Monet pyöräilijöiden yksittäisonnettomuudet johtuvat tienpinnan puutteista, ja se vaikuttaa välillisesti myös ihmisten halukkuuteen tai haluttomuuteen pyöräillä.
"Se, että on vaarallista ajaa polkupyörällä", on yleinen selitys sille, miksi valitaan toinen kuljetusväline."
"Vaikka on todennäköistä, että pyöräily lisääntyy, jos pyöräteiden taso paranee [...] tiedon puute on luultavasti yksi selitys sille, että useimmat pyöräteitä koskevat vaatimukset perustuvat autoja koskeviin vaatimuksiin sen sijaan, että niitä mukautettaisiin pyöräliikenteeseen."
Tätä VTI:n dokumenttia lukiessa vahvistuu tunne, että olisipa Suomessakin tie‑ ja kuljetustutkimuslaitos Ruotsin tapaan!
– "Monia mittausmenetelmiä pyörätien kunnon arvioimiseksi on myös muutettava, jotta pyöräilijöiden tilanne voidaan ottaa paremmin huomioon."
Kuten Ruotsissa, niin totta myös Suomessa:
"Nykyään ei ole olemassa yhteistä mallia tai suosituksia, joita tulisi noudattaa valmisteltaessa standardivaatimuksia – ei pyöräteiden tasaisuuden eikä käyttö- ja huoltostandardien suhteen."
Tähänkin nyökyttelen vahvasti – myös #pyöräliikenne on liikennettä:
"Olisi arvokasta saada tällaisia suosituksia, joissa otetaan huomioon pyöräliikenteen palvelutaso, mukavuus ja turvallisuus."
Mikä tärkeintä edelliseen viitaten – "Toivottavasti se johtaisi paremmin hoidettuihin pyöräväyliin, jotka tekevät pyöräliikenteestä houkuttelevampaa ja nostavat polkupyörän asemaa liikennevälineenä."
VTI:n tutkimuksen keskeisimpiä havaintoja:
– Koko vuoden tasolla 25,8 % kaikista #pyöräliikenne yksittäisonnettomuuksista johtuu liukastumisesta.
Tapaustyyppien jakauma:
• 13,5 % jää tai lumi
• 6,9 % sora tai hiekoitushiekka
• 4,7 % kosteus
• 0,7 % muu liukkaus
Suomessakin olisi tärkeää noudattaa VTI:n suositusta:
– Sepeli aiheuttaa VTI:n tutkimukseen nojaten todennäköisesti enemmän pyörällä liikkuvien ihmisten loukaantumiseen johtavia yksittäisonnettomuuksia kuin törmäykset autoihin.
Sepeli aiheuttaa keväisin onnettomuuteen johtavia liukastumisia.
Jostain syystä Suomessa hiekoituksen erityisesti keväällä aiheuttamat ongelmat nähdään usein väistämättöminä. Kritiikki kuitataan helposti "rengasongelmina".
VTI:n tutkimus osoittaa, että kyse on turvallisuudesta.
Niin kauan kuin kaupunkien kunnossapidon silmissä sepeli ei aiheuta liukkautta, vaan ainoastaan torjuu sitä, lienee erittäin vaikea saada tätä tutkimustietoon perustuvaa viestiä kuitenkaan läpi.
Sikäli olisi hyvinkin tarpeen nostaa esiin tämän ongelman olemassaolo julkisuudessa.
Kertauksen vuoksi:
– Hiekoitushiekan poistaminen on liikenneturvallisuuden kannalta keskeinen asia. Sepeli pitää poistaa kaduilta, jotta ihmiset eivät liukastu.
Pyöräteiden lakaisu on erityisen tärkeää ensiksi onnettomuuksien vähentämiseksi. Toiseksi puhkeamisten estämiseksi.
Ja jotta tämä ei unohtuisi, niin toistan tämänkin. Hiekoitushiekan poistamisen tärkeys korostuu varsinkin keväällä.
Liukastumiset aiheuttavat keväällä joka neljännen yksittäisonnettomuuden. #Sepeli aiheuttaa keväisin jopa 3/4 kaikista liukastumisista.
Millaisia johtopäätöksiä VTI:n tutkimuksesta tulisi Suomessa vetää?
— Tärkeintä olisi käynnistää hiekoitushiekan käytöstä keskustelua. Ruotsissa tämä ongelma on sisäistetty jo yli vuosikymmen sitten.
Suomessa keskustelua ei käytännössä ole käyty ja aiheesta on vaiettu.
Sepelistä on toki myös hyötyä talvisin, mutta sen määrät ovat karanneet Suomessa käsistä.
Käytetyn sepelin määriä tulisi tarkastella kriittisesti. Samaten miettiä sille vaihtoehtoja.
Sepeliä tulisi myös poistaa pitkin talvea eikä vasta keväällä, kun irtosepeliä jo kasoittain.
Ydinongelma on, että sepelistä on Suomessa vaivihkaa tullut lähes synonyymi jalkakäytävien ja pyöräväylien talvikunnossapidolle.
Sitä, että sepeli myös itse asiassa aiheuttaa merkittävässä mittakaavassa liukkautta, ei ole syystä tai toisesta Suomessa huomioitu juuri lainkaan.
Tässä sepelin keväisin aiheuttamia liukastumisia on käsitelty pyöräliikenteen näkökulmasta, koska nimenomaan pyörällä liikkuvan kannalta sepeli aiheuttaa keväisin merkittävän turvallisuusriskin.
Sanottu pätee kuitenkin suurelta osin myös kävellen liikkumiseen.
Absurdi keissi. Natriumin käytöstä autoteiden varsilla johtuvien puiden kuolemista ei kirjoiteta yhtäkään uutista.
Puita tappavan natriumin käyttö on Suomen tieverkolla niin arkinen juttu, että siitä tehdään uutinen vain, kun puita kuolee pyörätiellä käytetyn natriumin takia.