4624/2019), και αναπόσπαστο μέρος αυτών των δεδομένων είναι και όλη η πληροφορία για τον χειρισμό της υπόθεσης μου από τα αρμόδια όργανα, άρα και η τυχόν επιβολή κύρωσης ή μη στον καταγγελλόμενο.
Read 12 tweets
19 Feb
Θεωρώ προσβλητική την αρνητική χρήση του όρου "με βαθιά υποκριτική" και "ο ηθοποιός" από μια Υπουργό Πολιτισμού.
Διότι η χρήση εμπεριέχει την αυθαίρετη γενίκευση. Η κ. Μενδώνη έχει πολύ συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά να αντιμετωπίσει και μπορεί να προβεί σε (σχεδόν) κάθε αξιολόγηση που αφορά τον συγκεκριμένο άνθρωπο, πάντα με σεβασμό βέβαια στο τεκμήριο της αθωότητας.
Το να τον κατηγορεί όμως για την επαγγελματική ιδιότητά του και για την ικανότητά του, συγχέοντας την υποκρισία και το ψεύδος με την υποκριτική τέχνη είναι προσβλητικά γενικευτικό. Και δείχνει θεμελιώδη γνωσιολογικά κενά, για την θέση στην οποία βρίσκεται.
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!