طبق گزارش سازمان هواپیمایی کشوری درباره سرنگونی #پرواز۷۵۲:
۱. مسیر #هواپیمای_اوکراینی کاملاً عادی بوده و دلیلی نداشته پدافند سپاه آن را «شیء پرنده مهاجم» تشخیص دهد.
۲. دلیل نبستن آسمان ایران این بوده که فرآیندهای مدیریت ریسک برای شرایط ناپایدار (نه جنگ، نه صلح) طراحی نشده بودند.
به عبارت دیگر:
در شناسایی اشتباه #هواپیمای_اوکراینی، تنها پدافند هوایی سپاه مقصر بوده.
سازمان هواپیمایی کشوری احتمال نمیداده که پدافند هوایی به هواپیمای مسافربری موشک شلیک کند.
در همان مقدمه گزارش سازمان هواپیمایی کشوری درباره #پرواز۷۵۲ تأکید شده که این گزارش چرایی و چگونگی اقدامات نظامی را بررسی نکرده
گروه بررسی سقوط #هواپیمای_اوکراینی از پنجشنبه ۱۹ دی ۱۳۹۸ میدانستند که هواپیما به دلیل شلیک موشک سقوط کرده، ولی تا شنبه دولت ایران این موضوع را انکار میکرد. isna.ir/news/981020152…
طبق گزارش سازمان هواپیمایی کشوری، پدافند موشکی یک ساعت و بیست دقیقه قبل از شلیک به #هواپیمای_اوکراینی صد متر جابهجا شده و چون قطبنمایش را تنظیم نکرده، رادارش ۱۰۵ درجه انحراف داشته.
کلاً همه تقصیرها به دوش اپراتور انداخته شده.
طبق گزارش سازمان هواپیمایی کشوری، پدافند هوایی از مسیر #پرواز۷۵۲ خبر داشته و مجوز بلند شدن هواپیما را صادر کرده بود.
در کل، پروازها از چهار مسیر پروازی غرب کشور (مناطق نزدیک به مرز با عراق و ترکیه) لغو شده بود و به یک پرواز عبوری هم اجازه ورود به آسمان ایران داده نشد؛ ولی چون فکر میکردند خطر برای بقیه کم است، بقیه پروازها ادامه داشتند.
اطلاعات به دست آمده از جعبه سیاه #پرواز۵۷۲ نشان میدهد که تا ۲۰ ثانیه بعد از اصابت موشک اول، خلبانها زنده بودهاند، با هم حرف میزدهاند و موتورهای هواپیما کار میکرده. ولی گزارش سازمان هواپیمایی کشوری ادعا میکند که معلوم نیست موشک دوم به #هواپیمای_اوکراینی خورده یا نه
به عبارت دیگر، گزارش سازمان هواپیمایی کشوری به این سؤال که «اگر موشک دوم شلیک نمیشد، آیا ۱۷۶ سرنشین #هواپیمای_اوکراینی زنده میماندند یا نه؟» جواب نداده
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
این توییت ایلان ماسک در جواب کاربری که پرسیده بوده «ایرانیها هم میتونن از اینترنت ماهوارهای استارلینک استفاده کنن؟» بعضیها رو هیجانزده کرده.
ولی #استارلینک چیه و چقدر ممکنه بشه در ایران ازش استفاده کرد؟ #رشته_توییت
۱. مهمترین تفاوت استارلینک با شبکههای اینترنت ماهوارهای فعلی اینه که ماهوارههاش به جای مدار ۳۵۷۸۶ کیلومتری (معروف به مدار «زمینایستا» که مثلاً ماهوارههای تلویزیونی ازش استفاده میکنند) در مدار خیلی پایینتری، حدود ۵۵۰ کیلومتری زمین قرار دارند.
۲. وقتی ماهوارهها در مدار زمینایستا قرار نداشته باشند، موقعیتشون نسبت به زمین تغییر میکنه. اگه ماهواره هاتبرد و... تو این مدار نبودند، دیش ماهوارهتون رو باید ساعت به ساعت و دقیقه به دقیقه حرکت میدادید و دوباره تنظیم میکردید و بعد هم کلاً مثل خورشید و ماه غروب میکرد!
گزارش تحقیق و تفحص مجلس از صنعت خودروی ایران خیلی جالبه و از خجالت همه هم دراومده، ولی متأسفانه طولانیه.
اگه وقت دارید، همهاش رو بخونید. اگه وقت ندارید، یک سری از نکات جالبش رو در این #رشته_توییت مینویسم
۱. همون اول میگه که خیلیها با هیأت همکاری نکردهاند؛ از جمله قوه قضائیه، نیروی انتظامی، کمیسیون اصل ۹۰ و شخص رئیس مجلس
در مواردی از جمله بحث واردات هم جلوی تحقیق و دسترسی به اطلاعات رو گرفتن (احتمالاً به بهانه محرمانه بودن اطلاعات)
۲. دولت در ظاهر کمتر از ۲۰ درصد سهام ایرانخودرو و سایپا رو در اختیار داره؛ ولی عملاً «بازیگر اصلی» مجمع عمومی این شرکتهاست.
بخش زیادی از سهام این دو تا دست شرکتهای زیرمجموعه خودشونه! این «ساختار تودرتوی مالکیت» جلوی «بهینهسازی و ایجاد شفافیت» رو گرفته