Maar eerst: de prefrontale cortex (PFC) is de plek waar je lichaam cognitieve en emotionele functies als beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing uitvoert. De regelkamer dus van alles wat je voelt en denkt.
'Cognitieve functies' is daarin alle informatieverwerking in je lichaam: waarnemen, denken, taal, bewustzijn, geheugen, aandacht en concentratie.
(Ongetwijfeld snijd ik in dit draadje 100 bochten af - ik heb geen neuropsychologie gestudeerd - maar het klopt echt wel bijna 🙃)
Een van die cognitieve functies is de 'executieve functie': organisatie, planning, werkgeheugen, emotieregulatie en aandacht.
Eigenlijk is 'executie' een subset (onderdeel) van 'cognitie', maar op een basisniveau zou je grofweg kunnen stellen dat het redelijk uitwisselbaar is.
Naast de PFC is de hersenstam van belang. Je hersenstam bestuurt belangrijke levensfuncties als temperatuur, hartslag, ademhaling, spijsvertering en bloeddruk. De controlekamer dus van alles wat je lichaam automatisch doet.
Die hersenstam is van belang, omdat daar de neurotransmitters worden aangemaakt waar de PFC op reageert.
Een neurotransmitter is een signaalstof - een soort e-mail - die door een zenuw gaat - internetkabel - en een bepaalde actie uitlokt bij de ontvanger (hier dus de PFC)
Een aantal van die neurotransmitters van hersenstam naar PFC zijn veel bekender dan je uit deze inleiding zou verwachten: adrenaline is waarschijnlijk de bekendste.
Er zijn twee belangrijke opeenvolgingen van neurotransmitters. Zie het als de evolutie van een Pokémon, waar eerst de Poliwag er moet zijn voordat deze kan evolueren tot een Poliwhirl of Poliwrath.
De eerste is dopamine > noradrenaline > adrenaline.
[[Dopamine zorgt voor geluk, genot, blijdschap en welzijn]]
Je lichaam kan (in de PFC) dopamine omzetten in noradrenaline.
[[Noradrenaline stimuleert de alertheid, focus, controle en aandacht]]
Vervolgens kan noradrenaline weer omgezet worden in adrenaline.
[[Adrenaline is vaak bekend als 'vecht-of-vluchtreactie' en zorgt dus voor actie, controle en piekenergie, (maar ook angst, woede, stress en onrust)]]
De andere evolutie is die van serotonine > melatonine.
[[Serotonine reguleert en beheerst pijn en emoties. Het vermindert de werking van dopamine en (nor)adrenaline]]
Het kan worden omgezet in Melatonine
[[Melatonine speelt een rol in het slaap-waakritme van ons lichaam]]
Deze 5 neurotransmitters spelen een hele grote rol in alle geestelijke welzijn.
Voorop gesteld: het is zeker NIET zo dat als we ooit in de toekomst dit precies kunnen reguleren (via nieuwe technologie) dat alles is opgelost in de GGZ.
Daarvoor is het te ingewikkeld, zijn er veel te diverse oorzaken, sociale factoren, andere lichamelijke processen die een rol spelen, enzovoort.
Maar: het reguleren van deze neurotransmitters kan wel een steuntje of hulpmiddel zijn om therapie veel succesvoller te laten zijn
Al deze neurotransmitters worden niet opgebruikt. Het is geen email die verwijderd wordt, het is ook geen pakketje dat wordt opgegeten. Ze worden na gebruik heropgenomen rond de plek waar ze heen gestuurd zijn (hier dus de PFC).
Een burn-out bijvoorbeeld wordt gekenmerkt door een overschot aan adrenaline. Door teveel stress (binnen of buiten werk, maakt niets uit) sta je altijd áán, maar heb je alle dopamine (geluk) of noradrenaline (controle) opgebruikt om adrenaline te maken.
Daarbij is het ook nog zo dat er een beperkt aantal receptoren (emailboxen) beschikbaar is, dus als er veel adrenaline is, is er minder ruimte voor serotonine (rust) en melatonine (slaap).
Je hebt dus constante stress zonder geluk, controle, rust of slaap. Jeej.
Daarom is de oplossing vaak: ga maar niets doen. Dan is in ieder geval de adrenaline gezakt en is er ruimte voor de andere.
