Suomen epidemia 3.4.2021: tartuntojen määrä laskee nopeasti (osasyynä varmasti testauksen vähäisyys). 8.3. voimaan tulleet rajoitukset toimivat: yli puolet maaliskuun noususta on nyt saatu eliminoitua. Satakunnassa ilmaantuvuus nousee.
1/x Image
Tänään THL ilmoitti 422 tartuntaa, poisti 8 ja raportoinnin viive kasvoi 6 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu tartuntojen määrä on 422+8+6=436 (punainen viiva).
2/x Image
7-9 luokkien lähiopetuksen viimeinen päivä oli 5.3. Kouluikäisten tartunnat kasvoivat 10.3. asti (vaihe 1). Viiden päivän itämisajalla korjattuna kouluikäisten tartuntojen kasvu rupesi hidastumaan seuraavana päivänä (vaihe 2) (5.3. + 5 +1 = 11.3.).
3/x Image
Vaiheessa 3 vanhemmat saivat tartunnan kotona olevilta lapsiltaan: lasten tartunnat vähenivät ja 20-39 -vuotiaiden tartunnat kasvoivat. Tämä vaihe päättyi 16.3., kun vanhempien ikäryhmien kasvu rupesi hidastumaan 5 päivän itämisajan jälkeen.
4/x Image
Vaiheessa 4 sekä kotona olevien lasten että vanhempien ikäluokkien tartunnat rupesivat vähenemään, kun koulusta ei enää tuotu tartuntoja kotiin. Mitä pidempään etäopetus on jatkunut, sitä nopeammin tartunnat ovat vähentyneet.
5/x Image
Myös muilla rajoituksilla (baarit, ravintolat, kuntosalit) on ollut tärkeä merkitys, mutta niissä tapahtuneiden altistumisten määrä on todennäköisesti ollut pienempi kuin kouluissa (joissa 883.000 oppilasta hengittää samaa ilmaa joka päivä).
6/x

stat.fi/til/kjarj/2019… Image
Nykyiset 8.3. voimaan tulleet rajoitukset ovat olleet varsin tehokkaita. Etäopetus (ensin lukiot marraskuun lopulta alkaen ja 7-9 luokat 8.3. alkaen) on ollut avainasemassa, kun variantit leviävät ennen kaikkea nuorten keskuudessa.
7/x Image
8.3. voimaan tulleet 7-9 luokkien ja toisen asteen etäopetus ja muut rajoitukset ovat olleet todella tehokkaita. Lähes puolet (44 %) 17.1. alkaneesta tartuntamäärien noususta on jo hoidettu. Uusia, korvaavia, rajoituksia ei tarvita, sillä nykyiset rajoitukset toimivat hyvin.
8/x Image
Nyt kun uusia rajoituksia ei ole vielä saatu voimaan, hallitukselta olisi linjakas päätös pitää vanhat rajoitukset voimassa, kunnes uudet saadaan voimaan. Usealla alueella on kiirehditty avaamaan koulut, vaikka korvaavia rajoituksia ei ole: niillä tartunnat tulevat nousemaan.
9/x Image
Palaan vielä näihin ikäryhmiin. Suurin määrä tartuntoja on saatu poistettua sillä, että saatiin alle 20-vuotiaiden ylivoimaisen kova kasvu laantumaan. Lasketaan vähän.
10/x Image
Lähtökohtana on siis se, että
1) lapset tartuttavat vanhempansa, ja että
2) koulut ja päiväkodit ovat tärkeimmät tartuntojen lähteet.
Näin on todettu useassa muussa Euroopan maassa.
11/x

8.3. voimaan tullut 7-9 luokkien etäopetus on vaikuttanut ennen kaikkea 10-14 -vuotiaiden ja 15-19 -vuotiaiden tartuntoihin. Viimeinen lähiopetuksen päivä oli 5.3. eli itämisajalla korjattuna 10.3. Välittömästi sen jälkeen sekä 10-14 että 15-19 kasvu rupesi hidastumaan.
12/x Image
Alle 10-vuotiaisiin ei ole kohdistunut mitään merkittäviä rajoitustoimia. Kun siihen lisätään alakoulun lähikontaktit, 5-9 -vuotiaiden tartunnat ovat kasvaneet koko maassa kaksi kertaa niin nopeasti kuin tartunnat keskimäärin.
13/x Image
HUS:n alueella alakouluikäisten tartuntojen kasvu on ollut vielä rajumpaa. Aikavälillä 17.1.-25.3. 5-9 -vuotiaiden tartunnat 7.9-kertaistuivat. Sen jälkeen tartuntojen taso on säilynyt, vaikka testeissä käyminen on vähentynyt selvästi.
14/x Image

