ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ 1. Με διάφορες νομικές κατασκευές, η Αστυνομία έχει επιτύχει να μην δίνονται αντίγραφα των Ε.Δ.Ε. στους καταγγέλλοντες πολίτες.
Η επίκληση των προσωπικών δεδομένων των αστυνομικών είναι εντελώς αβάσιμη: όταν εγώ ως πολίτης καταγγέλλω έναν αστυνομικό για κακοποίησή μου, η διαδικασία που θα ακολουθήσει περιλαμβάνει και ΔΙΚΑ ΜΟΥ δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.
Άρα, έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα που με αφορούν (άρθρο 55 Ν.4624/2019), και αναπόσπαστο μέρος αυτών των δεδομένων είναι και όλη η πληροφορία για τον χειρισμό της υπόθεσης μου από τα αρμόδια όργανα, άρα και η τυχόν επιβολή κύρωσης ή μη στον καταγγελλόμενο.
Άρα πρέπει να νομοθετηθεί ειδικά η διαφάνεια της εξέλιξης των Ε.Δ.Ε. τουλάχιστον ως προς τους καταγγέλλοντες για να ξέρουν το αποτέλεσμα. Σημαντικό προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν να έχουμε Επίτροπο Πληροφοριών (Information Commissioner)
που διατάζει τα δημόσια όργανα για χορήγηση αντιγράφων σε πολίτες.
2. Πρέπει να αποκτήσουμε Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Αυτό το έχει ζητήσει και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά αντί να ιδρυθεί αυτή η Αρχή,
ανατέθηκαν σχετικές αρμοδιότητες στον Συνήγορος του Πολίτη από την προηγούμενη κυβέρνηση (με τον Ν.4443/2016).
Όμως ο Συνήγορος του Πολίτη έχει καθαρά διαμεσολαβητικό και συμφιλιωτικό ρόλο και ως διαμεσολαβητικό όργανο δεν έχει τέτοιες ικανότητες, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη.
Η "Επιτροπή Αλιβιζάτου" που εργάστηκε πάνω στο ζήτημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας αποδείχθηκε θνησιγενής, καθώς ήταν μια ad hoc επιτροπή που μετά τα περιστατικά στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ),
όπως δήλωσε και ο κ. Αλιβιζάτος κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί της και με το από 4.5.2020 πόρισμά της.
Σημειωτέον ότι Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας έχει ιδρυθεί στην Κύπρο iaiacap.gov.cy/iaiacap/iaiaca…
Ο κ. Ιωάννης Κτιστάκις ορκίστηκε δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αναλαμβάνει πλέον αυτή την κορυφαία υπηρεσία στο δικαιοδοτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης με 9ετή θητεία.
Είναι ένας από τους 46 ευρωπαίους δικαστές, καθώς η θέση του Ελβετού δικαστή παραμένει προς το παρόν κενή.
Στο ΕΔΔΑ προσφεύγουν άτομα και οργανώσεις κατά των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και κάθε κράτος στέλνει δική του λίστα τριών υποψήφιων δικαστών με εκλογή του δικαστή από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση (βουλευτές από τις 47 χώρες) του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Θεωρώ προσβλητική την αρνητική χρήση του όρου "με βαθιά υποκριτική" και "ο ηθοποιός" από μια Υπουργό Πολιτισμού.
Διότι η χρήση εμπεριέχει την αυθαίρετη γενίκευση. Η κ. Μενδώνη έχει πολύ συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά να αντιμετωπίσει και μπορεί να προβεί σε (σχεδόν) κάθε αξιολόγηση που αφορά τον συγκεκριμένο άνθρωπο, πάντα με σεβασμό βέβαια στο τεκμήριο της αθωότητας.
Το να τον κατηγορεί όμως για την επαγγελματική ιδιότητά του και για την ικανότητά του, συγχέοντας την υποκρισία και το ψεύδος με την υποκριτική τέχνη είναι προσβλητικά γενικευτικό. Και δείχνει θεμελιώδη γνωσιολογικά κενά, για την θέση στην οποία βρίσκεται.
Όταν οι υποθέσεις φερόμενων σεξουαλικών αδικημάτων "επωνύμων" φτάνουν στην δημοσιότητα, τότε είναι που συστηνόμαστε όλοι από την αρχή. Στο μάτι του εποικοινωνιακού κυκλώνα είναι που καταγράφεται ανάγλυφα ποιοι τιμούν τις αρχές τους, ποιοι είναι έτοιμοι να κάνουν εκπτώσεις,
ποιοι τις εργαλειοποιούν και ποιοι ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού, του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει καταγγείλει πολλές φορές ότι για να κινηθεί η Πολιτεία αποτελεσματικά με το σύστημα Δικαιοσύνης που έχουμε στην Ελλάδα σε μια περίπτωση κακοποίησης ανηλικού,
Ένας δεκαπεντάχρονος είναι σε νόμιμη ηλικία να συναινέσει για σεξ με έναν ενήλικο.
Το ποινικό αδίκημα ξεκινάει από την στιγμή που δεν υπάρχει συναίνεση πριν ή εάν υπάρχουν άλλοι λόγοι εκμετάλλευσης, όπως τα ανταλλάγματα. Δεν νοείται ανάκληση της συναίνεσης, μετά την πράξη
Ήταν λάθος που η Ελεονώρα Μελέτη χτες είπε ότι δεν επιτρέπεται το σεξ ούτε με 17,5 χρόνο. Που το βρήκε αυτό; Εδώ επιτρέπεται ακόμα και ο γάμος ανηλίκων
ΥΠΟΘΕΣΗ "ΕΝΩΣΗ ΑΘΕΩΝ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ" ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Την 15.2.2021 το ΕΔΔΑ @ECHR_CEDH στην δημόσια προσβάσιμη ιστοσελίδα του το γεγονός ότι κοινοποίησε στην Κυβέρνηση της Ελλάδας την προσφυγή που είχε ασκήσει η Ένωση Αθέων @atheia Φεβρουάριο του 2018.
Η ανακοίνωση του ΕΔΔΑ περιλαμβάνει μια σύνοψη της υπόθεσης, αναφέροντας ότι αντικείμενο της προσφυγής αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται η αθεΐα στο βιβλίο των θρησκευτικών της Β’ Λυκείου στην Ελλάδα.
TO ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Το γραφείο μας εκπροσώπησε τις οικογένειες Παπαγεωργίου και Αναστασιάδου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο με την απόφαση του το 2019 αναγνώρισε ότι η Ελλάδα παραβίασε
το ανθρώπινο δικαίωμα στην εκπαίδευση, επιβάλλοντας σε γονείς να αποκαλύπτουν στοιχεία θρησκευτικής συνείδησης για τους μαθητές.
Τώρα, το Συμβούλιο της Ευρώπης εξετάζει κατά πόσον η Ελλάδα συμμορφώθηκε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αρμόδιο όργανο για την εποπτεία της εκτέλεσης της απόφασης είναι η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.