Daarmee is het niet opgelost, maar het geeft na een periode van rust wel de ruimte om de oorzaak of het energielek te vinden en opnieuw te gaan bouwen.
Een depressie wordt vaak daarentegen in verband gebracht met een tekort aan serotonine en noradrenaline. Er is dus geen rust, geen emotieregulatie en geen controle, waardoor je eindigt met somberheid, angst en vermoeidheid.
De bekendste antidepressiva zijn daarom serotonineheropnameremmers, die (zoals de naam zegt) zorgen dat serotonine niet wordt heropnomen in de omgeving, maar constant bij de receptor blijft (in de mailbox blijft staan). Daardoor is er meer serotonine beschikbaar.
Meer serotonine lost een depressie niet op (was het maar zo'n feest 🥳), maar het kan wel helpen om emoties makkelijker te reguleren en makkelijker grip te krijgen op negatieve gevoelens, of zelfs net dat opstapje te geven om therapie wel te laten aanslaan.
Antidepressiva zijn dus geen gelukspilletjes, maar 'slechts' seratonine-terugstuurders. Zeg maar een achtbaan met een wachtrij, maar dan met een paar medewerkers die tegen alle seratonine-tjes zeggen 'nee jij blijft zitten, jij gaat nog een rondje mee'. En dat is heel waardevol.
Dat is dan ook direct het risico met andere stofjes die vooral dopamine (=geluk) aanmaken: alcohol, suiker, cafeïne, tabak, drugs. Ze zorgen kort voor dopamine, maar lossen het onderliggende probleem niet op.
Sterker nog, als je altijd dopamine uit bijvoorbeeld drugsgebruik haalt, dan stopt je lichaam met actief aanmaken ervan (want het komt toch binnenkort wel van buitenaf) en wordt het probleem groter.
Goed, we gaan verder. Bij ADHD (#ADHDnl) blijkt er dan weer een tekort te zijn aan dopamine en noradrenaline. Vooral het noradrenalinetekort (noradrenaline = alertheid, focus, controle en aandacht) mag natuurlijk geen verrassing meer zijn inmiddels.
Methylfenidaat (Ritalin) is qua werking vergelijkbaar met een antidepressiva: het is alleen juist een dopamine- en noradrenalineheropnameremmer. Het zorgt dus voor een groter aanbod van beschikbare dopamine en noradrenaline voor de receptoren, waardoor je meer focus hebt.
Zelf slik ik nu én serotonineheropnameremmers (escitalopram), én dopamine- en noradrenalineheropnameremmers (methylfenidaat). En dat voel ik gedeeltelijk ook zo: mij krijg je niet meer gek (want adrenaline ga ik niet meer binden).
Elke hulpverlener begint ook met de vraag: slaap je dan nog wel (want ik zou ook geen melatonine moeten binden), maar blijkbaar ben ik nog moe genoeg van alle activiteiten om nog wel te slapen. Maar een echt ritme heb ik nooit gekend.
De laatste waarschuwing is dan ook over melatonine van de drogist. Want dat is echt de grootste belachelijkheid dat dat zomaar mag. In tegenstelling tot de slimme heropnameremmers, bevatten melatoninepilletjes van de Kruidvat gewoon een emmer melatonine.
Die slik je, in de hoop dat een gedeelte opgenomen wordt, met de verwachting dat een gedeelte daarvan misschien de PFC haalt, zodat je misschien gaat slapen.
Zeg maar een vliegtuig boven een attractiepark de deur opendoen, de afgeladen volle melatoninevoorraad zonder parachute eruit gooien, in de hoop dat er een paar levend in de wachtrij van je achtbaan gaan staan.
En dat zonder voorschrift van een arts.
De dosis is echt heel hoog, maar het is ook nog zo dat zelfs als ze de wachtrij halen, je lichaam op een gegeven moment denkt: ach joh, die melatonine komt vanzelf wel. En dan heb je dus helemaal geen slaapritme meer, en dat kun je echt bijzonder slecht terugleren.
Dus please: zoek waarom je een tekort aan melatonine hebt (vaak stress), in plaats van de sterkste melatonine uit het schap te makken, want het is echt rotzooi.
Zo, dat was mijn TEDx-talk, zijn er vragen?