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ilkka Rauvola

Ilkka Rauvola Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @jukka235

2 Apr
Suomen epidemia 2.4.2021: tartuntojen väheneminen jatkuu. Tänään 7 päivän ilmaantuvuus laski 1.1 prosenttia (-28% kuukaudessa tällä vauhdilla). Itä-Savossa ilmaantuvuus nousee, mutta kaikissa Etelä-Suomen suurissa sairaanhoitopiireissä ilmaantuvuus laskee.
1/x
Tänään THL ilmoitti 566 tartuntaa, poisti yhden, ja tunnettu raportoinnin viive pieneni 16 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu tartuntojen määrä on 551 (punainen viiva).
2/x
Sairanhoitopiirien 7 päivän muutoksissa tapahtuneet muutokset ovat olleet 16.3. jälkeen negatiivisia. Pirkanmaalla tartuntojen muutos on ollut negatiivinen viimeisen 3 päivän ajan.
3/x
Read 21 tweets
1 Apr
Suomen epidemia 1.4.2021: vähenemisvauhti palautui eilisen ennätyspäivän jälkeen takaisin normaaliin. Ilmaantuvuus on 20.3. jälkeen vähentynyt keskimäärin 2.1% päivässä (tällä vauhdilla -47% kuukaudessa). Alle 20-vuotiaiden osuus tartunnoista nousee edelleen.
1/x
Tänään THL ilmoitti 654 tartuntaa, poisti 6 ja viive kasvoi 23 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä on 683 (punainen viiva).
2/x
Lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä tartunnat ovat vähentyneet (tässä 7 päivän keskiarvoilla mitattuna).
3/x
Read 14 tweets
1 Apr
Tässäkin Helsingin Sanomien artikkelissa ovat luvut väärin. THL:n mukaan 0-9 -vuotiaiden tartuntojen määrät HUS:n alueella ovat todellisuudessa noin 2.5-3 -kertaiset.
1/x

@hsfi @KaiusNiemi @EsaMakinen @minjarantavaara

#FactCheck

hs.fi/kaupunki/art-2…
Tämän kuvan pitäisi auttaa Helsingin Sanomia saamaan suuruusluokat oikein. HUS:n alueella oli pahimmillaan 441 tartuntaa päivässä, eli 3087 tartuntaa viikossa. Siitä 14 prosenttia on noin 432 tartuntaa viikossa. Nyt (31.3.) määrä on noin 2500 tartuntaa viikossa.
2/x

#FactCheck Image
Helsingin Sanomien mukaan tammikuun alussa todettiin HUS:n alueella keskimäärin noin 10-30-tartuntaa viikossa. Se on väärin.
3/x Image
Read 12 tweets
31 Mar
Suomen epidemia 31.3.2021: eräs koko epidemian parhaimpia päiviä. Nykyiset 8.3. voimaan tulleet rajoitukset purevat: tartunnat vähenivät 5.2 prosenttia eilisestä (-80 prosenttia kuukaudessa tällä vauhdilla). 20.3. jälkeen ollaan tultu alas 2.1% päivässä (-47% kuukaudessa).
1/x Image
Tänään THL ilmoitti 607 tartuntaa, poisti 3 ja viive pieneni 42 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä oli 568 (punainen viiva). Päivittäisten lukujen väheneminen kiihtyy (sininen viiva).
2/x Image
Testeissä käydään yhä vähemmän. Testien määrä on tullut alas 9.5 prosenttia 17.3. huipputasolta, mutta on edelleen joulua edeltävän tason yläpuolella.
3/x Image
Read 13 tweets
25 Mar
Ministeri Jussi Saramo julkaisi eilen 24.3. kolmannen version siitä, millä tavalla tartuntoja pitäisi analysoida kun puhutaan joululomien vaikutuksesta tartuntoihin. Johtopäätös on kuitenkin pysynyt koko ajan samana.
1/x

#FactCheck Image
Vaiheessa 1 ministeri käytti 14 päivän ilmaantuvuutta + 5 päivän itämisaikaa johtopäätöksien tekemiseen siitä, millä tavalla joululomat vaikuttivat tartuntoihin. (Se on hyvä menetelmä.)
2/x

#FactCheck



Image
Tässä vaihe 1 kuvana. Tämä vaihe oli voimassa 20.3.2021 saakka.
3/x Image
Read 10 tweets
23 Mar
Lukujen perusteella näyttää siltä, että koulujen lähiopetuksen rajoittaminen on ollut erittäin tehokas (ja sitäpaitsi halpa) keino saada tartunnat käännettyä laskuun. Nyt meillä on evidenssiä siitä, että ne tehoavat todella hyvin.
1/x
Jos haluamme, että tartunnat vähenevät edelleen, niin parasta olisi ensin tunnustaa (kuten Italiassa, Tanskassa, Belgiassa ja Hollannissa), että

- koulut ja päiväkodit ovat tärkein tartuntojen lähde
- että korona tarttuu lapsista aikuisiin.
2/x

Belgian pääministeri: lapset levittävät koronaa ja koulut ovat leviämisen keskus.
3/x

Read 12 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!