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Dus. Ik ben officieel behandelingsloos na een half uurtje met de psychotherapeut gesproken te hebben.
Het is bizar hoeveel een labeltje ergens op plakken kan doen. Hier is mijn uitleg waarom een labeltje wél zin heeft en niet 'iedereen wel een beetje neurodivers is':
Mijn sociale angst kan ik opeens aanvechten. Met die diagnose had ik niet zoveel, want veel meer dan een constatering van symptomen is het niet. Ik kon het niet aangrijpen. Maar nu kan ik zeggen: je hebt dat 29 jaar aangeleerd gekregen doordat mensen je drukte vervelend vonden.
Mijn depressie kan ik opeens weerleggen. Want mijn desintresse, prikkelbaarheid, vermoeidheid en neerslachtigheid hebben opeens een oorzaak. Ik kan het beetpakken en tegenspreken.
Zal ik nog eens wat delen? Nu bijna 2 weken geleden kwam ik met de psych tot de conclusie dat we er misschien wel waren. Dat ik zoveel stappen had gezet, dat ik mijn herstel de komende tijd wel alleen aan zou kunnen en vooral langere tijd zelf aan de slag moest.
De grootste doorbraak kwam denk ik door het inzicht van adhd (#adhdNL). Als alles op zijn plek valt kun je zoveel dingen opeens verklaren en begrijpen dat je er verstelt van staat. Plus van de medicatie waarmee ik ben begonnen, merk ik echt verschil.
Opeens kan ik concentreren op één ding. Dat is niet alleen fijn voor dingen waarop je moet focussen (zoals werk), maar ik kan opeens ook wandelen zonder 5 gedachtenpaden tegelijk af te peinzen. TV kijken terwijl ik niet met 3 andere dingen bezig ben. En dat geeft bizar veel rust.
Ik was helemaal niet van plan om nog allerlei foto's te gaan maken maar... dingen gaan niet altijd volgens plan. En ik wil jullie dit draadje niet ontnemen nu de grootste stroom van sneeuwfoto's toch wel is opgedroogd (of is dat dan: dichtgevroren?!)
Halverwege de wandeling had ik opeens vrienden gemaakt. Ze kwamen voor mijn voeten lopen en wilden aandacht. Echt liev.
Toch maak ik me wel een beetje zorgen want die wenkbrouw ziet er niet goed uit, en er stond ook geen enkele auto geparkeerd en er was geen baasje. Hij had wel een halsband om, dus misschien is hij van een huis in de buurt?
Ok, ik hier. Ik zal ook een duit in het zakje doen van #adhdNL (na de oproep van @vlindervleugels). De afgelopen weken ben ik namelijk met de psychotherapeut tot de conclusie gekomen dat ik adhd heb. Aangezien ik blijkbaar tegenwoordig alles op Twitter zet deel ik dit ook maar 👇
Op de basisschool was ik (zo ben ik nu achtergekomen, in retrospect is alles makkelijk) altijd heel druk, onhandig en onbeholpen. Ook sociaal contact ging niet makkelijk. Ik ben destijds wel getest op autisme omdat ik dan naar een andere school zou moeten, maar dat was het niet.
De conclusie van de adjunct-directeur van de basisschool was 'dat het niet uitmaakte of het labeltje a of b of c was, ik moest gewoon stilzitten, meedoen en de les niet verstoren'. Dat ging wisselend, maar ik was zo slim dat ik zonder aandacht ook wel alles goed leerde. Accepté.
Jullie zullen doorhebben dat ik me sinds het begin altijd netjes en minutieus aan de coronamaatregelen heb gehouden. En dat is lastig, maar dat doe ik graag. Voor iedereen.
Het is lastig als je thuiskomt van een moeilijk gesprek met de psych, diagnoses hebt gekregen, of er gewoon even doorzit, en er niemand thuis is. Ook al ben ik dat al 5 jaar gewend, ergens in de week sprak ik altijd wel weer iemand. Een vrimibo of een verjaardag op zaterdag.
Nu niet. Deze maand heb ik 2x mijn ouders gezien, en gisteren ben ik op mijn werk geweest (voor het eerst sinds juli) om bij te praten met mijn baas. Ik heb sinds maart niemand meer aangeraakt. Geen knuffel meer gehad.